23 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CRUNTA ANOMALIE: JUDECATOR CU CINCI ANI VECHIME, CANDIDAT LA ICCJ – Fostul procuror Adrian Gluga, care in urma cu sase ani se visa sef al DIICOT, vrea sa promoveze la Inalta Curte. Numit judecator la Judecatoria Drobeta Turnu Severin in iunie 2016, Gluga a ajuns in mai putin de un an la Curtea de Apel Craiova, dupa ce a trecut un pic si pe la Tribunalul Olt. Acum vrea la Sectia penala a ICCJ. SRI ar fi fost informat despre Gluga (Documente)

Scris de: George TARATA | pdf | print

4 April 2021 17:01
Vizualizari: 11846

Pentru insantosirea sistemului judiciar, judecatorii din Consiliul Superior al Magistraturii au obligatia sa nu mai permita anomalii precum cele din cazurile procurorilor Horia Valentin Selaru si Marius Foitos, facuti peste noapte judecatori la Inalta Curte de Casatie si Justitie, doar pentru ca aveau grad de parchet general. Un caz apropiat de cele ale lui Selaru si Foitos poate fi intalnit la concursul din acest an pentru promovarea la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Este drept, nu vorbim despre un procuror care sa devina direct judecator la ICCJ, ci despre un fost procuror care vrea sa ajunga la ICCJ desi, atentie, are o vechime in functia de judecator de aproximativ cinci ani. Un fost procuror care, in 2015, se visa sef al DIICOT-Structura centrala si care ar fi fost mentionat in discutiile purtate la SRI. Este vorba despre judecatorul Adrian Gluga (foto), fost sef al DIICOT Craiova.


 

Adrian Gluga se numara pe lista cu judecatorii care in 2021 se lupta pentru ocuparea unuia dintre cele cinci posturi disponibile la Sectia penala a ICCJ. Nu spunem ca Adrian Gluga nu ar avea competente de judecator sau ca nu ar fi un judecator bun, insa problema este ca acesta incearca sa ajunga la instanta suprema desi are o experienta extrem de redusa in functia de judecator, de doar aproape cinci ani. Or, la Inalta Curte, cel putin in viziunea noastra, nu ar trebui sa ajunga decat judecatorii cu o experienta vasta, de zeci de ani, care au activat efectiv si indelungat la toate instantele de grad inferior ICCJ, nu care doar le-au bifat in trecerea prin cariera.


Dupa ce a lucrat ca procuror incepand cu 1998, iar in 2015 avand calitatea de sef al DIICOT Craiova si-a depus candidatura pentru functia de procuror sef al DIICOT-Structura Centrala, Adrian Gluga s-a facut judecator in iunie 2016. Mai exact, in 26 mai 2016, Plenul CSM a decis inaintarea catre presedintele Romaniei Klaus Iohannis a propunerii de numire a procurorului Adrian Gluga in functia de judecator la Judecatoria Drobeta Turnu Severin. Foarte important, lui Gluga i se recunostea cu aceasta ocazie gradul profesional de curte de apel (vezi facsimil 1).

 


Ulterior, in 14 iunie 2016, presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de eliberare a lui Adrian Gluga din functia de procuror si de numire a acestuia in functia de judecator (vezi facsimil 2).

 


Adrian Gluga nu a stat foarte mult la Judecatoria Drobeta Turnu Severin, ci doar jumatate de an. Concret, in 24 noiembrie 2016, Sectia pentru judecatori a CSM a hotarat transferul judecatorului Gluga la Tribunalul Dolj, incepand cu data de 1 ianuarie 2017 (vezi facsimil 3).

 

 

Totusi, Gluga nu a activat la Tribunalul Dolj, ci a fost delegat la Tribunalul Olt pe o perioada de sase luni. Nici aici nu a stat foarte mult, intrucat in 24 februarie 2017, deci la o luna dupa ce Gluga promovase de la judecatorie la tribunal, Sectia pentru judecatori a CSM a decis transferul acestuia la Curtea de Apel Craiova, incepand cu data de 1 aprilie 2017 (vezi facsimil 4).

 


De la judecatorie la curte de apel in mai putin de un an. De la curte de apel la Inalta Curte in patru ani


Asadar, in mai putin de un an, fostul procuror Adrian Gluga a reusit sa ajunga din judecator de judecatorie judecator de curte de apel. Totul s-a intamplat in perioada iunie 2016-aprilie 2017. Iar in prezent, la patru ani distanta de la acel moment, fostul procuror Adrian Gluga vrea sa devina judecator de Inalta Curte.

Repetam: nu contestam calitatile sale de judecator, ci atragem atentia asupra anomaliei, e adevarat permisa de lege, care face posibil ca un judecator cu doar cativa ani vechime sa ajunga la Inalta Curte de Casatie si Justitie, profitand de vechimea avuta in calitate de procuror (impreuna cu anii in care a activat ca procuror, Adrian Gluga are vechimea necesara de 18 ani in magistratura pentru a accede la ICCJ). Este nedrept atat fata de judecatorii de cariera, cat si fata de justitiabilii care isi doresc pe buna dreptate ca la cea mai importanta instanta din tara sa ajunga doar judecatori cu o experienta vasta, chiar de zeci de ani.


Gluga, pe placul SRI?


Pe langa toate aceste aspecte ce tin de cariera, judecatorii din CSM care vor stabili daca Adrian Gluga va ajunge sau nu la ICCJ mai trebuie sa tina cont de un lucru. Mai exact, despre faptul ca numele lui Gluga ar fi fost mentionat in anumite discutii din interiorul SRI. In acest sens, fosta sefa a DIICOT Alina Bica a dezvaluit la ICCJ in 2015 ca i s-a recomandat sa nu candideze pentru conducerea Directiei, cei de la SRI stiind ca Adrian Gluga ar fi urmat sa fie propus de ministrul justitiei pentru respectiva functie (click aici pentru a citi).


Iata declaratia Alinei Bica:


“In primavara anului 2013, ministrul Justitiei a inaintat catre CSM propunerea pentru desemnarea mea in calitate de procuror sef al DIICOT. Pana la sustinerea interviului si numirea mea in functie am avut mai multe discutii informale cu angajati ai SRI-ului care mi-au sugerat sa nu accept aceasta propunere intrucat atitudinea mea precum si existenta mea ca secretar de stat nu sunt corespunzatoare functiei de procuror sef al unei structuri specializate de parchet si mi-au solicitat ca persoana care fusese propusa pentru functia de adjunct, respectiv doamna Hosu, sa fie propusa pentru a conduce DIICOT-ul urmand sa-l aiba ca adjunct pe fostul procuror sef Codrut Olaru, iar eu sa accept functia de procuror adjunct al procurorului general al Romaniei cu care fusese propus Codrut Olaru.

Precizez ca procurorul despre care stiau cei din SRI ca urmeaza sa fie propus de ministerul Justitiei pentru functia de sef al DIICOT-ului, am inteles ca isi inchiriase deja locuinta in Bucuresti. Acesta era de la nivelul Serviciului Teritorial Craiova al DIICOT, respectiv dl procuror Adrian Gluga (vezi facsimil 5).

 


Comentarii

# MN date 4 April 2021 17:20 +19

cred ca este mai tare ca Ionut Matei, mai tare decat toti jmecheri de magistrati din tara, nu am auzit pana acum la vreun magistrat un traseu atat de tare ca al lui. ma gandeam la doamna judecator Afrasinei de la Tribunalul Bucuresti, pe aceasta doamna o tot respinge sa nu promoveze la Curtea de Apel Bucuresti. cum sa avanzezi la CAB un judecator ca dumneaiei ca le incurca socotelile securistilor. tara de doi lei ce am votat aia avem

# Valter Cojman date 4 April 2021 20:40 +1

E ca si cum un copil de gradinita vrea sa dea la facultate...

# maxtor date 4 April 2021 21:15 -2

"dom'le,eu te ascult cu urechea"....https://www.luju.ro/static/smiles/normal.gif

# santinela date 5 April 2021 07:43 +2

Poate accesa rapid la asa functii NUMAI si NUMAI daca este sustinut de SRI,recte este racolat de ei,asta-i clar ! Daca CSM-ul si conducerea ICCJ vor sa-si bage mortu-n casa sa-l coopteze pe ciumpalac. Cred ca din astia au destui deja printre ei si nu mai au nevoie. Pai nu-ti trebuie niscai vechime pentru a accede la ICCJ ?

# Lorenzo de Medici date 5 April 2021 10:19 +4

Sunt absolut convins că individul va accede cu succes la secția penală a ÎCCJ. Are toate cele necesare în acest sens=apartenența, într-o formă sau alta, la SRI. Restul nici nu mai contează. Si nu e singurul exemplu. Sunt o grămadă, dacă nu chiar majoritatea, deja implantați acolo. Este extrem de trist că instanța supremă a unui stat ce se pretinde democratic este, cel puțin secția ei penală, sub controlul strict al serviciilor de informații. Asta arată nu neapărat ce rele sunt serviciile. Ele își fac treaba, ca peste tot în lume. Asta arată calitatea umană proastă și foarte proastă a celor care-și zic judecători. Închei cu o întrebare, retorică desigur: Își imaginează cineva că vreun judecător al Curții Supreme a SUA se coboară până într-acolo încât să se lase tutelat de FBI, CIA, NSA ș.a. ?

# Ioan date 5 April 2021 13:45 +2

Este un adevarat om al sistemului cu un traseu profesional ca al lui Mateescu, Matei, .... Apropos, nu zice nimeni nimic despre cei 10.000 militieni intrati in magistratura in 2006 pe baza de interviu si de binecuvantare a sistemului!

# Marin TULUS; Olt date 8 April 2021 22:06 0

Acest individ nu trebuie să fie judecator!Reprezintă un real pericol pt prdinea de drept.Va reamintesc unele cazuri.M/a judecat in apel cand nevand competenta pentru a judeca cererea de apel pt anulare amendă judiciară ca judecator al Tribunalului Olt careia nu/i adresasem nicio cerere, acesta a respins/o ca inadmisibilă desi invocasem și necompetenta materială a instantei..Numele acestui judecator este legal de numele judecătorului Constantin Luis intr/un caz de coruptie alaturi de procurorul Balan Liviu. In acel dosar s/a redeschis urmarire penală de ICCJ dar dosarul a fost se pare inmormantat.Se impune cercetarea acestuia si pt dosarele 1514/104/2016 in care s/a anulat sentinta de fond- se pare că el a judecat în apel-nu mi dau informati- pt.inc Florescu Marian, condamnat la fond pt evaziune fiscală si spălare de bani la 12 ani ,dar si în cazul dosarului fostului militianCincă Valerică achitat de CA Craiova unde se pare tot el a judecat în apel.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva