22 April 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CSM calca in picioare sesizarile Sectiei penale a Inaltei Curti, care functioneaza la cota de avarie! Ambitia noului CSM e mai mare decat nevoia Justitiei!

Scris de: | pdf | print

2 February 2011 09:44
Vizualizari: 4225

Sectia Penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie este la un pas de blocare, judecatorii sunt putini si ingropati in sedinte si dosare, nu au spatiu sa isi desfasoare sedintele de judecata, nu au locuri pentru a-si depozita dosarele pe care le au la studiu, nu au timp sa motiveze, iar personalul auxiliar este putin si coplesit de volumul de munca. Dupa protestul public al judecatorului suprem Sandel Lucian Macavei, presedintele Sectiei Penale, judecatorul Anton Pandrea (foto) impreuna cu unii magistrati de la aceeasi sectie, au fost de acord sa declare, in exclusivitate pentru Lumeajustitiei.ro, care sunt problemele cu care se confrunta, ce volum de munca au judecatorii, cat timp au la dispozitie pentru a studia dosarele inainte de a se pronunta, si, mai ales, cum se impaca responsabilitatea deciziilor pe care le iau in dosare cu timpul scurt pe care il au la dispozitie pentru a studia cauzele. De asemenea, presedintele Sectiei Penale, Anton Pandrea, a explicat si care este efectul unui asemenea volum de munca asupra sanatatii judecatorilor, mentionand totodata ca i-a cerut medicului din instanta suprema sa intocmeasca un raport, pe care intentioneaza sa il aduca si la cunostinta CSM-ului, a publicului si a forurilor straine.

 

Sectia Penala are la dispozitie o singura sala, pentru toate sedintele de judecata!

Schema de personal de la Sectia Penala a instantei supreme prevede 35 de judecatori, insa, in prezent, in sectie activeaza numai 24 de magistrati, fiecare dintre acestia solutionand, in medie, 1200 de dosare pe an, din 1400 pe care le are fiecare in total. Situatia a fost cauzata de numarul mare de pensionari din ultimul an, dar si de decizia noului CSM de a sista la inceputul lunii ianuarie 2011 toate promovarile la Inalta Curte, pana va gasi o noua procedura care sa inlocuiasca interviul, astfel incat sa se raspunda unor critici ale asociatiilor profesionale ale magistratilor. Judecatorii penalisti au avut mai multe intalniri cu presedintele si vicepresedintele CSM, judecatorul Horatius Dumbrava si procurorul George Balan, in timpul carora le-au explicat acestora ca este vital pentru functionarea sectiei sa fie ocupate macar cateva locuri din cele 11 vacante. Judecatorii le-au aratat sefilor CSM, matematic, ca intra in sedinte 15 zile din 20 lucratoare, si in restul timpului sunt ocupati cu studierea dosarelor si cu redactarea incheierilor de sedinta, nemaiavand vreme nici macar pentru a-si tine sedintele de unificare a practicii. Magistratii Sectiei Penale au cerut Consiliului sa continue procedura, inceputa in decembrie, de promovare la Inalta Curte pe baza de interviu, sperand ca vor mai putea constitui macar un complet de judecata, care sa preia o parte din volumul de munca. Sefii CSM au dat din cap ca inteleg, au dat asigurari ca vor lua toate masurile pentru a fi ocupate locurile vacante, dupa care au plecat. Cand anume, dupa declaratia lor de integritate si revizuire a modalitatii de promovare la ICCJ ramane de vazut... Lucrurile au ramas exact la fel, iar decizia Curtii Constitutionale cu privire la validarea listei celor alesi in CSM, a incurcat si mai mult situatia judecatorilor supremi, pentru ca CSM risca sa nu mai poata dispune promovarea judecatorilor. In plus, magistratii sunt nevoiti sa isi desfasoare sedintele de judecata intr-o singura sala, si sunt planificati pe ore in momentul in care intra in sala, ca sa aiba loc toate completele sa isi tina sedintele. Mai mult, desi au zeci de dosare pe sedinta, judecatorii nu au un spatiu unde sa le depoziteze pana in momentul in care le iau la studiu. Astfel ca dosarele sunt imprastiate peste tot in birourile judecatorilor. Nici situatia magistratilor asistenti nu este mai buna, numarul lor este insuficient, iar conditiile de munca sunt greu de imaginat: 12 oameni intr-un birou.

Presedintele Sectiei Penale, judecatorul Anton Pandrea: “Vom da termene mai lungi la dosarele fara arestati”

Intrebat cu privire la masurile pe care le poate lua pentru ca activitatea sectiei sa nu se blocheze, sau pentru a evita ca un judecator sa cedeze, presedintele Sectiei Penale, judecatorul Anton Pandrea, a precizat ca: “Vom mari plaja de repartizare a dosarelor, adica vom avea termene mai mari pentru dosarele fara arestati, am luat masuri pentru ca un judecator sa nu aiba mai mult de 45 de dosare pe sedinta, si nu mai mult de 25 de dosare nou intrate pe complet. Sectia Penala nu se va bloca, insa am incercat sa iau masuri pentru a le asigura colegilor mei cele mai bune conditii in situatia data”. Chestionat cu privire la volumul de munca al fiecarui magistrat, Pandrea a precizat: “Va dau un exemplu: in data de 24 ianuarie, toti cei 24 de judecatori ai sectiei au fost in sedinte, zilnic sunt cel putin 9 judecatori in sedinte, iar la completele de 5 se face prin rotatie, uneori suspendam o sedinta de la completul de 3, pentru a intra in completul de 5. La sedintele de fonduri, care sunt foarte multe, sunt probleme, dam un termen pe luna si la dosarele mai vechi sunt doua termene pe luna. Prin Legea 202/2010 nu ni s-a redus activitatea, ba la penal chiar s-a ingreunat, cu noile complete de 5, la acestea 10 judecatori sunt blocati mereu. Cred ca, incepand cu aprilie-mai, o sa se mai usureze activitatea, pentru ca, pe noile competente, nu vor mai ajunge la noi recursurile. Daca ar fi sa ne luam dupa Legea 202/2010, ne-ar trebui 11 sali de judecata, noi avem 1”. Presedintele Sectiei Penale a dat exemplul unui complet de penal, condus de judecatorul Ionut Matei, care are 8 dosare de fond, de mare coruptie, plus 2-3 sedinte de recursuri, plus sedinte la completul de 5 judecatori. Una dintre solutiile identificate pentru a nu mai repartiza dosare acestui complet ar fi blocarea lui in sistem. “Fac o cerere si apoi un proces-verbal la IT, pentru a bloca completul asta la repartizarea de noi cauze, altfel va avea mari probleme sa reziste”, a mentionat Pandrea.

Un singur judecator de la Comercial s-a oferit sa isi ajute colegii de la sectia Penala

Intrebat daca a recurs la solutia prevazuta de Regulamentul ICCJ, in sensul ca, in situatia in care exista o lipsa acuta de judecatori la o sectie, se pot cere judecatori de la alte sectii, mai putin aglomerate, judecatorul Anton Pandrea a precizat ca: “Am incercat si varianta aceasta, dar a fost un singur coleg, domnul presedinte de la Sectia Comerciala (n.n.- judecatorul Adrian Bordea) care si-a aratat disponibilitatea pentru a ne ajuta. In rest, nu au mai fost colegi care sa spuna ca sunt disponibili, desi, in 2004, cand, in urma unor modificari legislative, la sectia civila au ajuns cauze cu vagoanele, colegii de la Penal au dat o mana de ajutor”. Chestionat cu privire la termenul in care prevede ca vor ajunge noi magistrati la sectia pe care o conduce, in conditiile in care decizia CCR ar putea sa blocheze activitatea CSM-ului, presedintele Sectiei Penale a raspuns: “In doua - trei luni nu prevad o rezolvare, cred ca ar exista varianta in care sa se dea o Hotarare de Guvern care sa prevada un regim de urgenta pentru organizarea de alegeri la CSM”. Judecatorul Anton Pandrea a mentionat de asemenea ca motivarile hotararilor sunt extrem de laborioase la penal, si ca judecatorii lucreaza inclusiv sambata si duminica, pe langa sedintele pe care le au in mod normal si pe langa serviciul de permanenta, ajungand pur si simplu la epuizare: “Eu, de exemplu, am avut un dosar in care numai pentru motivare am lucrat doua saptamani, sunt motivari de 30-40 de pagini, pentru care ai nevoie de timp, ori in conditiile in care lucrezi sapte zile pe saptamana, uneori pleci de la instanta la 9-10 seara, nu mai ai cum. Ce calitate poti sa ai in aceste conditii? Mai ales ca in Penal e vorba de viata oamenilor, nu iti poti permite greseli”.

Penalistii sunt dezamagiti ca rolul ICCJ, de unificare a practicii, nu mai poate fi implinit, din cauza aglomerarii judecatorilor

Lumeajustitiei.ro a stat de vorba cu mai multi judecatori ai Sectiei Penale. Rezervati ca de obicei in declaratii, judecatorii au inceput prin a ne spune ca nu se afla intr-un conflict cu CSM-ul si ca nu isi doresc un dialog conflictual. Magistratii au rostit cel mai des cuvantul SUFOCARE. Principala nemultumire a magistratilor este ca nu mai au timp pentru sedintele de unificare a practicii, desi judecatorii de la instantele inferioare se bazeaza pe multe dintre deciziile luate in aceste intruniri. “Nu ai timp sa vorbesti cu colegii, nu mai spun de intalnirile pentru unificarea practicii, dar nu ai timp nici macar sa consulti un alt complet intr-o anume problema, pe sectie sunt solutii diferite pe acelasi subiect, dureaza cel putin 3-4 luni pana ajungem sa ne vedem, sa ne punem de acord. Nu mai putem implini rolul instantei supreme, de unificare a practicii judiciare, ma intreaba colegii de la curti, de exemplu, cum am decis intr-o anume problema. Nu stiu sa le raspund, pentru ca nu am timp sa vorbesc cu colegii mei de aici”. Judecatorii au mentionat ca sunt sufocati de dosare, de lipsa timpului pentru a studia cauzele in care intra, de lipsa timpului pentru a-si intocmi motivarile in termenul prevazut de lege.

Penalist de la Inalta Curte: “Nu mai ai satisfactia lucrului bine facut”

Judecatorii de aici au foarte multa experienta, nu s-a pus problema sa nu se suplineasca o activitate, dar starea de sanatate a devenit o problema, multi dintre noi mergem zilnic la cabinetul medicului de aici, eu de exemplu, de doua saptamani sunt in investigatii. Majoritatea recursurilor care ajung la noi pleaca din tribunale, si aici te transformi intr-o judecata de fond. Nu ai timp de nimic, nici macar sa vorbesti cu colegii cu care stai in birou. In zilele-n care avem sedinte stam pana la 8-9 seara, cel putin, apoi studiezi dosarele pentru urmatoarea sedinta, si de abia sambata si duminica ai timp sa redactezi”. Unul dintre cei prezenti, un domn judecator, a facut o gluma, pentru a mai descreti fruntile tuturor: “Eu m-am gandit sa imi iau concediu din ala de paternitate. Ma bat cu nevasta-mea care sa stea acasa in primul an”. Gluma judecatorului a fost gustata de colegii sai, care, pentru o scurta bucata de timp, au ras cu pofta. Imediat insa, un judecator a rostit amar: “Este o stare de exasperare intre noi si lucrurile stagneaza. Nu stiu cum sa va spun, dar sistemul asta nu iti ofera nici macar conditii decente in care sa judeci si ce e cel mai grav este ca nu mai ai nici macar satisfactia lucrului bine facut. Nu o mai ai”. Dupa afirmatia judecatorului s-a lasat linistea. O liniste apasata.

Comentarii

# Marean date 2 February 2011 15:43 0

Ma intreb caomul simplu...daca e asa de rau acolo de ce exista lupta acerba pentru a merge la mai rau? banii pot fi unica explicatie rationala. Restul sunt argumente impotriva unei decizii de a candidada la instanta suprema. Sau poate ca e jocul Dlui Pandrea pentru a-si acoperi urmele - planificarea in completul de judecata a unui procuror!? Pandrea are bube vechi si parca nu ar mai conta inca un Complet Rosu! Acum ce mai au dres sau pe cine mai au de scapat?!

# NUTI date 2 February 2011 15:46 0

Mareane, diferenta dintre venitul lunar al unui judecator de Curte de Apel si unul de la ICCJ este de 200 de lei

# Marean date 2 February 2011 15:51 0

Serios? Atunci de unde dorinta de a ccede la instanta suprema? sau vor toti sa vina in Bucale sa aiba statut de capitalist si implicit de demnitar. Pentru diferenta asta nimeni nu si-ar dori sa devina angajatul Portii Supreme!

# duda date 4 February 2011 08:57 +1

Tony baiatule, uita-te putin la tine in poza asta. Ai chelit de tot pe crestet iar ce par mai ai e mai mult alb decat negru!
Lasa pe altii mai tineri, hai si tu in avocatura sau du-te in pensie sa te mai odihnesti.

# bravo duda date 4 February 2011 09:27 +1

Geniala observatie! Este intr-adevar un personaj penibil. Se cramponeaza de putere cand in sectia penala sunt destui tineri capabili! Si chestia cu chelia de pe crestet si parul alb ai pus-o prea elegant. Eu cred ca in privinta epavelor nu trebuie atata eleganta.

# DOREL date 5 February 2011 23:19 0

Oameni buni, trebuie sa intelegeti ca dintro anumita slujba (**) nu se iese prin demisie sau pensionare !
Astia nu te lasa nici sa mori cand vrei tu !
Asa-i in tenis.
Parerea mea !

# duda date 7 February 2011 07:44 0

Se poate pleca si din servicii, nu e chiar ca mai demult. Bun, acuma despre toni asta aia stiu o gramada de chestii, dar a ajuns nesemnificativ intre timp, nu-i intereseaza. Si ei stiu ca e o ruina care-si face freza cu periuta de dinti, sa aduca peste cap o suvita doua mai lungi. Macar marinarul si-a taiat-o si nu a albit ca asta.

# NUTI date 2 February 2011 15:52 -1

Marean, Inalta Curte este suprema treapta a magistraturii. E o dorinta de afirmare, probabil. Si serios, chiar asta este diferenta. Uita-te pe grilele de salarizare

# copteanu date 2 February 2011 17:22 -1

casatia inapoi in palatul sau de pe dambobita.
tigania aia e instanta ?

# an roman date 2 February 2011 21:52 +4

Volumul mare de dosare nu este o scuza pentru incompetenta solutiilor date de ICCJ in penal!!! Chiar si cand partile vin in instanta si invoca decizii CEDO ce credeti ca fac judecatorii de la penal, inclusiv Pandrea? Va zambesc frumos si aplica tot legea plictisului, nu codul penal, sfidand romanul in fata ca de, e ICCJ si nu mai ai unde sa te plangi, decat la CEDO, unde primesti raspuns dupa ce deja ti-au distrus viata.

# DOREL date 3 February 2011 02:12 +7

Toate condamnarile in penal de la CEDO au fost opera Sectiei penale de la ICCJ !
Toate acele reprosuri privind arestarile abuzive, condamnarile la 10 - 15 ani de inchisoare ale unor nevinovati, mare parte provocari (Bulfinsky, Constantin si Stoian, Ali Ahmed ..) sau inscenari(Calmanovici, Samoila si Cionca, Tarau ..), sumele de bani platite de statul roman ca urmare a abuzurilor Sectiei penale, despre astea de ce nu ne spune nimic dl Pandrea **, vesnicul ei presedinte ?
Lipsa de judecatori este o poveste de adormit copii, dl Pandrea ** a fost membru in toate CSM - urile (chiar presedinte !), la cati candidati au fost si mai sunt inca, avea de mult schema completata, nu asta e cauza.
Cauza e cu totul alta, a fost ordin sa nu acceada oameni care sa zica NU la aberatiile si abuzurile DNA, cu cat sunt mai putini, cu atat pot fi mai bine controlati.
Luati hotararile lui Pandrea ** si o sa vedeti ca a ratificat toate ineptiile parchetului si inca cu zambetul pe buze !
Si, de ce toate dosarele deocheate (v. Georgeta Buliga) ajung mereu la aceiasi Ionut Matei (pe dl Pandrea ** l-a luat gura pe dinainte !), Ioana Bogdan (Consilier DNA), L. Zglimbea (Domocos), Maria Despina Mihai (Genica Boerica) si alti cativa ?
Despre Viorel Burzo, Acatrinei + Fesiuc + Bojinca + L. Peter, Mihai Viorel (judecatori, procurori !), Mircia Gutau s.a. toti condmanati fara vina, de ce nu a spus nimic dl Pandrea ?
Dar despre arestarile de vineri seara cum e ?
Si, b): cum e cu "urez succes dlui Pandrea la sefia CSM", la momentul la care dl Pandrea ** inca nici nu isi anuntase candidatura ?
Prietenii stiu de ce !

# observator date 3 February 2011 10:43 -4

daca faci referire la dosarul tau.....este jalnic. E usor sa spui ce fac/ce stiu/ce nu fac si ce nu stiu altii.........Tu stii drept? te numeri printre cei care au invatat drept? Esti un profesionist? ai un profil moral excelent? te-ai evaluat in rapor cu unul pe care il critici? sti ce critici de fapt? esti tu la nivel de Pandrea, Jitarasu s.a? ai calcat pe urmele scolii pe care au invatat-o ei?

# DOREL date 5 February 2011 13:39 0

Ei nu zau, ce vrei sa spui Frantz, ca Pandrea ** si Jitarasu stiu drept ?
Ia da, mai tata, un exemplu, sa vad daca si ce esti in stare !
Ca, daca tii mortis, iti dau eu frate exemple din gandirea lor stralcita prin care au nenorocit zeci de oameni nevinovati (lista exista, daca vrei neaparat sa stii, atat numai, cere aprobare de la ***).
Si b): cat despre scoli, vorbesti de Baneasa, am inteles bine, nu ?

# pompiliu bota date 3 February 2011 02:31 -5

Ai uitat cazul Bota: după 3 achitări definitive, ICCJ - Nineta Anghelina, Sanda Huiduc şi Paşca Cameniţă - pronunţă condamanre la 2 ani închisoare pentru o evaziune fiscală fără prejudiciu!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.04.2025 – Avize favorabile pentru reducerea pensiilor magistratilor si cresterea varstei de pensionare

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva