2 December 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CSM REACTIONEAZA IN CAZUL ROLII-REJUST – Consiliul Superior al Magistraturii isi prezinta portalul ReJust, dupa declansarea procedurii de dizolvare a platformei de jurisprudenta ROLII: “Se ofera in mod gratuit acces personalizat la jurisprudenta instantelor nationale, care cuprinde peste 35 de milioane de hotarari judecatoresti si incheieri... Sub rezerva aprobarii la nivelul Consiliului, portalul ReJust va fi dezvoltat incat sa permita accesul magistratilor la jurisprudenta neanonimizata”

Scris de: G.T. | pdf | print

27 January 2022 18:28
Vizualizari: 4470

Consiliul Superior al Magistraturii a reactionat dupa declansarea demersurilor pentru dizolvarea portalului de jurisprudenta ROLII, urmand ca magistratii, avocatii si justitiabilii sa aiba posibilitatea de a accesa hotararile judecatoresti de pe platforma dezvoltata de CSM, si anume ReJust (click aici pentru a citi). Intr-un comunicat de presa dat publicitatii joi, 27 ianuarie 2022, CSM-ul condus de Bogdan Mateescu (foto) isi prezinta din nou propriul portal, precizand ca acesta contine hotarari, incheieri de dezinvestire, incheieri de amanare a pronuntarii si incheieri de suspendare pronuntate in dosarele judecatoriilor, tribunalelor si curtilor de apel.


 

Astfel, CSM mentioneaza ca mecanismul de indexare a jurisprudentei in ReJust functioneaza in mod neintrerupt, fara interventia factorului uman si fara posibilitatea alterarii continutului documentelor. In ceea ce priveste numarul hotararilor si incheierilor pronuntate de instante, CSM arata ca acesta poate fi vizualizat, iar faptul ca respectivele documente nu pot fi cautate dupa numarul de hotarare sau incheiere raspunde necesitatii implementarii unui concept de anonimizare efectiva in acord cu exigentele reglementarilor din materia protectiei datelor cu caracter personal. De asemenea, CSM aminteste ca ReJust ofera acces personalizat, pentru fiecare utilizator, la jurisprudenta instantelor nationale, care cuprinde in prezent peste 35 de milioane de hotarari judecatoresti si incheieri.


Iata comunicatul CSM:


“Referitor la informatiile aparute in spatiul public privind portalul de jurisprudenta ReJust, mentionam ca in portal sunt preluate hotarari, incheieri de dezinvestire, incheieri de amanare a pronuntarii si incheieri de suspendare pronuntate in dosarele judecatoriilor, tribunalelor si curtilor de apel, singurele exceptii de la publicare fiind cele stabilite prin hotarari ale Consiliului Superior al Magistraturii aplicabile si site-ului ROLII.

Subliniem faptul ca mecanismul de indexare anonimizata a jurisprudentei functioneaza in mod neintrerupt, fara interventia factorului uman si fara posibilitatea alterarii continutului documentelor.

In cuprinsul hotararilor sau incheierilor se poate vizualiza numarul hotararii, iar faptul ca acestea nu pot fi cautate utilizand acest criteriu raspunde necesitatii implementarii unui concept de anonimizare efectiva in acord cu exigentele reglementarilor din materia protectiei datelor cu caracter personal.

Scopul publicarii hotararilor in format anonimizat este acela de a permite oricarei persoane interesate studiul problemelor de drept transate in cuprinsul acestora, iar nu accesul la anumite situatii de fapt particulare care privesc exclusiv persoanele implicate in procedurile judiciare.

Prin intermediul portalului ReJust se ofera in mod gratuit:

-acces personalizat, pentru fiecare utilizator, la jurisprudenta instantelor nationale, care cuprinde in prezent peste 35 de milioane de hotarari judecatoresti si incheieri;

-posibilitatea de salvare a documentelor in contul utilizatorului, pentru accesarea ulterioara;

-posibilitatea de vizualizare a celorlalte documente emise in acelasi dosar, inclusiv a hotararilor judecatoresti pronuntate in caile de atac indreptate impotriva unei hotarari deschise spre vizualizare;

-posibilitatea de filtrare a rezultatelor utilizand mai multe criterii, mult mai adecvate pentru activitatea profesionistilor dreptului, inclusiv tipul solutiei si tipul documentului sau nivel instanta;

Portalul de jurisprudenta ReJust reprezinta un instrument pus la dispozitie in mod gratuit si neintrerupt tuturor cetatenilor si practicienilor din cadrul sistemului judiciar pentru a le permite accesul mai facil la hotararile judecatoresti pronuntate de instantele nationale, in format anonimizat.

Tinand cont de scopul final de acces gratuit si neintrerupt al cetatenilor si profesionistilor dreptului, nu a fost acordat accesul programatic la jurisprudenta pusa la dispozitie in portalul ReJust catre entitati care retransmit aceste informatii in alt mod decat cu titlu gratuit.

Totodata, sub rezerva aprobarii la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii, in scopul unificarii practicii, portalul de jurisprudenta ReJust va fi dezvoltat in asa fel incat sa permita accesul magistratilor la jurisprudenta neanonimizata.

Subliniem ca portalul reprezinta un real instrument in folosul profesionistilor dreptului avand in vedere ca in doar doua luni a avut mai mult de 300 de mii de accesari, fiind vizualizate peste 90 de mii de hotarari.

Reamintim ca portalul de jurisprudenta ReJust poate fi accesat la urmatorul link – https://rejust.ro”.

Comentarii

# Prometheus date 28 January 2022 11:36 +14

1/3: Ce vrajeala ieftina! "Subliniem faptul ca mecanismul de indexare anonimizata a jurisprudentei functioneaza in mod neintrerupt, fara interventia factorului uman si fara posibilitatea alterarii continutului documentelor." - asta poate tine la cei care nu au atins un calculator niciodata, sau l-au folosit doar pentru Word si Google. Dar pentru orice elev de liceu care a facut si cateva ore de informatica chestia asta nu tine. Daca cei care controleaza un sistem informatic vor sa modifice date din baza lor de date, o pot face fara nici o problema. Bobita doar promite el ca nu o sa se atinga de nimic. Dar e doar o promisioune. Si o promisiune facuta de un personaj in care nu au incredere decat stapanii lui si cei foarte naivi.

# Prometheus date 28 January 2022 11:36 +35

2/3: "In cuprinsul hotararilor sau incheierilor se poate vizualiza numarul hotararii, iar faptul ca acestea nu pot fi cautate utilizand acest criteriu raspunde necesitatii implementarii unui concept de anonimizare efectiva in acord cu exigentele reglementarilor din materia protectiei datelor cu caracter personal." - POFTIM? Ce elucubratie! Ce treaba are numarul hotararii cu protectia datelor personale? Va spun eu: zero barat. Anonimizarea si indexarea datelor dupa numarul hotararii sunt doua lucruri complet detasate unul de altul. Mai mult decat atat, pana si partea cu anonimizarea mi se pare subreda, pentru ca mie, ca cetatean care se vantura pe meleagurile astea cu fel de fel de persoane deja condamnate in urma unor hotarari judecatoresti, consider ca e dreptul meu sa stiu, cu nume, prenume si CNP, care sunt infractorii care bantuie prin jur.

# Prometheus date 28 January 2022 11:36 +11

3/3: "Scopul publicarii hotararilor in format anonimizat este acela de a permite oricarei persoane interesate studiul problemelor de drept transate in cuprinsul acestora, iar nu accesul la anumite situatii de fapt particulare care privesc exclusiv persoanele implicate in procedurile judiciare." - Fals! Poate pentru judecatori o fi asa, dar pentru restul lumii este important sa stim cine sunt infractorii condamnati pentru a ne putea feri de ei. Si pentru a putea sa vedem si joi cum judeca judecatorii, si (de multe ori) sa ne minunam in ce cloaca lipsita de dreptate traim.

# candiano popescu date 28 January 2022 13:20 +9

Ar fi mare păcat să nu mai avem acces la rolii.ro. Sper să se găsească cineva (csm, baroul, notarii sau cine o fi) care să se opună ideii neinspirate a închiderii platformei. Reflectați mai mult înainte de a lua o decizie.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 29.11.2023 – Chereches a picat la domnisoara Aida

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva