19 April 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CSM SESIZEAZA MJ PE DURATA CURSURILOR INM – Membrii CSM solicita modificarea prevederilor din Legea 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor referitoare la durata cursurilor INM: “Durata de 2 ani a cursurilor Institutului National al Magistraturii sa fie aplicata auditorilor de justitie admisi pana in 2027 inclusiv”. Legea 303/2022 stabilea trecerea la cursuri de 3 ani la INM incepand cu 2025 (Documente)

Scris de: George TARATA | pdf | print

20 March 2025 16:44
Vizualizari: 3117

Consiliul Superior al Magistraturii cere amanarea intrarii in vigoare a prevederilor referitoare la durata de 3 ani a cursurilor de la Institutul National al Magistraturii (INM). Asta pentru a se evita cresterea deficitului de personal din instante si parchete, in conditiile in care trecerea la o durata a cursurilor INM de trei ani insemna ca aparitia unui decalaj de absolventi.


 

Concret, art. 283 alin. 1 din Legea 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor stabileste in prezent ca auditorii de justitie admisi la INM pana in 2024 vor avea cursuri de 2 ani: “Durata cursurilor de formare profesionala a auditorilor de justitie admisi la Institutul National al Magistraturii in anii 2022-2024 este de 2 ani”.


Incepand cu anul 2025, cursurile la INM vor fi de 3 ani, ceea ce inseamna aparitia unui decalaj de absolventi, adica un an in care in magistratura nu vor mai intra absolventi ai INM (si anume anul 2028), ceea ce automat va conduce la o crestere a deficitului de personal.


CSM sesizeaza ministrul de Justitie


Or, tocmai aparitia deficitului de personal incearca sa fie evitata de CSM-ul condus de judecatoarea Elena Costache (foto). Astfel, Comisia de lucru nr. 1 – reunita “Legislatie si cooperare interinstitutionala” a decis, joi, 20 martie 2025, sesizarea ministrului Justitiei cu modificarea prevederilor referitoare la durata cursurilor INM, in sensul ca durata de 2 ani a cursurilor INM sa fie aplicata si pentru auditorii de justitie admisi la INM pana in 2027 inclusiv (vezi facsimil 1):

“Punct de vedere al DLDC referitor la necesitatea modificarii art. 283 alin. (1) si (3) din Legea nr. 303/2022, astfel incat durata de 2 ani a cursurilor Institutului National al Magistraturii sa fie aplicata auditorilor de justitie admisi pana in anul 2027 inclusiv.

Comisia si-a insusit punctul de vedere al DLDC, cu observatiile formulate si a decis inaintarea lucrarii, dupa completare, catre Plen cu propunere de sesizare a ministrului justitiei in vederea modificarii art. 283 alin. (1) si (3) si art. 294 alin. (2) din Legea 303/2022”.

 



Sesizarea ministrului Justitiei urmeaza sa fie votata in sedinta Plenului CSM din 25 martie 2025 (vezi facsimil 2).

 


In final, prezentam forma articolelor din Legea 303/2022 referitoare la durata cursurilor INM a caror modificare este ceruta de CSM:

Art. 283 alin. (1): “Durata cursurilor de formare profesionala a auditorilor de justitie admisi la Institutul National al Magistraturii in anii 2022-2024 este de 2 ani”.

Art. 283 alin. (3): “Dupa al doilea an de formare la Institutul National al Magistraturii, auditorii de justitie admisi la Institutul National al Magistraturii in anii 2022-2024 sustin testul psihologic si examenul de absolvire a Institutului National al Magistraturii, potrivit dispozitiilor prezentei legi”.

Art. 294 alin. (2): “Prin exceptie de la prevederile alin. (1), dispozitiile prezentei legi care privesc calculul vechimilor fara luarea in considerare a perioadei cat judecatorul sau procurorul a avut calitatea de auditor de justitie, in cazul examenelor, concursurilor sau procedurilor de selectie prevazute de prezenta lege, intra in vigoare la 1 ianuarie 2026. Pana la aceasta data, in calculul vechimilor prevazute de prezenta lege se ia in considerare perioada cat judecatorul sau procurorul a avut calitatea de auditor de justitie”.

Comentarii

# Black Rock date 20 March 2025 18:36 +16

E mai ok spălarea pe creier incat sa fii obedient sistemului timp de 3 ani decât timp de 2. Mi se pare firesc. Pleci direct in profesie cu creierul lichid. O sa mai ajungeți din părți la pensie:))))

# Tinerețe fără bătrânețe date 21 March 2025 16:21 +9

E ok să rămână 2 ani..până la urmă, acești bieți tinerei nu sunt decât carne de tun a politicii CSM și a înțelegerilor cu MJ ul d-nei Gorghiu în privința modificărilor la statut .Practic, îi bagă în pâine după 2 ani de INM, iar ei se bucură săracii, doar că zâmbetul de pe buze o să le cadă după câțiva ani,când vor realiza că trebuie să rămână în sistem până la 60 de ani ..Mulți se vor îmbolnăvi înainte și putini vor prinde pensia..Așa că eu ,dacă aș fi în INM aș milita să stau 3 sau 4 ani acolo

# pt Tinerețe fără bătrânețe date 21 March 2025 21:04 +7

INM e ca un circ în care tinerii absolvenți, unii dintre ei chiar copii educați, care ar putea să facă lucruri utile pentru societate, sunt învățați să fie supuși, lingușitori și să facă pe proștii la comandă, dar asta nu înseamnă că au un trai normal. Nu e ca și cum ai fi la o facultate unde afli lucruri interesante de la niște oameni deștepți. Formatorii le încarcă programul cu muncă brută și activități inutile, ca să nu mai aibă ăia timp să pună întrebări și să-i pună în dificultate. Că s-ar vedea cât sînt de incompetenți și putreziți la creier. Așadar presupunerea dvs că dacă ar face 4 ani ar fi mai sănătoși este greșită. Dupa 4 ani de INM nu mai trece nimeni testele psihologice. Dacă ar fi la Pitești, auditorii de justiție i-ar zice „experimentul Pitești”, cu excepția celor cu pile, desigur, care iau note bune din burtă. Lungirea are doar scopul să facă loc pentru mai mulți formatori dintre pilele și rudele care roiesc în jurul CSM și MJ.

# tea date 22 March 2025 11:06 0

nu are nicio legatura durata cursurilor cu propriul capoc...la militie sunt cateva luni si unii ies de acolo salbatici iar altii zdraveni. ca vorbim de luni sau ani indiferent de sistem tartacuta din dotare face intotdeauna diferenta

# Tinerețe fără bătrânețe date 22 March 2025 15:23 +1

Îmi dau seama că ce spuneți este adevărat. Eu nu pot decât să observ zâmbetul de pe fețele auditorilor în postările aproape zilnice ale INM..Pesemne că nu e zâmbetul lor..De asemenea văd pozele unor formatori și ale altor persoane care au uitat cum arată o instanţă..Și ei zâmbesc, dar ăla e zâmbetul lor..Fără stres ,muncă puțină, pe același salariu,sau chiar mai mare.. Și..aveți dreptate când vorbiți de "cei cu pile".. Sunt unii detașați de 15-20 de ani..Alții de mai puțini ani, dar nu ajungi "detasat" fără relații sus puse

# Tarin date 23 March 2025 09:26 +3

Auditorii zâmbesc în poze. Probabil se felicită că au mai supraviețuit o săptămână. Unii, auditorii de justiție de vitrină, care nu-și pun multe întrebări și reacționează bine la dresaj, sunt ferm convinși că au dobândit prin asta superputeri. Ei sunt scoși în față, să apere sistemul. Așa ajung unii magistrați să se considere Dumnezeu la 25 de ani și sunt obsedați de dreptul penal, fără să generalizăm, ochiometric. Pe aceștia, din tot carul științei dreptului, nimic nu-i fascinează mai mult decât aplicarea pedepselor. Dacă mă întrebați pe mine, asta e o dereglare sufletească în sine. Aceștia, doar dacă au sau își procură pile, sunt viitorii membri CSM, șefi și formatori.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.04.2025 – Avize favorabile pentru reducerea pensiilor magistratilor si cresterea varstei de pensionare

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva