21 April 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Cu mic, cu mare, magistratii – procurori si judecatori - pun bata pe Legea Lustratiei. Nevorbite, ICCJ si CSM au facut sedinte in paralel ca sa gaseasca formula atacului la Curtea Constitutionala

Scris de: Adina A.STANCU - Voichita RASCANU | pdf | print

7 March 2012 17:53
Vizualizari: 9828

 

Legea Lustratiei, aprobata recent in Parlament, pune pe jar atat pe unii procurori, cat si pe cativa judecatori, motiv pentru care institutia menita sa apere cariera magistratilor, CSM, s-a gandit sa contracareze rapid aceste prevederi care ii inlatura din functiile in care au ajuns prin numire pe multi procurori care au facut parte din sistemul judiciar inainte de 1989, cat si pe judecatorii care ar fi facut parte din aparatul represiv. Asa se face ca, in 7.03.2012, la Consiliul Superior al Magistraturii a avut loc o sedinta de Plen extraordinara in care unicul subiect l-a constituit modalitatea prin care sistemul judiciar sa atace la Curtea Constitutionala aceasta prevedere impusa de Legea Lustratiei.


Pertinenta motivelor expuse de Mona Pivniceru impotriva lustratiei

In sedinta de la CSM, care nu a fost transmisa video decat partial color de catre membrii CSM, si-au spus opinia trei judecatori: presedintele CSM, Alina Ghica, ex-presedintele CSM, Horatius Dumbrava si judecatorul de Inalta Curte, Mona Pivniceru. La unison, s-a cazut de acord asupra inaintarii propunerii de contestare a constitutionalitatii Legii Lustratiei la CCR, catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, singura prin care se pot ataca legi inca nepromulgate ce tin de neconstitutionalitatea unor prevederi instituite pentru sistemul judiciar. Reamintim ca una dintre cele mai importante persoane cu inalta functie, care ar putea fi atinsa de Legea Lustratiei in forma sa actuala este chiar presedintele Inaltei Curti, judecatoarea Livia Stanciu, inainte de 1989, procuror.

In cadrul sedintei extraordinare, judecatorul Mona Pivniceru a pus punctul pe i, aratand ca exista rezolutia 1096/1996 a Consiliului Europei, ale carei prevederi spun clar cum sa se asaneze moral societatile care au scapat de comunism, si ca orice lustratie, conform principiilor Adunarii Parlamentare, se poate face pana cel mult la anul limita 1999, apreciindu-se ca aceste societati au avut timp sa-si consolideze democratia si sa inlature racilele sistemului comunist in toate domeniile sale. In acest timp, cat a durat sedinta, nu s-a stiut ca si la Inalta Curte se lua in discutie, in Sectiile Unite, exact aceeasi problema. Oricum, CSM-istii au stabilit ca vineri, 9 martie, in Plen se va pune in discutie sesizarea CCR-ului de catre Inalta Curte si pentru conflictul intre puteri, intrucat mandatul unui magistrat este sub protectia legii organice si a Constitutiei si prin aceasta Lege a Lustratiei, ii lipseste pe viitorii “lustrabili” de exercitiul mandatului lor.

86 din cei 89 de judecatori prezenti au votat pentru sesizarea CCR-ului

In jurul pranzului, si la Inalta Curte de Casatie si Justitie, s-a pusde-o sedinta a Sectiilor Unite, fix pe aceeasi tema. Astfel, miercuri, 7.03.2012, judecatorii intruniti in aceasta sedinta au decis sesizarea Curtii Constitutionale pentru controlul de constitutionalitate, cat mai rapid, inainte de promulgarea legii asupra articolului 1 litera c din Legea Lustratiei. Reamintim ca acest articol prevede ca cei care au fost inainte de 1989 procurori nu mai pot fi numiti, timp de cinci ani de la data intrarii in vigoare a acestei legi, presedinti si vicepresedinti ai instantei supreme. Instanta suprema a decis, in Sectiile Unite, cu votul pentru a 86 din cei 89 de judecatori prezenti, sesizarea CCR in acest caz, intrucat 3 dintre acestia au fost impotriva. Desigur, au lipsit cei bolnavi, precum si judecatoarea arestata, Maria David.

Mai mult, ICCJ a fost sesizata cu privire la neconstitutionalitatea acestei prevederi si de Asociatia Magistratilor din Romania si de Asociatia Procurorilor din Romania, inca din 2.03.2012, iar in cursul zilei de miercuri aceeasi sesizare a venit si din partea Procurorului General al Romaniei, Laura Codruta Kovesi.

Comentarii

# doru date 7 March 2012 20:19 +3

5 ani fara securisti in functiile de conducere.... Un vis frumos care nu va deveni nici o data realitate.

# rasucenii de sus date 7 March 2012 20:24 +2

visul a inceput sa devina realitate chiar azi 07.03.2012, cand ofiterul DSS chestorul vasile Viorel - seful DGPMB a fost destituit. Cei mai multi ofiteri de securitate sunt la DGIPI

# doru date 7 March 2012 20:30 +1

din pacate multi oameni au trebuit sa plateasca cu viata destituirea asta.

# Ileana Adormitei date 7 March 2012 21:11 +2

oricum DGIPI se va desfiinta curand...

# botist 735 date 7 March 2012 21:52 -1

Din comentariile marilor juristi am inteles ca individul care a comis masacrul la PERLA, este asistat de doi avocati de la Baroul Bucuresti - UNBR Gheorghe Florea si ca ar fi obligatorie prezenta acestora la efectuarea unor activitati de urmarire penala. Eu nefiind jurist vreau sa va intreb si sa comentati, daca actele de urmarire penala nu sunt lovite de nulitate pe motivul ca UNBR - Baroul Bucuresti - decan Iordachescu, nu ar avea acte de infiintare si ar functiona ilegal. Am auzit ca ar fi prezentat la Ministerul Justitiei, Parchetul general si CSM un certificat de mostenitor/re a unei entitati care ar fi fost desfiintata prin legea 3/1948. Unii juristi comenteaza ca procurorul de caz ar fi solicitat avocati de la UNBR Baroul Bucuresti, legal constituit cu sediul in str Academiei - presedintele UNBR fiind avocat dr. Pompiliu Bota. Ce parere aveti ?

# Cristi P. Sturzu date 8 March 2012 10:03 0

Ar fi un semn de normalitate. Sau, ma rog, spre normalitate. Cata vreme avocatura traditionala, cutumiara, va mai fi "acoperita" de mafiotii monopolului pierdut, va trena aceasta situatie de compromis. Deasemenea, cata vreme CSM va fi un instrument din apanajul puterii dictatoriale, situatia va fi la fel ca pana acum. Magistratii corecti insa, sunt SINGURII care au puterea de a ne consfinti calitatea. Cei mai multi, insa, sunt reticenti datorita represaliilor din directia CSM. Instaurarea dictaturii este periculos de aproape, iar daca natiunea nu va iesi din agonie, vom avea din nou "sansa" sa cumparam paine cu cartela.

# Cristi P. Sturzu date 8 March 2012 12:36 +1

In nume personal si al structurii avocatiale din care fac parte, permiteti-mi sa adresez tuturor domnisoarelor si doamnelor, tuturor mamicilor care participa (sau nu) in orice fel pe acest site, cu ocazia frumoasei zile de 8 Martie, un sincer La multi ani, o primavara minunata, sanatate si bucurii nemarginite, alaturi de cei dragi!

# POLO date 9 March 2012 12:00 +1

Este cea mai mare aberatie, pe care o poate scoate Bota, din neuronul lui paranoic. In materie penala, nu suntem recunoscuti si nu suntem lasati sa asistam pe nimeni, nici macar parti vatamate. La toti colegii mei din tara, care au avut curaj sa pledeze in dosare penale, li s-a invocat de catre instante exceptia lipsei calitatii de reprezentant si sunt cercetati penal, unii si in trei dosare. Este invocata de catre judecatori, Decizia XXVII/2007, recursul in interesul legii, a ICCJ.

# Roco date 9 March 2012 13:11 +1

Bai POLO, imprejurarea ca esti intarziat mintal este deja de notorietate, dar nu mai dezinforma, tembelule ! Cu ce ne afecteaza  acea Decizie in interesul legii(spagii) atata vreme cat zeci de hotarari judecatoresti definitive au consfintit ca noi am dobandit calitatea  de avocat, in baza Legii 51/1995 ?! Aa, faptul ca exista si judecatori corupti si analfabeti juridic, e cu totul altceva. Tocmai acestia sunt cei care, in mod abuziv, ne contesta  calitatea si in cauzele civile. Spre exemplu, toti judecatorii care mi-au recunoscut calitatea de avocat in cauzele civile, mi-au recunoscut-o si in cele penale ! Repet, decizia respectiva se refera, strict, la cei care nu au dobandit calitatea de avocat in conditiile Legii 51/1995 ! E chiar asa greu de priceput ?!

# doru date 7 March 2012 22:31 -1

ma, voi chiar nu ntelegeti ratiunea pentru care existai?? A fot o perioada in care delegatii;e voastre au fost luate de bune. s-au dat condamnari sau achitari. A spune acum ca Baroul Bota este ilegal inseamna a redeschide toate dosarele in care avocatul a fost de la Bota. Altfel erati demult mancati.

# HB date 7 March 2012 22:41 0

Du-te. Si de aia instantele continua in mod stupid sa afirme ca UNBR Bota este legal, functioneaza in baza legii avocaturii, membrii lui sunt avocati. Ca sa nu redeschida dosare? Mama, cum poti gandi

# Oare date 7 March 2012 23:58 +2

De ce, atat organele de UP cat si instantele refuza sa va lase sa pledati, ori sa formulati aparari ? La civil majoritatea formulati aparari in baza unei procuri si purtati roba ! Vi se pare ca acestu lucru echivaleaza cu o recunoastere ? La penal nu incape discutie pt ca nu se accepta procura. Iar despre achitari...nu am vazut din ce ati prezentat pe diverse site-uri o achitare pe litera A. Oare uniunea voastra are in componenta sa toate organele prevazute de L 51 ? 

# botist 735 date 8 March 2012 06:16 +1

vreau sa devin avocat dar citind legea nr. 51/1995 a organizarii si exercitarii profesiei de avocat rezulta ca sunt obligat sa fac parte dintr-un barou component al UNBR. Am citit toata legislatia Roamniei in vigoare dar nici-o lege nu prevede cum se infiinteaza UNBR. Am cerut relatii la o entitate cu sediul in Curtea de Apel Bucuresti, sa vad cum este infiintata si cum arata actele de infiintare si functionare dar au spus ca nici ei nu au pentru ca legea nu prevede, dar au un certificat de mostenitor care ar fi confidential. Cunoaste cineva unde sa ma adresez, adica daca stie care este UNBR care este infiintata si functioneaza legal, dar fara acte de mostenire. Multumesc

# costel date 8 March 2012 19:59 0

frate, vezi ca s-a mai facut un barou legal constituit al lui bota si in zimbabwe, ia du-te si citeste legile si acolo, poate le intelegi mai bine. si ia cu tine si restul de botisti sa pledati nestingheriti, poate faceti si o spirala ceva si mai lasati dreaqu aberatiile astea de comentarii pe aici ca spuneti numai idiotenii

# costel costelivu date 8 March 2012 20:03 0

Mai bine in Zimbabwe decat aici, in Botswana. :roll:

# gigi date 8 March 2012 07:46 0

Nu cred ca cineva ia in serios un avocat botist!!

# da gigi -ucu date 8 March 2012 09:12 0

gigi pe tine nu te ianimeni in seama. certificatulde mostenire desprecareeste vorba, este dat de burebista personal lui florea si asociatii pentru SC SRl UNBR neinfiintat.

# gigi spuma date 8 March 2012 09:50 0

Daca ti-arat niste acte procedurale in care un avocat "botist" este tratat ca un avocat in adevaratul sens al cuvantului...facem un pariu pe porunci? :lol:

# gigi1 date 8 March 2012 08:24 0

Domne, noi vrem o lustratie fara lustratie. Orice procuror din vremea comunista a respectat o lege, a aparat niste principii. La fael au facut si securistii, informatorii, politrucii.... Nimeni nu raspunde pt nimic. Nu se va intampla nimic cu legea asta pana cand nimeni nu va mai fi ramas de lustrat.

# zuzu date 8 March 2012 08:30 +5

Cred ca ar mai trebui o lege a lustrartiei ulterioara anului 1989. Pt magistratii cu grade, avocatii cu grade, judecatorii promovati la ICCJ pe baza unor dosare foarte bune , avand caracterizari de la mari oameni de afaceri,pt procurorii promovati prin hotarari judecatoresti la nivel de PICCJ, pt parlamentarii ce nu pot primi caracterizari.....

# corina date 9 March 2012 09:15 0

Bravo zuzu, ai pus punctul pe i... adica lustram oameni a caror vina este ca s/au nascut mai repede si au primit o repartitie de procuror in 1988 de exemplu si nu/i lustram pe multii mancatori de ..... din zilele noastre...

# LUSTRATU date 9 March 2012 16:46 0

CUM NU VA CONVINE CEVA REACTIONATI AUTOMAT, CAND E VORBA DE INTERTESUL DVS., DAR CAND NOI CEILALTI NE CEREM DREPTURILE CASTIGATE, REFUZATI SA NI LE ACORDATI. FA DOAMNE TU DREPTATE 

# silviu date 9 March 2012 17:02 0

Draga Polo. NU stiu unde ai facut tu Facultatea de Drept si daca in anul I ai invatat principiul neretroactivitatii legii. Adica mai precis, ca sa intelegi si tu mai bine, Decizia XXVII/2007, recursul in interesul legii, a ICCJ este aplicabila UNBR Structura Bota tocmai datorita principiului neretroactivitatii. Chiar daca recursul in interesul legii are efect de lege, acea lege se aplica din momentul publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei. Poate a nimerit vreun complet de judecata care a facut facultatea la fara frecventa cine stie. CEEA CE AR TREBUI SA STIE UNII MAGISTRATI CA IN CAUZA SE APLICA ART. 6 ALIN.3 LIT C DIN CEDO.

# Roco date 9 March 2012 17:23 0

Draga Silviu, Decizia XXVII/2007 in interesul legii(spagii) este absolut IRELEVANTA fata de avocatii din UNBR-Bota, intrucat acestia au dobandit calitatea de avocat in conditiile Legii 51/1995 si de aceea nu ii afecteaza in niciun fel. Neretroactivitatea legii este doar un argument in plus !

# Silviu date 9 March 2012 19:21 0

Draga Roco asta am incercat sa-i explic lui Polo.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.04.2025 – Avize favorabile pentru reducerea pensiilor magistratilor si cresterea varstei de pensionare

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva