Cu ocazia deschiderii anului universitar, ministrul Predoiu a lansat o ”filosofie” proprie despre oamenii care sunt ”un scop in sine”, a laudat lucratorii la Codul civil si a atentionat asupra schimbarii destinelor magistratilor cand sunt mutati de la o instanta la alta!
La deschiderea anului universitar, care a avut loc, luni, 3 octombrie 2011, in Aula Facultatii de Drept din Bucuresti, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu a savarsit - dupa cum domnia-sa a catalogat – un „usor abuz de drept”, dar adresandu-se participantilor si din ”perspectiva unui fost student al facultatii, neuitand sa sublinieze, din start, ca ”cea mai sigura si lunga cariera a unui ministru este aceea de fost ministru”. Asa cum era de asteptat, Predoiu a vorbit mai intai despre Codul civil, subliniind: ”Citind codul, veti gasi acest principiu in mai toate materiile, fie ca vorbim de familie, de proprietate, obligatii, sau contracte, iar in cadrul acestora de modurile in care se nasc, se executa si se sting raporturile juridice”. Dupa aceea, a tinut sa evidentieze aportul profesorilor de la Facultatea de Drept din Bucuresti la redactarea codului, aratand ca ”in mod decisiv”, codul a fost influentat de gandirea unor profesori precum Lucian Mihai, Valeriu Stoica, Flavius Baias, Marieta Avram, Marian Nicolae, Romeo Popescu, Razvan Dinca etc.
In opinia lui Predoiu, CSM trebuie sa ”dreaga busuiocul” in cariera magistratilor!
Ministrul a anuntat ca Noul Cod de procedura civila ar putea intra in vigoare pana la sfarsitul anului 2012, apoi a filosofat pe marginea resurselor umane, declarand: ”Primul pas trebuie sa fie redistribuirea pe orizontala sistemului judiciar a unor magistrati. in paranteza spun, am intotdeauna retineri sa spun resurse umane, pentru ca oamenii sunt mai mult decat resurse, ei sunt in primul rand un scop in sine. Iar aceasta remarca nu este doar de ordin filozofic, ci are si aplicatie practica”.
In ce priveste politica acestor ”resurse umane” si pasii care trebuiesc facuti pentru suplimentarea personalului la instante si parchete, ministrul Justitiei a facut urmatoarea afirmatie: ”Concret, Consiliul Superior al Magistraturii trebuie sa mute magistratii de la instante mai libere catre unele mai aglomerate, in functie de gradul de incarcare. Dar aceasta presupune implicit sa schimbi cursul vietii profesionale unor oameni, si nu va fi deloc simplu. Dar trebuie inceput, cu atat mai mult cu cat s-a intarziat ani de zile. Nu este vina actualului Consiliu Superior, dar el trebuie sa „dreaga busuiocul”, cum se spune! Al doilea pas consta in suplimentarea rezonabila a schemelor de personal. Ea se va putea face numai dupa prima etapa, pentru ca trebuie sa avem imaginea sistemului ajustat, pentru a sti exact cum si unde il extindem. Remarc faptul ca acest al doilea pas se poate face numai cu sprijinul Ministerului de Finante. Acolo sunt banii… Al treilea pas prealabil intrarii codurilor de procedura in vigoare este reorganizarea hartii instantelor si parchetelor. Aceasta inseamna sa concentram logistica si oamenii in instante mai mari, capabile sa aplice noile institutii din codurile de procedura. Acest pas va fi extrem de dificil, pentru ca 2012 va fi un an de campanie electorala si nu cred ca parlamentarii alesi prin vot uninominal vor fi incantati de perspectiva inchiderii unor instante din propriile circumscriptii electorale, fie ele si instante nefunctionale. Aici avem nevoie de un angajament al tuturor partidelor politice din Parlament. Un al patrulea pas este continuarea pregatirii profesionale a magistratilor si a membrilor profesiilor juridice, care se desfasoara deja intr-un ritm sustinut. Este important sa pastram acest ritm”.
In final, seful Justitiei a declarat ca, desi nu este un moment tocmai roz pentru tara, fondurile care ar trebui alocate pentru marirea schemelor de personal si extinderea sediilor instantelor cu sali de judecata, acolo unde se impune, pot fi considerate suportabile la scara bugetului.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# MAAT
4 October 2011 14:37
0
# mihai neminescu
4 October 2011 16:03
0