5 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CU POLITIA NU TE JOCI – Peste 3000 de angajati din politie, penitenciare si militari rezervisti au iesit din nou in strada impotriva politicienilor care le-au dat asigurari ca pun in aplicare legea: "Politicienii trebuie sa-si respecte deciziile si sa elimine arbitrariul si discriminarea in ceea ce priveste aplicarea legii salarizarii si pe cea a pensiilor militare... Nu solicitam majorari de salarii sau pensii, ci solicita respectarea legilor". Protestele continua pana se aplica legea!

Scris de: E.D. | pdf | print

2 February 2022 12:37
Vizualizari: 7422

Angajatii din politie, penitenciare si militarii rezervisti au iesit din nou in strada! Incepand cu orele 10.00 ale zilei de miercuri, 2 februarie 2022, peste 3000 de politisti au ajuns in Piata Victoriei pentru a protesta impotriva refuzului autoritatilor de a pune in aplicare Legea salarizarii si de a actualiza pensiile militare, conform noilor dispozitii legale. In timp ce politistii, reprezentantii Administratiei Penitenciarelor si militarii rezervisti isi cereau drepturile legale, in interiorul Guvernului se desfasura sedinta de Guvern condusa de premierul Nicolae Ciuca.

De la protestul politistilor nu au lipsit cererile de demisii din randul politicienilor care refuza sa aplice legea, de cererile de demisie ale reprezentantilor din politie nefiind lipsiti ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, premierul Ciuca si chiar presedintele PNL Florin Citu, care le-ar fi dat in van asigurari politistilor ca va solutiona doleantele protestatarilor.


 

Politistii nu cer majorari, ci aplicarea legii


Protestul angajatilor din politie, penitenciare si militarii rezervisti se desfasoara intr-o maniera inedita, participantii la eveniment purtand lanturi legate de picioare si veste galbene.

Solicitarile pe care acestia le au la adresa autoritatilor nu sunt noi, reprezentantii sindicatelor din politie semnaland necesitatea punerii in aplicare a legii inca de anul trecut. De altfel, Federatia Sindicatelor Nationale ale Politistilor si Personalului Contractual din Romania (FSNPPC) avertiza inca de la finalul anului 2021 ca vor inceta sa efectueze activitati legate de Covid-19, care nu intra in atributiile lor, atat timp cat Statul roman nu catadicseste sa puna in aplicare prevederile legale.

Concret, reprezentantii celor 14 federatii sindicale, sindicate si ligi ale angajatilor din politie, penitenciare si militari rezervisti solicita aplicarea in integralitate a legii salarizarii unitare (Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice) si actualizarea pensiilor militare conform prevederilor Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, asa cum a fost adoptata in forma ei initiala.


Dupa ce au scandat in fata Guvernului, cerandu-si drepturile, cei peste 3000 de participanti la protestul din Piata Victoriei au plecat in mars catre Ministerul Afacerilor Interne (MAI), unde de asemenea au protestat, destinatia finala fiind Parlamentul Romaniei, unde politistii au anuntat ca vor protesta ore in sir.

 

Redam in continuare comunicatul Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP):


"In data de 02.02.2022, incepand cu ora 10:00, angajatii din politie penitenciare si militarii rezervisti declanseaza proteste in fata Guvernului Romaniei. Protestele vor incepe la Guvern (Piata Victoriei), iar dupa o ora protestatarii se vor deplasa pe jos spre Parlament (Piata Constitutiei), cu oprire de 30 de minute in fata Ministerului Administratiei si Internelor (MAI).


Angajatii si pensionarii din politie, penitenciare si armata cer
:

-aplicarea in integralitate a legii salarizarii unitare (Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice);

-actualizarea pensiilor militare conform prevederilor Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, asa cum a fost adoptata in forma ei initiala.


Angajatii din politie, penitenciare si armata nu solicita majorari de salarii sau pensii, ci solicita respectarea legilor, asa cum au fost adoptate in Parlament, de catre aceleasi partide politice care formeaza actuala coalitie de guvernare (PSD-PNL-UDMR). Practic, politicienii trebuie sa-si respecte deciziile si sa elimine arbitrariul si discriminarea in ceea ce priveste aplicarea legii salarizarii si pe cea a pensiilor militare.


Organizatiile sindicale au transmis amendamente la legea bugetului de stat pentru anul 2022, care sa faca posibila respectarea legii si eliminarea discriminarilor pentru personalul si pensionarii din sectorul de aparare, ordine publica si securitate nationala.


In data de 31.01.2022, intr-o intalnire cu presedintii sindicatelor din politie si penitenciare si reprezentantii rezervistilor militari, presedintele PNL, Florin CITU, a dat asigurari ca revendicarile acestora vor fi discutate in cadrul coalitiei de guvernare.


Sindicalistii si reprezentantii militarilor rezervisti au initiat demersuri in vederea stabilirii unei intalniri cu presedintele PSD, Marcel CIOLACU, pentru a-i cere implicarea in rezolvarea revendicarilor celor peste 500.000 de angajati si rezervisti din sectorul de aparare, ordine publica si securitate nationala.

***


Federatia Sindicatelor Nationale ale Politistilor si Personalului Contractual din Romania (FSNPPC) – presedinte Vasile ZELCA
Federatia Sindicatelor Democratice din Romania (FSDR)/SIDEPOL – presedinte Gabriel GiRNIta
Federatia Sindicatelor Democratice a Politistilor din Romania “Alexandru Ioan Cuza” (FSDPR) - presedinte Ionel BABUS
Federatia Politistilor SED LEX, presedinte Florin VILNEI
Federatia Sindicatelor Politistilor de Frontiera din Romania (FSPFR) – Adrian DIUGU
Federatia „Publisind” - Sindicatul Politistilor Europeni EUROPOL – presedinte Cosmin ANDREICA
Federatia „Publisind” – Sindicatul National al Politistilor de Penitenciare – presedinte stefan TEOROC
Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) – presedinte Cosmin DOROBANTU
Federatia Sindicatelor din Sistemul Penitenciar (FSSP) – presedinte Florin sCHIOPU
Federatia Politistilor de Penitenciare (FPP) – presedinte Ionut MOGILDEA
Sindicatul National "Pro Lex" – presedinte Vasile LINCU
Sindicatul National al Politistilor din Romania „DECUS” – presedinte Gabriel IVANOV
Sindicatul Politistilor din Romania "Diamantul" – presedinte de onoare Emil PASCUT
Sindicatul National “UNIPOL” - presedinte Marius IDITA
Liga pentru Apararea Drepturilor Pensionarilor Militari (LADPM) – grl. (rez.) Nicolae GROPAN
Asociatia Pensionarilor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (APANP) – col. (rez.) Valentin LUPU"

 

 

Redam in continuare comunicatul FSNPPC:

"Protestele noastre vizeaza nu doar drepturile cuvenite, ci si eficientizarea serviciului politienesc derulat in slujba cetatenilor


In calitate de organizatie sindicala reprezentativa din punct de vedere juridic, la nivelul sectorului de activitate ,,Ordine publica”, FSNPPC - care are in componenta circa 40.000 de angajati din MAI - a initiat, in comun cu alte 14 organizatii de profil, o serie de proteste, in strada, in data de 23 decembrie 2021, deoarece solicitarile adresate Guvernului, in cadrul sedintelor de dialog social sindical, dar si in scris, pe parcursul anului curent, nu au fost puse in aplicare.

Miercuri, 02 februarie 2022,incepând cu orele 10.30 protestam in Piata Victoriei, in fata Guvernului României, impreuna cu toate sindicatele din domeniul OPSN.

Principalele revendicari se refera la:

  • aplicarea integrala a Legii-cadru a salarizarii nr. 153/2017, in ceea ce priveste Anexele VI si VIII, care fac referire la politistii, militarii si personalul contractual din familia ocupationala Aparare, Ordine Publica si Securitate Nationala;

  • indexarea pensiilor militare de stat, cu rata inflatiei, conform legii, pentru anul 2019 (nu doar pentru anul 2020) si asigurarea asistentei medicale de calitate in conditiile in care suntem platitori de CASS ;

  • majorarea sporului de suprasolicitare neuropsihica, in cuantumul maxim prevazut de lege, pentru a eficientiza activitatea Politiei judiciare si a celorlalti politisti care desfasoara activitati in dosarele de urmarire penala sau in alte domenii complexe ale muncii operative;

  • diminuarea deficitului de personal politienesc, pentru a ne putea indeplini misiunile de ordine si siguranta publica, in interesul comunitatii si al statului, la standardele prevazute de lege, dar si pentru a evita suprasolicitarea continua a personalului operativ, prin efectuarea de misiuni si sarcini suplimentare, zi de zi;

  • dotarea logistica a politistilor, cu mijloace de mobilitate, dar si cu echipamente de interventie si de protectie fizica adecvate indeplinirii misiunilor;

  • impunerea fortata a unor sarcini cu specific medico-sanitar, pentru care nu avem pregatirea necesara, in toata perioada starii de urgenta si a starilor succesive de alerta, declarate de Guvern, pe timpul pandemiei, incepând cu 15 martie 2020;

  • eficientizarea dialogului social cu Guvernul si MAI, in ceea ce priveste drepturile/interesele politistilor si ale personalului contractual.

VA ASTEPTAM IN NUMAR CAT MAI MARE ALATURI DE NOI

Presedinte FSNPPC – Zelca Vasile"


Comentarii

# Cetateanul date 2 February 2022 13:12 -3

Ăștia plâng pe bună dreptate de venituri mici în timp ce presa arată cum ministerul cumpără sediu de 30.000.000 Euro pentru un inspectorat general de urgențe! Doar bani pentru niște sedii decente de instanțe nu se găsesc.

# Mia date 2 February 2022 13:40 +9

De ce nu ieșit polițiștii in strada când era guvernul lui Câțu? Atunci le era bine?

# Anubis date 2 February 2022 13:53 +46

Aici nu e vorba numai de majorarile salariale. Este vorba in principal despre desfiintarea politiei nationale si infiintarea unei politii private, formate cel mai probabil din imigranti musulmani, care sa sclavageasca poporul cu adevarat. Au vazut ca Politia Nationala nu mai raspunde la ordine, si politistii fiind de asemenea romani si majoritatea crestini-ortodoxi, si s-au gandit sa schimbe directia. Cam despre asta este vorba. Oricum este regizat si acest protest deoarece chiar si in Secu sunt patrioti cu adevarat care s-au cam saturat si ei de ce circ se face in Romania de 2 ani incoace si asteapta cu nerabdare chiar si ei arestarile ce vor urma. Vorba unui judecator de la ICCJ: " ..... si Secu mai tine uneori cu poporul" .

# DODI date 2 February 2022 14:06 +9

Cu un liberal gălbejit la conducerea poliției (provenit din partidul care nu aplică legile pe care le-a votat), cu un tembel la Cotrcoeni (căruia îi pasă decât de propria persoană și îl doare efectiv între fese de poporul român și de aspirațiile sale), nu este de mirare că pajnicii foști milițieni și-au ieșit din pepeni. Poate învață și ei că mămăliga nu este apreciată rece ci doatr atunci când... explodează!

# Astia nu au pic de respect pentru lege decat daca e a lor. date 2 February 2022 14:22 +108

Politistii, anpcistii si militarii se comporta de parca ne fac o favoare ca vin la serviciu. Oamenii normali isi dau demisia daca unde si ce lucreaza nu le place...aceste specimene zbiara numai la drepturi nu si la obligatii. Moama moama ce greu e sa iei spaga...moama moama ce greu e sa duci stupefiante prin celule ...moama moama ce greu e sa freci mwnta prin unitate maturand frunze cazute din copaci scuturati...este greeeeeuuuu. Faceti o favoare adevarata si un serviciu tuturor cetatenilor si dati-va domnilor nemultimiti demisia. SAU CIOCU MIC ca sunteti toti bugetari la obligatii si privati la drepturi..

# Kluivert date 2 February 2022 14:25 +6

Câte tâmpenii trebuie să mai facă țăranul din Valcău, jud. Sălaj, ca să-l dea cineva afară? Bode nu edoarincompetent, e de o obrăznicie rară, se agită să apară lângă primul ministru, să se vadă la televizor. Dar el e implicat in accidente, doarme pe banchetă, ii omoara un dezaxat pe doi oameni sub nasul lui la Onești, nu gasește nimic la Arad, poliția e varză. Chiar nu-l vede nimeni cât e de limitat?

# ioan date 2 February 2022 14:33 -10

FELICITARI ORGANIZATORILOR SI PARTICIPANTILOR ! SUCCES SI SA DEA DUMNEZEU SA OBTINETI DREPTURILE LEGITIME SOLICITATE!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 4.03.2024 – Postul lui Buda, scos la concurs

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva