27 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

CULISELE RAZBOIULUI KOVESI-BICA – Fosta sefa DIICOT face noi dezvaluiri despre conflictul cu sefa DNA: “V-a vanat Kovesi?... Cred ca da... Ne-am certat foarte rau, groaznic de rau... Niciun moment nu mi-am inchipuit ca doamna Kovesi, la cat este de pura sufleteste, este anticorupta Romaniei, a stat la masa cu o persoana despre care stie ca este o infractoare... Eu am atins-o cu duhul meu necurat, stand cu mine la masa... Se facuse un grup de lucru care sa-mi cerceteze activitatea”

Scris de: George TARATA | pdf | print

25 July 2016 15:46
Vizualizari: 11186

Fosta sefa a DIICOT Alina Bica (foto stanga) a facut noi dezvaluiri extrem de intersante despre relatia ei cu sefa DNA Laura Kovesi (foto dreapta), una extrem de rea dupa cum bine se stie deja. Bica a explicat ca, din punctul ei de vedere, a fost vanata de Laura Kovesi, precizand ca la nivelul parchetului anticoruptie a fost constituit un grup de lucru care avea drept misiune anchetarea ei. De asemenea, Bica a afirmat ca printre procurorii DNA circulau zvonuri cum ca Laura Kovesi va avea in cele din urma capul ei pe tava.

Invitata duminica seara, 24 iulie 2016, la emisiunea lui Victor Ciutacu de la Romania TV, Alina Bica a relatat ca a avut primul conflict cu Laura Kovesi la scurt timp dupa ce aceasta din urma a fost numita in functia de Procuror General al Romaniei. Totodata, fosta sefa a DIICOT a precizat ca divergentele intre ea si Kovesi erau extrem de frecvente, existand chiar si certuri foarte dure. Totusi, Alina Bica a tinut sa sublinieze ca a colaborat institutional cu sefa DNA, iar in acest sens fosta sefa DIICOT s-a intrebat cum a putut Laura Kovesi sa stea cu ea la masa avand in vedere ca, in paralel, ii facea dosare penale si o considera o infractoare.


Prezentam fragmente din dialogul avut de Alina Bica cu jurnalistul Victor Ciutacu:

Alina Bica: Cand a avut loc schimbarea Procurorului General, in anul 2006, iar domnul Botos a parasit functia si in locul domniei sale a venit doamna Laura Codruta Kovesi, a avut loc o deteriorare a relatiilor dintre mine si domnia sa.

Victor Ciutacu: Dar s-au deteriorat de la bun inceput?

Alina Bica: Da, la doua saptamani sau o luna dupa preluarea mandatului.

Victor Ciutacu: Exista si un motiv care poate fi dat publicitatii?

Alina Bica: Prima disputa pe care am avut-o a fost la o sedinta de bilant, unde eu am abordat o problema legata de strategia care trebuia discutata cu Procurorul General pe zona de prevenire si combatere a spalarii banilor. Dumneaei a spus la vremea respectiva ca aceasta linie de munca nu face parte dintre prioritatile domniei sale, in capul meu a fost o chestiune de neacceptat deoarece munceam de foarte multa vreme la armonizarea legislatiei si la recunoasterea Romaniei la Strasbourg ca fiind un stat cu legislatie completa care combate fenomenul. A fost o disputa in fata tuturor colegilor, in care dumneaei mi-a spus mie lucruri si eu i-am spus o serie de alte lucruri. Eu m-am situat gresit, cred la momentul acesta, dumneaei venea din postura de fosta subalterna pe care am avut-o...

Victor Ciutacu: Dansa va fusese subalterna?

Alina Bica: Indirect. Eram procuror sef la Parchetul General, in DIICOT structura centrala, iar domnia sa era sef de birou la serviciul teritorial din Sibiu.

Victor Ciutacu: Sa fie si chestia pur umana a fostului subaltern care ajunge seful fostului sau sef?

Alina Bica: A fost un cumul de factori. Eu am vazut felul de exercitare a profesiei intr-o cu totul alta maniera. Am spus-o, si o repet in pofida neincrederii anumitor persoane: eu sunt o persoana care isi asuma lucruri. Atunci cand hotarasc o anumita directie pun mana pe stilou si scriu, si ma semnez: eu, Alina Bica, am decis cutare lucru. Din pacate era foarte multa vorba si foarte putina asumare, lucru care la un moment dat m-a deranjat.

Victor Ciutacu: Si ce ati decis atunci, in 2006, si v-ati asumat, in urma diferendului cu doamna Kovesi?

Alina Bica: De pilda, in 2006 au fost anumite categorii de solutii si pozitii procesuale in anumite dosare pe care mi le-am asumat, in pofida unor viziuni diferite.

Victor Ciutacu: Vi s-a cerut sa faceti ceva sau sa nu faceti ceva?

Alina Bica: Nu la o maniera atat de directa. Pur si simplu se discutau chestiuni de abordare strategica a unor investigatii, si eu de regula aveam o abordare mai frontala a anumitor lucruri, mi se parea ca trebuie sa intervenim, statul trebuie sa arate forta, ma rog o arata pe deplin acum intr-o maniera cam nefericita din punctul meu de vedere.

(...)

Victor Ciutacu: V-a vanat doamna Kovesi, v-a urmarit?

Alina Bica: Vazand retrospectiv, cred ca da.

Victor Ciutacu: Dupa diferendul acela public pe care l-ati avut cu doamna Kovesi, care a fost traiectoria dumneavoastra profesionala?

Alina Bica: La un moment dat am vrut sa plec la DNA, in anul 2007, si chiar facusem un demers in acest sens, si domnul Codrut Olaru m-a convins sa raman la DIICOT in continuare si mi-a propus functia de procuror sef serviciu, eu fiind procuror sef birou. Am acceptat, mi s-a parut ca pot sa fac o buna echipa cu dumnealui la vremea respectiva, numai ca lucrurile nu s-au imbunatatit din perspectiva relatiei cu Procurorul General.

(...)

Victor Ciutacu: Cine v-a propus ca secretar de stat in Ministerul Justitiei?

Alina Bica: A fost o situatie interesanta cu numirea mea ca secretar de stat. In anul 2008, in decembrie, aveau loc evaluarile de procurori, iar din comisie facea parte, alaturi de alti procurori sefi, si doamna Procuror General de la vremea respectiva, doamna Kovesi. Ne-am certat foarte rau, groaznic de rau in sedinta de evaluare respectiva. Practic, acea comisie trebuia sa imi ofere un calificativ, care este extrem de important pentru un procuror. Daca in loc de 'foarte bine' primesti calificativul 'bine', nu mai poti sa promovezi, nu mai poti ocupa functii de conducere, dosarul profesional este afectat. Va spun sincer, a fost una dintre putinele dati cand am iesit din sedinta respectiva si am plans. M-am dus in birou, era doamna Ciurea (n.r. - fosta adjuncta a DIICOT Angela Ciurea) si i-am spus Angelei 'eu plec, nu mai stau aici'.

(...)

Victor Ciutacu: Revin la prietenia cu doamna Udrea. Prietenia cu doamna Udrea a fost o umbrela astfel incat sa nu va ploua de la Kovesi? Ca era greu sa-i sufli in ciorba doamnei Elena Udrea la vremea respectiva si asta o stim toti.

Alina Bica: Nu, nu a fost nimic de acest gen, dintr-o ratiune foarte clara. Eu plecasem din Ministerul Public, eram detasata la Ministerul Justitiei, deci mie personal doamna Kovesi nu avea ce sa imi mai faca, decat sa imi intoarca anumite adrese, semnate de mine in numele ministrului, spunand ca ea nu discuta cu un secretar de stat, ca pentru domnia sa trebuie semnatura ministrului. Dar exceptand genul acesta de sicane, doamna Kovesi mie personal nu avea sa-mi faca.

Victor Ciutacu: Dar de unde pana unde adversitatea asta, tot nu reusesc sa ma lamuresc.

Alina Bica: Discutiile si diferendele de opinie erau aproape zilnice. A mai fost o situatie: domnul Ciprian Nastasiu era colegul meu de birou. Angela Ciurea, colega de dosar a domnului Nastasiu, era una dintre cele mai bune prietene ale mele. Eu cred, e doar o supozitie, ca doamna Kovesi a crezut intr-un mod gresit ca eu sunt la curent cu anchetele sau dosarele penale instrumentate de cei doi colegi, avand in vedere ca unul imi era coleg de birou si cealalta imi era prietena. Numai ca prietenia dintre doi oameni nu inseamna impartasirea de informatii. Angela niciodata nu a venit sa imi spuna ce lucreaza Nastasiu.

Victor Ciutacu: Doamna Ciurea, daca nu ma insel, a instrumentat faimosul dosar ALRO.

Alina Bica: Da. (…) Si eu cred ca doamna Kovesi credea ca eu fac o coordonare pe zona economico-financiar din spate. Cred, nu stiu, imi inchipui.

Victor Ciutacu: Si coordonati ce? Inculparea lui Basescu si a Elenei Udrea? Sau scoaterea lui Basescu si a Elenei Udrea?

Alina Bica: Banuiesc ca inculparea, ca cei doi colegi luasera mandate de interceptare acolo, in niciun caz nu se duceau spre o zona de netrimitere.

Victor Ciutacu: Deci doamna Kovesi servea cauza...

Alina Bica: Nu stiu daca servea, nu servea, mie nu mi-a facut astfel de confidente. Dar caut explicatia. Eu nu am anticipat dimensiunea sentimentelor reprobabile ale doamnei in ceea ce ma priveste. Nu am anticipat-o. Va spun cu mana pe suflet, daca as fi anticipat-o, as fi avut o cu totul alta atitudine si conduita.

Victor Ciutacu: Ati ajuns procuror sef la DIICOT in paralel cu doamna Kovesi procuror sef la DNA. Dumneavoastra aveati cea mai vaga speranta ca puteti macar sa va suportati, nu sa colaborati?

Alina Bica: Aici e si partea ciudata. Eu am colaborat cu doamna Kovesi. Pe mine cand m-au numit in functie, eu mi-am inchipuit ca institutiile abilitate m-au verificat. Chiar a fost un moment in care am zis ca inseamna ca m-am comportat ireprosabil pana acum. DIICOT a avut discutii pe anumite zone de cooperare cu DNA, eu comunicam cu doamna Kovesi, doamna ma suna ocazional, eu o sunam ocazional. Ne-am intalnit la diverse evenimente, am stat la masa impreuna. Niciun moment nu mi-am inchipuit ca doamna Kovesi la cat este de pura sufleteste, este anticorupta Romaniei, a stat la masa cu o persoana despre care stie ca este o infractoare.

Victor Ciutacu: Poate nu stia, poate a aflat ulterior.

Alina Bica: Presupusa mea fapta e din 2011.

Victor Ciutacu: N-au informat-o serviciile secrete.

Alina Bica: Pai cum sa nu fie informata, a aflat brusc in 2014, cand s-a schimbat regimul in Romania, ca eu sunt o infractoare? Atunci, cat e de eficienta institutia domniei sale daca eu eram o infractoare si doamna...eu am atins-o cu duhul meu necurat, stand cu mine la masa. In al doilea rand, eu nu inteleg de ce nu am fost trasa de maneca si sa mi se spuna 'doamna Bica, pleaca din functie ca esti nedemna'. Adica ma lasi sa am un astfel de comportament incfractional continuu si perpetuu, astfel incat la un moment dat sa devin figura proeminenta de coruptie in Romania? Eu nu cred ca intr-un alt stat din lumea asta lasi pe un infractor sa persiste in activitatea infractionala.

(...)

A venit, paradoxal, un jurnalist care mi-a comunicat ca a fost la o intrunire si ca la acea intrunire mai multi procurori din DNA povesteau cum zvonistica la nivelul acelei institutii este ca la un moment dat doamna Kovesi va avea capul meu pe masa domniei sale. Si ca se constituise un grup de lucru care sa se ocupe de persoana mea.

Victor Ciutacu: Un grup de lucru care sa se ocupe de dumneavoastra?

Alina Bica: Se facuse un grup de lucru care sa-mi cerceteze activitatea.

Victor Ciutacu: Toata aceasta zvonistica pe care o invocati dumneavoastra spune ca dumneavoastra si doamna Kovesi v-ati amenintat una pe cealalta ca va arestati.

Alina Bica: Era exclus sa fac o astfel de afirmatie pentru ca DIICOT nu are in competenta infractiuni care sa imi permita o astfel de abordare. Adica ce ar fi trebuit sa prezum, ca doamna Kovesi face trafic de droguri sau trafic de fiinte umane? Sau ce infractiuni putea sa faca doamna Kovesi?

(…)

Victor Ciutacu: Deci a existat un grup de lucru impotriva dumneavoastra?

Alina Bica: Numarul de dosar penal in ceea ce ma priveste dateaza din 2013. Eu nu vin cu lucruri care nu pot fi probate. Cum a stat doamna Kovesi cu mine la masa, a lucrat cu mine si a cooperat pe anumite zone cand ea stia ca mie imi face dosare penale?

Victor Ciutacu: Ma gandesc ca si dansa stia ca si dumneavoastra ii faceti dosare penale fratelui domniei sale, de la Transgaz. Si atunci sa fie un echilibru.

Alina Bica: Nu cred ca in viata mergem pe echilibru, mergem pe ceea ce facem. Si va mai dau un alt exemplu: daca veti cauta pe Internet, veti gasi un articol din martie sau aprilie 2014 intitulat 'Sefa DNA Laura Codruta Kovesi o va aresta pe sefa DIICOT Alina Bica'. Eu l-am citit. Inainte avusese loc o disputa profesionala”.

*Cititi aici declaratiile lui Traian Basescu despre executia Alinei Bica

Comentarii

# Ipochimen date 25 July 2016 16:26 +15

Eu inteleg sa promovam tinerii. Dar sunt domenii in care e nevoie de multa maturitate in luarea deciziilor. Trebuie sa treci de o anumita varsta, sa acumulezi experienta de viata, intelepciune. Mai ales in justitie unde nu te poti juca cu soarta omului. In cazul de fata transpare cat se poate de clar acea rivalitate ancestrala care exista intre femei si care, iata, a generat razboi. Nu sunt nici pe departe un misogin. Dar daca hormonii tropaie si tulbura mintile, aia nu mai e justitie!

# DODI date 25 July 2016 17:02 +15

Așa se întâmplă când în funcții importante ale statului sunt promovate persoane cu grave carențe profesionale și de caracter, care nu au făcut dovada unor reușie profesionale, când sunt promovate persoane pe cu totul alte criterii decât cele profesionale. La câtă răutate zace în puiul de procuror comunist luluța, cred - și evidențele vin să-mi confirme supoziția - că ea consideră că, în afară de ilustra ei familie, toți ceilalți locuitori ai aceste țări suntem prezumtivi vinovați. Așa că trebuie deschise dosare, apoi dacă sunt și probe e bine, dacă nu , nu. Oricum defilarea cu cătușe la mulți cetățeni este suficientă pentru a fi terminați.

# Carcotas date 25 July 2016 18:45 -9

In cazul ex-procuroarei Bica instantele judecatoresti au dispus arestarea iar apoi au constatat legalitatea probelor si a rechizitoriului cel putin intr-unul din dosare. asadar, Bica are statutul unei posibil infractor atestat de factori independenti de Kovesi. concluzie:Bica se teme ca va plati si se victimizeaza dinainte. plateste si pentru modul insolit in care a promovat.

# Gandalf date 26 July 2016 12:27 -1

A-ti auzit de campul tactic al SRI ?

# pelin date 25 July 2016 20:39 +8

Exista doua mesaje din partea lui Basescu.Unul pt.initiati si care,de fapt este un santaj,adresat fostilor partasi."Daca ma scapati din brate,va dau in gat!"si al doilea mesaj,adresat profanilor ar fi "oameni buni de ce voi vreti sa ma trimiteti la tribunal!Ca sa-mi inchid gura si sa ma pedepseasca pt.ca am spus adevarul".Lucrurile se complica in sensul ca daca justitia isi va continua si finaliza cercetarile in cazul UDREA si BICA Basescu ii va infunda pe multi,de la varful piramidei,sigur nu va scapa Kovesi si Coldea,marturie facuta la ROM.Tv.in seara de 24.07.2016.Poate are motive?! Nu are ce sa mai piarda!!!!!!!

# Ipochimen date 25 July 2016 20:55 +8

Minte-ma frumos ca kovesi (cacofonie involuntara) a promovat pe competenta!!! ;-)

# livia date 26 July 2016 08:41 +3

Diferenta profesionala intre Bica si Kovesi. Prima, o adevarata profesionista, cea de a doua o adevarata baschetbalista.

# Nu fmi date 26 July 2016 12:29 +1

Si eu sunt de parere ca in functii importante nu poti pune pe cei tineri care nu au experienta.Intotdeauna ca sa ajungi sus trebuie sa incepi de jos si sa urci treptat doar asa devi competent si inveti din toate.

# da' pe kovesi date 26 July 2016 15:30 -5

nu i-a propus-o Ponta lui Basescu? :o :o :o

# BASE si principiul nulitatilor controlabile date 26 July 2016 18:16 +1

Conform unor procurori din cadrul PG și DNA, Băse & MLM l-au aplicat în cazul promovării lui Ko & Morar. Potrivit acestui principiu, în funcțiile cheie din instituțiile fundamentale ale statului au fost promovate persoane mediocre profesional, obediente și șantajabile, relativ tinere și originare din provincie, pentru a putea fi controlate și mani******te. Simptomatic este că, datorită obedienței manifestate, Băse a renominalizat-o pe Ko în funcția de procuror general al României în 2009, deși CSM (autoritatea supremă și reprezentatitvă a justiției din România) a respins categoric renumirea sa (cu 5 voturi contra și 1 vot pentru). Băse & Co au impus-o, cu ajutorul US EMBASSY, pe Ko în funcția de procuror șef al DNA în 2013, reușind să înfrângă opoziția inițială a premierului. meritocratia.ro

# CSM a respins-o, BASE a dorit-o cu ardoare date 26 July 2016 18:18 +1

"Eu ştiam că Ponta are dreptate, dar asta era. A fost dorinţa preşedintelui să o numească în această funcţie, iar rolul meu a fost să negociez asta", a declarat Elena Udrea, la un post de televiziune. INCENDIATORU a dorit-o cu ardoare.

# pelin date 26 July 2016 16:04 +4

Practic se poate intampla ceea ce se cam zvoneste,respectiv KOVESI care s-a crezut si inca se mai crede un Dumnezeu pe acest pamant(vorba lui Base),ajunsa in postura de mare Grangura a justitiei,a fost sigura ca de la DNA va esi la pensie si poate sa-si permita tot ceea ce doreste.Uneori santajabilii pot avea un sfarsit nefericit,iar Hahaila care a cam schimbat "macazul"se vede predispus sa dezvaluie date si fapte ce nu sunt in avantajul susnumitei,ba chear o pot compromite irecuperabil!Istoria ne-a demonstrat multe exemple de acest fel!!!!!!!!

# de ce dati date 26 July 2016 16:13 +2

minusuri la comentariul omului care a zis ca Ponta a propus-o pe Kovesi si Basescu a numit-o? Nu-i adevarat? parca asa ziceau amandoi, cau au negociat .... :eek: :eek: :eek:

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.05.2024 – Dosar cu procurori DNA si judecatori, trimis la PICCJ

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva