21 April 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CULMEA JUSTITIEI LA INALTA CURTE – Vicepresedintele ICCJ Ionut Matei se va judeca de unul singur. Adrian Nastase a depus la ICCJ o contestatie privind durata procesului penal in care acuza tergiversarea motivarii deciziei de condamnare in dosarul “Zambaccian” de catre Completul de 5. Fostul premier a cerut recuzarea judecatorului desemnat cu redactarea deciziei. Un complet condus de sefa instantei supreme, Livia Stanciu, a respins cerera de recuzare a lui Ionut Matei (Minuta)

Scris de: George TARATA - Alex PUIU | pdf | print

30 April 2014 17:55
Vizualizari: 6237

Fostul premier Adrian Nastase a depus la inceputul lunii aprilie la Inalta Curte de Casatie si Justitie o contestatie privind durata procesului penal, in care acuza Completul de 5 al ICCJ condus de Ionut Matei (foto dreapta), care l-a condamnat in recurs in dosarul “Zambaccian”, ca tergiverseaza motivarea deciziei. Adrian Nastase explica cu acel prilej, intr-o postare pe blogul propriu, ca, la acea vreme, trecusera 90 de zile de la pronuntarea verdictului, iar motivarea nu fusese redactata. Asta in conditiile in care termenul legal este de 30 de zile: “In continuare, dupa 90 de zile de la pronuntare, decizia data in recurs, la 6 ianuarie, in dosarul “Zambaccian”, de catre completul de 5 judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, complet condus de judecatorul Ionut Matei, nu este redactata, desi termenul obligatoriu de redactare era de 30 de zile. In aceste conditii, am formulat o contestatie privind tergiversarea motivarii deciziei de catre complet, prin incalcarea legii. Interesant este insa ca aceasta contestatie va fi judecata chiar de vicepresedintele instantei supreme, judecatorul Ionut Matei, seful Completului de 5 care l-a condamnat in Zambaccian, care, asa cum reiese de pe portalul instantei supreme, este cel care trebuie sa redacteaze decizia.


Adrian Nastase: “Judecatorul desemnat sa redacteze decizia de recurs si care a violat norma imperativa privind termenul maxim de redactare este pe deplin interesat sa se respinga contestatia privind durata procesului penal”

In contestatia privind durata procesului penal, Adrian Nastase arata ca “inexistenta hotararii judecatoresti (cuprinzand motivarea) impiedica Tribunalul Bucuresti sa solutioneze cererea de contopire a pedepselor, cu consecinta ca pedeapsa deja executata de mine pentru o alta condamnare nu poate fi avuta in vedere la calcularea duratei executate pentru pedeapsa rezultata in urma contopirii”. De asemenea, Adrian Nastase preciza ca astfel i se incalca “atat dreptul la un regim de executare a pedepsei mai favorabil, cat si dreptul de a formula cerere de liberare conditionata”. In aceste conditii, fostul premier solicita ca “instanta care solutioneaza prezenta contestatie sa dispuna ca judecatorul membru al completului de recurs ori magistratul-asistent, dupa caz, insarcinat cu redactarea deciziei, sa redacteze decizia de recurs de indata, si anume in termen de 5 (cinci) zile, asa incat decizia motivata si intregul dosar al cauzei sa fie trimise Tribunalului Bucuresti, in timp util pentru judecarea cererii de contopire a pedepselor la termenul urmator”.

Totodata, in aceeasi contestatie privind durata procesului penal, Nastase cerea si recuzarea judecatorului desemnat sa redacteze decizia de condamnare, aratand ca acesta are tot interesul sa ii respinga actiunea, in caz contrar admitand ca a comis o ilegalitate:

Potrivit art. 312 alin. (1) vechiul C.proc.pen., decizia se redacteaza de unul dintre judecatorii care au participat la solutionarea cauzei. La Inalta Curte de Casatie si Justitie, hotararile se pot redacta si de magistratul-asistent.

Daca insarcinat cu redactarea deciziei este un judecator, prezenta cerere de recuzare se intemeiaza pe dispozitiile art. 67 alin. (1) si (2), raportate la dispozitiile art. 64 alin (1) lit. f) si alin (6) C.proc.pen.

Ca un prim motiv de incompatibilitate, judecatorul desemnat sa redacteze decizia de recurs si care a violat norma imperativa privind termenul maxim de redactare este pe deplin interesat sa se respinga contestatia privind durata procesului penal, deoarece admiterea ei semnifica o constatare a savarsirii de el a unei inegalitati, deci exista o suspiciune rezonabila ca impartialitatea judecatorului este afectata.

Ca un al doilea motiv de incompatibilitate, judecatorul care s-a pronuntat cu privire la o masura supusa contestatiei nu poate participa la solutionarea contestatiei. Textul nu distinge intre tipurile de contestatii, asa ca este inclusa si contestatia privind durata procesului penal.

Daca insarcinat cu redactarea deciziei este magistratul-asistent, prezenta cerere de recuzare se intemeiaza pe dispozitiile art. 67 alin. (3) combinat cu alin (2), raportate la dispozitiile art. 65 alin. (2) combinat cu art. 64 alin. (1) lit. f) C.proc.pen. Magistratul-asistent desemnat sa redacteze este pe deplin interesat sa se respinga contestatia privind durata procesului penal, deoarece admiterea ei semnifica o constatare a savarsirii de el a unei inegalitati, deci exista o suspiciune rezonabila ca impartialitatea sa este afectata”.

Un complet condus de Livia Stanciu a respins cererea de recuzare a judecatorului Ionut Matei

Termenul pentru discutarea contestatiei privind durata procesului penal a fost stabilit pentru data de 5 mai 2014. Intre timp insa, la 28 aprilie 2014, pe portalul Inaltei Curti a fost publicata o solutie, in care se precizeaza ca a fost respinsa cererea de recuzare a judecatorului Ionut Matei:

Respinge, ca nefondata, cererea de recuzare a domnului judecator Ionut Mihai Matei, Presedintele Completului de 5 Judecatori – Penal 1, formulata de contestatorul Nastase Adrian, prin aparator ales, avocat Corneliu-Liviu Popescu, in dosarul nr.1446/1/2014 al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Completul de 5 Judecatori – Penal 1. Obliga contestatorul Nastase Adrian la plata sumei de 100 de lei reprezentand cheltuieli judiciare catre stat. Definitiva. Pronuntata, in sedinta publica, astazi 28 aprilie 2014”.

De unde intelegem, in conditiile in care Adrian Nastase a solicitat recuzarea judecatorului insarcinat cu redactarea deciziei din dosarul “Zambaccian”, ca magistratul care are aceasta misiune este Ionut Matei. Asadar, Ionut Matei va judeca o contestatie privind durata procesului penal in care Adrian Nastase acuza tergiversarea redactarii deciziei de condamnare in dosarul “Zambaccian”, care ii prejudiciaza alte drepturi. Cat de impartial credeti ca va fi Ionut Matei?

In final, trebuie sa precizam ca, potrivit reprezentantilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie, respingerea cererii de recuzare a fost decisa de un complet condus de sefa instantei supreme, Livia Stanciu.

*Cititi aici integral contestatia privind durata procesului penal formulata de Adrian Nastase

Comentarii

# mitică date 30 April 2014 20:21 +19

... și nici conflict de interese nu e ??? ( El judecă ; el este judecat !!!!!!!!!!!!! )

# mircea date 30 April 2014 22:24 -21

de ce drq nu dati ma odata motivarea aia, ca sa trecem odata mai departe si sa uitam de panarama aia in dungi ? Mai mult profesionalism, stimati judecatori ! 

# unul din lumea cea mare date 1 May 2014 13:16 +10

ptr mircea//pentru ca/i ,,LEGAL,, si stim doar ca tu si cu imperiul raului ,,APARATI,, (I)LEGALITATEA

# MITRU date 1 May 2014 14:04 +11

Pt. Mircea, iti inteleg dragostea neostoita pentru posteriorul prezidential si nu te condamn, nu esti nici primul si nici ultimul pe lista. Privitor la acest obicei infam, Carol al II-lea, intr-o discutie cu Gafencu spunea: \"Mi-ar trebui cale de vreo zece hectare ce cur pentru cati doresc sa-l pupe\". In concluzie, subsemnatul ca si contribuabil, nu sunt dispus sa platesc din buzunar hachitele bassescchiorului puse in opera de niste oameni fara coloana verticala de-si mai zic si magistrati. Daca nu stii, asculta: doar in anul 2013 Romania a platit daune de peste 43 milioane euro pentru justitia independenta, clamata de chiombaliul de la Cotroceni si pupatorii lui de posterior. Iar imbecilitatea cu a se judeca singur pentru propria indolenta si nestiinta de carte frizeaza cretinozitatea totala a unor personaje, pretinsi magistrati, de la ICCJ si ne va costa si pecuniar si vom ajunge si de rasul curcilor. Cand te apuca dorul de mirosit flatulatiile prezidential, poti sa o faci dar rogute.

# unul din lumea cea mare date 1 May 2014 17:18 +5

pentru mitru//acum si TU ii spui de grigore gafencu......parca asta a fost la scoala cu bakonsky !!!!!!!si..(,,Mi-ar trebui cale de vreo zece hectare ce cur pentru cati doresc sa-l pupe\\\")crezi ca mosia nana le/ar ajunge!!!!!!!!!

# ADEVARUL date 2 May 2014 18:38 +4

DACĂ TOT DOREȘTI SĂ LE FACI PE TOATE,NU BINEVOIEȘTI IONUȚ SĂ EXECUȚI SI PEDEAPSA OMULUI?  :eek:

# nea caisa date 2 May 2014 18:52 +4

ar fi grozav sa se condamne singur la vreo 10 ani de inchisoare iar apoi sa se reclame singur ca nu si-a scris siesi...motivarea autocondamnarii!

# Avocatul31 date 3 May 2014 07:58 +3

Suficientă condamnare faptul că trebuie să o suporte pe Stanciu care posibil să pută a băsism si la propriu si la figurat,după cum se tine Pinochio de nas.Eventual să incerce cu un parfum si un tratament de specialitate,ca targ-sorul nu-i ofera conditiile basiste in care se lăfăie,scroafa.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.04.2025 – Avize favorabile pentru reducerea pensiilor magistratilor si cresterea varstei de pensionare

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva