21 April 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CUM JUSTIFICA ICCJ INTARZIERILE LA MOTIVARI – Atributiile magistratilor-asistenti ai Sectiei penale a instantei supreme in motivarea hotararilor au crescut, astfel ca judecatorii "s-au putut dedica mai mult rezolvarii altor obligatii profesionale". Inalta Curte a publicat raportul de activitate pe 2013: "S-au luat masuri in vederea reducerii duratei termenului de motivare a hotararilor". In ciuda "masurilor", intarzierile depasesc uneori si zece luni (Raportul)

Scris de: Alex PUIU | pdf | print

11 April 2014 14:41
Vizualizari: 8036

Judecatorii Sectiei penale a ICCJ, conduse de Corina Jijiie (foto stanga), s-au ocupat mai putin de redactarea hotararilor judecatoresti, aceasta atributie revenind intr-o masura sporita magistratilor-asistenti. Asta arata Raportul de activitate pe 2013 al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dat publicitatii vineri, 11 aprilie 2014. Potrivit documentului, conducerea Inaltei Curti a considerat ca o crestere a rolului magistratilor-asistenti in redactarea deciziilor a constituit baza lor de pregatire in perspectiva intrarii in vigoare a noilor coduri, in conditiile in care, dupa 1 februarie 2014, magistrati-asistenti asigura intocmirea rapoartelor in recursurile in casatie si participa in completele de dezlegare a unor chestiuni de drept. Totodata, impovararea magistratilor-asistenti "a ajutat substantial la degrevarea judecatorilor, care, astfel, s-au putut dedica mai mult studiului dosarelor si rezolvarii altor obligatii profesionale care le-au revenit". Cu alte cuvinte, cei responsabili de intarzierile la motivari ar fi magistratii-asistenti, care, data fiind conjunctura, au fost nevoiti sa preia o parte din atributiile in materie de redactare ale judecatorilor, desi nu sunt la fel de competenti ca acestia din urma.


Pe lista de asteptare a hotararilor definitive pronuntate de Sectia penala a ICCJ se afla, printre altii, Adrian Nastase, George Becali, Victor Babiuc, Catalin Voicu, Florin Costiniu si Relu Fenechiu

Instanta condusa de Livia Stanciu (foto dreapta) a fost acuzata in repetate randuri ca nu respecta legea in ceea ce priveste termenul de maximum 30 de zile in care este obligata sa motiveze deciziile definitive pronuntate. Victor Babiuc, de exemplu, reclama in momentul eliberarii sale ca nici dupa ce a ispasit 10 luni de inchisoare, ICCJ nu s-a sinchisit sa-i explice motivele pentru care a fost condamnat. Cele mai vehemente critici aduse ICCJ pentru lipsa de celeritate in privinta redactarii hotararilor judecatoresti apartin insa lui Adrian Nastase. Dupa cum bine se stie, Tribunalul Bucuresti a fost nevoit sa amane de trei ori judecarea solicitarii fostului premier de contopire a pedepsei executate in dosarul "Trofeul calitatii" cu cea pe care o executa in prezent in dosarul "Zambaccian", tocmai pe motiv ca Inalta Curte nu a redactat decizia penala in acest din urma dosar. Hotararea Completului de 5 al ICCJ condus de vicepresedintele instantei supreme Ionut Matei, pronuntata in dosarul "Zambaccian" pe 6 ianuarie 2014, trebuia redactata pana cel tarziu la 26 ianuarie 2014, potrivit Codului penal aflat in vigoare in momentul condamnarii fostului premier.

"Zambaccian" nu este insa singurul caz. In celebrele dosare "Sechestrarea hotilor de masini" si "Valiza", ale omului de afaceri George Becali, precum si in "Trofeul calitatii", in care Adrian Nastase a primit prima condamnare, Inaltei Curti i-au trebuit 10, 7 respectiv 5 luni pentru a redacta hotararile pronuntate, iar in ceea ce priveste un alt dosar in care finantatorul Stelei a fost condamnat definitiv - "Schimbul de terenuri cu MApN" -, decizia nu a fost redactata nici pana acum, dupa mai bine de 10 luni, cand ceilalti doi condamnati din dosar – Victor Babiuc si Dumitru Cioflina – si-au ispasit pedeapsa. La fel stau lucrurile si in dosarul lui Catalin Voicu si al fostului judecator ICCJ Florin Costiniu (11 luni de la pronuntarea hotararii). Mai nou, pe lista celor nemultumiti de meteahna ICCJ de a redacta hotararile cu mare intarziere s-a inscris si Relu Fenechiu, condamnat definitiv, la 30 ianuarie 2014, in dosarul "Transformatorul".

ICCJ: "Activitatea de motivare a hotararilor judecatoresti, cu preponderenta, de catre magistratii asistenti ai sectiei a ajutat substantial la degrevarea judecatorilor care, astfel, s-au putut dedica mai mult studiului dosarelor"

Cu toate acestea, Inalta Curte de Casatie si Justitie sustine, in raportul pe 2013, ca au fost luate masuri pentru urgentarea redactarii hotararilor judecatoresti. Iata ce ce se precizeaza in Raportul ICCJ:

"Managementul compartimentului de magistrati asistenti al sectiei a fost asigurat prin cresterea rolului magistratului asistent, in special pe palierul privind motivarea hotararilor judecatoresti. In acest sens, s-a avut in vedere faptul ca, incepand cu anul 2014, odata cu intrarea in vigoare a noilor Coduri, magistratii asistenti urmau sa asigure intocmirea rapoartelor in recursurile in casatie, precum si participarea in completele de dezlegare a unor chestiuni de drept, apreciindu-se ca motivarea hotararilor judecatoresti constituie o buna baza de pregatire profesionala in perspectiva noilor atributii.

Pe de alta parte, activitatea de motivare a hotararilor judecatoresti, cu preponderenta, de catre magistratii asistenti ai sectiei a ajutat substantial la degrevarea judecatorilor care, astfel, s-au putut dedica mai mult studiului dosarelor si rezolvarii altor obligatii profesionale care le-au revenit.

De asemenea, s-au luat masuri in vederea reducerii duratei termenului de motivare a hotararilor judecatoresti, fapt ce a permis accesul la continutul considerentelor si argumentelor pe care s-au fundamentat solutiile pronuntate, atat persoanelor implicate in actul de justitie, cat si celor interesate.

Totodata, in vederea desfasurarii activitatii de judecata in conditii optime, care sa asigure respectarea principiilor celeritatii, rezonabilitatii si echitabilitatii procedurilor judiciare, au fost intreprinse urmatoarele masuri:

-urgentarea redactarii hotararilor judecatoresti;

-accelerarea tehnoredactarii hotararilor judecatoresti (...)".

Prezentam cateva exemple de dosare de coruptie in care au trecut luni bune de la data deciziei definitive pana la redactarea hotararii, dar si dosare in care hotararea nu a fost redactata, desi in curand se implineste un an de la ramanerea definitiva a condamnarii:

Dosarul "Zambaccian"

decizia definitiva – 6 ianuarie 2014 (Completul de 5 al ICCJ: Ionut Matei, Ioana Bogdan, Cristina Rotaru, Luminita Zglimbea si Angela Dragne)

redactarea hotararii – in curs

Dosarul "Trofeul Calitatii"

decizia definitiva – 20 iunie 2012 (Completul de 5 al ICCJ: Livia Stanciu, Florentina Dragomir, Maricela Cobzariu, Sofica Dumitrascu si Ioana Alina Ilie)

redactarea hotararii – 26 noiembrie 2012

Dosarul "Valiza"

decizia definitiva – 4 iunie 2013 (Completul de 5 al ICCJ: Livia Stanciu, Francisca Maria Vasile, Sandel Lucian Macavei, Ionut Matei si Rodica Cosma)

redactarea hotararii – 15 ianuarie 2014

Dosarul "Sechestrarea hotilor de masini"

decizia definitiva – 11 februarie 2013 (Completul de 5 al ICCJ: Livia Stanciu, Florentina Dragomir, Francisca Vasile, Mirela Sorina Popescu si Alina Ioana Ilie)

redactarea hotararii – 18 noiembrie 2013

Dosarul "Schimbul de terenuri cu MApN"

decizia definitiva – 20 mai 2013 (Completul de 5 al ICCJ: Livia Stanciu, Francisca Maria Vasile, Sandel Lucian Macavei, Ionut Matei si Rodica Cosma)

redactarea hotararii – in curs

Dosarul "Costiniu-Voicu"

decizia definitiva – 22 aprilie 2013 (Completul de 5 al ICCJ: Livia Stanciu, Francisca Maria Vasile, Stefan Pistol, Ionut Matei si Rodica Cosma)

redactarea hotararii – in curs

Dosarul "Transformatorul"

decizia definitiva – 30 ianuarie 2014 (Completul de 5 al ICCJ: Livia Stanciu, Florentina Dragomir, Sofica Dumitrascu, Simona Encean si Ioana Alina Ilie)

redactarea hotararii – in curs

Dispozitia din lege care obliga Inalta Curte de Casatie si Justitie sa redacteze hotararile in 30 de zile de la pronuntare nu prevede sanctiuni (art. 406 Cpp).

*Cititi aici Raportul de activitate pe 2013 al ICCJ

Comentarii

# magister date 11 April 2014 15:18 +11

Si portarul e de vina

# unul din lumea cea mare date 11 April 2014 15:40 +11

si marmota invelea ciocolata si prostii sint prosti.doamne cit tupeu prost in romanica asta.....si inca si pe banii CONDAMNATILOR ca restul este pe banii prostilor(ca si ei platesc taxe fiind chiar si in puscarie)gunoiasule!!!!!!!!!!ce faci!!!!!!??????de ce nu te ocupi si de DELICVENTII ASTIA care mint cu TUPEU si nu doar ,,un peu,,......la dracu in codul penal nu este si INFRACTIUNEA PENTRU marturie ,INCINOASA?????

# vasile date 13 April 2014 08:33 0

Problema este ca deciziile de condamnare au fost date la comanda iar acum caut probe, dovezi, argumente sa justifice condamnarile. Aia cu \"nu s-au gasit nici dovezi directe nici dovezi indirecte dar inculpatul trebuie izolat\", cazul lui Nastase din Trofeul calitatii, nu mai tine.

# MITRU date 11 April 2014 15:45 +9

Interesant, foarte interesant. ICCJ o da tare cu respectarea legilor si culmea este prima care nu le respecta. Traim in patria lui Papura voda ce Chior. M-am Stanciu este preocupata mai indeaproape de cum sa-si mai deseneze sprancenele decat de propria meserie. Vorba rusului, ca tot veni vorba, \"asta-i trupa cu asta defilam\". Daca ar fi nevoiti si nevoite acesti pretinsi aparatori ai legii sa plateasca din buzunar aceste abuzuri (in fond asta sunt si-si apara si ei fundul cum pot) sa vezi cum s-ar incadra in termene!

# visu date 11 April 2014 17:19 +5

Cine-i tine, cine-i tolereaza, cine le-a facut lefurile din care nu se taie nici pt incompetenta administrativa daramite functionala?

# mircea date 11 April 2014 17:39 +5

Este o mare mizerie ce se intampla,este o sfidare strigatoare la cer a,cel putin, bunului simt juridic(daca-l au pe acesta,ceea ce ma indoiesc in cazul catorva de la sectia respectiva,in frunte cu nedemnii conducatori ai ICCJ),sa ai pretentia ca aplici legea in timp ce sfidezi,cu o crasa nesimtire,dispozitii ale acesteia. Redactarea hotararilor intr-un termen de 5-10-15 ori mai mare decat termenul legal,chiar daca acesta este de recomandare,spune foarte multe despre calitatea profesionala si morala a acestor IMPOSTORI in functiile respective. Cum poate fi calificat altfel decat criminal gestul acestor judecatori care afecteaza drepturile celor pe care ei i-au condamnat,isi executa pedepsele insa, din indolenta,iresponsabilitatea,obedienta fata de cel ce le COMANDA,nu pot aborda cai prevazute de lege in care sa-si rezolve unele situatii(plangeri la C.E.D.O.,contopiri de pedepse,computari,s.a.)? Afara cu acesti NEISPRAVITI!!!

# unul din lumea cea mare date 11 April 2014 18:25 +2

pentru mircea//micriulica tu esti?nu/mi vine sa cred,ti/am dat verde!!!!!!!!!!!!mai ramine si vky,cea din spania cu ,,sa facut capsune multe,,sa/si vina in fire.mirciulica sper ca nu te baga usl/ul la reeducare la pitesti

# GOE date 11 April 2014 17:46 +7

Este noaptea mintii.Astea chiar sfideaza o intreaga societate romaneasca saracita si in mare parte debusolata.Ce sa inteleaga oamenii ca respectarea legii este facultativa la iccj condusa de procuroarea comunista Stanciu.Asa zisii judecatori supremi au un dispret suveran fata de justitiabili si fata de oamenii de bun simt din tara asta ,oameni care le platesc lor lefurile imense.Termenul de motivare este termen imperativ si trebuie respectat.Mai mult cand privezi un om de libertate si-l trimiti in inchisoare apoi atunci trebuie sa stii ca judecator de ce.,,Justitia,,la nivelul ICCJ ESTE O BATJOCURA.

# Adrian date 11 April 2014 19:34 +7

Daca tot muncesc atat de mult si daca tot indeplinesc atributii de judecatori supremi, magistratii asistenti ar trebui sa aiba un statut mai bun, macar sa poata fi transferati, ori delegati in functii de judecatori la alte instante. Atata timp cat procurorii trec ca judecatori, nu vad de ce un magistrat asistent care face munca de judecator suprem, nu ar face fata ca judecator la o instanta inferioara.

# mircea date 11 April 2014 20:08 +5

Continuare postarea de la 17:39   Redactarea unei hotarari judecatoresti este posibil sa se incadreze in termenul legal(in cazul unei spete mai complicate) daca judecatorul cunoaste foarte bine dosarul iar sentinta este in acord cu probatoriul administrat. In cazulrile in care nu se cunoaste dosarul,se da o sentinta in dezacord cu probele sau condamnarea s-a dat la COMANDA,o motivare cat de cat (aparent)coerenta este extrem de greu de realizat. Quod erat demonstrandum!

# 1989 date 11 April 2014 20:11 +13

Consider ca un magistrat castiga mult prea mult pentru munca depusa si nu au nicun fel de raspundere.Cum ramane cu art 16 al.2 din Constitutie\"Nimeni nu este mai presus de lege\".Oricum am observat ca isi \" suplimenteaza\" veniturile cu: vitei,locuri de veci,pentru 1.000 de lei o vand si pe mamica lor si nu ma refer la toti ci la cam 80 la suta.Si asa nu mai au timp de motivari ca deee trebuie sa isi incaseze peschesurile grase...

# ADEVARUL date 11 April 2014 20:22 +7

ÎNTR-O ȚARĂ CIVILIZATĂ,CU JUSTITIE ADEVARATĂ,MOTIVAREA UNEI SENTINTE SE REDACTEAZĂ ÎNAINTE DE PRONUNȚARE, ACESTA ESTE ROLUL PRINCIPAL AL UNUI JUDECATOR ADEVARAT,SĂ ITI MOTIVEZE ALTCINEVA JUDECATA,CA E MAGISTRAT ASISTENT,CA E STE GREFIERUL,CA ESTE BĂSESCU,NU MAI CONTEAZĂ,FAPTUL TE DESCALIFICĂ.

# Valeriu Mangu date 11 April 2014 23:24 0

Articolul “Functioneaza Camerele Parlamentului potrivit prevederilor Constitutiei?” pe: http://ascunzisuri-constitutionale.eu

# santinela date 12 April 2014 08:21 +1

Deci dupa pitipoancele astea doua judecatorul (competentul de el),la comanda,trinteste o condamnare iar magistratul asistent o motiveaza,o redacteaza etc ? Asa se explica de ce motivarile apar dupa ce condamnatilor le-a crescut barba pina la briu. Solutia este simpla,asta pentru ministrul justitiei si pentru parlament.S-a depasit termenul,respectiv 30 de zile sau 40 cit or fi pentru motivare , sa nu aibe salariu pe luna respectiva domnii juzi.

# curiosu date 12 April 2014 11:37 +3

Ca la noi la nimeni,cum este posibil sa motivezi o hotarare dupa 8-10 luni de la pronuntare?Rusine,halal justitie.unde sunt sanctiunile inspectiei judiciare?Cu asa CSM,nimic nu te mai mira.

# obiectiva date 12 April 2014 13:54 +1

la noi, redactarea unei hotarari echivaleaza cu termenul de la conceperea pana la  nasterea unui copil........si mai mult.....la dinozauri dura atat pana la eclozare.......atata le trebe` ca sa se screama sa motiveze ceva ILEGAL...........va DATI SEAMA CAT EFORT se cere pana o intorci ca sa dea bine o arestare sau o  puscarie ilegala ?????

# Valeriu Mangu date 12 April 2014 20:35 0

Articolul \"Este constituit Parlamentul?\" pe: http://ascunzisuri-constitutionale.eu

# circ numit \"justitie\" date 13 April 2014 11:42 0

Terminati cu  circul numit \"justitie\".Cum dracu sa motiveze magistratul asistent solutia???El a  dat-o ca s-o motiveze?Toate scursurile au ajuns sa decida pentru altii.Asta e  sistemul pe care l-ai creat, bombonel si altii ca tine... care  ati avut functii  si nu ati acut nimic pentru un sistem adevarat.Asta e rezultatul \"muncii\" voastre!! 8) 8) 8) :eek: :-x :cry: :o

# Adrian date 4 February 2015 11:24 0

Părerea mea este să nu ne grăbim să aruncăm cu acuzaţii. Este mai înţelept să ne gândim ce presupune munca de magistrat sau magistrat-asistent, să lucrăm efectiv acolo şi când vom vedea "interiorul" şi ce înseamnă efectiv să motivezi o hotărâre şi să îţi îndeplineşti şi celelalte atribuţii zilnice, atunci cu siguranţă vom da dovadă de mai multă chibzuinţă în critici. Din exterior totul pare simplu, când lucrezi efectiv în domeniu, simţi pe propria piele complexitatea muncii tale şi uneori depăşeşti termenele nu din neglijenţă ci din dorinţa de a face bine lucrurile, iar "bine" înseamnă analiză complexă pentru a putea să pronunţi o soluţie corectă şi să o motivezi în mod corespunzător. Sunt şi oameni capabili şi adevăraţi profesionişti dar şi oameni neglijenţi. Ca orice copac, cu bune şi cu rele. Ambele sunt necesare, din ele învăţăm şi decidem ce să alegem să facem. Eu prefer să văd lucrurile bune din justiţie, care sunt destule şi vă recomand acelaşi lucru şi vouă, pentru pacea minţii

# mira date 23 July 2016 13:40 0

Justitia e un dezastru la noi in RO se dau sentinte nedrepte "la comanda" si motivarea dupa luni sau ani? Pai dupa 8 luni mai stii ce si cum ,despre ce e vorba in dosar? am o motivare facuta de un judecator in care acesta pur si simplu fabuleaza, minte, se refera la acte si probe inexistente. Si? Il doare in cot, daca martorul nu poate minti in declaratie, uite ca judecatorul poate! Si culmea nu ai ce sa-i faci ca e D-zeu pe pamant si face ce vrea muschii lui.Pt astia sunt numai "recomandari" nu au legi ca noi toti.Inchei ca imi vine sa vomit!!! :sigh:

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.04.2025 – Avize favorabile pentru reducerea pensiilor magistratilor si cresterea varstei de pensionare

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva