15 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Cum procedam cu drogurile in scoli

Scris de: Adrian NASTASE | pdf | print

12 September 2023 15:25
Vizualizari: 3937

Fenomenul drogurilor a aparut odata cu deschiderea frontierelor si cu circulatia libera peste granite. Contactul cu lumea occidentala a determinat, in mod evident, influente de comportament, inclusiv si mai ales in ceea ce-i priveste pe tineri. Eliminarea vizelor pentru romani pentru a circula in spatiul Schenghen, incepand cu 2002, a determinat Guvernul pe care l-am condus ca, in 2002, sa infiinteze Agentia antidrog iar, in 2003, sa lanseze Strategia antidrog pentru a evita ca Romania sa se transforme dintr-o tara de tranzit intr-o tara de consum de droguri.


 

Din pacate, in anii urmatori, prioritatile in Romania au fost altele, in primul rand, includerea problematicii coruptiei, la initiativa lui Traian Basescu, prin decizie a CSAT, intre obiectivele de securitate nationala. Acum se va discuta, in cadrul CSAT, probabil, introducerea consumului de droguri ca obiectiv de securitate nationala.

In mod evident, chestiunea cea mai delicata este legata de consumul de droguri la copii si la tineri. Aspectele legate de traficul de droguri sunt, de asemenea, importante. Cred ca trebuie sa incepem insa intr-o maniera foarte dura si sa eliminam riscul de utilizare a drogurilor in scoli. Am vazut ca se discuta ca un control antidrog in scoli nu se poate face decat cu acordul parintilor. Nu sunt de acord cu aceasta abordare. Problema drogurilor nu mai este doar o problema a parintilor. Ea este deja o problema a societatii si, ca atare, in opinia mea, controlul anti drog trebuie prevazut in regulamentele scolilor si ca atare un control prin sondaj sa poate sa fie efectuat fara niciun fel de restrictie. Parintii care au o alta problema isi pot da copiii la scoli in alte tari sau eventual la scolile care accepta o mai mare libertate in ceea ce priveste consumul de droguri. Este nevoie de o atitudine foarte dura iar “cocolosirea” copiilor de catre anumiti parinti nu poate sa duca la solutii solide si responsabile.

Comentarii

# Nu drogurile e problema. Nevoia si nefiscalizarea lor este. date 12 September 2023 16:28 0

Imbecili dornici de o mica ecadare sunt de cand lumea. Doar de aceea exista alcool in orice cultura umana. Cine are inclinatie sa consume oricum va consuma. In lipsa fiscalizarii serviciului de furnizare substanta psihoactiva statul nu are mijloace financiare sa ingrijeasca persoanele care devin dependente. Lasati lupta cu furnizorii. Mai bine fiscalizati activ si controlati administrativ calitatea. Nu pedepsiti. Faceti liste. Cine e pe lista nu mai voteaza niciodata altceva sa nu i se intample. Si uite asa dispare si presiunea politica.

# Ioana M. date 12 September 2023 16:47 +6

Respingerea testarii anti drog in scoli de catre parinti si, evident, de catre elevi, motivand ca cei depistati vor fi supusi oprobiului public e o falsa problema. Elevii si multi profesori cunosc pe cei care se drogheaza.Fie se lauda el, fie se drogheaza in scoala sau in apropiere, fie se manifesta specific. Parintii, de obicei, sunt ultimii care afla. Ar trebui ca parintii sa stie pentru a lua masuri . Din studiile de specialitate se cunoaste ca, mai tarziu, procentul de reabilitati scade drastic. Vor ajunge or la spital, or in penitenciar.

# maxtor date 13 September 2023 09:34 0

da' controlul averilor,fara acordul "proprietarilor"(pusi in ghilimele pe durata controlului)? probabil dl. ady are febra,sa se caute....

# state date 13 September 2023 13:23 +2

Despre traficanți, nimic, niciun cuvințel, dom' profesor? Să testăm elevii, să aibă traficanții o statistică exactă a necesarului de consum pe sectorul ăsta de "piață", nu-i așa, dom' profesor? Sărăcuții de ei, bieții traficanți... nu-i așa că vă e milă de ei, dom' profesor?

# un mizantrop date 14 September 2023 18:58 -5

Si daca il dovedesti pozitiv?! Consumul de droguri e dezincriminat...daca nu savarseste o fapta penala din culpa banuita ca urmare a consumului de droguri/alcool, n-ai niciun drept, tu autoritate sa testezi copilul, mai ales fara acordul parintelui...ca are 'un comportament...'intreaba-i parintele, poate ca e bolnav, poate ia un tratament...de unde pornirea asta dictatoriala ca orice, sa asprim, sa dam legi mai severe...hai sa ne revenim, sa incercam si cu binele, sa scapam de traficanti...daca-l dovedesti ca a tras un fum ii pui eticheta, dar, daca e 'pe mana' cu proxenetii, daca joaca la pariuri si se lauda la scoala cu banii ramane un 'model' pentru ghebosatii vietii...sa nu uitam ca pana prin anii 70, in Romania, se testau liceenele pentru virginitate...chiar nu realizeaza nimeni ca am recuperat dictatura pas cu pas, cu invartosarea securitatatii, acum ca o hidra careia i s-a taiat numai un cap?! Si macar pe subiectul asta,contzaranul generalului Heroina, trebuia sa se abtina...

# Io date 14 September 2023 21:28 0

Eh...aici e greseala parintilor si apropiatilor. Ce daca a tras un fum? Si daca e pozitiv, care e problema? Consumul e dezincriminat. Cine isi permite sa testeze copilul e dictator. Rusine? Fapte ignorate? Copiii in loc sa fie ajutati si tratati sunt incurajati sa consume.Tata si mama il va proteja. Pana cand ajung in spital, in penitenciar sau pe strada cand parintii nu vor mai avea putere sa ii sustina.

# Tulus Marin OLT date 2 October 2023 09:14 0

Verificările prin teste antidrog si alcool trebuie să FIE EFECTUATE SI IN INSTITUTIILE Ministerului de Justitie si MAI, ca si in toate institutiile din administratia publică locala. Sunteti de acord?Cu privire la coruptie aceasta este o problema de securitate nationala pentru că noi poporul roman am fostsub teroarea Mafiei din institutiile publice al Romaniei. numai noi stim ce am pătit!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.07.2024 – Zeci de procurori vor sa devina si sa ramana sefi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva