13 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Cum s-a revenit la “solutia Firea” pentru termoficarea Capitalei dupa datoria de 1 miliard de lei acumulata in 4 ani cu Nicusor Dan

Scris de: L.J. | pdf | print

14 May 2024 10:47
Vizualizari: 1757

Problema apei calde si a caldurii din Bucuresti ramane una constanta, de ani de zile, la fel ca si propunerea de fuziune dintre Termoenergetica si ELCEN. Gabriela Firea, fost primar al Capitalei si candidat din partea PSD la Primaria Generala, spune ca aceasta unificare ar trebui facuta si ar rezolva problemele tehnice, dar si pe cele financiare dintre cele doua companii. Termoenergetica are datorii de un miliard de lei catre ELCEN, datorii cumulate in ultimii patru ani.


 

”Imi pare foarte rau pentru ca, din pacate, din motive birocratice, nu s-a reusit realizarea SACET, unificarea RADET cu ELCEN, astfel incat si dumneavoastra sa beneficiati si de toate sporurile, si de conditii mai bune de lucru, si de conditii financiare, si de contract colectiv de munca net superior. Dar poate ca de data aceasta reusim. Important este sa nu renuntam. imi doresc, imi doresc, pentru ca aceasta fuziune ar rezolva foarte multe probleme, atat de ordin tehnic, financiar, dar uman, pentru ca la munca egala si salarizarea trebuie sa fie pe masura si la anii de munca in sistem, statul, prin reprezentantii sai, trebuie sa raspunda cu aceeasi moneda catre dumneavoastra”, a spus Gabriela Firea, in cadrul unei intalniri cu angajatii Termoenergetica.

In absenta unor masuri decisive si a unor investitii semnificative in infrastructura, Bucurestiul risca sa se confrunte cu consecinte severe in ceea ce priveste furnizarea de apa calda si caldura. Acest avertisment isi propune sa traga un semnal de alarma cu privire la necesitatea unei actiuni imediate si coordonate pentru a evita o potentiala criza energetica si confortul negativ al locuitorilor orasului.

“Acest sistem de termoficare este cel mai ecologic, in primul rand, cel mai sanatos, apropo de noxe si de ceea ce degaja in aer si ce pericole pot sa fie, apropo de toate centralele care sunt instalate improvizat. Si s-au produs atatea accidente si le stim, pentru ca le-am vazut cu totii. Deci acesta este sistemul cel mai bun, el doar trebuie sa fie imbunatatit. Imbunatatit cum? Cu oameni, cu fonduri, cu investitii, cu dorinta, cu vointa”, a mai spus Firea.

In continuare exista datorii ale Termoenergetica catre ELCEN de un miliard de lei, in conditiile in care in 2020 suma era de doar 250 de milioane de lei.

“Miliardul asta inseamna aproximativ 500 de milioane pierderi din anii precedenti, iar 555 de milioane ca datorie curenta, subventie a Primariei Capitalei pentru Termoenergetica. Acum trei luni situatia subventiei Primariei era la zero şi, cand am fost intrebat care este situatia cu privire la subventie, am spus clar ca este zero in acel moment. In ultimele trei luni, Primaria nu a mai platit subventie. Sunt 555 de milioane de lei datoria Primariei Capitalei catre Termoenergetica, pentru subventie”, a declarat Claudiu Cretu, director general ELCEN.


Fuziunea, greu de realizat


La inceputul lunii martie Consiliul General a votat, din nou, de principiu, fuziunea dintre ELCEN si Termoenergetica. In ultimii 11 ani au fost aprobate mai multe formule de fuziune intre cele doua campanii, fie de catre Primaria Generala, fie de catre Guvern, insa niciuna nu a fost finalizata din diverse motive. Dupa doua incercari de unificare, in 2013 si 2014, in anul 2016, imediat dupa ce Gabriela Firea a preluat mandat de primar general, aceasta a propus fuziunea dintre RADET si ELCEN si stergerea datoriilor. Pentru ca fuziunea nu s-a realizat, Gabriela Firea a propus, un an mai tarziu cumpararea actiunilor de la ELCEN. Nici acest lucru nu a fost posibil.

Pana cand aceasta fuziune va fi facuta, Gabriela Firea sustine ca Termoenergetica trebuie sa continue cu planul de investitii.

“In continuare, salariile trebuie sa creasca, conditiile de munca trebuie sa fie mai bune, investitiile aprobate, de asemenea, sa fie superioare. E foarte bine ca exista in gestiune un program pe fonduri europene, dar in continuare investitia trebuie sa continue de la Primaria Capitalei, de la Consiliul General si, de ce nu?, de la nivel guvernamental, pentru ca daca toate aceste bugete s-ar intrepatrunde, automat si lucrarile ar fi mai avansate si mai ample”, a declarat Gabriela Firea, la intalnirea cu angajatii Termoenergetica.


 

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.06.2024 – Solomon o vrea pe “Veverita” la PICCJ

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva