23 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CUPLUL DE ACTIVISTI N-ARE LOC DE AVOCATI – Procurorul Alexandru Codreanu si sotia, judecatoarea Anca Codreanu, ambii protestatari #rezist, ataca avocatii: „Cea mai degradanta forma de practicare a profesiei juridice: avocatul din oficiu. Piata libera a avocaturii e o iluzie. Ca si cum am crede ca toti suntem liberi sa cumparam apartamente in Manhattan... Unii avocati mistifica realitatea, sustin chestiuni de care si lor le e jena, jignesc procurorul, judecatorul... Aici duce goana dupa clienti”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

21 August 2020 14:18
Vizualizari: 11761

Nu, nu este un mit: unii judecatori si procurori pur si simplu n-au loc sa traiasca din cauza avocatilor. Iar de data aceasta coincidenta face ca magistratii despre care vorbim sa fie sot si sotie, amandoi protestatari #rezist impotriva modificarilor la legile justitiei. Ne referim in primul rand la procurorul Alexandru Codreanu (foto 1), de la Parchetul de pe langa Tribunalul Brasov – secretar al Asociatiei Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor si cofondator al AMASP alaturi de vedete ale procuraturii precum Alexandra „Veverita” Lancranjan si Antonia „Pink” Diaconu. Lui i s-a alaturat propria sotie, Anca Codreanu (foto 2), judecatoare penalista la Tribunalul Brasov.



S-a intamplat in seara zilei de miercuri, 19 august 2020, pe grupul de Facebook intitulat „Grup de bune practici intre profesionistii dreptului”, cand mai multi avocati s-au plans de felul in care sunt tratati aparatorii din oficiu in general si cu atat mai mult acum, de cand cu restrictiile starilor de urgenta si de alerta.


Iata, de exemplu, ce a scris avocatul Alin-Hubert Paidiu (vezi facsimil 1):


Tribunalul Bucuresti, Sectia a V-a. Incercare de programare studiu dosar online. Inutil. Programul nu afiseaza decat in ziua de 19.08.2020 si nu apar ore disponibile (posibil ca maine sa fie toate orele ocupate). Restul zilelor nu sunt nici ele disponibile (de ce doar ziua de 19 este afisata spre programare? Habar nu am... poate stie IT-ul!). Transmit cerere pentru programare studiu dosar. Intr-un prim raspuns (de la o adresa e-mail) mi se spune ca nu mai sunt zile disponibile pentru studiu dosar in luna august. Sa mai incerc dupa data de 1.09.2020. Si daca pe 1.09 imi veti spune ca s-a ocupat si luna septembrie? Posibil, mi se raspunde, doar IT-ul stie. Si eu cum imi vad dosarul? Am termen pe data de 11.09. Nu se poate... Si de ce nu ma programati pe 1.09 la ora 9.00? Nu se poate, ca nu s-a deschis lista. Si de ce nu o deschizi? Ca nu se poate! Si cum fac sa imi vad dosarul? Nu pot spune instantei ca nu mi s-a permis accesul pentru studiu dosar (sau pot sa o spun, dupa ce am sa trimit cate o cerere de studiu dosar in fiecare zi de acum incolo pana pe data de 11.09). Pai, veniti in fiecare zi de marti, miercuri si joi intre orele 9.00 si 12.00 si asteptati la arhiva... poate nu vine cineva si intri in locul lui. Serios?! Asta este digitalizarea instantelor si programarea on line? Distantarea sociala? Curat conform protocolului... coane Fanica. Mai incerc cu dosarul electronic... desi fiind dosar vechi... o sa imi spuna ca nu este disponibil. Sau o sa vad doar incheierile in cazul fericit”.

 

 

Justitiabilii, lasati in bataia vantului


La randul lui, procurorul Alexandru Codreanu a gasit solutia: „terminarea cu cea mai degradanta forma de practicare a profesiei juridice – avocatul din oficiu”. Nicio vorba, in schimb, despre felul in care ar trebui sa le fie asigurata asistenta juridica suspectilor sau inculpatilor in cazuri urgente (retineri, arestari, perchezitii etc.).

Sigur: vazand valul de comentarii negative la aceasta perla de gandire si simtire, procurorul-activist a revenit cu doua nuantari. Melodramatismul a atins culmea cea mai inalta cand Codreanu s-a autovictimizat si a amenintat ca paraseste grupul de Facebook.


Redam atat postarea initiala a procurorului, cat si cele doua completari (vezi facsimile 2, 3 si 4):


Vad ca majoritatea subiectelor abordate de colegii avocati se concentreaza pe consecinte determinate de actiunile instantelor sau parchetelor (program respectat sau nu, atitudini de umilire sau pretuire, totul culminand cu un fel de decalog mistico-religios juridic al unui personaj ce viseaza la gloria literara, fara temei).

'Capacitatea de a pretinde venituri mai mari si conditii mai bune de munca este direct proportionala cu gradul de specializare a celui ce pretinde aceste lucruri. Cu cat costurile de specializare sunt mai mari, cu atat este mai greu de inlocuit si de oprimat cel ce ocupa o anumita pozitie' (traducere aproximativa).

In concluzie, cata vreme avocatura nu va indeplini anumite conditii, este iluzoriu ca subiectele vor depasi vreodata stadiul celor abordate pana in prezent.

Nu vad de ce nu se introduc si in avocatura:

Obligativitatea absolvirii unei forme de invatamant asemanatoare INM-ului.

Examene de grad, astfel incat, la nivel de tribunal, curte de apel etc. si al parchetelor aferente sa nu aiba drept de a pune concluzii decat anumiti avocati.

Specializarea stricta, pentru ca nu mi se pare firesc sa existe avocati care stiu din toate cate nimic.

Terminarea cu cea mai degradanta forma de practicare a profesiei juridice – avocatul din oficiu.

Piata libera a avocaturii este o iluzie. Este ca si cum am crede ca toti suntem liberi sa ne cumparam apartamente in Manhattan.

LE (n.r. „later edit”, adica „modificare ulterioara”): nu vad nimic ofensator in postarea mea (de altfel, ea poate disparea urgent prin vointa celor ce modereaza acest grup; la fel pot sa fiu exclus urgent daca incalc regulile scrise sau nescrise ale grupului).

Ma gandesc totusi ca sunt necesare lamuriri in ceea ce priveste calificarea ca 'degradanta' a acestei forme de practicare a avocaturii care este, in opinia mea, lista aparatorilor din oficiu.

Pai, cum ar putea fi demna cand: onorariile depind de finalizarea dosarului (pot trece ani); esti conditionat de o lista prestabilita de barou; apararea este exercitata formal (avocatul de la u.p. nu este acelasi cu cel de pe instanta, astfel incat avem doi aparatori care nu au cum sa cunoasca dosarul); unii avocati reclama arbitrariul alcatuirii listelor (s-a ajuns pana in punctul in care aluziile la anumite aspecte imbraca cel putin conotatii penale – am sfatuit sa se formuleze denunturi); formalitatile mie imi par excesive (se asigura apararea, apoi se aduce referatul si in final prestatorul da telefoane pentru a se interesa de finalizarea dosarului)?

Propunerea unei doamne avocat cu punerea la dispozitia inculpatului a unei sume de bani necesare pentru incheierea unui contract pare totusi una mai rationala, dar prezinta inconveniente care se cer totusi a fi inlaturate.

LE number 2:

Avandu-se in vedere ca armonia spre care se tinde in acest grup este una cu care nu pot rezona, si pentru a nu-i incarca pe moderatori cu solutionarea unor raportari evidente, este necesar, cred eu, sa parasesc, cu tot regretul, acest forum de discutii.

Bineinteles ca nu-l voi parasi inainte de a citi tot ce scrieti (din punctul meu de vedere, nimic nu este de nediscutat)”.

 



Un cuplu de hashtagisti


Dupa cum spuneam, si sotia procurorului Alexandru Codreanu, judecatoarea Anca Codreanu, a simtit nevoia sa tune impotriva avocatilor. Inainte sa va prezentam panseul ei, trebuie sa spunem ca Alexandru Codreanu a fost prezent la protestul organizat in septembrie 2018 pe treptele Curtii de Apel Bucuresti de catre judecatorul Vasilica-Cristi Danilet, in timp ce Anca Codreanu a fost prezenta alaturi de acelasi Vasilica la Bruxelles, in aprilie 2019 (vezi galeria foto de la final).


Iata ce a cugetat magistrata intr-un comentariu la postarea sotului (vezi facsimil 5):


Mi se pare ca sfera dreptului penal genereaza cele mai multe abraziuni intre magistrati si avocati. Spun asta in cunostinta de cauza si intrucat penalista fiind dintotdeauna, printr-un concurs de imprejurari, am activat 2 ani si in comercial / insolventa. Nu imi amintesc absolut nicio sedinta tensionata, care sa te determine sa iti blestemi zilele. In penal, in schimb, desi teoria ar permite sa jonglezi cu concepte, unii avocati aleg sa mistifice complet realitatea, sa sustina chestiuni de care lor insisi le este jena (celor carora li se citeste in ochi), sa jigneasca procurorul si nu rareori judecatorul, sa se contrazica, dar nu constructiv, ci aberant, astfel incat sedinta devine mai degraba un teatru de razboi decat o dezbatere. Cam aici duce si 'liberalismul' acestei profesii si goana dupa clienti intr-o paradigma a calitatii evaluata mai degraba dupa intensitatea batutului cu pumnul in piept si a insolentei, decat a calitatii adevarate”.

 



Nu incheiem inainte sa va spunem ca iesirea procurorului Alexandru Codreanu a provocat un val de reactii virulente din partea mai multor avocati prezenti in grup. Ne referim la avocatele Adina Linca si Mihaela Mocean (ambele din Baroul Cluj), Emanuela Aron (vicepresedinta a Asociatiei pentru Dialog si Solidaritate a Avocatilor si membra in comsia de disciplina a Baroului Bucuresti), precum si la Victor Stanila (din Baroul Bucuresti) si Marius Striblea (din Baroul Iasi, vicepresedinte al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania). Toate luarile de pozitie le puteti citi mai jos, pe site-ul Clujust.ro.

Potrivit aceluiasi portal Clujust.ro, reactia vicepresedintelui UNBR Marius Striblea a venit dupa ce avocatul Victor Stanila din Baroul Bucuresti a cerut sesizarea Inspectiei Judiciare fata de stupefianta iesire a procurorului Codreanu.


Iata mai intai luarea de pozitie a lui Stanila:


Fata de afirmatiile domnului procuror, Alexandru Codreanu, rog organele de conducere ale profesiei si, in special coordonatorul DCAJ, dl Marius Sebastian Striblea, sa ia apararea avocatilor, in general, si a avocatilor din oficiu, in special, inclusiv cu sesizarea Inspectiei Judiciare. Chiar daca afirmatiile au fost facute pe un asa-zis grup privat, ICCJ a reglementat ca facebook e spatiu public”.


Redam raspunsul lui Striblea:


Dragul meu Victor, omul si-a expus o parere. Nu trebuie sa-i ceri capul pentru asta. Lui ii este usor acum, la 'adapostul' unui salariu cu cinci cifre, prea usor obtinut, si cu perspectiva unei pensii consistente dupa doar 25 de ani de 'munca' sa se arate 'superior' celor ce fac avocatura din oficiu si sa-i ia la misto. Plin de el, si-a uitat prea repede colegii din camin sau cei de grupa din vremea facultatii, cu care impartea si bune si rele, cei ce ii erau EGALI atunci si care, poate, au devenit avocati intre timp… Acum, dupa ce a parvenit, dupa ce un stat incapabil de a organiza un sistem judiciar coerent si competitiv i-a asigurat prea usor un trai decent si sigur, indiferent de eficienta de care da dovada, isi permite sa jigneasca avocatii.

De-a lungul timpului, au facut-o si multi altii mai importanti. Totusi, viata ne-a aratat ca toti cei care au persiflat, atacat ori nesocotit avocatura au ajuns sa-i ceara ajutorul mai repede decat si-au imaginat, ceea ce ii dorim din plin.

E buna si sesizarea Inspectiei Judiciare, desi s-ar putea sa ai surpriza sa fie unii ce gandesc la fel… Mai eficienta pare a fi 'arma' lui: zeflemeaua. Ar trebui ca toti avocatii ce intra in contact cu el sa il trateze asa cum o face omul in postarea sa cu noi. Si mai frumos ar fi daca 'misto'-ul ar consta in punerea sa cat mai des in dificultate profesionala. Oricum, prin postarea ta ii deschizi drumul spre statutul de 'vedeta', motiv pentru care ar trebui sa-ti multumeasca”.


Tic-tac pentru Codreanu


Incheiem, mentionand ca, din informatiile noastre, in Inspectia Judiciara deja se analizeaza posibilitatea deschiderii unui dosar disciplinar impotriva procurorului Alexandru Codreanu pentru spectacolul cu care a delectat publicul in grupul de Facebook.


Cititi pe Clujust.ro luarile de pozitie ale avocatelor:


- Adina Linca;

- Mihaela Mocean;

- Emanuela Aron (in acelasi articol unde apar avocatii Victor Stanila si Marius Striblea).


Iata o galerie foto cu sotii Codreanu, in toata splendoarea lor de protestatari:



Comentarii

# un oarecare date 21 August 2020 14:39 +12

Consiliul Superior al Magistraturii „doarme în bocanci”? Mai nou se practică justiția politică care, prin judecători și procurori, este ilegală și contrar dispozițiilor constituționale și a textelor de lege care reglementează statutul judecătorilor și procurorilor! Nu am văzut nicio luare de poziție a CSM împotriva protestelor ilegale ale unor judecători și procurori care manifestau neautorizat pe treptele Curții de Apel București, nici măsuri luate împotriva acestora!

# Lorenzo de Medici date 21 August 2020 14:53 +12

Când ești procuror și judecător #rezist nu mai ai timp de știința dreptului, bun-simț, respect și simțul penibilului. Nu voi comenta zicerile confratelui procuror,că nici nu merită, voi comenta, însă, un pic, nu mult, zicerile individei judecător, că ”doamnă” a profesiei nu e și nici nu o să devină cu mentalitatea asta. Primo, a spus total nefericit că e o ”penalistă”. Aș zice că gura păcătosului, adevăr grăiește. Secundo, spune despre avocați că mistifică realitatea, susțin lucruri de care le e jenă și jignesc procurorul și judecătorul, în ordinea asta de precădere (sic!). Păi, bun, o fi așa, nu zic nu, dar tocmai de aia sunt judecătorii acolo, să țină procesul în mână și să corecteze derapajele, inclusiv ale avocaților. Ce te faci însă cu judecătorii care, în hotărârile date, mistifică realitatea, susțin lucruri jenante, de care nu le e deloc jenă, și insultă cel puțin inteligența avocaților și a părților, provocând adevărate nenorociri judiciare și drame umane. Cu aștia ce facem ?

# Cetateanul date 21 August 2020 15:09 +6

In sine briciul este util... devine periculos doar in laba maimutei. Asa si cu codurile...

# Ioana M. date 21 August 2020 16:00 +6

Vai de 'teligenta lor...Dreptul la aparare e prevazut in Consitutie.Si nu toti au bani.pt.case de avocatura. Avocatii din oficiu au examene de promovare.Iar specialisti vor fi , doar cand si procurorii si judecatorii vor fi specializati intr un domeniu...sa nu ma vad pe citativul de la usa si dosare penale si civile intr un singur complet ! Stiu...procurorii ar dori ca avocatii sa dispara...ii incurca de m0uuuulte ori! Dar ce sa vezi ? CEDO nu ii lasa pe magistrati singuri intrun proces civil sau penal.Trebuie sa fie si un avocat din oficiu pe acolo... Nu mai zic de faptul ca se incalca frecvent dreptul la aparare.Avocatului din oficiu nu i se permite de multe ori sa studieze dosarul din...lipsa de timp ! Si...ar mai fi ceva...O groaza de sefi procurori.si judecatori si- au batut ani de zile joc de avocati.Si ce sa vezi ? Cand nu se asteptau ..au apelat la unul !De ce oare? Doar sunt cei mai bine pregatiti !

# Parerea mea date 21 August 2020 17:17 +2

UNBR nu cere de urgenta CSM sa se sesizeze? E un atac grav si jignitor la adresa unor oameni care muncesc cinstit. Ce e degradant sa fii avocat din oficiu? Ar trebui exclus din magistratura acest personaj.

# Tot Clujul e speranță și salvare a date 21 August 2020 19:49 +4

Din baroul Brașov,căci despre el este vorba,nimic. Oare csm sa nu aibă tangenta cu baroul incriminat (Bv). Bai brsdovenilo.,va meritați și soarta și judecătorii și procurorii pe care ii aveti

# Luca date 21 August 2020 21:17 +1

In conditiile in care avocatul este tratat ca o cenusareasa, nu putem spune ca avem un stat de drept. Unii nu cunosc sau uita rolul avocaturii intr-un sistem judiciar sanatos. Contrar spiritului sau prin excelenta polemic pe carea il respect si il admir, cunoscand lupta sa pentru respectarea statutului avocatului, cred ca domnul avocat Marius Striblea a fost prea bland, prea delicat si diplomat cu acest procuror care, urcat in varful functiei sale, ametit de atata putere, se arunca de la aceasta inaltime in analiza altor profesii juridice. El vede paiul din ochii altora), fara sa vada parul din ochii unora dintre colegii sai. In zadar incearca procurorul sa aduca unele lamuriri. Zarurile au fost aruncate. Eu spun doar atat: sa le fie rusine tuturor celor care desconsidera profesia de avocat, inclusiv pe avocatul din oficiu! Va sugerez sa cititi poezia ZEFLEMEAUA, scrisa de Camil Petrescu in 1950. Cred ca este necesar sa sesizam SIJ sau CSM, nefiind suficienta o simpla ,,zeflemea".

# Teodor date 22 August 2020 09:15 +5

Tovarase procutor, in primul rand nu suntem colegi. Refuz sa fiu coleg cu tine. Refuz sa fiu coleg cu fabricantii de dosare, cu cei care aplica normele procedurale pe jumatate, cu cei care proboaca adevarate drame, doar din dorinta de a se afirma. Refuz sa fiu coleg cu procurori de sedinta, care abia leaga doua vorbe si care tin codurile penale pe oala cu laptele pus la prins. Dar mai ales refuz sa fiu coleg cu procurorii si judecatorii activisti. Avem meniri diferite tovarase. Dar, cu toate acestea, onestitatea trebuie ca caracterizeze oricare profesie juridica. Tie iti lipseste, se citeste pe chipul tau.

# rahat date 24 August 2020 16:55 +2

Mare dreptate ai domnule procuror.unbr inexistent de jure,Scoate-ti actele pe masa,mult nu mai rezistat.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva