24 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CURAJOASA JUDECATOARE – Asa trebuie sa arate un membru CSM. Cititi scrisoarea prin care judecatoarea Ana Maria Puiu de la Tribunalul Bucuresti isi anunta candidatura la CSM si in care vorbeste despre grava situatie in care a ajuns Consiliul: “Nu fac parte nici din ‘vechea echipa’, nici din ‘cea noua’, nu sunt nici ‘prietena cu cine trebuie’… Nu mai este mult si vom ajunge ca, asa cum avem presedinte interimar peste lege, sa avem si CSM interimar, peste mandatul recunoscut membrilor de lege”

Scris de: George TARATA | pdf | print

25 March 2022 08:03
Vizualizari: 8929

Judecatoarea Ana-Maria Puiu (foto) de la Sectia a II-a Contencios Administrativ si Fiscal a Tribunalului Bucuresti trebuie sa faca parte din viitorul Consiliu Superior al Magistraturii. Demonstreaza asta prin modul curajos, deschis si asumat in care vorbeste despre problemele reale si grave care au cuprins CSM, in timp ce alti colegi de-ai sai au ajuns sa discute doar in soapta si pe la colturi despre asemenea lucruri, de frica unora dintre actualii membri ai Consiliului.


 

Ana-Maria Puiu a dat publictatii vineri, 25 martie 2021, scrisoarea prin care isi anunta motivele pentru care a ales sa isi depuna candidatura la alegerile pentru CSM-ul care isi va incepe activitatea in 2023. Intitulata “Avem sansa unui nou inceput”, scrisoarea Anei Maria Puiu este una plina de curaj, judecatoarea TMB indicand in mod clar deficientele din CSM si ce isi propune sa realizeze pentru colegii sai in cazul in care va fi aleasa membru CSM.

Citind scrisoarea Anei-Maria Puiu concluzia este una singura, din punctul nostru de vedere: fara a minimaliza alte candidaturi, consideram ca Ana-Maria Puiu de la Tribunalul Bucuresti trebuie sa fie unul dintre reprezentantii tribunalelor in CSM, daca se doreste ca aceasta institutie intr-adevar sa aiba un nou inceput. Iar cine se gandeste sa o saboteze, inclusiv din actualul CSM, sa renunte intrucat lumea va vedea ca o asemenea actiune nu ar fi decat o razbunare pentru ca Ana-Maria Puiu a indraznit sa spuna adevarul despre ce s-a intamplat in ultimii ani in Consiliu.

 

Prezentam scrisoarea judecatoarei Ana-Maria Puiu de la Tribunalul Bucuresti:

 

“Avem sansa unui nou inceput

Dragi colegi, am decis sa candidez pentru alegerea ca membru al Consiliului Superior al Magistraturii si sper sa va conving sa fiti alaturi de mine in acest demers.

Sunt judecator definitiv de 14 ani si am auzit de prea multe ori ‘Ce sa faci? Asta e!’ Vreau sa am o contributie la buna functionare a sistemului judiciar romanesc si cred ca impreuna putem sa reusim.

Nu fac parte nici din ‘vechea echipa’, nici din ‘cea noua’, nu sunt nici ‘prietena cu cine trebuie’, nu reprezint niciun fel de curent de opinie la moda, fac parte insa din miile de judecatori care au simtit pe pielea lor ce nu merge si mai ales au inteles si din ce motive.

Acum 6 ani, noi toti am predat la cheie reprezentantilor nostri Consiliul Superior al Magistraturii, garantul independentei justitiei.

Ce am primit in schimb? Usa ni s-a inchis, noi ne-am simtit tot mai uitati, mai nereprezentati, mai neascultati.

In loc sa fie rezolvate problemele concrete cu care se confrunta judecatorii, am fost antrenati in lupte care nu ne privesc, cu consecinta dezbinarii.

Desi ratiunea este cea care ar trebui sa ne caracterizeze, cei pe care i-am ales sa ne reprezinte in Consiliul Superior al Magistraturii s-au lasat condusi de orgolii si antipatii. Au uitat ca impunerea punctului de vedere si a pretentiilor proprii nu pot asigura niciodata pacea.

Va reamintesc ce s-a intamplat doar in ultimul an:

– din cele doua candidaturi pentru functia de presedinte al CSM judecatorii alesi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii nu au reusit sa desemneze niciun judecator pentru functia de presedinte al CSM;

– s-a inventat functia de ‘presedinte interimar’ al CSM, prin care persoana care a exercitat functia de presedinte al CSM in anul 2021 a ramas presedinte al CSM si in anul 2022, desi, potrivit art. 24 alin. 1 din Legea nr. 317/2004, privind Consiliul Superior al Magistraturii si art. 133 alin. 3 din Constitutia Romaniei, mandatul presedintelui nu poate fi reinnoit;

– candidatii la concursul de promovare in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie au fost declarati admisi dupa ce, in prealabil, li s-a solicitat prin intrebarile puse in cadrul interviului sa promita ca sunt suficient de intransigenti incat sa mentina hotararile forului care ii intervieva, pronuntate in materie disciplinara;

– in aceasta vreme, judecatorii de la tribunale au privit neputinciosi cum schema de personal ramane tot mai descoperita, iar ei tot mai singuri.

Dupa cum merg lucrurile, nu mai este mult si vom ajunge ca, asa cum avem presedinte interimar peste lege, sa avem si Consiliu Superior al Magistraturii interimar, peste mandatul recunoscut membrilor de lege.

Dar nu trebuie sa fie asa! Nu trebuie sa ne multumim cu starea actuala. Nu trebuie sa acceptam curentul care urmareste sa demotiveze, sa inchida gura, sa nege si sa ne confiste dreptul de a ne exprima si de a lupta pentru ce e al nostru: ‘Membrii Consiliului Superior al Magistraturii raspund in fata judecatorilor si procurorilor pentru activitatea desfasurata in exercitarea mandatului’ (art. 1 alin. 2 teza a II-a din Legea nr. 317/2004, privind Consiliul Superior al Magistraturii). Nu trebuie sa renuntam la a spera ca poate fi mai bine! Ne-am inselat la alegerile anterioare, putem sa alegem mai bine de aceasta data! Ne-a fost confiscat Consiliul, avem arma votului si-l putem recupera.

 

Cred cu tarie ca Omul sfinteste locul.

 

Mi-am dorit mereu sa imi aduc contributia la buna desfasurare a activitatii in locul in care mi-am exercitat profesia si am actionat de fiecare data cand am considerat ca pot oferi o solutie. Imi doresc sa am relatii autentice si armonioase cu fiecare persoana cu care interactionez, dar am invatat sa parcurg si momentele tensionate. Sunt luptatoare fara a cauta conflictul. Am exercitat si functie de conducere, dar nu m-am lipit de ea. Imi doresc sa fiu semnificativa, dar nu cu orice pret, nu fara consistenta. Peste tot unde mi-am exercitat profesia am cautat sa fiu om inainte de toate. Mi-am inceput activitatea de judecator stagiar cu gandul ca nimeni nu stie mai mult Drept decat un proaspat judecator stagiar, dar am inteles pe parcurs ca pentru o prezenta autentica trebuie sa ne mai coboram din cand in cand mintea in inima.

Mai pe scurt: sunt judecator de cativa ani si un Om in devenire care se straduieste sa nu uite ca cel ‘care intre voi va vrea sa fie mare, sa fie slujitorul vostru si care intre voi va vrea sa fie intaiul, sa va fie voua sluga’ (Matei 20, 26, 27).

 

Avem sansa unui nou inceput!

 

Putem sa cream Consiliul Superior al Magistraturii pe care ni-l dorim: cel care va readuce linistea, pacea, armonia, speranta in randul colegilor pe care ii reprezinta, astfel incat performanta spre care toti aspiram sa gaseasca terenul fertil de manifestare.

Pentru aceasta, stim ca esentiala este comunicarea. Trebuie sa ne reamintim si sa acceptam ca nimeni nu detine adevarul absolut, ca in prezenta punctelor de vedere diferite, se impune in primul rand a-l asculta pe cel cu care te gasesti in dialog. Voi fi mereu deschisa pentru a asculta nevoile si solicitarile colegilor reprezentati si voi apara dreptul tuturor de a se exprima.

Avem nevoie de un Consiliu care sa practice transparenta decizionala si consultarea reala a celor pe care ii reprezinta si pentru care reglementeaza.

De la inceputul carierei am afirmat necesitatea asigurarii unui volum optim de activitate pentru judecator, nu ca pe un moft, ci ca o garantie a independentei. Un judecator coplesit de dosare nu poate cunoaste independenta. Impreuna putem regandi si imbunatati modalitatea de normare a muncii.

Un capitol important din activitatea Consiliului este acela al managementului resurselor umane. Pledez pentru o implicare pro-activa, in timp util, astfel incat instantele sa nu mai cunoasca situatia critica inregistrata de tribunale la acest moment.

Sunt adepta programului flexibil si consider ca o abordare a statutului de magistrat care se intemeiaza pe prezumtia de buna-credinta impune recunoasterea dreptului la un program flexibil. Impreuna il putem reafirma.

Stim cu totii ca independenta justitiei nu este un dat, ca ea trebuie realmente garantata, protejata si aparata, in mod constant si repetat, printr-un efort individual si colegial.

Doar redobandind prestanta Consiliul, pentru noi, dar si in ochii opiniei publice, putem ramane parte din justitia europeana. Uniunea Europeana este spatiul in care vocilor li se permite sa fie auzite, este locul oamenilor verticali, demni si profesionisti.

Constienta ca libertatea de a alege este un principiu universal, cred ca votul dumneavoastra poate fi exprimat pentru mai binele comun.

Judecator Ana-Maria Puiu

Tribunalul Bucuresti – Sectia a II-a Contencios Administrativ si Fiscal”

Comentarii

# Hades date 25 March 2022 14:44 -138

CUM?Si doamna candideaza?Nu cumva e doamna care la inceputurile carierei,la Judec Ploiesti ,a notificat Csm-ul si apoi a refuzat sa intre intr o sedinta de judecata incalcand dispozitia presedintelui instantei?Prin ce fenomen Csm ul nu a sanctionat o?Doamne,toti neaveniti candideaza pt Csm!

# Un coleg date 25 March 2022 14:50 +129

O cunosc personal pe doamna judecator, si va pot spune cu mana pe inima ca merita sa fie in CSM. Si cu oameni ca dumneaei se poate schimba imaginea justitiei. Mult succes!

# Aceasta "reforma" , vorba "poetului" "Petrov", date 25 March 2022 15:21 +71

sper sa fie intradevar ceva serios ; adica nu o schimbare de dragul schimbarii si pe baza de orgoliu de genul las` ca le arat eu ce grozava sunt ... Timpul ne va arata daca e bine cu dansa ; deocamdata , succes !

# dumitru rizaoica date 25 March 2022 20:31 +2

Dna judecatoare. Sa inteleg ca dvs. sustineti promovarea "mai binele comun" in justitie si in societate? Daca DA, atunci inseamna ca veti sustine si scoaterea magistratilor de sub orice suspiciune, prin depunerea de catre TOTI magistratii a unui juramant de Cinste si Responsabilitate, de forma: “”Jur ca in activitatea mea nu voi admite nicio influenta si nicio impunere, nici pe linie adminstrativa, nici pe linie politica si nici prin santaj! Ca activitatea mea, indiferent de persoanele vizate, va reflecta DOAR esenta Legii si a constiintei mele fara pata, exprimand convingerea mea cea mai intima in cauza respectiva, situatie cunoscuta DOAR de mine si Dumnezeu! Daca nu voi respecta cu sfintenie cele asumate mai sus, Dumnezeu sa abata asupra mea si a celor mai dragi fiinte cele mai cumplite nenorociri si sa ma lipseasca, pe mine si pe cele mai dragi fiinte, de sanatate si fericire! Asa sa ma RASPLATEASCA Dumnezeu!””

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.06.2024 – Prinsa in scandalul Coldea, Kovesi si-a reactivat propagandistii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva