CURTEA DE APEL BUCURESTI A PUS CAPAT JONGLERIILOR DE LA FONDUL PROPRIETATEA – Avocata Ioana Sfiraiala a castigat irevocabil actiunea de alungare a administratorului Franklin Templeton de la Fondul Proprietatea. CAB a respins recursul Fondului declarat impotriva sentintei Tribunalului Bucuresti (Hotararea)
Lovitura de gratie pentru unul dintre cele mai mari fonduri de investitii la nivel mondial. Curtea de Apel Bucuresti a mentinut, miercuri, 10 octombrie 2012, o sentinta a Tribunalului Bucuresti, care anulase Hotararea Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor SC Fondul Proprietatea (FP) din 6 septembrie 2010, prin care Franklin Templeton Investment Management Limited Londra – Sucursala Romania era numit ca administrator unic al FP, caz prezentat pe larg de Lumeajustitiei.ro. Decizia instantei, care a respins recursul declarat de Fondul Proprietatea, este una irevocabila, si a venit in urma unei actiuni solitare introduse de tenacea avocata Ioana Sfiraiala, actionar al FP, care solicitase anularea modificarii actului constitutiv al Fondului, pe baza caruia Franklin Templeton a fost numit ca administrator unic.
Franklin Templeton nu va mai putea vinde participatiile Fondului Proprietatea si trebuie radiat de la Registrul Comertului
Consecintele hotararii Curtii de Apel Bucuresti sunt multiple. In primul rand, potrivit avocatei Ioana Sfiraiala, Franklin Templeton trebuie radiat de la Registrul Comertului, din pozitia de administrator al Fondului Proprietatea. De asemenea, toti banii platiti de Franklin Templeton ca mandatar ar trebui returnati, iar hotararile adoptate in perioada in care acest grup a administrat Fondul Proprietatea anulate. Nu in ultimul rand, Fondul Proprietatea revine la actul constitutiv de dinainte de 6 septembrie 2010.
Cea mai importanta consecinta a deciziei Curtii de Apel Bucuresti si cea mai grea lovitura pentru Franklin Templeton priveste insa participatiile Fondului Proprietatea la anumite companii de stat. Cu alte cuvinte, prin pierderea functiei de administrator, Franklin Templeton nu va mai putea vinde actiunile Fondului Proprietatea. Este de notorietate ca Franklin Templeton era mandatat sa vanda participatiile FP, comisionul incasat fiind unul urias in urma instrainarii actiunilor Fondului.
Totodata, Franklin Templeton nu va mai putea sa decida ce se intampla cu companiile la care Fondul Proprietatea este actionar, asa cum s-a intamplat, de exemplu, la Hidroelectrica, unde fostul administrator al FP a votat pentru intrarea in faliment. Ceea ce a insemnat pierderea celor 20% din actiunile pe care FP le detinea la Hidroelectrica si astfel pagubirea actionarilor Fondului Proprietatea.
Tribunalul Bucuresti: actul constitutiv a fost modificat cu incalcarea legii
Fondul Proprietatea a atacat cu recurs la Curtea de Apel Bucuresti sentinta civila nr. 25518 din 21 decembrie 2011, din dosarul 47039/3/2010, prin care judecatoarea Lucia Ecaterina Ghita de la Tribunalul Bucuresti a anulat, Hotararea Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor SC Fondul Proprietatea din 6 septembrie 2010, prin care Franklin Templeton Investment Management Limited Londra – Sucursala Romania era numit ca administrator unic al FP.
Numirea Franklin Templeton ca administrator unic a fost decisa in cadrul Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor Fondul Proprietatea, din data de 6 septembrie 2010, hotararea fiind luata pe baza adoptarii unui nou act constitutiv al societatii. In urma actiunii inaintate de avocata Ioana Sfiraiala, Tribunalul Bucuresti a decis insa anularea Hotararii nr.1 din 06.09.2010 prin care s-a adoptat un nou act constitutiv si prin urmare si a celei prin care Franklin Templeton fusese numit ca administrator unic. Judecatoarea Lucia Ecaterina Ghita a constatat ca Hotararea nr.1/06.09.2010 a Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor SC Fondul Proprietatea SA, prin care a fost adoptat noul act constitutiv al societatii, a fost luata cu incalcarea Legii 31 din 1990 privind societatile comerciale:
“Tribunalul a constatat ca hotararea adunarii generale extraordinare a SC Fondul Proprietatea nr.1/06.09.2010 (fila 33, vol.I) hotarare prin care s-a decis modificarea actului constitutiv a fost luata cu incalcarea dispozitiilor referitoare la convocarea actionarilor cuprinse in art. 117 alin 2, alin 6 si 7 din Legea nr. 31/1990, astfel incat cererea reclamantei privind anularea acestei hotarari este intemeiata si urmeaza a fi admisa”.
Anularea Hotararii nr.1/06.09.2010 privind adoptarea noului act constitutiv a provocat automat si anularea Hotararii nr.2/06.09.2010 privind numirea noului administrator unic al societatii, in persoana Franklin Templeton Investment Management Limited Londra, Sucursala din Romania. Concret, Tribunalul Bucuresti a stabilit ca anularea primei Hotarari lipseste de suport juridic si cea care se referea la numirea unui administrator unic:
“Astfel cum se mentioneaza in cuprinsul hotararii decizia de numire a Franklin Templeton Investment Management Limited Londra ca administrator unic al societatii parate a fost luata ca urmare a hotararii nr.1/06.09.2010 prin care s-au aprobat modificarile actului constitutiv al paratei, prin aceste modificari fiind schimbarea sistemului de administrare din sistem dualist in sistem unitar. In aceste conditii, anularea hotararii nr.1/06.09.2010 prin care s-a decis ca societatea sa renunte la sistemul dualist de administrare in favoarea sistemului unitar, lipseste de suport juridic si hotararea nr.2/06.09.2010, prin care s-a aprobat persoana care va indeplini functia de administrator unic in cadrul sistemului unitar de administrare”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# dreptate si adevar
10 October 2012 21:39
+1