21 April 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CURTILE DE APEL AU VORBIT CU PERETII – Presedintii a 15 curti de apel din Romania au avertizat Guvernul asupra consecintelor nefaste pe care le va avea adoptarea noii ordonante privind salarizarea in sistemul bugetar: "Reprezinta un potential risc de adancire a inechitatilor... Excluderea unor drepturi salariale stabilite prin hotarari judecatoresti definitive, constituie o incalcare a efectului obligatoriu si a prezumtiei absolute de adevar de care aceste hotarari se bucura"

Scris de: E.D. | pdf | print

1 September 2016 15:42
Vizualizari: 60834

In momentul in care ordonatorii principali de credite din sistemul judiciar s-au intalnit cu reprezentatii Ministerului Muncii pentru a discuta prevederile ce vor fi incluse in noua ordonanta de modificare a OUG nr. 57/2015 si a OUG nr. 20/2016 privind salarizare in sistemul bugetar, Guvernul condus de Dacian Ciolos avea cunostinta de faptul ca modificarile ce se doresc a fi facute vor avea consecinte nefaste pentru mediul juridic. Acest lucru reiese din comunicatul de presa semnat de 15 presedinti ai curtilor de apel din Romania dat publicitatii in data de 31 august 2016, in care se avertizeaza asupra ca exista "un potential risc de adancire a inechitatilor".


Presedintii curtilor de apel au evidentiat si faptul ca, odata cu intrarea in vigoare a noii ordonante, vor fi incalcate efectul obligatoriu si prezumtia absoluta de adevar de care se bucura hotararile judecatoresti definitive, dat fiind ca prevederile actului normativ vizeaza excluderea unor drepturi salariale stabilite prin decizii ale instantelor.

Prin modificarile efectuate de Guvern, atrag atentia sefii curtilor de apel din Romania, s-a ignorat principiul fundamental al egalitatii in fata legii si al nediscriminarii, prevederile actului normativ aprobat in sedinta de Guvern din 31 august 2016 privind salarizarea in sistemul bugetar fiind totodata si in flagrant dezacord cu scopul declarat al OUG nr.20/2016, de inlaturare a inechitatilor intre persoanele platite din fondurile publice aflate in aceeasi situatie.

Prezentam in continuare comunicatul de presa insusit de presedintii a 15 curti de apel din Romania:

"Avand in vedere ca raspunsul executivului la solicitarea ordonatorilor secundari de credite din instantele judecatoresti de a se proceda la aplicarea corecta a OUG nr.20/2016 consta in modificarea precipitata a prevederilor acestui act normativ, in sensul excluderii din domeniul ordonantei a drepturilor salariale recunoscute prin hotarari judecatoresti definitive, consideram necesar a atrage atentia asupra consecintelor unui atare demers.

Prefigurata modificare a OUG nr.20/2016 in sensul aflat azi in dezbatere reprezinta un potential risc de adancire a inechitatilor, explicit recunoscute prin prevederile acestui act normativ.

In plus, referirea la excluderea unor drepturi salariale stabilite prin hotarari judecatoresti definitive, care in fapt au procedat la aplicarea de acte normative din domeniul salarizarii personalului platit din fondurile publice, constituie o incalcare a efectului obligatoriu si a prezumtiei absolute de adevar de care aceste hotarari se bucura.

Consecinta modificarilor preconizate este tocmai ignorarea principiului fundamental al egalitatii in fata legii si al nediscriminarii, consacrat de art.16 din Constitutia Romaniei revizuita, fiind totodata si in flagrant dezacord cu scopul declarat al OUG nr.20/2016, de inlaturare a inechitatilor intre persoanele platite din fondurile publice aflate in aceeasi situatie.

31 august 2016

Presedintele Curtii de Apel Alba Iulia – judecator Alexandra Pastiu

Presedintele Curtii de Apel Bacau – judecator Violeta Chiriac

Presedintele Curtii de Apel Brasov – judecator Nicoleta Tint

Presedintele Curtii de Apel Bucuresti - judecator Lia Savonea

Presedintele Curtii de Apel Cluj – judecator Denisa Baldean

Presedintele Curtii de Apel Constanta – judecator Gabriel Lefter

Presedintele Curtii de Apel Craiova - judecator Adina Ponea

Presedintele Curtii de Apel Galati - judecator Cosmin Razvan Mihaila

Presedintele Curtii de Apel Iasi - judecator Cristina Trutescu

Presedintele Curtii de Apel Oradea - judecator Andrei Rus

Presedintele Curtii de Apel Pitesti – judecator Gabriel Sandulescu

Presedintele Curtii de Apel Ploiesti - judecator Adrian Ghiculescu

Presedintele Curtii de Apel Suceava - judecator Maria Andries

Presedintele Curtii de Apel Targu Mures - judecator Florin Dima

Presedintele Curtii de Apel Timisoara - judecator Erica Nistor"

Comentarii

# Nu va mai ajunge? date 1 September 2016 16:53 -2

Nu va mai satura Dzeu.....Dupa ce ca va decontati chiriile, va luati diurne fictive pentru faptul ca declarati ca stati in alta localitate, va decontati benzina si biletele de tren, va decontati aspirinele....tot nu va mai satura Dzeu....imbuibatii aia din CSM sa se duca inapoi in instanta, nu sa ceara bani in plus, ca oricum nu fac nimic util.

# Judecator date 1 September 2016 17:30 +3

Remarc unitatea presedintilor curtilor de apel. Cred ca doar uniti putem castiga in fata furiei tuturor 

# ockiu date 1 September 2016 17:35 +2

n-ai inteles nimic ... stai jos patru. p.s. ca totusi ai comentat - procurorii nu fac tot la fel?!!? le sunt platite chiriile, deplasarile, diurnele - sau la ei nu se pune?!?! (ce sa vezi salariile au crescut la ei)

# Magistratul roman, specie rara date 1 September 2016 18:31 +10

Magistratul roman, cum impropriu si in batjocura se cheama el, este un personaj ciudat salariat ca o femeie de serviciu de la Romatsa. Judecatorii de la judecatorii si tribunale au intre 5000-7000 lei, cei de la curti ceva peste 8000 lei. Magistratii bulgari au salarii mai mari decat cei romani, despre restul UE nu are rost sa vorbim. Volumul de munca al romanului, numit in gluma magistrat, este acela al unui sclav. Pana la suta dosare pe sedinta, iar fratii sai mai spalati din UE au in aceeasi unitate de timp 3 pana la 6 doare. Standardul de spatiu in UE este un magistrat intr-un birou. In Romanica, standardul este de 4 pana la 9 si chiar 15 (da, chiar asa!!!) Magistrati intr-un birou. Daca nu era o profesie vocationala, daca nu se invata pe rupte toata viata, plecau toti in avocatura, notariate, institutii UE, dar deh....Naivii merita ce li se intampla, stau tacuti in banca lor si nu spun care este adevarata lor situatie. Va convine un magistrat salarizat si tratat astfel? Very good!

# Chioru date 4 September 2016 00:14 +1

Nu e adevarat. Poate doar aceia care muncesc. Daca s-ar da legea raspunderii magistratilor ramaneti cam 100 in toata tara. De plans plangeti ca e greu sa mai luati cash-ul , ca deh... se mai feresc si uni si altii, da de batut joc de profesie si de oamenii din jurul vostru continuati sa va bateti! Si stiu ce spun.

# DOREL date 2 September 2016 08:29 0

Bravo fratilor judecatori, HAI CA SE POATE, si nu uitati ca nadejdea e numai la voi ! Si, b): dragi postacii de serviciu ai binomului, judecatorii (bine-bine, judecatorii adevarati, nu slugile voastre !) fac ceva bun pentru tara, nu ca voi care taiati frunza la caini ! Parerea mea ..

# bugetarii date 1 September 2016 17:12 -3

traiasca toti bugetarii ... sa aiba salarii cat mai mari ... ei s-o duca bine ... restul nu conteaza. :lol: :lol: :lol:

# rusine date 1 September 2016 17:42 -3

Hienelor....sa va fie rusine! Mai sunt si alte categorii sociale in afara de magistrati. Invatatori, profesori, medici etc etc. Bolnavilor de avere!

# suprematia legii date 1 September 2016 19:04 0

Parca prin constitutie si codul civil scrie ceva de interpertarea obligatorie in concordanta cu pactele internationale la care Romania este parte... Dar in fine, tara lui papura Voda. Guvernul legifereaza anapoda de ani de zile prin OUG. Judecatorii isi tin salariile secrete fata de colegi, in schimb crapa de invidie pe proc. DNA si DIICOT. PG risca atunci cand o OUG ii ofera ocazia, insa juzii (care n-au notiunea de”strategie” chiar daca vor salarii de DNA si DIICOT...) compromit totul actionand prematur si cat se poate de prost cu unmemoriu compus de niste candidati la CSM care, intr-un exces de sinceritate, marturisesc public ca daca nu le cresc salariile le va fi afectata independenta. Procurorii, alti destepti, insista pe majorari salariale, nu peaplicarea unitara a legii. Dupa ce se vor trezi din frenezia sindicalista, sa vedem cine o mai fi compatibil sa le judece actiunile pe discriminare... Presupun ca MJ va cere stramutarea in alta tara, ca CL Popescu... Fiasco justitia...

# ??????? date 1 September 2016 21:53 -2

Remarcati totusi ca si in ceea ce priveste salarizarea ,acordata chiar si magistratilor, instantele judecatoresti nu au drept de legiferare , ci doar de aplicare a legii, in spiritul si in litera ei ? Pentru acte normative neprincipiale si neconstitutionale au totusi si varianta atacarii actelor normative pe care le considera incorecte, pe caile reglementate de lege, la CCR ? Considerati ca ar putea solicita inclusiv sprijinul institutiei Avocatul Poporului ?

# suprematia legii date 2 September 2016 01:06 +3

Tratatele internationale privind drepturile omului sunt de aplicabilitate DIRECTA și PRIORITARA, doamnă/doamnă. Nu e neaparat ca judecatorii sa trimita o exceptie de neconstitutionalitate la CCR. Pot constata si singuri ca principiul la munca egala plata egala se regaseste in tratatele internationale, in legea cadru a salarizarii unitare (intrarea in vigoare a articolului respectiv NU a fost prorogata prin ordonante succesive) si chiar in Constitutie (ca munca femeilor se plateste egal cu a barbatilor). Asta se cheama tocmai aplicarea legli in cazuri individuale, dar in mod repetabil, iar nu legiferare. Și, prin urmare, mai inseaman multa munca, pentru ca Guvernul a legiferat aberant in loc sa lase sa se aplice legea salarizarii unitare de 7 ani incoace. Iar legat de intrebarea de final, nimic nu-i impiedica sa utilizeze toate caile legale.

# suprematia legii date 2 September 2016 01:24 +2

Problema e ca pe unii i-a luat valul electoral iar ceilalti s-au dus dupa conducatorii turmei, ca daca stateau sa cugete nu ajungeau aici... Dar deh, juzii nu stiu ce-i aia strategie, au doar un fix cu suprematia legii, se supara cand celelalte puteri nu o respecta, iar in vacanta (cand li se ”coc” toate) sunt prea obositi ca sa mai judece cu capul propriu, asa ca se bazeaza pe lideri.

# dobre date 1 September 2016 22:24 -4

http://www.petitieonline.com/infractiuni_sau_nu_salvai_romania_de_mafihoii_din_justiie#form

# zatarra date 2 September 2016 03:48 +5

magistrat judecator = magistrat procuror...mai mult chiar..in noul c.p. al romaniei procurorul poate."DECI POATE" ????? propune retinerea.arestarea preventiva....poftim?..cum adica ...poate? hotaraste el daca cineva trebuie arestat sau nu? atunci judele ce face? aproba? unde.i arbitrul din teren? si ce facem daca precurvatorul spune pass propunerii de arestare a unui talhar?..aaaa..e magistratm.iertati.ma..

# Clapon Ghe. date 3 September 2016 15:42 +2

Asa va trebuie. Va meritati soarta atat timp cat sunteti compromisi si va lasati mani******ti. Acolo unde sunt interese dati solutii de compromis, va acoperiti abuzurile si coruptii din sistemul judiciar. Unde este legea? De ce bagati oameni nevinovati in puscarii fara a avea probe solide, dar condamnati pe indicii si sintagma noi credem? Nu exista lege, si nu aveti dreptul sa cereti sa se respecte ceva, atat timp cat voi nu respectati si nu aplicati legea asa cum este ea .

# Felicia date 4 September 2016 08:39 0

SALVAȚI ROMÂNIA.....DEFRIȘAT A, VENDUTA, CORUPTĂ.......CINE O SALVEAZĂ????!!!! UNDE E PATRIOTISMUL???!!! HOȚILOR DE ȚARĂ,,,,,,,,!!!!!

# Dorina date 7 September 2016 11:17 0

Sursa răului în România este lipsa răspunderii magistraților !

# marius date 10 September 2016 11:11 0

mani******rea partidului comunist era ca muncitorii sunt saraci din cauza intelectualilor, acum muncitorii, vanzatorii soferii etc. mai presis cei care sunt angajati in domeniul privat sunt saracii ca cei de la buget au salarii mari.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.04.2025 – Avize favorabile pentru reducerea pensiilor magistratilor si cresterea varstei de pensionare

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva