21 September 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CURTILE DE APEL IMPART ROMANIA – Modelul administrativ din Justitie poate fi folosit pentru reorganizarea teritoriala a Romaniei. Mihai Daraban: "Sa reformatam arhitectura Statului roman pe cele 15 curti de apel existente, care au fost create pentru mobilitatea cetateanului, netinand cont de etnii. Asadar, sa se faca 15 judete in loc de 42. Mai cad baroni si de o parte si de alta"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

29 May 2020 14:22
Vizualizari: 7583

Venita intempestiv, pandemia de coronavirus a provocat una dintre cele mai mai crize la nivel mondial, determinand statele lumii sa adopte masuri dintre cele mai drastice pentru mentinerea unui echilibru financiar si social. In Romania s-a adoptat tehnica masurilor din zbor, cum s-a apreciat pe moment ca este necesar.

Totusi, aceasta pandemie readuce in discutie o tema controversata: reorganizarea administrativ teritoriala a Romaniei.


 

Cel care arata beneficiile unei astfel de masuri este presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Mihai Daraban (foto), care intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru recent lansata publicatie Lumea Banilor (click aici pentru a citi) a vorbit despre beneficiile reformarii Statului roman. Reorganizarea pe care o propune Mihai Daraban priveste impartirea tarii in functie de cele 15 curti de apel. Iar aceasta pentru ca infiintarea curtilor de apel s-a facut tinandu-se cont de mobilitatea cetateanului si nu de etnii.


E drept, "mai cad si baroni si de o parte si de alta", precizeaza presedintele CCIR.


Publicam un fragment din declaratia facuta de presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei Mihai Daraban pentru Lumea Banilor, cu mentiunea ca intregul interviu poate fi citit AICI:


"Faptul ca Statul a fost prins in offside din punct de vedere al provizioanelor l-a pus in imposibilitatea de a folosi resurse substantiale la lucrarile de infrastructura, la lucrarile publice, care reprezentau o solutie de iesire din criza, avand in vedere ca lucrarile din infrastructura sunt in aer liber, deschise.

Probabil ar fi fost bine ca Romania sa fie in cadrul starii de urgenta minim 5 ani. In acest fel, printr-o legislatie subsecventa, mult mai usoara si mai practica, s-ar fi putut incepe foarte multe lucrari publice care acum treneaza si care treneaza de mult in domeniul infrastructurii, in mod special.

Infrastructura este o prioritate.

De fapt, noi trebuie sa plecam de la o definitie simpla a Produsului Intern Brut (PIB). Toti vrem un PIB mare, Guvernele vor un PIB mare care sa creasca bugetele populatiei, deci e logic. Dar cum facem acest PIB mare? Plecam de la definitia PIB-ului: consum privat domestic + consumul Statului + investitii + export – import. Asta este definitia PIB-ului din toate manualele de economie. De consumul privat domestic ar trebui sa nu ne atingem pentru ca, pana la urma, este consumul fiecaruia dintre noi. Este un consum care exprima si nivelul de trai al populatiei.

La ce alte variante am putea umbla in aceasta definite a PIB-ului? Consumul Statului sa fie redus. Si nu intamplator am venit cu solutia ca, daca tot s-a vorbit de Justitie, sa reformatam arhitectura Statului roman pe cele 15 curti de apel existente, care au fost create pentru mobilitatea cetateanului, netinand cont de etnii. Asadar, sa se faca 15 judete in loc de 42. Mai cad baroni si de o parte si de alta".

 

* Cititi aici mai multe detalii

Comentarii

# DODI date 29 May 2020 15:46 +9

Reorganizarea administrativă a țării pe 8 regiuni a fost tema USL. Îmbrățișată de UE, s-a lovit de intersele bețivului național (prin PDL). Acum reoranizarea pe 15 unități administative se va lovi tot de PNL și USR (sateliții SRI) cei care știu că astfel vor pierde mult în plan teritorial. Să amintim că în Polonia o comună are po******ție mai mare decât multe din orașele noastre. PSD care au dorit această reformă benefică pentru finanțele naționale a fost înfierat cu mânie proletară tocmai de reprezentații dreptei românești. Reforma administrativă implică schimbarea Constituției. Pentru a fi înfăptuită ar trebui să avem un președinte patriot nu patriHOȚ, unul care cheamă partidele politice și stabilește împreună cu ele programele de perspectivă ale țării, indiferentă fiiund guvernarea curentă. Să amintim că ciolaniSS a scremut un așa zis proiect (România educată) care în realitate înseamnă România dezbinată. Și mai nou izolată și consemnată. La mila multinaționalelor și băncilor străine.

# Omul de pe strada date 29 May 2020 16:09 +9

Au mai fost in Romania 16 regiuni si nici comunistii, prin dictatura, nu le-au putut conduce; ajungand la concluzia ca sunt prea mari au decis impartirea tarii pe judete. In plus, regiunile erau impartite in raioane si tot nu faceau fata. Eu am apucat acele vremuri si orasul in care traiam nu s-a dezvoltat aproape aproape deloc; s-a dezvoltat foarte mult centrul administrativ al regiunii, in schimb. Cu cat esti mai departe de centrul administrativ al regiunii, cu atat fondurile repartizate sunt mai rarefiate in timp si relevanta. Mi se va reprosa, probabil, ca acum va fi altfel. Ma indoiesc... toate deciziile se vor lua tot in centrul administrativ al regiunii, de catre noii conducatori ai acesteia, alesi sau numiti, care vor da dovada de mult patriotism local. Chiar daca in forurile de conducere vor fi alesi din toate zonele regiunii, acestia vor fi nevoiti sa se mute in centrul administrativ, se vor "naturaliza" si vor vota cum li se va cere!!

# Pintea date 29 May 2020 20:20 +1

Ce legatura are existenta Curtilor de Apel cu reformarea administrativa? Este un proiect esuat din start. De ce sa distrugem o ordine care functioneaza, numai pentru ca s-au plictisit unii de ea si vor bani mai multi de manevrat? De ce sa nu reformam pe modelul camerelor de comert? Sau pe modelul pauperizarii? Sa facem Regiunea Săracă 1, Regiunea Mediu Săracă 2 si Regiunea Bogată 3, in care se vor inghesui toti, pe modelul mobilității! Mi se pare o prostie acest proiect, l-a avut si PSD, inainte l-a fluturat Udrea, dar bine ca a murit din fașă. In 1987, 1988 RO a avut un PIB de cca 58, respectiv 60 miliarde dolari, iar nivelul de trai era mai bun. Cat despre datorii, sa nu mai vorbim... in 1989, erau 0 lei, si aveam si creante de recuperat. Acum ne-am indatorat peste masura, in cativa ani vom ajunge in situatia Greciei de acum 10 ani.

# Cineva date 30 May 2020 17:14 0

Regiunile sunt complet inutile și de fapt chiar dăunătoare. Cum a mai observat cineva mai sus, le-am mai avut și atunci s-a impus existența unui palier administrativ inferior regiunii -raionul. Pentru că pur și simplu erau prea mari. Un exemplu concret despre cum ar arăta viitorul după regionalizare este propunerea "generoasă" a gălățenilor pentru brăileni: să se facă spital comun COVID. În Brăila, evident! Ulterior, s-a dovedit că Brăila a gestionat mult mai bine criza sanitară, având în total nici 30 de cazuri pănă acum (vreo 2 săptămâni n-au avut niciun caz activ) față de sute în Galați. Asta înseamnă regionalizarea: un centru care trage spuza pe turta lui, pe seama restului: centru și restul.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 20.09.2024 – Poeziile judecatoarei care a transformat o femeie intr-un barbat

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva