20 September 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CURTILE NU TOLEREAZA IMIXTIUNEA MJ – Presedintii tuturor curtilor de apel din tara ii reclama ministrei Justitiei Alina Gorghiu adresa prin care directorul de IT din minister Adrian Diaconu a certat CSM pentru suspendarea centralizarii calculatoarelor instantelor pe un server administrat de MJ: „Nu poate fi tolerata subminarea independentei justitiei prin interventia unui functionar de rang inferior, in ale carui competente nu intra atributia de a da dispozitii conducerii instantelor”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

2 September 2024 18:04
Vizualizari: 5794

Curtile de apel din Romania nu raman indiferente in fata arogantei comise de catre directorul de IT din Ministerul Justitiei, Adrian-Viorel Diaconu, care si-a permis sa certe Consiliul Superior al Magistraturii pentru circulara prin care CSM a anuntat instantele din intreaga tara ca a suspendat procesul de centralizare a calculatoarelor judecatorilor pe un server administrat la MJ. Mentionam ca motivul pentru care CSM a suspendat acest proces tine de riscul incalcarii confidentialitatii documentelor din dosare.



Presedintii tuturor celor 16 curti din tara i-au trimis ministrei Justitiei Alina Gorghiu (foto) o scrisoare deschisa luni, 2 septembrie 2024, exprimandu-si indignarea fata de atitudinea functionarului MJ. Amintim ca Adrian Diaconu a scis nu doar Consiliului Superior al Magistraturii, ci si presedintilor tuturor instantelor din Romania. (Gasiti la final linkuri catre articolele Luju continand cele doua documente.)

In acest context, cei 16 presedinti de CA-uri subliniaza ca gestul facut de directorul Directiei Tehnologia Informatiei din Ministerul Justitiei submineaza independenta justitiei, in conditiile in care respectivul „functionar de rang inferior” nu are atributia de a da dispozitii catre sefii de instante.

De asemenea, presedintii curtilor de apel atrag atentia ca nu pot fi invocate ca motive pentru centralizarea calculatoarelor nici sursele de finantare a proiectelor de digitalizare derulate la nivelul sistemului judiciar, nici aspecte de natura tehnica, in conditiile in care experienta a demonstrat ca presedintii instantelor au gestionat fara probleme pana acum sistemele informatice. (Este vorba, adaugam noi, despre presedintii curtilor de apel si cei ai tribunalelor, sistemele IT ale judecatoriilor fiind gestionate de catre tribunale.)

Incheiem, amintind ca tot luni a luat atitudine presedintele Tribunalului Valcea Bogdan Mateescu (link la final).


Redam scrisoarea deschisa semnata de presedintii curtilor de apel (vezi facsimil):


Ca urmare a adresei nr. 7/56128/2024 din data de 30.08.2024, inregistrate la Cabinetele Presedintilor Curtilor de Apel, in legatura cu precizarile referitoare la adresa nr. 2/13760/2024 din data de 28.08.2024 a Consiliului Superior al Magistraturii, ne manifestam reala ingrijorare fata de faptul ca aceasta tradeaza neintelegerea mecanismelor elementare de comunicare la nivelul sistemului judiciar cu respectarea ierarhiei institutionale decurgand din lege si a statutului de putere in stat a autoritatii judecatoresti.

Demersul este unul fara precedent, nu doar prin lipsa de structura si consistenta a explicatiilor din perspectiva tehnica, cat mai ales prin nesocotirea unei elementare curtoazii profesionale, prin aceea ca un simplu functionar din cadrul Ministerului Justitiei isi aroga rolul de comunicator interinstitutional, ce nu se bucura, insa, de protectia legii.

Astfel, in acest context, este ofensator sa se puna la indoiala capacitatea institutionala a conducerii instantelor judecatoresti de a evalua un risc sistemic major pentru independenta justitiei reprezentat de accesul nelegal la sistemele informatice si inclusiv la bazele de date ale instantelor care opereaza cu documente secrete, de a caror integritate si securitate suntem responsabili in totalitate, in calitate de operatori ai acestor date.

Independent de sursele de finantare a proiectelor de digitalizare derulate la nivelul sistemului judiciar sau de aspectele de natura tehnica, acestea nu pot fi invocate de catre un functionar al Ministerului Justitiei de o maniera care sa blocheze exercitiul deplin al competentelor manageriale la nivelul sistemului judiciar.

Subminarea independentei justitiei prin interventia unui functionar de rang inferior, in ale carui competente nu intra atributia de a da dispozitii conducerii instantelor judecatoresti, nu poate fi tolerata, context in care apreciem ca se impune a se reveni asupra circularei Ministerului Justitiei, chestiunile tehnice care genereaza aceste riscuri (si care au fost constant semnalate de Consiliul Superior al Magistraturii, precum si de instantele judecatoresti) urmand a fi remediate in cadrul institutional adecvat.

Subliniem ca prin circulara nr. 2/13760/28.08.2024, Consiliul Superior al Magistraturii a punctat elemente de vulnerabilizare majora a principiului constitutional al independentei justitiei, caracterul fundamental al acestuia punand pe plan secund orice pretinse ingrijorari subsecvente, intrucat vizeaza functionarea statului de drept.

Acestui tip de argumente ar trebui sa i se raspunda de la cel mai inalt nivel de decizie, si nu prin circulare emise de functionari ai Ministerului Justitiei.

Concluzionand, va facem cunoscut ca existenta unor proceduri europene de finantare sau a unor aspecte de ordin tehnic nu pot reprezenta parghii legitime care sa stirbeasca independenta justitiei, pilon fundamental al statului de drept.




* Cititi aici circulara CSM catre instante

* Cititi aici reactia sefului de IT din MJ

* Cititi aici contraatacul lui Bogdan Mateescu fata de mesajul functionarului MJ

Comentarii

# rang inferior date 2 September 2024 20:17 +11

Șefii de curți:`funcționar de rang inferior`. Ce exprimare nejuridică și anacronică, de pe vremea lui Caisă Vodă. E o aroganță de tip fanariot. Și dacă era funcționar `de rang superio`r ce făceați? Respectivul nu a dat dispoziții `conducerii`. Aceea e o simplă adresă. E un birocrat, ca și voi, dar e și inginer, deci e mai îndreptățit să exprime puncte de vedere despre sisteme informatice decât voi. A invocat ceva și voi îi spuneți că nu are dreptul să invoce. Cine sunteți voi să hotărâți ce poate invoca cineva când vă înaintează o adresă? Poliția gândirii? Dacă vă comunică ceva vă subminerază independența? Eh, boieri mari, li se murdărește retina dacă citesc o adresă de la un director `de rang inferior`, le cauzează la independență. Probabil nici usturoi nu mâncați, ca vulgul. Cui îi pasă de ierarhia voastră jurisdicțională? E o informare pe care trebuie să o cunoașteți toți. Măi boieri mari, voi chiar aveți pretenția să fiți luați în serios cu atitudinea asta feudală?

# fbinr date 2 September 2024 20:22 +2

Felicitări, una bună de data asta

# Functionarasul cel viteaza date 2 September 2024 20:58 -1

Cel care a creat situatia aceasta fara precedent trebuie sa dispara. Fondurile PNRR pt (re)digitalizarea justitiei nu ar trebui sa se piarda din cauza unui functionar care crede ca e cel mai inginer dintre toti judecatorii si cel mai judecator dintre toti it-istii. Digitalizarea se poate realiza in fel si chip, dar fara abuzuri si cu mecanisme de audit care lasa autonomie sistemelor it din instante. Legandu-le inutil se va ajunge la prabusirea in masa, pe sistem cardul de sanatate. Pica whatsapl si yahoo si nu pica datacenter-ul lui Viorel?

# e ceva putred în Danemarca date 2 September 2024 23:27 0

Ceva nu e în regulă în acest conflict. Magistrații din CSM și conducerea instanțelor au luat bani grei din proiectele astea cu fonduri. De ce ar da înapoi acum? E ceva foarte dubios aici. Gata? Nu mai sunt bune proiectele? Ceva grav s-a întâmplat pe undeva.

# maxtor date 3 September 2024 03:50 +3

PNRR nu e decat un fond de corupere si de instalare a unui feudalism,a unor feudali.."prin noi insine" ne facem Capitalul,furam deci existam,avem meritul!(a.hitler are fi fost absolutde acord cu asta,avem dovada,putem da citatul)(nu se spune furt/a fura/furam ci accesare,accesam)

# E tu Brute... date 3 September 2024 07:52 +1

Cu tot respectul, dar, comform asteptarilor, in toata acesta ecuatie, "apendicul vermicular " il reprezinta "po******tia- cetatenii-petentii acestei tari. Puterea efectiva generata de confiscarea adevaratei puteri de la detinatorii de drept ai acesteia, se teme de ceea ce a "confiscat" ea( sa fie metodele PRIN CARE?). A muta in spatiul public, luptele pt consolidarea CASTELOR SOCIALE aparute in DEMOCRATIE din "spatele" instantelor de judecata, care sunt (dupa cum se vede) "detinatotii tuturor adevarurilor" prin inlaturarea si minimalizarea importantei "factorului …tehnic", frizeaza cu altceva. De altfel, NU factorul tehnic hotaraste."Cei ce hotarasc de la mic la mare" nu pot justifica "matematic" hotararile( in care factorul "propriei constinte" bate “prevederea legala"). Te pomenesti ca "INFORMATICA" a savarsit erorile ... care au distrus atat vietile cat si destinele... de la CEDO & Co. Mai stii? "Tehnica" si “SECRETUL” au distrus societatea romaneasca? :-* Rasul curcilor!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.09.2024 – Demisie si reincadrari in magistratura (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva