2 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CUTREMUR IN BAROUL BUCURESTI – Avocatul Mihai Adrian Hotca a demisionat din calitatea de membru al Consiliului Baroului Bucuresti. Avocatii s-au coalizat impotriva conducerii “dictatoriale”. Decanul Ion Dragne este reclamat ca ignora voturile avocatilor din Consiliu, ca retrage de pe ordinea de zi proiectele daca nu ii convine votul rezultat si ca se opune majorarii indemnizatiei avocatilor. Modificarile aduse Legii 51/1995 impiedica demisia in lant

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

6 April 2022 18:39
Vizualizari: 5769

Baroul Bucuresti se zguduie din temelii. Cu un an inaintea alegerilor pentru noua componenta a Consiliului Baroului Bucuresti si a noului decan, avocatul Ion Dragne (foto), actualul decan, face valuri si isi pune in cap colegii. Pe buna dreptate, credem noi, daca tinem cont de evenimentele derulate in ultima vreme, in spatele usilor inchise din Baroul Bucuresti. Iar pentru a realiza amploarea nemultumirilor din randul avocatilor anuntam: avocatul Mihai Adrian Hotca, membru al Consiliului Baroului Bucuresti, unul dintre profesionistii Dreptului a carui verticalitate si diplomatie sunt recunoscute in mediul juridic a luat decizia de a demisiona din functia de membru al Consiliului. Demisia din informatiile pe care le detinem a fost scrisa la trei zile de la Adunarea Generala Ordinara a Baroului Bucuresti care a avut loc in 23-25 martie 2022.


 

Gestul avocatului Mihai Adrian Hotca a surprins intreaga suflare a avocaturii si a generat chiar o miscare de revolta in randul avocatilor. Fara a se erija in lider al unei miscari, fiind departe de avocatul Hotca astfel de manifestari, la scurt timp dupa anuntul demisiei, mai multi avocati si-au exprimat, pe rand, dorinta de a renunta la calitatea de membri. Problema ar fi insa alta si este una extrem de sensibila: Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat prevede un numar de trei supleanti la calitatea de membru al Consiliului. Or, daca deja in urma demisiei avocatului Mihai Adrian Hotca ar urma sa vina urmatorul clasat la vot, respectiv avocatul Alexandru Paun, mai ramane "disponibil" un singur supleant, ceea ce se traduce printr-o singura demisie "permisa" pentru functionarea in continuare a Consiliului. Restul demisiilor nu ar mai putea fi permise, intrucat ar afecta profesia de avocat in cadrul Baroului Bucuresti, transformand Consiliul Baroului Bucuresti intr-o institutie nefunctionala.


Avocatul Ion Dragne stie


La curent cu toate aceste decizii si calcule este chiar si decanul Baroului Bucuresti, avocatul Ion Dragne, despre care aflam ca ar fi cel care a reusit sa nemultumesca in bloc mai multi membri ai Consiliului, si nu numai, dupa ce de-a lungul timpului, si-a consacrat propriul stil de lucru. Vorbim despre "stilul dictatorial" care i se imputa decanului Dragne, care consta in impunerea propriei vointe in ciuda opiniei majoritatii. Concret, decanului Dragne i se reproseaza ca in mai multe ocazii ar fi refuzat sa ia act de voturile exprimate de consilieri in cadrul sedintelor, ca ar fi schimbat votul pe anumite puncte, dar si ca ar fi pus chiar pe ordinea de zi proiecte pe care mai apoi le-a retras dupa ce votul exprimat nu i-ar fi fost pe plac.


Facebook a devenit avizier


Pe de alta parte, tot decanului Dragne i s-ar reprosa ca este "sfidator", Facebook devenind modul cel mai facil de interactiune si provocare a colegilor avocati. Un exemplu de acest fel ar fi cel din preziua Adunarii Generale Ordinare a Avocatilor din Baroul Bucuresti din 23-25 martie 2022 cand, pe Facebook, decanul Ion Dragne i-a instiintat pe colegi avocati cu privire la propunerea avocatului Stefan Naubauer, consilier in Consiliului BB, de dublare a indemnizatiilor consilierilor, exprimandu-si cu acest prilej speranta ca propunerea "sa nu treaca".

Pentru acuratete totusi, este important sa precizam ca propunerea avocatului Naubauer nu viza dublarea indemnizatiilor consilierilor – nefiind in niciuna dintre actiunile avocatilor vorba despre bani – ci despre revenirea la stadiul din 2019, cand dupa declansarea pandemiei de coronavirus s-a decis crearea unui fond distinct pentru ajutorarea avocatilor victime ale covid-19. Vorbim practic de un venit lunar de 1250 lei, caruia i se adauga cate 300 lei/sedinta, aceasta fiind din informatiile noastre indemnizatia pe care o incaseaza in prezent un consilier.

Totusi, in fata acestei revolte care prinde amploare in randurile avocatilor, mai ales dupa decizia independenta si asumata a avocatului Hotca de a demisiona din calitatea de consilier al BB, auzim ca avocatul Ion Dragne este destul de relaxat si deloc preocupat de zbaterile colegilor.

Iar pentru aceasta se bazeaza pe prevederile legii nr. 51/1995 care la art. 54 alin. 2 indice 3 prevede ca o persoana aleasa intr-o adunare electiva ramane pe functie pana la valoidarea rezultatelor alegerilor:

"Persoanele care ocupa functiile rezultate din adunarea electiva precedenta continua sa isi exercite atributiile specifice, pentru fiecare caz in parte, pana la validarea rezultatelor procesului de alegere prevazut de prezentul articol".

Tinand cont ca la alegerile din 2019 abia din a treia tura s-a reusit alegerea avocatului Ion Dragne in functia de decan (din lipsa de cvorum) decanul Baroului Bucuresti si-a dorit ca aceasta situatie sa nu mai aiba loc, sens in care a facut tot posibilul pentru a fi permise adunarile electronice, evitand astfel prelungirea alegerilor din lipsa de cvorum.

Comentarii

# ?!?! date 6 April 2022 23:16 -12

Nu, nu e vorba de "conducere dictatoriala a Decanului Baroului Bucuresti" intrucat deciziile acestuia sunt luate in litera si spiritul legii. Este adevarat ca, au fost luate o serie de masuri deosebit de importante in interesul tuturor avocatilor, ceeace a dus la nemultumirea si revolta anumitor avocati care, de ani si ani de zile" urmaresc cu totul alte scopuri si interese, straine bunului mers si progresului Baroului Bucuresti. De ce sa fie dublate indemnizatiile Consilierilor ? Multi dintre acei asa-zisi consilieri nu sunt altceva decat "agenturi straine" infiltrati in Consiliul Baroului si care urmaresc doar interesele si avantajele lor personale si ale ciracilor intovarasiti cu ei in siretlicuri si matraplazacuri ?!?!

# Un avocat date 7 April 2022 07:25 -6

Articolul este plin de erori privind situația de fapt. A fost vorba de votul majorității electorilor ce au votat la AGO din martie de a nu se dubla indemnizațiile consilierilor BB, căci asta însemna revenirea la sumele din 2014 (nu 2019!!!.Nu este nicio legătură cu pandemia!). Motivația acestora a fost că nu au o activitate resimțită în rândul celor mulți care să justifice o majorare de remunerație. După votul covârșitor împotrivă, dl. Mihai Hotca a decis să demisioneze, din onoare. Demisie depusă săptămâna trecută, de care s-a discutat în ședința de Consiliu de săptămâna aceasta. Ședințele sunt săptămânale. Va urca pe locul rămasliber următorul clasat. Restul sunt bârfe fără acoperire. Actualul decan nu mai are drept de a candida, conform legii, fiind deja la al doilea mandat. Prin modificarea legii și introducerea votului electronic, posibilitatea nerealizăriicvorumului la viitoarele alegeri este spre zero, deci afirmația din ultimul paragraf nu are nicio susținere faptică actuală.

# M date 7 April 2022 14:47 -53

Dupa cat imi amintesc eu tot ei cinstiti si onorati colegi avocati l-au ales, crede cineva ca la timoul respectiv nu se cunostea cine este acest securist ordinar? Acum platiti ce ati ales. Este produsul serviciilor..

# Grosz Iosif date 7 April 2022 14:56 +4

Este adevarat ca, au fost luate o serie de masuri deosebit de importante in interesul tuturor avocatilor, ceeace a dus la nemultumirea si revolta anumitor avocati care, de ani si ani de zile" urmaresc cu totul alte scopuri si interese, straine bunului mers si progresului Baroului Bucuresti. De ce sa fie dublate indemnizatiile Consilierilor ? Pentru ei se găsesc bani din piatră seacă iar pentru cetățenii de rând care abia âși duc traiul nu sunt bani???Nu vă e rușine nesimțiților? Tocmai vouă nu vă ajung banii???

# Alt avocat date 7 April 2022 22:56 -3

Daca este vorba despre marirea indemnizatiilor, foarte bine a facut Dragne. Mizerabilii, din cate am auzit, incasau cateva zeci de milioane pentru o sedinta a Consiliului cu cativa ani in urma. Sedinta in care nu faceau nimic. Mai mult, delegatiile pentru oficiu sunt acordate transparent iar haimanaua principala de la SAJ, in cardasie cu un cu un derbedeu din Consiliu , care si-a pierdut influenta, ciordeau cat puteau ei dand delegatii lingailor care po******u SAJ-ul ca niste hiene infometate.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 1.03.2024 – Milu si Gluga au zambit pentru poza de grup, dar au stat separati

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva