17 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DACA AR PUTEA, AR ARESTA TOATA PRESA – Judecatorul Bogdan Voinescu de la Curtea de Apel Bucuresti vrea sa ajunga in CSM ca sa puna pumnul in gura jurnalistilor. Proiect halucinant al lui Voinescu: “Un punct vulnerabil in privinta independentei judecatorilor il constituie mass-media... Am vizionat emisiuni sau am lecturat articole in cadrul carora erau prezentate si discutate probe... Este necesara limitarea practicii discutarii unor probe si sugerarii unor solutii prezumat corecte” (Proiectul)

Scris de: George TARATA | pdf | print

1 April 2022 15:37
Vizualizari: 5766

O eventuala alegere in CSM a judecatorului Bogdan Florin Voinescu (foto) de la Sectia a II-a penala a Curtii de Apel Bucuresti ar fi mana cereasca pentru magistratii abuzivi. Asta intrucat judecatorul Voinescu vrea sa ajunga in CSM ca sa puna pumnul in gura jurnalistilor, astfel incat acestia sa aiba voie cat mai putin sa scrie sau sa vorbeasca la televizor despre probele din dosarele aflate pe rolul instantelor, ceea ce ar insemna ca nimeni nu va mai afla despre abuzurile comise.


 

O masura pe care judecatorul Voinescu o doreste a fi luata chiar daca inclusiv colegi de-ai sai, ca sa nu mai spunem despre oameni simpli, politicieni sau oameni de afaceri au reusit sa scape de dosarele fabricate impotriva lor inclusiv datorita dezvaluirilor din presa in care s-au devoalat derapajele de la lege comise de anumiti procurori sau judecatori. O masura care ar face practic imposibila aducerea la cunostinta opiniei publice a episodului relatat de avocata Laura Vicol (actuala deputata PSD), despre cum chiar judecatorul Bogdan Voinescu ar fi dispus prelungirea unui mandat de arestare preventiva inainte ca avocata Vicol sa ajunga in instanta ca sa-si reprezinte clientul (click aici pentru a citi).

Judecatorul Bogdan Florin Voinescu de la Curtea de Apel Bucuresti este autorul unui proiect de candidatura pentru CSM de-a dreptul halucinant in opinia noastra, in care anunta ca una dintre vulnerabilitatile independentei judecatorilor o reprezinta, atentie, mass-media. Voinescu se arata deranjat de faptul ca ziaristii comenteaza solutiile instantelor si ca fac trimitere inclusiv la judecatorii care au dat pronuntarile in respectivele dosare. De asemenea, acelasi Voinescu este nemultumit ca anumiti judecatori au fost catalogati drept “abuzivi, sangerosi, infernali”.

Iar in acest sens il intrebam pe judecatorul Voinescu: oare cum poate fi considerat, spre exemplu, un procuror care retine o persoana, o defileaza in catuse pentru a fi umilita public, pentru ca apoi aceeasi persoana sa fie achitata definitiv? Totodata, il intrebam pe judecatorul Voinescu: oare cum pot fi catalogati procurorii care i-au fabricat dosarul sefei ICCJ Corina Corbu si altor magistrati de la instanta suprema, pentru ca in final toti acestia sa fie achitati de Inalta Curte? Sau: cum poate fi catalogat un judecator despre care se constata apoi printr-o hotarare definitiva ca a dispus o arestare nelegala?

In proiectul de candidatura pentru CSM (publicat de juridice.ro) Bogdan Voinescu ii infiereaza direct pe jurnalistii care dezbat in emisiuni tv sau prezinta in articole aspecte privind dosare penale. Concret, judecatorul Bogdan Voinescu de la Curtea de Apel acuza faptul ca sunt prezentate si discutate probe din cauzele penale, considerand ca de fapt respectivii ziaristi ar face, vezi Doamne, cvasi-procese. Si pentru ca acest lucru sa nu se mai intample, judecatorul Bogdan Florin Voinescu sustine ca este necesar ca presei sa ii fie limitat prin lege sa discute probe si sa isi exprime opiniile in legatura cu solutiile care ar trebui date de catre judecatori.

Pe de alta parte, din proiectul lui Voinescu razbate o urma de regret ca hotararile CSM prin care se apara reputatia si independenta judecatorilor sunt unele simbolice. Semn ca este posibil ca Bogdan Voinescu sa tanjeasca dupa sanctiuni concrete si mai dure dispuse impotriva celor care chipurile aduc atingere reputatiei si independentei judecatorilor.


In final ii reamintim judecatorului Bogdan Voinescu de la Curtea de Apel Bucuresti prevederile art. 30 din Constitutia Romaniei:

“(1) Libertatea de exprimare a gandurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare in public, sunt inviolabile.

(2) Cenzura de orice fel este interzisa”.

 

Si mai adresam o ultima intrebare: un judecator cu o asemenea gandire poate fi demn de CSM? Noi credem ca nu.


Prezentam fragmentul privind mass-media din proiectul de candidatura pentru CSM al judecatorului Bogdan Florin Voinescu de la Curtea de Apel Bucuresti (documentul integral este atasat la finalul articolului):


“Independenta judecatorului constituie o notiune complexa, susceptibila de numeroase definitii si interpretari. In esenta, insa, independenta judecatorului presupune ca acesta isi desfasoara activitatea de judecata dincolo de orice influente, atat din interiorul sistemului de justitie, cat si din exterior.

Atingerile aduse independentei judecatorilor pot fi unele directe, usor sesizabile, ori unele insidioase, de natura sa constituie o presiune indirecta asupra magistratului. Desigur ca astfel de actiuni pot aduce atingere concreta independentei judecatorului, este indiscutabil insa ca toate sunt de natura sa provoace disconfort psihic celui chemat sa infaptuiasca actul de justitie, chiar daca in mod concret acesta judeca facand abstractie de influentele exercitate, punand deci in pericol activitatea jurisdictionala.

Consiliul Superior al Magistraturii are un rol extrem de important in privinta apararii independentei judecatorilor impotriva oricaror ingerinte.

Ca atare, consider ca este necesara adoptarea unei atitudini ferme sub acest aspect din partea Consiliului Superior al Magistraturii, inclusiv prin sesizare din oficiu in cazul ingerintelor de care se poate lua cunostinta din spatiul public (declaratii sau actiuni ale unor persoane cu functii politice ori alte persoane publice), precum si prin solutionarea cu celeritate a cererilor privind apararea independentei justitiei ori a reputatiei profesionale (chiar daca, referindu-ne la aceste cereri, efectele hotararilor Consiliului Superior al Magistraturii prin care se apara reputatia si independenta judecatorilor sunt mai degraba simbolice).

Un punct vulnerabil in privinta independentei judecatorilor il constituie mass-media, respectiv mijloacele de comunicare in masa, radio, televiziune, presa scrisa, presa on-line etc.

Astfel, in aceasta situatie, prerogativa independentei judecatorilor interfereaza cu dreptul cetatenilor de a fi informati cu privire la subiectele de interes public, precum si cu dreptul mass-media de a informa publicul, in virtutea dreptului la libera exprimare.

De-a lungul timpului, insa, am constatat de multe ori in mass-media ca aspectele vizand activitatea judecatorilor nu sunt redate corespunzator. Astfel, solutiile date de instante sunt, de cele mai multe ori, explicate prin pretinse legaturi personale ori de alta natura pe care le-a avea judecatorul cauzei, este supusa analizei mai degraba persoana judecatorului, decat aspectele obiective ale litigiului, uneori sunt folosite apelative inadecvate cu referire la judecatori (spre exemplu, abuzivi, sangerosi, infernali etc.).

Astfel de situatii presupun o interventie rapida din partea Consiliului Superior al Magistraturii, inclusiv printr-o mai buna comunicare cu reprezentantii mass-media, atat la nivelul consiliului, cat si la nivelul instantelor prin purtatorii de cuvant.

O situatie ce este de natura sa incalce, cu certitudine, independenta judecatorului, am constatat-o in materie penala. De multe ori am vizionat emisiuni televizate sau am lecturat articole scrise in cadrul carora erau prezentate si discutate probe administrate in cauze penale aflate pe rolul instantei (martori, inscrisuri, expertize etc.), sugerandu-se apoi ca persoana trimisa in judecata este vinovata ori nevinovata. Desigur ca o astfel de practica, desfasurarea unor cvasi-procese in cadrul unor emisiuni televizate ori articole de presa, nu are legatura cu dreptul mass-media de a informa publicul, cu libertatea de exprimare sau nevoia publicului de a fi informat, stabilirea vinovatiei unei persoane acuzate de comiterea de infractiuni fiind in competenta exclusiva a instantei de judecata. Prin urmare, apreciez ca este necesara si posibila limitarea pe cale legala a practicii discutarii unor probe si sugerarii unor solutii prezumat corecte in dosarele aflate pe rolul instantelor de judecata, limitare justificata de necesitatea protejarii prezumtiei de nevinovatie a persoanelor acuzate de comiterea unor infractiuni (in materie penala), precum si de imperativul protejarii independentei judecatorului, in cauze de orice natura”.


* Cititi aici integral proiectul de candidatura pentru CSM al judecatorului Bogdan Voinescu

Comentarii

# morarescu date 1 April 2022 15:56 -21

“Dreptatea se face departe de vuietul mulțimii”- Vintilă Dongoroz

# DODI date 1 April 2022 16:13 +130

Cam așa se exprimă cei care au făcut facultatea pe puncte sau cu ajutorul PCR (traducere pentru cei născuți după 89: pile-cunoștințe-relații). Cel mai ”ilustru” beneficiar al PCR, numitul slugărete, îi poate preda manualul folosit de el: Ce este PCR și cum trebuie folosite ”cunoștințele tatălui” pentru a merge pe cărări bătătorite.

# Florin date 1 April 2022 16:28 +99

Proiectul este public și asumat oficial? Că eu dacă aș fi reprezentantul unei entități media, aș solicita excluderea din magistratură pentru comportamenr nedemn

# Voinescu- brelocul personalizat a lui Ghica date 1 April 2022 16:55 +200

Voinescu (soții) cei mai renumiți ciocoi. Ea, Voineasca, aghiotanta lui Ghica ajunse la Curtea Suprema prin dol. El, Voinescu, se gandi sa atace chiar consiliul. De fapt, nu e opera lui. El e doar un biet breloc personalizat-marca Ghica. Care a făcut blat sa readucă justitia in postura de supusa a parchetelor și serviciilor cu ajutorul Famigliei Voinescu și Mosneagu Alina (despre care veți auzi multe dezvăluiri in viitor) Așa ca- firi pe faza cu ce va urma in perioada urmatoare

# Alexoaie date 1 April 2022 17:52 +61

Bai,fratele mieu, e că și când că închideți fiecare intr-csmera și va repetați,singuri,fara influente din afara:"sunt bun,sunt frumos,sunt deștept". Sunteți pe naiba,vedeți numărul de desființați din instanțe. Luați numai profesionalism in gura! Reveniti-va cu picioarele pe pământ ! Că bani nu prea mai e...

# Băran Gheorghe date 1 April 2022 20:54 +74

De cand cu tembeliziunile de stiri , unde toti parerologii isi dau cu parerea numai tampenii , s-au nascut doua pretorii, unul in sala de judecata cu instanta iar altul la tembelizor.Problema este ca sistemul judiciar are in el niste trepadusi care "scapa" catre tembeliziuni cate o scursura de informatie. Vrei nu vrei , se fac doua judecati. Problema este de duplicitate si ipocrizie din partea magistratilor procurori si judecatori . Cand il arata pe un amarat purtat in catuse , vinovat sau nevinovat , sistemul judiciar este pro, dar daca la tembeliziuni se prezinta o alta opinie decat a magistratilor sistemul judiciar se simte atins la profesie . Bla,Bla,Bla....Eu zic ca dezbaterile profesionale la tembleiziune sunt bune pana la un anumit punct , iar judecatorii sa nu se mai planga , daca sunt "curati" nu pot fi influentati de ce spune tembeliziunea iar interpretarea vointei legiuitorului le apartine, scuza cu dezbaterile la tembeliziuni (bune sau proaste) dovedesc tocmai slabiciunea

# maxtor date 2 April 2022 01:56 +39

"sa provoace disconfort psihic"-asta e masturbat la creierii capului!

# santinela date 2 April 2022 07:05 +34

Poate asta nu mai "are frati " acasa fiindca altfel ne-am dat dracului.Si asa este prea mult ca in sistem au intrat cu gramada "magistrati " din astia care gandesc cu alte parti ale corpului !

# santinela date 2 April 2022 07:06 +58

Va dati seama,berbecul asta este la Curtea de Apel !

# Leonora date 2 April 2022 08:24 -48

Va doare ca proiectul e echilibrat si realist, fără isterii de printese razboinice, fara aroganțe #tagiste si fara bla-bla-urile promise de trepadusii lui Savonea la sesiunile de five o'clock coffe ca sa-si "convinga" colegii de la CAB sa ii voteze succesoarea?? Nu va cunosc personal, dle. Voinescu, dar cea mai mare curte de apel din tara are mare nevoie sa fie reprezentata in CSM de judecatori ca dvs, sa o eliberati de mafia care conduce acum CAB. Si ca mine gandesc foarte multi!

# M date 2 April 2022 08:57 +71

asta este unu dintre specimenele securiste din familie care au facut facultatea cu ajutorul sistemului iar acum la randul lui trebue sa plateasca parandaratu. niste carii de magistrati, bineanteles ca magistrati seriosi isi vad de treaba lor

# basicuta date 2 April 2022 09:34 +71

si vom plăti pensii speciale pt astfel de gândiri!!!

# Băran Gheorghe date 2 April 2022 09:42 +91

Presa are dreptul sa comenteze, ca manipuleaza sau troleaza un fals greu de dovedit e altceva. Nu are importanta cspune presa. O insranta puternica profesional , impartiala si independenta nu ajunge la cedo cu hotararile definitive. Am ramas urprins cand un simplu cetatean a afirmat ca hotararea prin care fata lui base a fost condamnata in prima instanta la 8 ani este o chestie de PR , sa se bucure prostul, iar la apel va fi achitata sau cel mult va fi cu suspemdare. Un om de rand, asa a zis.Sa nu i dau dreptate? Sa enumaram cazurile care i dau dreptate?!?! Sarac popor roman!

# petre p date 4 April 2022 09:44 +62

Cei din afara ,asa simt "pulsul" sistemului responsabil pt infaptuirea justitiei..dar pt multi nu a dreptatii!"Tembelizorul" cat si presa scrisa redau starea de fapt. Realitatea si realitatile care in general NU PLAC. Doar asa se poate trage o concluzie,a starii de fapt. Asa cunoastem "actorii" care NE SFIDEAZA PE NOI SI DREPTURILE NOASTRE. CULMEA E CA EI SE SIMT LEZATI ! ("facilitati" cu carul). Calitatile lor , tembelizorul si presa emit pareri. Si.daca te simti = esti.Deci "presa" are dreptate. Alternativa este DICTATURA , ASA CUM SE INFIRIPA LA NOI sau cel putin asa se intelege. Daca dpdv PENAL, exista de platit polite sau"nu imi place de ochii tai"- DEMOCRATIA NOASTRA ROMANEASCA, dpdv al proceselor CIVILE de ce nu se indreapta abuzurile facute(ca nu se mai raspunde penal) tot de catre DNR? AVEREA ?Asa este OMUL UITA DE OBLIGATII IAR UNII AU NUMAI DREPTURI , EH SI-AU GASIT PROSTII(PE NOI).Dreptate in numele lor dar cu PUTEREA noastra -cine ia investit? Votul sigur NU ,E FILTRU!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.07.2024 – Fost judecator, actual secretar de stat in MJ, la sueta cu un inculpat

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva