29 March 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Daca ORNISS nu e, nimic nu e!

Scris de: Marian NAZAT, avocat | pdf | print

6 January 2023 14:10
Vizualizari: 4170

Vasazica, „in cazul in care actul de sesizare se intemeiaza pe probe ce constituie informatii clasificate,judecatorul de camera preliminara solicita autoritatii competente, de urgenta, declasificarea sau trecerea acestora la un nivel inferior de clasificare si, dupa caz, acorda aparatorilor partilor si ai persoanei vatamate accesul la informatiile clasificate, conditionat de detinerea autorizatiei de acces prevazute de lege. Daca acestia nu detin autorizatia de acces prevazuta de lege, iar partile sau, dupa caz, persoana vatamata nu-si desemneaza un alt aparator care detine autorizatia prevazuta de lege, judecatorul de camera preliminara ia masuri pentru desemnarea unor avocati din oficiu care detin aceasta autorizatie (subl. mea).


 

Astfel suna textele care modifica art.345 si 374 din Codul de procedura penala, initiativa intrata pe agenda guvernului intre Craciun si Anul Nou, deh, de sarbatori, ca hotii ! Proiectul poarta semnatura legislativului si a trecut neobservat, opinia publica fiind preocupata de scandalurile dintre Ana Maria Prodan si „Reghe”, de pilda, ori de picanteriile din viata nu stiu carei starlete cu creierul siliconat.

Si cand manelele erau in toi, iar mesele ticsite cu caltabosi, piftii si sarmale, hop si dezbaterea din cazarma premierului Ciuca. Unde-i ordin, cu placere, nu? Caci a comanda pute intreaga tevatura cu introducerea pe usa din fata a brigazii speciale a avocatilor detinatori de autorizatie ORNISS in procesele penale.

N-ai paraclet cu acces legal la butoiul cu informatii clasificate? Nicio problema, rezolva onor judecatorul, prin detasamentul abilitat de alde Predoiu, multilateralul si multdesemnatul nostru ministru al Justitiei (ori Injustitiei, dupa ultimul pocinog?). Dreptul fiecarei persoane de a-si alege liber si neingradit un aparator in pricinile penale a fost abolit pe nebagare de seama, la ceasul colindelor, de un guvern plecat cu sorcova.

Nostalgia „campului tactic” a invins statul de drept pe care ni-l propovaduiesc propagandistii strans uniti in jurul „groparului” de la Cotroceni. In sinergia decerebrata a intamplarilor, barourile ar trebui sa se scindeze in doua sectii - una a avocatilor fara ORNISS si alta a celor cu ORNISS (ultima, un fel de prelungire a serviciilor de informatii). Oho, ce avalansa de cereri va potopi ghiseele SRI, ce mai larma, ce mai zgomot… Iar partile isi vor desemna alt aparator, cu balama ascunsa in tivul robei, ca n-or risca sa-si compromita sansele in batalia cu Frankensteinul asta judiciar, doar nu si-au pierdut mintile!

Si uite-asa, de la statutul de ciocli ai propriilor clienti (statut primit neoficial in dardora maretei lupte impotriva coruptiei), avocatii s-au trezit hodoronc-tronc transformati si in anexe ale „baietilor cu ochi albastri”… Chiar ca reforma justitiei nu-i vorba de saga! in plina pandemie de prostie, mutilarea profesiei de avocat era tot ce-i lipsea chelului valah, cocosat sub cobilita dreptatii…

Comentarii

# Somebody date 6 January 2023 18:10 +313

Pana la urma, acest Ciuca, "uns" prin ministru la apelul bocancilor, nu poate să se opună, pentru că singurul cuvânt pe care îl cunoaște este " sa trăiți, ordonati!" si aceste chestiuni ce privesc un drept al acuzatului în procesul penal, îl depășesc, întrucât astfel de teme nu se discute la școlile "înalte "ale armatei si ale securității. Despre ...monseniorul Predoi, un norocos de prima mină, o capacitate in domeniul dreptului, să fii uns ministru...aproape pe viata, fără să le faci pe plac băieților, nu se poate!

# Unii servesc patria (eu o ajut) date 6 January 2023 19:51 +305

Și se făcea, că toți ORNISS-atii,vor fi cadre pensionate,colaboratori activi ,(că ăștia nu iese la pensie),turnători (pardon,averizori),...etc.,ce vor corespunde profilului și demnitatii de ORNISSat. Basca mândria că SRIul are încredere în tine

# maxtor date 7 January 2023 03:50 +184

" iar partile sau, dupa caz, persoana vatamata " -vatamata de clasificare,cu scoru' social scazut la zero;" ia masuri pentru desemnarea unor avocati din oficiu "-de la caz la caz, mai multi sau mai putini; lu Ceausescu i-a fost de ajuns Teodorescu, AVOCAT NICOLAE TEODORESCU: Și a inculpatei Elena Ceaușescu, dacă știe că a fost destituită din funcțiunile de stat pe care le deținea?(si i-au luat ornissu...)

# Robert 1 date 7 January 2023 11:23 +155

Avocatul propune probele, pe baza datelor furnizate lui, de clientul pe care-l reprezinta. Daca avocatul detine certificat ORNISS dar clientul lui NU, avocatul NU ii poate comunica clientului care sunt probele propuse de acuzatori si in ce context au fost obtinute, chiar daca gratie certificarii proprii, le cunoaste. In conditiile astea, cum mai poate propune clientul, probele disculparii lui? Pe de alta parte, in transcripturi, NU sunt mai niciodata TOATE datele colectate de servicii ci, numai cele considerate a fi relevante in cauza! Dar, cine si in ce temei a stabilit relevanta sau irelevanta acelor probe? Un tablagiu de la STS si niste indivizi de la securitate, militie si parchet, INTERESATI sa obtina condamnarea suspectului?

# Robert 2 date 7 January 2023 11:24 +187

Avocatul (???), e obligat prin lege sa sesiseze autoritatile, daca suspicioneaza ca clientul e mai bogat decat s-ar presupune ca trebuie sa fie, chiar daca clientul a venit la avocat ca sa-l apere TOCMAI pentru ca a furat si e mai bogat decat ar trebui! Ca sa nu mai vorbim de situatia in care ar veni la avocat pentru divort si ar pleca de acolo, legat pentru frauda cu fonduri europene, de exemplu! Mai nou, avocatul trebuie sa-si apere clientul impotriva unor “probe”, reale sau contrafacute, la care nu are acces sau la care n-are decat un acces partial, fara a putea avea acces la caile de a dovedi ca asa-zisele “probe” sunt niste facaturi. Sau nu!

# Robert 3 date 7 January 2023 11:24 +197

Prezumtia CONTESTABILA de nevinovatie a suspectului, a disparut complet, fiind inlocuita total de prezumtia INCONTESTABILA de buna credinta a autoritatilor (secrete sau la vedere). In aceste conditii, mai exista macar vreo umbra a “dreptului la aparare” si vreun rol al avocatului (mai ales unul activ), altul decat cel de anexa a acuzarii? Notiunea de “intuitu personae” in alegerea avocatului, mai functioneaza? Pana la urma, o persoana isi mai poate alege avocatul sau se merge spre impunerea avocatului de catre autoritate, doar pentru pastrarea unei aparente de aparare, soarta suspectului fiind pecetluita inca din momentul in care “a pus ochii pe el”, cineva cu putere in sistem?

# Robert 4 date 7 January 2023 11:25 +160

Despre ce “justitie” mai poate fi vorba, in situatia in care urmarirea si cercetarea penala sunt facute de niste agreati ai securitatii (direct securisti sau certificati ORNISS), judecata este efectuata de alti agreati ai securitatii ( colaboratori ai securitatii, certificati ORNISS), “apararea” e asigurata de un agreat al securitatii (culaborator al securitatii, certificat ORNISS), singurul neagreat de securitate, fiind suspectul / cert viitor condamnat?? Trecut fiind de 60 de ani, ma gandesc serios sa renunt la avocatura si sa ma apuc de crescut oi, rame, greieri sau ce se va mai decide ca trebuie sa mancam noi, prostimea. Nu de alta dar mancatul de******e rezervat exclusiv pentru aia de-si zic “politicieni” si nu vreau sa risc sa intru in conflict cu ei!

# ?????? date 8 January 2023 21:00 +203

@ Dacă ajunge careva pe la vreo instanță internațională sau își angajează o casă de avocatură din străinătate în procese din România și ălora le este necesară aurorizarea ORNISS , ? Ce opinii au cei ce au activități în domeniu, ?

# Robert date 9 January 2023 10:24 +161

@??????: Accesul la date clasificate, mai ales daca acestea privesc siguranta nationala, se face exclusiv in baza certificarii ORNISS! Asa incat, strainii aia care n-ar avea certificat ORNISS, s-ar uita eventual la niste hartii cu 90% dintre randuri, sterse! Asta, in cazul fericit in care ar fi admisi sa reprezinte pe cineva de aici. De aia si vorbim de lipsa apararii in penal si de procese cu final prestabilit.

# Unul date 9 January 2023 14:14 -49

Ca sa nu fie probleme, toate documentele pentru care se solicita certificat ORNISS sa fie publicate in tabloide, in social media etc La cerere se pot trimite prin e-mail catre solicitant Sunt convins ca si in aceasta situatie se vor gasi unii care vor avea ceva de comentat

# marin date 13 January 2023 07:53 0

discriminare si abuz. securimea si-a tras casta in avocatura - profesie LIBERALA, de natura sa acorde acces la TOATE INFORMATIILE CARE ADUC LUMINA INTR-UN DOSAR? cu alte cuvinte, unii "avocati" sunt ai lor? pai, paaas-cu-paaas ne vor transforma pe toti in ai "lor". ma intreb ce fac avocatii de 2 ani? au iesit ei sa isi apere drepturile? nu, niciodata. majoritatea este CORUPTA SI PUTUROASA EXACT CA SI FENECHIU!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2023 – Adriana Stoicescu pleaca de la tribunal

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva