3 June 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DACA VOI NU IL VRETI, PREDOIU VA VREA – In pofida opozitiei din partea CSM, Ministerul Justitiei s-a bagat singur in procedura de elaborare a regulamentului de ordine interioara al instantelor. CSM: “Elaborarea acestui regulament trebuie facuta de CSM, cum se si face de altfel acum, in fapt, deci nu se face de Ministerul Justitiei... Nu se justifica implicarea Ministerului Justitiei”

Scris de: George TARATA | pdf | print

21 September 2022 18:31
Vizualizari: 2968

Ministerul Justitiei s-a bagat singur in procedura de elaborare a regulamentului de ordine interioara al instantelor, in pofida opozitiei venite din partea Consiliului Superior al Magistraturii. Comisia parlamentara care dezbate noile Legi ale Justitiei a adoptat marti, 21 septembrie 2022, dispozitiile propuse de Ministerul Justitiei al lui Catalin Predoiu (foto) la viitoarea Lege privind organizarea judiciara care ofera dreptul Ministerului Justitiei de a participa la elaborarea regulamentului de ordine interioara al instantelor.


 

Concret, comisia speciala a adoptat art. 152 alin. 2 din noua Lege privind organizarea judiciara in forma inaintata de Ministerul Justitiei (vezi facsimil 1):

Art. 152 – (2) Regulamentul de ordine interioara al instantelor judecatoresti se elaboreaza de Consiliul Superior al Magistraturii si de Ministerul Justitiei si se aproba prin hotarare a Sectiei pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I”.

 

 

Decizia a fost luata desi reprezentanta Consiliului la dezbaterile din comisia parlamentara a cerut ca elaborarea regulamentului instantelor sa fie facuta in continuare de Sectia pentru judecatori a CSM, asa cum se intampla si in prezent: “In mod evident trebuie aprobat de Sectia pentru judecatori regulamentul de ordine interioara al instantelor, asa cum a propus si initiatorul. Este o chestiune legata de elaborarea acestui regulament, trebuie facuta de CSM, cum se si face de altfel acum, in fapt, deci nu se face de Ministerul Justitiei. Asta era observatia noastra si voiam sa fie consacrata si la nivelul legislatiei prtimare”.

De altfel, CSM a si propus un amendament in acest sens, explicand ca implicarea Ministerului Justitiei in elaborarea regulamentului de ordine interioara al instantelor nu este justificata.


Iata amendamentul CSM:

Art. 152 – (2) Regulamentul de ordine interioara al instantelor judecatoresti se aproba prin hotarare a Sectiei pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I”.

Observatiile CSM la amendament:

In legatura cu art. 152 alin. (2), nu se justifica implicarea Ministerului Justitiei in elaborarea Regulamentului de ordine interioara al instantelor judecatoresti, avand in vedere ca atributii in acest sens are Consiliul Superior al Magistraturii”.

 


Regulamentele parchetelor nu trec fara acceptul ministrului Justitiei


Lucrurile sunt si mai transante in ceea ce priveste regulamentul de ordine interioara al parchetelor. In acest caz Ministerul Justitiei nu va participa la elaborarea regulamentului, ci ministrul Justitiei va avea ultimul cuvant de spus in adoptarea sa, fiind nevoie sa isi dea un aviz conform (obligatoriu).


Iata dispozitiile adoptate de comisia speciala parlamentara de dezbatere a Legilor Justitiei (vezi facsimil 2):

Art. 153 - (2) Regulamentele de ordine interioara prevazute la alin. (1) se aproba, la propunerea procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sau, dupa caz, a procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie ori a procurorului-sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si terorism, cu avizul conform al ministrului justitiei, prin hotarare a Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I”.

 


Comentarii

# zizi date 21 September 2022 19:31 0

o sa iasa ceva bun, european, modern .

# Gica contra sistemului date 22 September 2022 09:13 0

Când vezi asemenea personaje obscure, abuzive, ajunse in fruntea unor dregătorii, ți se face lehamite de mizeria sociala în care suntem forțați sa trăim. De-asta au ajuns judecătorii sa hotărască fiecare cum vrea mușchiu lui, pentru ca nu exista o autoritate adevărată în Drept care sa impuna legea, nici CSM, nici MJ nici Inspecția Judiciara. Toti se fac ca lucrează, ca Dinescu la proclamația revoluției din 89 (pardon, loviturii de stat). Am văzut recent un caz în care judecatorul nu a vrut sa soluționeze excepția autorității de lucru judecat sub pretextul ca a unit-o cu fondul cauzei. Te doare mintea de abuzurile sau prostia la care este supus justițiabilul. Ce poate el sa facă? Va recuza judecatorul!Ei, și? Recuzarea va fi judecata de un coleg ce se întâlnește cu judecatorul recuzat pe la diverse agape între colegi! O mascarada este întreaga justiție în care justițiabilul, cetățean cu drepturi europene, este doar materie prima! Se aude Predoiule?

# maxtor date 22 September 2022 13:50 0

"si de Ministerul Justitiei"-si de CATRE, cum ar spune Consiliul Legislativ....

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 31.05.2023 – Alerta printre magistrati: varsta de pensionare de 65 de ani

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva