4 June 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DANILETII NU AU SCAPARE – Aviz magistratilor care fac circ pe Facebook sau in spatiul public. In noua Lege privind statutul judecatorilor si procurorilor a fost pastrata abaterea disciplinara constand in manifestarile care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei. Nerespectarea deciziilor CCR va fi in continuare sanctionata. Camera Deputatilor a votat noua Lege privind statutul judecatorilor si procurorilor (Document)

Scris de: George TARATA | pdf | print

4 October 2022 15:50
Vizualizari: 3569

Degeaba au sperat ca vor scapa de raspundere disciplinara magistratii care fac circ pe retelele de socializare sau in spatiul public, si care ataca celelalte puteri ale statului ori chiar colegii. Sanctiunea pentru manifestarile care aduc atingere onoarei ori probitatii profesionale sau prestigiului justitiei este prevazuta si in noua Lege privind statutul judecatorilor si procurorilor.


 

Camera Deputatilor a votat marti, 4 octombrie 2022, noua Lege privind statutul judecatorilor si procurorilor, care va inlocui actuala Lege 303/2004. Au fost inregistrate 198 voturi “pentru”, 80 “impotriva” si 4 abtineri. Forma adoptata de Camera Deputatilor este aceeasi cu cea iesita din comisia parlamentara speciala care dezbate noile Legi ale Justitiei (94 amendamente admise si 527 amendamente respinse).

Astfel, un amendament foarte important votat de Camera Deputatilor, dupa ce anterior fusese adoptat de comisia parlamentara speciala, priveste sanctionarea magistratilor care isi fac de cap pe Facebook si pe alte retele de socializare, care ataca alte puteri ale statulu si colegi, si care astfel aduc atingere imaginii justitiei. Camera Deputatilor a mentinut in noua Lege privind statutul judecatorilor si procurorilor sanctiunea pentru manifestarile prin care este afectata onoarea ori probitatea profesionala sau prestigiul justitiei.

Trebuie spus ca ministrul Justitiei Catalin Predoiu eliminase din viitoarea Lege privind statutul judecatorilor si procurorilor abaterea disciplinara constand in afectarea prestigiului Justitiei.

Cert este ca mentinerea acestei abateri disciplinare reprezinta o veste este cat se poate de trista pentru magistrati precum celebrul judecator Cristi Vasilica Danilet (foto) de la Tribunalul Cluj, care de altfel chiar a fost exclus din magistratura fix pentru manifestarile si destrabalarile sale de pe Facebook.


Iata abaterea disciplinara constand in afectarea prestigiului justitiei din noua Lege privind statutul judecatorilor si procurorilor:

Art. 272 – (1) Constituie abateri disciplinare: b) manifestarile care aduc atingere in mod grav si vadit onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu”.


In actuala Lege 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, abaterea disciplinara vizand manifestarile care afecteaza prestiugiul justitiei are urmatoarea forma:

“Art. 99 – Constituie abateri disciplinare: a) manifestarile care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu”.


Practic, singura diferenta dintre actuala abatare disciplinara si viitoarea abatere disciplinara este aparitia sintagmei “in mod grav si vadit”.


Sanctiunea pentru nerespectarea deciziilor CCR ramane in lege


De asemenea, noua lege contine in continuare sanctiunea pentru nerespectarea deciziilor CCR. Concret, Camera Deputatilor a votat amendamentul propus si adoptat in comisia parlamentara speciala potrivit caruia: “Art. 272 alin. (1) – Constitue abateri disciplinare „t) - Nerespectarea in mod vadit si nejustificat a hotararilor Curtii de Justitie a Uniunii Europene, ale Curtii Europene ale Drepturilor Omului, a deciziilor Curtii Constitutionale si a deciziilor pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie in solutionarea recursului in interesul legii ori in dezlegarea unor chestiuni de drept in acord cu prevederile art. 20 si art. 148 din Constitutia Romaniei, republicata”.

Si in acest caz trebuie amintit ca nerespectarea deciziilor CCR va fi considerata si pe viitor abatere disciplinara, desi ministrul Justitiei Catalin Predoiu propusese eliminarea sanctiunii pentru magistratii care nesocotesc deciziile Curtii Constitutionale.


Votul final pe viitoarea Lege privind statutul judecatorilor si procurorilor va fi dat de Senatul Romaniei.


* Cititi aici noua Lege privind statutul judecatorilor si procurorilor adoptata de Camera Deputatilor

Comentarii

# Alex date 4 October 2022 19:47 -11

Nerespectarea in mod vadit si nejustificat a hotararilor Curtii de Justitie a Uniunii Europene, .... constituie noua abatere disciplinara care contracareaza repercursiunea nerespectarii deciziilor ccr atunci cand se va justitifica in motivare imperativul respectarii hotararilor cjue si a preeminentei dreptului comunitar . La fel si pentru deciziile obligatorii iccj.Obiectivul Ministerului Justitiei a fost oarecum indeplinit.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 31.05.2023 – Alerta printre magistrati: varsta de pensionare de 65 de ani

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva