27 March 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DATI UN LEU PENTRU VASILICA – Judecatorul Cristi Vasilica Danilet de la Tribunalul Cluj a incercat sa scape de suspendarea din functie invocand imposibilitatea de a-si plati chiria: “Are obligatii financiare pe care nu le va mai putea onora, riscand chiar sa fie evacuat din imobilul in care locuieste”. Curtea de Apel Alba a respins actiunea lui Danilet dupa ce acesta nu a demonstrat nelegalitatea hotararii CSM prin care a fost suspendat din functie (Sentinta)

Scris de: George TARATA | pdf | print

8 March 2022 17:02
Vizualizari: 6743

Judecatorul Cristi Vasilica Danilet (foto) de la Tribunalul Cluj a incercat sa scape de suspendarea din functie dispusa de Sectia pentru judecatori a CSM plangandu-se ca risca sa fie dat afara din casa. Nu a avut totusi succes pe motiv ca nu a putut sa demonstreze ca hotararea CSM prin care a fost suspendat din functie este nelegala.


 

Lumea Justitiei prezinta sentinta nr. 51 din 7 martie 2022, pronuntata in dosarul 85/1/2022, prin care judecatorul Lucian Ioan Gherman de Curtea de Apel Alba Iulia a respins actiunea lui Danilet de suspendare a executarii hotararii Sectiei pentru judecatori a CSM din 14 decembrie 2021 de suspendare din functie pana cand Inalta Curte va judeca recursul acestuia impotriva hotararii Sectiei pentru judecatori a CSM in materie disciplinara de excludere din magistratura. Astfel, judecatorul Cristi Vasilica a invocat producerea unei pagube iminente, constand in aceea ca fiind lipsit de salariu ca urmare a suspendarii din functie nu isi va mai putea onora obligatiile financiare, precum intretinerea familiei sau achitarea chiriei.

Judecatorul Lucian Ioan Gherman de la Curtea de Apel Alba Iulia a admis existenta prejudiciului, dar a respins actiunea lui Cristi Vasilica Danilet pe motiv ca acesta nu a reusit sa probeze cea de-a doua conditie impusa de lege pentru suspendarea executarii unui act administrativ: existenta unui caz bine justificat. Mai exact, Cristi Vasilica Danilet nu a putut sa demonstreze aparenta de nelegalitate a hotararii Sectiei pentru judecatori a CSM prin care a fost suspendat din functie este nelegala.


Iata fragmente sentinta Curtii de Apel Alba Iulia (hotararea este atasata integral la finalul articolului):


“Cu privire la existenta pagubei iminente, reclamantul arata ca, efectele suspendarii din functie sunt prevazute de dispozitiile art. 62 alin. (3) din Legea 303/2004.

Suspendarea executarii HCSM nr. 1537/14.12.2021 este justificata atat de imprejurari de ordin subiectiv, ce vizeaza situatia personala a reclamantului si a membrilor de familie, cat si de imprejurari de ordin obiectiv, ce vizeaza situatia actului de justitie, afectat de masura dispusa prin hotararea contestata.

De asemenea, masura dispusa prin Hotararea CSM nr. 1537/14.12.2021 afecteaza grav situatia financiara a reclamantului si a membrilor de familie.

Principalele efecte ale suspendarii din functia de judecator, sunt conform art. 62 alin. (3) din Legea nr. 303/2004, neplata drepturilor salariale si necontorizarea perioadei la vechimea in munca si in magistratura.

Astfel, precizeaza reclamantul, indemnizatia lunara de judecator este singura sursa de venit a sa, venit din care trebuie sa asigure intretinerea legala a mamei si a fiicei sale, respectiv din care trebuie sa achite chiria lunara pentru imobilul in care locuieste.

Rezulta astfel ca reclamantul are obligatii financiare lunare in cuantum aproximativ de (...) lei, pe care nu le va mai putea onora ca urmare a dispunerii suspendarii din functia de judecator, riscand chiar sa fie evacuat din imobilul in care locuieste, ca urmare a neplatii chiriei lunare. Lipsa venitului va afecta traiul existential de zi cu zi al reclamant, dar si al mamei si fiicei mele, carora nu le va mai putea achita sumele lunare datorate cu titlul de obligatii de intretinere.

Un alt efect al suspendarii din functia de judecator este si neluarea in calcul a perioadei aferente suspendarii la stabilirea vechimii in munca si in magistratura, fiindu-i afectat in mod direct si dreptul la pensie.

Pe de alta parte, chiar daca pe perioada suspendarii, nu-i mai sunt aplicabile interdictiile si incompatibilitati le prevazute de art. 5 si 8 din Legea nr. 303/2004, sansele de a-si gasi un loc de munca temporar sunt foarte reduse, tinand cont ca singura sa calificare profesionala este in domeniul juridic, iar accesul in orice profesie juridica presupune promovarea unui examen.

Pe de alta parte, reclamantul mai sustine ca, masura dispusa prin Hotararea CSM nr. 1537/14.12.2021 afecteaza realizarea actului de justitie intrucat, in calitate de judecator in materie penala, este investit cu multe cauze de fond unde este titular unic, insa, in materie penala, inlocuirea judecatorului determina reluarea probatiunii in cauzele de fond in care s-a administrat probatiunea, ceea ce afecteaza realizarea actului de justitie si dreptul participantilor la solutionarea procesului intr-un termen rezonabil.

Mai mult, in ipoteza (mai mult ca sigura) a admiterii recursului si a inlaturarii sanctiunii disciplinare a excluderii din profesie, reclamantul se va intoarce in completul de judecata, iar readministrarea probatiunii de catre judecatorii care il vor inlocui in dosare va fi complet inutila. Astfel, in loc ca probatiunea din dosarele inregistrate in anii 2018, 2019, 2020 sa se finalizeze, ea va trebui reluata in dosare care numara intre 14 si 66 de volume ale lucrarilor de urmarire penala.

(...)

In ceea ce priveste conditia pagubei iminente, aceasta presupune producerea unui prejudiciu material viitor si previzibil, greu sau imposibil de reparat. Inalta Curte a precizat ca iminenta producerii unei pagube nu se prezuma, ci trebuie dovedita de persoana lezata, sub acest aspect fiind lipsite de relevanta simplele afirmatii facute. (Decizia nr. 442 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie din 30 ianuarie 2013 pronuntata in recurs de Sectia de contencios administrativ si fiscal avand ca obiect suspendare act administrativ).

Efectele suspendarii din functie sunt prevazute de dispozitiile art. 62 alin. (3) din Legea 554/2004, potrivit carora: 'in perioada suspendarii din functie dispuse in temeiul alin. (1) s lit. a)-a2) si lit. c)-e) si alin. (11), judecatorului si procurorului nu ii sunt aplicabile dispozitiile referitoare la interdictiile si incompatibilitatii prevazute la art. 5 si art. 8 si nu i se platesc drepturile salariale, dar i se platesc asigurarile sociale de sanatate. Aceasta perioada nu constituie vechime in munca si in magistratura'.

Indemnizatia lunara de judecator este singura sa sursa de venit din care trebuie sa asigure intretinerea legala a mamei si a fiicei sale, respectiv din care trebuie sa achite chiria lunara pentru imobilul in care locuiesc.

Prin Sentinta civila nr. 152/03.02.2009 (f.39), pronuntata de Judecatoria Vatra Dornei in dosarul nr. 95/334/2009, reclamantul a fost obligat sa asigure intretinerea legala a parintilor, fiecaruia o cota de 1 /6 din venitul net lunar realizat, incepand cu data de 19.01.2009 si pana la incetarea starii de nevoie.

La data de 25.06.2013 a survenit decesul tatalui reclamantului, asa cum atesta Certificatul de deces seria (...), astfel ca, ulterior acestei date, a asigurat intretinerea legala a mamei, (…), ce are o pensie lunara de doar 959 lei (f.44). In 22 ultimul an de zile, a achitat mamei, cu titlul de pensie de intretinere, suma de (...) lei, asa cum rezulta din istoricul tranzactiilor efectuate catre (...) (f.45).

Din indemnizatia lunara trebuie sa asigure si intretinerea fiicei sale, (...), studenta la (...). Astfel, in cursul anului 2021 a achitat fiicei sale suma de (...) lei, iar in decursul anului trecut, suma de (...) lei, cu titlul de obligatie legala de intretinere, asa cum rezulta din istoricul tranzactiilor efectuate catre (...) (f.48-50).

Reclamantul trebuie sa achite o chirie lunara in cuantum de (...) lei, asa cum rezulta din istoricul tranzactiilor efectuate catre (...) (f.50), iara ca aceasta suma nu-i este decontata de Tribunalul Cluj, potrivit propriilor declaratii.

Rezulta astfel ca reclamantul are obligatii financiare lunare in cuantum aproximativ de (...) lei, pe care nu le va mai putea onora ca urmare a dispunerii suspendarii din functia de judecator, riscand chiar sa fie evacuat din imobilul in care locuieste, ca urmare a neplatii chiriei lunare. Lipsa venitului va afecta traiul existential de zi cu zi al reclamant, dar si al mamei si fiicei sale, carora nu le va mai putea achita sumele lunare datorate cu titlul de obligatii de intretinere.

Pe de alta parte, chiar daca pe perioada suspendarii, nu-i mai sunt aplicabile interdictiile si incompatibilitatile prevazute de art. 5 si 8 din Legea nr. 303/2004, sansele de a gasi un loc de munca temporar sunt foarte reduse, tinand cont de specificul calificarii profesionale si natura profesiilor ce ar putea fi exercitate.

Avand in vedere ca reclamantul a demonstrat prin probele administrate ca este pus in imposibilitate de a-si onora obligatii legale de intretinere, respectiv obligatii contractuale locative, Curtea apreciaza ca, raportat la dificultatea accesului pe piata de munca pentru o perioada provizorie, cerinta producerii unui prejudiciu material greu de reparat este indeplinita astfel ca exigente art. 2 alin. 1 lit.s) din Legea 554/2004 sunt intrunite, paguba iminenta fiind demonstrata.

Insa, avand in vedere caracterul cumulativ al celor doua conditii si imprejurarea ca cerinta cazului bine justificat nu este satisfacuta in cauza, Curtea urmeaza ca nu sunt intrunite exigentele art. 14 din Legea 554/2004 astfel ca urmeaza sa respinga ca neintemeiata cererea de suspendare formulata de reclamant”.

 


Comentarii

# Cetateanul date 8 March 2022 17:38 +106

Nasol când te obișnuiești cu stipendie de locuit de 600 euro decontată de stat. Dar poate face ceva UE. Sau ambasăzile. PS Sute de nevinovați au fost paradiți și lăsați ei și familiile lor muritori de foame. Nu s-a auzit nici măcar un pâs dinspre nuvedeminjustitea, # sau alți asemeni. Sinistru e că mult prea mulți sunt deontologi, puternici și curajoși din scaun. Când trebuie să producă real și în condiții de concurență brusc avem revelația valorii....sau lipsei acesteia.

# M date 8 March 2022 18:02 +9

Pai daca asta la ce salariu a avut nu a fost in stare sa aiba o casa apai ce sa mai zic de oameni de rand?, ce scoala au astia in ei, vezi doamne nu ii ajung bani sa faca si el un credit ca tot omu sa aiba casa lui. Acum dute la Macovei poate te ia la ea in gazda????????????

# Mona date 8 March 2022 18:38 +13

Dar banii din indemnizatia ca membru CSM unde sunt? Dupa ce ai fost membru al Consiliului timp de 6 ani, cu toate beneficiile, e cel putin jenant sa te pretezi la asemenea scuze. Rusinos...fara cuvinte. Luju, poate publicati un articol cu informatii din declaratii de avere etc in care sa ne spuneti cati bani a incasat Danilet cat a fost in csm.

# banditu coroiu date 8 March 2022 19:34 +6

Ioo cred ca ar trebui sa se-nroloze in batalionul de mercenari platiti Azov si sa casapeasca niste rusi, nu de alta dar am vazut pe tiktok ca maestrul Sile stie cu karatile. Asa imbina utilul cu placutul.. ia bani ca sa bata invadatorii si-si plateste facturilii, si-n acelasi timp duce actul de justitie romanesc peste hotare si contribuie astfel la pacea mondiala si infratirea intre popoare.. Si insist pe chestia ca-i bate pe rusi (cu karatile lui exersate in piscina) de le suna apa in cap.. Slava Sile!

# Florins date 8 March 2022 23:12 +2

“Are obligatii financiare pe care nu le va mai putea onora, riscand chiar sa fie evacuat din imobilul in care locuieste” Adica mascariciul asta n-a fost in stare sa-si cumpere o casa? Ce-a facut cu banii nemeritati pe care i-a primit?

# santinela date 9 March 2022 07:19 +2

Ete la Ciumpalac ,dar cind luai un purcoi de bani fara sa faci nimic,ba dimpotriva numai gargara si h-rezist, nu erai stresat ? Sint inca multi din astia ca tine (adica nulitati) in sistemul judiciar romanesc si poate incepe sa va cinte cucuveaua in curte.Asa ar trebui !

# Baran Gheprghe date 9 March 2022 16:10 +1

Oooo, ,dl jude, nu ti a ajuns sa dai cu ciocanul, ai vrut sa fii si pui de șmecher. Te ai facut si sluga la justitiabil dar ai vrut si la onege. Problema e ca la justitiabil in loc de slujbas ai fost gade iar la onege pupator de moaste.

# Felicia date 9 March 2022 16:41 +1

Nesimtitul ăsta a așteptat să fie dat in judecată de propriii parinti si de fiica sa pentru a catadicsi să le platească pensie de întreținere? Mare gunoi! Te dai mare judecător dar nu îti onorezi obligatiile de familie decât după ce colegii tăi judecatori sunt nevoiți să te obligevsa faci acest lucru! Ce cauți tu în magistratură mă?

# escu date 9 March 2022 16:44 0

Hai bre, Vasilică, cum nu ai bani? Mergi la muncă, cântă într-un club, la colțul străzii sau undeva cu căciula pe asfalt.

# maxtor date 9 March 2022 19:00 +1

ii dam o vb. buna,gratis.(cotidianu.ro/maxtor)

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.03.2023 – Predoiu aduce magistratii la disperare

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva