DECALOGUL MANIPULARII MAIMUTELOR CU SMARTPHONE – Avocatul Marian Nazat prezinta dureroasa realitate: “Retelele de socializare i-au tampit iremediabil, progeniturile noastre sunt cei mai naivi cobai din istoria omenirii... Pavel Morozov avea o scuza turnandu-si parintele la securitatea sovietica. Cei de azi n-au niciuna, capituland de buna voie in confruntarea cu minciuna propagata mediatic... Globalismul ne-a invins iremediabil, am devenit parintii vitregi ai pruncilor pe care i-am crescut”
Reputatul avocat Marian Nazat (foto) revine cu un nou text de senzatie privind Romania in vremea coronavirusului. “Homo homini... virus” se intituleaza analiza postata de maestrul Nazat pe site-ul propriu – mariannazat.ro. Apreciatul avocat prezinta cele zece tehnici de manipulare, concluzionand cu tristete ca tinerii romani sunt “cei mai naivi cobai din istoria omenirii”, ei “capituland de buna voie in confruntarea cu minciuna propagata mediatic”.
Altfel, amintim ca in urma cu doua saptamani am publicat o alta analiza a maestrului Nazat, “Primavara coronavirusului”, citita de aproximativ 60.000 de oameni, in care acesta amintea ingrijorarile fostei sefe FMI privind inmultirea pensionarilor (click aici pentru a citi).
Prezentam analiza avocatului Marian Nazat “Homo homini… virus”, publicata in 25 martie 2020, pe siteul mariannazat.ro:
“Homo homini… virus
'Timpul ce ma inconjoara nu mai e timpul meu.' Vintila Horia (Jurnal de sfarsit de ciclu, 1989-1992. Jurnal torinez, 1978 )
Ma intorc de la o instanta prahoveana, acolo unde procesul clientului pe care-l apar este o exceptie de la faimosul decret de instituire a starii de urgenta. Pe drum, o sun pe fiica-mea si o anunt ca trec sa-i aduc niscaiva merinde; o scutesc astfel sa iasa cu tancul din casa in vremurile astea deprimante. Cand ajung, o gasesc in fata blocului, usor stinghera. Ma prefac ca nu-i observ fastaceala. Sta la distanta de mine, de parca as fi ciumat. Schimbam vorbe de prisos, o complezenta stanjenitoare. Ia sacosa, avand grija sa pastreze intervalul acela insuportabil dintre noi, si se departeaza. In definitiv, li s-a spus de atatea ori sa se fereasca, sa nu intre in contact cu babalacii incat s-a conformat docil. Un medic celebru, de pilda, i-a sfatuit sa-si ocoleasca parintii si bunicii aproximativ zece saptamani, rastimp in care le pot cumpara una, alta, insa cu conditia sa le lase plasele cu targuieli in pragul usii. Or, Aldous Huxley ne-a atentionat de mult ca repetarea la nesfarsit a acelorasi propozitii, indeosebi a celor vadit neverosimile, le confera acestora statutul de adevaruri, geaba tipa in pustiu Bertrand Russell ca o minciuna, chiar daca e reluata de un milion de ori, tot minciuna ramane. Explica-le sofismul cu pricina internautilor ingramaditi in turma si dracu' te-a luat direct in furcile-i ascutite!
Sovaiesc in loc, descumpanit. Se intampla prima oara sa nu-mi strang in brate copila si sa n-o pup. Frati-su, mai mare cu sapte ani, de aproape o saptamana se da extrem de ocupat si nu s-a sinchisit sa vina pe acasa. Retelele de socializare i-au tampit iremediabil, progeniturile noastre sunt cei mai naivi cobai din istoria omenirii. Ii compatimesc si le amintesc ca sarmanul Pavel Morozov, prichindelul mujic, avea o scuza turnandu-si parintele la securitatea sovietica. Cei de azi n-au niciuna, ei capituland de buna voie in confruntarea cu minciuna propagata mediatic. Ca sa se petreaca mizerabila metamorfoza, mai intai li s-a bagat in tartacutele crude ca ascendentii lor sunt niste neispraviti. Apoi, li s-a inoculat pervers ideea ca raul actual este imputabil alora batrani, edecurilor comuniste. Basca nostalgice, vasazica o masa de franari, de reactionari periculosi, numa' buni de spanzurat in piata publica! Propaganda otravitoare a lucrat neintrerupt in anii din urma, cu liotele cretinoide defiland precum sumanele verzi de odinioara pe bulevardele, virtuale, de data aceasta. Alde Liiceanu (nici el vreo trufanda!) au scris cu manie hastagista despre 'gurile fara dinti', iar specialistii in finante au aratat tot inspre defavorizatii lui Cronos ori de cate ori au incercat sa explice dificultatile bugetare ale natiei. Oare intr-atat de perniciosi sa se vadeasca bietii pensionari, memoria vie a unei societati obsedata sa-si taie radacinile? Ca sa supravietuim in continuare dimpreuna, puberii au fost siliti sa opteze, si la cantatul dintai al cocosului ne vor repudia, e la mintea gainii. Cui sa mai fie trebuinciosi intarziatii in etatea inaintata? Si, pe deasupra, purtatori de afectiuni asociate…. Netrebnicilor – urlu la umbrele mefistofelice care se joaca de-a Dumnezeu cu o planeta cuprinsa de groaza -, opriti experimentul! Ne-ati rapit bucuria simpla si naturala, izvorata din cuibarirea la pieptul matern si patern, ori la al puilor maturizati dintr-odata. Nu v-ati saturat sa distrugeti familia cu conceptul tembel al sexului nedefinit si al casatoriei contra naturii? Nu v-ati multumit ca le-ati frant definitiv sira spinarii, acum le transmiteti cinic, prin vocea boss-ului Organizatiei Mondiale a Sanatatii, ca nu sunt invincibili si ca e cazul sa se rezume la rolul lor de raspandaci de vesti, si nu de virusi! Blestemati sa fiti de-a pururi, ciuma, holera si neamul Covizilor avizi de moarte sa va loveasca, nemernicilor! Uf, m-am racorit nitelus… In vechime, nu mai retin la care trib anume, varstnicii erau urcati cu de-a sila in copaci si hatanati aidoma roadelor. Cine cadea, avea soarta pecetluita. Astazi, aparent e altcumva, dar talcul euthanasierii nu difera deloc. De ce m-as mira, de vreme ce homo homini (Homo homini lupus - Omul pentru om este lup)… virus?! Plaut s-a invesnicit prin vocabulele-i nemuritoare, eu nu trebuie decat sa le actualizez pandemic.
Imi recapat anevoie pacea launtrica si privesc infrant peisajul dezolant. Un sentiment de revolta ma copleseste, nu pricep cum odraslele mele evita sa ma atinga!! 'Omul a fost scos din suflet' (Vintilă Horia, Jurnal de sfarsit de ciclu, 1989-1992. Jurnal torinez, 1978), bolborosesc resemnat. Curand, vor regreta neapropierea prezenta, in pragul varstei de 60 de ani orizontul ti se ingusteaza dramatic si finalul este iminent. Si atunci, la ceasul scapatatului, pe cine vor mai imbratisa? Plec descumpanit, globalismul ne-a invins iremediabil, simt ca am devenit parintii vitregi ai pruncilor pe care i-am crescut in dragoste si buna-cuviinta. Nici macar nu mi-au oferit ragazul sa le amintesc inevitabilul decalog al manipularii formulat intru trezirea la realitate a maimutelor cu smartphone. Il strig din goana autoturismului, insa nu ma aude nimeni, asa ca il scriu aici, nadajduind ca l-o citi careva!
Asadar, autori cu identitate confuza (Noam Chomsky, de pilda, a negat paternitatea textului care circula neingradit in haul intesat de zombi anonimi), disting zece reguli majore si anume:
1. Creeaza probleme aparent grave, care sa provoace o reactie de panica in randul populatiei, astfel incat aceasta sa ceara singura masuri limitative;
2. Distrage-le atentia de la problemele importante prin subiecte minore, dar cu impact emotional maxim;
3. Pregateste-i treptat pentru politicile dure, acestea aplicandu-se treptat, ceea ce le va face suportabile;
4. Amana executarea masurilor austere, stiut fiind ca e mai usor sa obtii un sacrificiu pentru viitor, deoarece oamenii traiesc cu speranta ca vor reusi sa evite acele sacrificii;
5. Infantilizarea populatiei prin argumente sau mijloace de informare in masa cu discursuri copilaresti, puerile;
6. Nu uita niciodata ca emotia e dusmanul logicii, al ratiunii;
7. Calitatea educatiei data claselor inferioare sa fie cat mai slaba;
8. Incurajeaza mediocritatea si convinge populatia ca este la moda sa fii mediocru, vulgar, iar a fi prost, needucat, nu-i un handicap;
9. Cultiva sentimentul individual de culpa, astfel incat individul sa se considere vinovat pentru greutatile prin care trece, atitudine care-l va impiedica sa se razvrateasca impotriva sistemului;
10. Convinge populatia ca nu exista mijloace si strategii de manipulare.
Le corectez, le sintetizez oleaca si le astern pe hartie strabatut de un sentiment ciudat de indoiala. Caut un reazem, l-as ruga pe un staret sa ma povatuiasca, dar mi-e teama ca-mi va raspunde aidoma personajului vodolazkinian: 'Traieste, prietine, cat mai aproape de cimitir. (…) Si, in general, traieste singur.' (Evgheni Vodolazkin, Laur) Si daca, totusi, m-am ramolit si nu mai deslusesc continutul realitatii din jur? Ca tocmai ce-am implinit 59 de primaveri si doua stari de urgenta…”
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# faracatuse 6 April 2020 14:35 +41
# Iohann-W.K(In numele poporului ...meu) 6 April 2020 14:45 +9
# Baran Gheorghe 6 April 2020 14:50 +4
# ada enculescu 6 April 2020 17:18 +7
# Gery 7 April 2020 01:38 +1
# marin 7 April 2020 07:54 +8
# Baran Gheorghe 7 April 2020 09:41 +4
# feli 7 April 2020 12:30 0
# Mihail Angela 7 April 2020 14:20 +4
# Tarna Gabriela Carmen 8 April 2020 10:53 +2
# Ispas Virginica 10 April 2020 16:03 0
# FLOAREA FIRICEL 19 April 2020 01:44 0