psdolt
23 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

INTARZIE DECIZIA CARE POATE FACE DREPTATE ROMANILOR INCATUSATI ABUZIV – CCR a amanat de sapte ori in ultima jumatate de an pronuntarea pe exceptia art. 539 alin. 2 CPP, ridicata din oficiu de judecatoarele Florica Roman si Aurora Popa de la CA Oradea. Odata admisa, exceptia va arunca in aer barierele pe care Codul de procedura penala le pune in fata romanilor retinuti, arestati sau detinuti fara vina care incearca sa obtina despagubiri (Exceptia)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

1 March 2021 10:50
Vizualizari: 6170

Curtea Constitutionala a Romaniei tine la sertar de peste jumatate de an un dosar care, daca ar fi solutionat favorabil, ar putea ajuta numerosii romani inchisi, arestati sau retinuti pe nedrept sa-si gaseasca dreptatea. CCR a amanat pronuntarea de nu mai putin de sapte ori in acest dosar, cu un caracter dublu spectaculos.



Ne referim la cauza nr. 2802D/2017, in care CCR a ramas in pronuntare pe exceptia articolului 539, alineatul 2 din Codul de procedura penala.


Iata intreaga forma in vigoare a art. 539 CPP:


Dreptul la repararea pagubei in cazul privarii nelegale de libertate

(1) Are dreptul la repararea pagubei si persoana care, in cursul procesului penal, a fost privata nelegal de libertate.

(2) Privarea nelegala de libertate trebuie sa fie stabilita, dupa caz, prin ordonanta a procurorului, prin incheierea definitiva a judecatorului de drepturi si libertati sau a judecatorului de camera preliminara, precum si prin incheierea definitiva sau hotararea definitiva a instantei de judecata investita cu judecarea cauzei.


Doua lucruri sunt spectaculoase in legatura cu exceptia de neconstitutionalitate a acestui articol (pe care o gasiti la final):


- ea a fost ridicata din oficiu, de catre completul de judecata (format din judecatoarele Florica Roman – foto – si Aurora Popa de la Curtea de Apel Oradea); or, exceptiile de neconstitutionalitate ridicate din oficiu sunt o raritate;

- exceptia pune problema din punct de vedere nu doar juridic, ci si istoric, comparatia incepand cu Codul de procedura penala din 1936, de pe vremea lui Carol al II-lea. Aici trebuie remarcata o amara ironie: pana si prevederile din regimul comunist (Codul lui Carol al II-lea modificat in 1948, respectiv Codul lui Vintila Dongoroz, din 1968) erau mai permisive decat cele actuale in raport cu romanii care cer in instante despagubiri pentru detentia nelegala la care au fost supusi.


Dupa cum spuneam, Curtea Constitutionala a amanat de sapte ori pronuntarea. Dupa ce initial o stabilise pentru ziua de 9 iulie 2020, instanta de contencios constitutional a inceput un lung sir de spalari pe maini, stabilind pronuntarea, in mod succesiv, pentru datele de:

- 29 septembrie 2020;

- 29 octombrie 2020;

- 18 noiembrie 2020;

- 15 decembrie 2020;

- 26 ianuarie 2021;

- 23 februarie 2021;

- 3 martie 2021.


Incheiem, exprimandu-ne speranta ca virusul stalinismului nu a atins chiar si Curtea Constitutionala a Romaniei, ultima reduta in materie de respectare a drepturilor omului. Sau poate inca se fac presiuni politice asupra instantei de contencios constitutional, asa cum a acuzat fostul judecator CCR Petre Lazaroiu ca s-a intamplat in timpul procesului lui Liviu Dragnea?


* Cititi aici exceptia ridicata de judecatoarele Florica Roman si Aurora Popa

Comentarii

# Acești ”pensionari” din Sovietul Suprem CCR-ist care AU SPER date 1 March 2021 11:11 +4

stanciu livia doina pensie 454.716 lei salariu 315.567 lei dorneanu valer pensii 529.464 lei salariu 388.270 lei enache marian pensii 497.569 salariu 297.528 morar daniel pensie 359.514 lei salariu 375 .956 lei deliorga cristian pensie 144.732 lei salariu 289.247 lei pivniceru mona pensie 388.920 lei salariu 389.526 varga attila pensie 410.000 lei salariu 308.781 lei

# Întrebare de baraj... cu răspuns de hidrocentrală date 1 March 2021 11:16 +2

Dar dacă de acum le interzice Țurcana să mai cumuleze mormanul din pensie / pensii cu mormanul de la salariu, oare or să renunțe câțiva dintre acești decrepiți la jilțul de Palitkamisar în Sovietul Suprem Constituțional? Dar dacă ar face pasul înapoi cotoroanța lui stanciu și mona pimniceru, sau martalogii dorneanu, enache și varga și se vor numi ALȚI JUDECĂTORI cu vocație de ”berlinezi”, oare treburile în Kolonia Penitenciară Rroemenika or să meargă mai bine? Io* zic că ar putea fi aceasta o binevenită fază intermediară, între actuala ineficiență proverbială a acestui Soviet Suprem și inevitabila desființare a Sovietului, cu ocazia Reformei Constituționale din viitorul apropiat. Al năibii de apropiat acest viitor.

# VIKY date 1 March 2021 11:32 +12

In primul rand trebuie LEGEA RASPUNDERIi MAGISTRATILOR. Cat timp aceasta lege lipseste, po******tia plateste abuzurile unor gunoaie din justitie.

# Raluka Țurkana - Kaput cumul pensie-salariu date 1 March 2021 12:02 +1

”Întrebată ce vor face în acest caz magistraţii Curţii Constituţioale, care primesc şi pensie şi salariu, Raluca Turcan a răspuns: “Nu intenţionăm să facem excepţie. (…) Avem nişte constrângeri constituţionale şi anume sunt mandate definite prin Constituţie şi magistraţii propriu-zis ai Curţii Constituţionale, având mandat definit prin Constituţie, îşi vor păstra mandatul chiar şi după vârsta de pensionare, însă sistemul din instituţia Curţii Constituţionale se supune acestei legi”. :eek: Punct ochit - punct lovit! 7 din 9. Procentaj de VĂDITĂ INCOMPATIBILITATE la soluționarea unei eventuale excepții de neconstituționalitate: 77,7% :eek:

# Gaița Sammy cea aducătoare de (po)vești date 1 March 2021 12:50 +2

Iar dacă tot trebuie să aștept 45 de minute să se coacă 2 pâini ( cei 5 pești asociați fiind deja pregătiți), ia hai să povistim noi la lume cam cum credem noi că o să se producă asaltul asupra acestui MONSTRU INSTITUȚIONAL denumit Verhovnîi Kanstituționîi Saviet. Acest normativ referitor la interzicerea cumulului pensie / salariu e doar așa, un fel de cercetare în teritoriul inamic. Este menit doar să creioneze auspiciile generale ale marii ofensive împotriva NESIMȚIRII CECERISTE. Bătălia principală se va da pe Legea pensiilor, care va propune eliminarea TUTUROR PENSIILOR acestor „speciali” care au ofilit bugetul de stat și care au adus țara în pragul insolvenței. Deși un secretar de stat de prin ministerul țurcanei a afirmat că pensiile Harpagonilor speciali vor fi soluționate abia după o reevaluare și restructurare a modului de numire a decrepiților din CCR, această teză poate fi considerată fie diversiune, fie doar o acțiune prin învăluire.

# Gaița Sammy cea aducătoare de (po)vești date 1 March 2021 12:51 +1

În fapt, conform principiilor elementare ale manipulării, se va forșa acumularea unei mase critice suficient de confortabile pentru REFORMA CONSTITUȚIONALĂ. Așadar, cronologia predictibilă va fi următoarea: 1. adoptarea legii pensiilor ce reglementează inclusiv eliminarea pensiilor speciale; 2. Atacarea legii la această infecție constituțională în care 77,7% sunt în vădită incompatibilitate însă vor avea neobrăzarea suficient de groasă încât să-și soluționeze propriile interese patrimoniale directe; 3. Această nouă probă de impertinență patrimonială a boșorogilor și babornițelor din CCR va produce un val de indignare și oripilare cu mult superior celor anterioare; acest val va fi susținut și amplificat mediatic prin toate metodele și forțele: condeie, site-uri, publicații, bloguri, platforme de socializare. 4. Punctul 4 reprezintă și punctul final al acestei predicții: masa critică acumulată va fi utilizată în vederea unei ample și largi reforme constituționale.

# Gaița Sammy cea aducătoare de (po)vești date 1 March 2021 12:52 +1

Reformă care va cuprinde doar la capitolul „și altele” desființarea CCR. Problemele principale ale reformei se vor axa pe teme cu adevărat importante: reforma sistemului judiciar, rescrierea statului procurorului ca avocat al societății, desființarea Consiliului Superior al Magistraturii din perspectiva lui de Cupolă di Tutti Capi della Mafia Giudiziaria și înlocuirea lui cu un nou Consiliu Superior al Justiției, consiliu din care reprezentarea MAJORITARĂ va fi asigurată de societatea civilă, de reprezentanții tuturor categoriilor ocupaționale. Hachițele hedoniste ale unui grupușor restrâns de 9 ramoliți de lux, sau ifosele harpagonice a 7.000 de popândăi cu robe NU VOR MAI CONSTITUI TEME DEMNE DE INTERES ÎN REFORMA CONSTITUȚIONALĂ. :-? Ș-am încălecat pe-o șa și am profețit așea! :P

# maxtor date 1 March 2021 13:38 +3

art.539 alin.(2) din cpp, "(2) Privarea nelegală de libertate trebuie să fie stabilită, după caz, prin ordonanţă a procurorului, prin încheierea definitivă a judecătorului de drepturi şi libertăţi sau a judecătorului de cameră preliminară, precum şi prin încheierea definitivă sau hotărârea definitivă a instanţei de judecată învestită cu judecarea cauzei." -exprimarea este mai mult decat dezarticulată,parte a comediei ororilor in desfasurare.textul legii ne pune in dubiu;noi trebuie sa elucidam sensul celor scrise,intelesul,dupa metoda talmudica?! stabilire,constatare,decidere?!

# Valter Cojman date 1 March 2021 13:43 +5

CCR se ... pe ea de frica securitatii stalinisto-naziste de tip mafiot...

# maxtor date 1 March 2021 13:44 0

obligatia denuntarii starii de fapt numita "privare nelegala de libertate" revine tuturora celor enumerati,fara a fi nevoie de text de lege, plus a altora care au cunostinta de ea.

# MN date 1 March 2021 15:27 +5

mare judecator mare caracter aceasta doamna Florica Roman, ce nu inteleg eu este faptul ca la CCR sunt numai fosile pensionate care lucreaza la stat si ea si doua pensii. de ce nu schimba printr o lege tot CCR sa nominalizeze judecatori activi, verificati nu de SRI ci de CSM, poate se mai gandesc la viitorul lor si al nostru. cum sa pun eu baza pe Stanciu care era colaboratorul de nadejde al DNA. DATI ODATA UN VERDICT CORECT MAI ORDINARILOR, VA ESTE FRICA CA ATI DAT CONDAMNARI FALSE?.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.11.2024 – ICCJ a lamurit cum ramane cu Sosoaca (Document)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva