9 December 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DECIZIE ICCJ IN PREMIERA IN MATERIA DIZOLVARII SOCIETATILOR – Avocatii Nistorescu Somlea & Asociatii au salvat unul dintre cele mai mari proiecte imobliare din Romania: Cartierul Tineretului Cluj. Cristina Boncaciu, Managing Associate Nistorescu, Somlea & Asociatii: „Evident ca o societate poate functiona si cu un singur asociat, astfel ca temeiul juridic pentru dizolvare, noua, avocatilor, ni s-a parut din start gresit”

Scris de: A.P. | pdf | print

4 February 2016 12:56
Vizualizari: 11524

Avocatii Nistorescu, Somlea & Asociatii au salvat unul dintre cele mai mari proiecte imobiliare din tara, Cartierul Tineretului Cluj, dupa o decizie in premiera in materia dizolvarii societatilor dupa republicarea Legii nr. 31/1991. Astfel, Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a pronuntat, miercuri 27 ianuarie 2016, in dosarul privind dizolvarea societatii Cartierul Tineretului Cluj SRL, infiintata in anul 2007 cu scopul de a dezvolta un amplu proiect imobiliar in zona Padurea Someseni Cluj, prin asocierea realizata intre Consiliul Local Cluj si Polus Real Estate SRL in calitate de investitor privat. Instanta a admis recursurile formulate de Cartierul Tineretului Cluj si Consiliului Local Cluj impotriva hotararilor din apel si fond si a respins cererea de dizolvare inaintata de Polus Real Estate SRL. Hotararea este irevocabila.


Minuta deciziei nr. 106/27.01.2016 (dosar nr. 1937/1/2015):

"Admite recursurile declarate de recurentii-parati CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI CLUJ-NAPOCA si CARTIERUL TINERETULUI CLUJ SRL CLUJ-NAPOCA impotriva deciziei civile nr. 138/2015 din 04 februarie 2015, pronuntata de Curtea de Apel Cluj-Sectia a II-a civila, de contencios administrativ si fiscal, in dosarul nr. 1433/1285/2012. Modifica decizia recurata, in sensul ca: admite apelurile formulate de paratii Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca si Cartierul Tineretului Cluj SRL Cluj-Napoca impotriva sentintei civile nr. 1606/2013 din 3 iunie 2013 pronuntata de Tribunalul Specializat Cluj, si, pe fond, respinge actiunea formulata de reclamanta S.C. POLUS REAL ESTATE SRL Cluj-Napoca, ca neintemeiata. Irevocabila".

Problema de drept supusa analizei instantelor a vizat aplicabilitatea sau inaplicabilitatea dispozitiei legale care permite dizolvarea unei societati comerciale in situatia neintelegerilor grave dintre asociati.

Succesul in acest dosar este foarte important pentru Municipiul Cluj-Napoca, anunta casa de avocatura, intrucat paralizeaza incercarea investitorului privat Polus Real Estate SRL de dizolvare a societatii si lichidare a patrimoniului prin impartirea acestuia intre asociati. Intai, Consiliul Local a adus in patrimoniul acestei societati un teren cu o suprafata de 203 ha, in scopul construirii unui complex rezidential, lucru agreat contractual cu investitorul. Odata cu dizolvarea societatii Cartierul Tineretului exista insa riscul ca autoritatea locala sa piarda o parte importanta din acest teren, ca urmare a operatiunilor de lichidare. Aceasta tehnica de preluare a unor proprietati imobiliare a fost contracarata cu argumente solide de echipa de avocati care a instrumentat dosarul.

"Provocarea juridica a constat in a demonstra faptul ca Polus Real Estate SRL a incercat sa transpuna in cadrul societatii Cartierului Tineretului Cluj neintelegerile existente la nivelul propriei structuri asociative. Practic, vointa unuia dintre asociati a disparut, insa nu si a celuilalt. Evident ca o societate poate functiona si cu un singur asociat, astfel ca temeiul juridic pentru dizolvare, noua, avocatilor, ni s-a parut din start gresit", a declarat Cristina Boncaciu (foto 1), Managing Associate al Nistorescu, Somlea & Asociatii.

"A fost o munca de echipa, un litigiu dificil si cu miza mare de a pastra viabil un proiect important pentru orasul nostru. Victoria obtinuta este o mare bucurie profesionala, am luptat cu incredere si iata ca am fost, inca o data, convingatori", a mentionat Radu Somlea (foto stanga), Managing Partner al Nistorescu, Somlea & Asociatii.

Respingerea irevocabila a cererii de dizolvare a Cartierul Tineretului Cluj vine dupa aproximativ 7 ani de la incetarea finantarii proiectului imobiliar si dupa 4 ani de la demararea litigiului de catre Polus Real Estate SRL.

In prezent, societatea Cartierul Tineretului Cluj, in care Consiliul Local este asociat majoritar, isi poate continua existenta si scopul pentru care a fost creata, proiectul imobiliar putand fi relansat si finalizat de Consiliul Local Cluj, atunci cand se va identifica o alta sursa de finantare, respectiv unul sau mai multi investitori privati.

Echipa de avocati din cadrul societatii de avocati Nistorescu, Somlea & Asociatii, care au gestionat litigiul si au reprezentat societatea Cartierul Tineretului Cluj a fost formata din Horatiu Crisan, Partener si Cristina Boncaciu, Managing Associate si a fost coordonata de Radu Somlea, Managing Partner.

Nistorescu, Somlea & Asociatii este o firma de avocatura cu sediul in Cluj-Napoca, fondata de Milena Nistorescu si Radu Somlea si care, incepand din 2007, se afla in asociere formala cu Tuca Zbarcea & Asociatii. Firma ofera servicii de asistenta juridica in principalele arii ale dreptului de afaceri, si anume, drept societar, drept comercial, achizitii private, achizitii publice, litigii comerciale si arbitraje, insolventa, dreptul concurentei, dreptul proprietatii intelectuale, dreptul energiei.

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 8.12.2023 – Judecatorii pregatesc bomba bombelor pentru Guvern

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva