4 June 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DECLASIFICATI SINISTRUL PROTOCOL – SRI a trimis Comisiei parlamentare protocolul incheiat cu PICCJ si semnat de Laura Kovesi in calitate de Procuror General. Lumea Justitiei cere declasificarea documentului in baza art. 13 din Legea 544/2001 care prevede: “Informatiile care favorizeaza sau ascund incalcarea legii de catre o autoritate sau o institutie publica nu pot fi incluse in categoria informatiilor clasificate si constituie informatii de interes public”

Scris de: B.G. | pdf | print

31 October 2017 17:49
Vizualizari: 5096

Presedintele Comisiei de control a activitatii SRI, Claudiu Manda, a anuntat marti, 31 octombrie 2017, ca Serviciul Roman de Informatii a trimis protocoalele incheiate cu diverse institutii, printre acestea numarandu-se si Protocolul clasificat strict secret nr. 003064 din 4.02.2009 dintre PICCJ si SRI. Cel incheiat in perioada in care Procuror General era Laura Kovesi (foto stanga), iar SRI era condus de directorul George Maior (foto dreapta) si prim-adjunctul Florian Coldea (foto centru).


Este nevoie sa se mearga insa mai departe. Lumea Justitiei solicita declasificarea sinistrului Protocol, in baza art. 13 din Legea 544/2001 care prevede: “Informatiile care favorizeaza sau ascund incalcarea legii de catre o autoritate sau o institutie publica nu pot fi incluse in categoria informatiilor clasificate si constituie informatii de interes public”. Caci, daca la "umbra" Protocolului ofiterii SRI au intocmit unele rechizitorii DNA, asa cum s-a afirmat in spatiul public de diverse persoane, sau daca era stipulat ca Serviciul putea face transcriptul inregistrarilor, asa cum s-a intamplat in cazul Paltin Sturdza, acestea sunt informatii care nu pot fi clasificate. Este imperios necesar ca documentul sa fie declasificat si adus de indata la cunostinta opiniei publice, avand in vedere informatiile aparute in ultimul timp in spatiul public care fac referire la abuzuri comise sub acoperirea acelui act.

Hellvig a denuntat Protocolul, Lazar s-a luat cu mainile de cap

In prezent, sinistrul protocol se afla pe masa Comisiei de control a SRI, iar parlamentarii, daca vor constata ca prin semnarea acelui document s-a incalcat legea, trebuie sa sesizeze PICCJ pentru efectuarea unei anchete. Amintim ca Protocolul a fost denuntat de directorul SRI Eduard Hellvig. Ba mai mult, chiar Procurorul General al Romaniei Augustin Lazar s-a luat cu mainile de cap cand a citit ce prevedea documentul, in sedinta CSM din 18 ianuarie 2017, precizand ca este “o inginerie” nepermisa: "Nu mai exista niciun protocol care sa prevada comisii mixte sau echipe mixte sau nu stiu ce. A existat un protocol in care se discuta despre echipe operative intre Ministerul Public si serviciile de informatii, insa eu mereu mi-am pus urmatoarea problema: acest protocol nu exista, eu nu mi l-am insusit si nu mergem inainte cu astfel de inginerii, sa zic asa, pentru ca ele nu se gasesc in Codul de procedura penala, Doamne Dumnezeule...". Curios, dupa acel moment, comportamentul lui Augustin Lazar s-a schimbat radical.

 

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 31.05.2023 – Alerta printre magistrati: varsta de pensionare de 65 de ani

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva