23 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

Democratia si justitia sociala

Scris de: Robert CAZANCIUC, senator PSD | pdf | print

21 February 2023 12:37
Vizualizari: 3722

Dreptatea sociala, solidaritatea, armonia si egalitatea ar trebui sa fie esenta politicii de stat. Cata vreme in societate exista inegalitati majore, mai ales un decalaj in continua crestere intre zonele urbane si rurale, va exista intotdeauna o „penurie” de oportunitati economice si sociale, egale pentru toti. Vorbim practic despre o ordine sociala justa.


 

Desi creat acum aproape doua secole de un savant si prelat italian, pe fundamente religioase, termenul de justitie sociala inca este de actualitate si este parte a filosofiei actuale a social-democratilor - statul trebuie sa asigure bunastarea si respectarea drepturilor cetatenilor sai, indiferent de clasa sociala din care fac parte acestia.

Accesul egal la bunurile si resursele societatii este un principiu de baza al justitiei sociale. Echitatea presupune ca oamenii sa aiba aceleasi oportunitati de a reusi. Diversitatea este o alta caracteristica a justitiei sociale, astfel ca forta de munca trebuie sa fie reprezentativa pentru toata lumea, fara criterii ce pot discrimina. Participarea inseamna ca toti sa aiba ceva de spus pentru luarea unor decizii importante. Este de altfel si esenta democratiei. Toate acestea se regasesc, fara putinta de tagada, in filosofia social-democrata, si concretizate in masuri de guvernare ale PSD.

Initiativa a Adunarii Generale a ONU, din 26 noiembrie 2007, Ziua mondiala a justitiei sociale a inceput sa fie aniversata, anual, din 2009, la fiecare 20 februarie.

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.05.2024 – Belea pe capul lui Florenta

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva