19 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DESCINDERILE AMBASADORILOR – Ministrul Justitiei Catalin Predoiu si sefii CSM au dat seama in fata ambasadorilor SUA si Marii Britanii: “Ministrul a trecut in revista proiectiile de dezvoltare ale sistemului judiciar din Romania, precum si vulnerabilitatile cu care se confrunta... Au fost, astfel, punctate, preocupari comune precum cele legate de situatia resurselor umane, de evaluarea judecatorilor si procurorilor”

Scris de: George TARATA | pdf | print

8 March 2023 13:18
Vizualizari: 3426

Ambasadorii SUA si Marii Britanii au descins la Ministerul Justitiei si Consiliul Superior al Magistraturii. S-a intamplat practic ceea ce se inatampla de ani de zile, cand, fara niciun motiv pertinent, sefii Justitiei dau socoteala reprezentantilor marilor puterii.


 

Astfel, in 6 si 7 martie, ministrul Catalin Predoiu s-a intalnit intai cu noua ambasadoare SUA la Bucuresti, Katfhleen Kavalec (foto 1), apoi cu ambasadorul Marii Britanii, Andrew Noble (foto 2). Temele abordate in cadrul discutiilor au privit, conform Ministerului Justitiei, “proiectiile de dezvoltare, pe termen mediu si lung, ale sistemului judiciar din Romania, precum si vulnerabilitatile cu care se confrunta” sau “progresele realizate in domeniul Justitiei de catre Romania in anul 2022”.

In ceea ce ii priveste pe sefii CSM, Daniel Gradinaru si Daniel Horodniceanu, acestia au avut o intrevedere cu ambasadorul Marii Britanii, cei doi prezentand “obiectivele noii conduceri a Consiliului Superior al Magistraturii privind consolidarea rolului institutiei de garant al independentei justitiei, dar si de crestere a eficientei sistemului judiciar”. De asemenea, discutiile au vizat si aspecte privind “evaluarea judecatorilor si procurorilor” si “eficientizarea activitatii instantelor si parchetelor”.

 

Iata comunicatul Ministerului Justitiei privind intalnirea lui Catalin Predoiu cu ambasadoarea SUA la Bucuresti:

 

“In cursul zilei de astazi, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a avut o intrevedere de lucru cu ambasadoarea SUA la Bucuresti, Kathleen Kavalec, in cadrul careia au fost trecute in revista progresele realizate in domeniul Justitiei de catre Romania in anul 2022 si stadiul colaborarii judiciare bilaterale.

Ambele parti au subliniat cooperarea foarte buna intre Romania si Statele Unite in domeniul combaterii criminalitatii, cooperare care va continua in baza parteneriatului strategic dintre cele doua state.

De asemenea, in cadrul discutiei, ministrul Justitiei a trecut in revista proiectiile de dezvoltare, pe termen mediu si lung, ale sistemului judiciar din Romania, precum si vulnerabilitatile cu care se confrunta, in opinia sa.

Dialogul constant intre ministrul Justitiei si Ambasada Statelor Unite va continua in viitor pe temele sus-mentionate”.

 

Iata comunicatul Ministerului Justitiei privind intalnirea lui Catalin Predoiu cu ambasadorul Marii Britanii:

 

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a avut, marti, 7 martie 2023, o intrevedere de lucru cu ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord in Romania, E.S. Andrew Noble, si cu Max Hill KC, Director al Procuraturii Publice si sef al Serviciului Procuraturii Coroanei pentru Anglia si tara Galilor (Director of Public Prosecutions, Head of the Crown Prosecution Service), in cadrul careia au fost trecute in revista progresele realizate in domeniul Justitiei de catre Romania in anul 2022 si stadiul colaborarii judiciare bilaterale.

Au fost abordate subiecte precum eficienta schimbului de documente in cadrul procedurilor de cooperare judiciara bilaterala, traficul de persoane, transferul persoanelor condamnate, procedurile de extradare, conditiile de detentie in penitenciare.

Ambele parti au subliniat cooperarea foarte buna intre Romania si Marea Britanie si vointa politica si institutionala a ambelor parti de a eficientiza aceasta cooperare, in interesul cetatenilor celor doua state. in cadrul discutiilor, Ministrul Justitiei a subliniat, pe larg, programele desfasurate deja de ani de zile de catre Ministerul Justitiei prin Administratia Nationala a Penitenciarelor, pentru extinderea capacitatilor de cazare si cresterea conditiilor de detentie in penitenciare.

Partea engleza a subliniat interesul deosebit pentru intensificarea cooperarii in combaterea traficului de fiinte umane, inclusiv sub aspectul imbunatatirii legislatiei aplicabile. in context, ministrul Justitiei a descris evolutia legislatiei penale in Romania dupa aderarea la Uniunea Europeana, aratand ca aceasta legislatie este in linie cu legislatia statelor europene si cu standardele europene. Nu mai putin insa, in context, ministrul Justitiei a informat partea engleza despre demersurile pe care Ministerul Justitiei le va initia in perioada imediat urmatoare pentru formarea unui grup de lucru largit care sa evalueze intreaga legislatie penala si politica penala a statului roman, pentru a identifica zonele in care aceasta poate fi modernizata si adaptata superior raspunsului necesar dinamicii accentuate a fenomenului infractional.

De asemenea, ministrul Justitiei a subliniat progresele inregistrate de sistemul judiciar din Romania dupa aderarea la Uniunea Europeana, fapt confirmat si de ultimul Raport pozitiv de tara primit de Romania din partea Comisiei Europene in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare din luna decembrie 2022, fapt ce trebuie sa constituie un argument puternic direct pentru consolidarea cooperarii judiciare cu terte state, inclusiv Marea Britanie, inclusiv din perspectiva recunoasterii si punerii in executare a hotararilor judecatoresti si transferul de persoane condamnate.

'Suntem gata sa intensificam cooperarea cu Marea Britanie, ca si cu alte state, pentru combaterea fenomenului traficului de persoane, o problema grava la nivelul intregului spatiu de justitie, drept si securitate juridica al Uniunii Europene si la nivel european, in sens larg geografic. Traficul de persoane este propagat de crima organizata, grupuri localizate uneori in afara Uniunii Europene, care exploateaza cetateni europeni, obtin fonduri ilicite din statele europene si le extrag in afara Uniunii Europene prin spalare de bani, ceea ce este inacceptabil, dupa cum am subliniat recent in cadrul Consiliului JAI de la Stockholm, din ianuarie 2023. Cooperarea cu statele membre ale Uniunii, dar si cu Marea Britanie, este cruciala pentru combaterea eficienta a fenomenului traficului de persoane si spalarii de bani. Suntem, de asemenea, interesati ca hotararile judecatoresti definitive, inclusiv cele penale, pronuntate de justitia romana, sa fie recunoscute rapid in terte state, inclusiv in Marea Britanie, asa cum procedeaza cu promptitudine si respectarea tuturor garantiilor procesuale instantele romane. Suntem interesati sa repatriem prin extradare orice cetatean roman care trebuie sa serveasca pedeapsa pronuntata de justitia noastra. Apararea unor persoane condamnate, pentru care s-a solicitat extradarea, in sensul ca justitia romana nu ar functiona potrivit standardelor europene, nu este justificata, dovada ultimul Raport pozitiv al Comisiei Europene in cadrul MCV, din luna decembrie 2022. Acuzatiile si apararile celor condamnati, in sensul ca sistemul penitenciar romanesc nu garanteaza structural respectarea drepturilor cetatenilor, sunt nejustificate si corespund unor realitati depasite ale anilor 1990-2000, dovada extinderea capacitatii de cazare si ridicarii standardelor de detentie an de an din penitenciarele romanesti, inclusiv prin „Programul Rezmives', derulat in conformitate cu angajamentele luate in cadrul Comitetului de Ministri al Consiliului Europei – Format Drepturile Omului in decembrie 2019, aflat in plina desfasurare in sistemul penitenciar, program cu care suntem in grafic pe perioada 2020 – 2022 si care va continua si in anii care urmeaza cu toata forta institutionala”, a declarat ministrul roman al Justitiei, la finalul intrevederii.

Dialogul constant intre ministrul Justitiei si Ambasada UK la Bucuresti va continua in viitor pe temele sus-mentionate”.

 

Prezentam comunicatul Consiliului Superior al Magistraturii privind intalnirea sefilor CSM cu ambasadorul Marii Britanii:

 

In data de 7 martie 2023, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii, a avut loc intalnirea conducerii Consiliului Superior al Magistraturii, domnul judecator Daniel Gradinaru, presedinte al Consiliului si domnul procuror Daniel-Constantin Horodniceanu, vicepresedinte al Consiliului, cu delegatia condusa de E.S. Andrew Noble, Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord in Romania in Romania si de dl. procuror Max Hill, directorul serviciului parchete din Marea Britanie.

Discutiile purtate au vizat subiecte de interes in materia reformei judiciare si a cooperarii judiciare intre Marea Britanie si Romania. Au fost, astfel, punctate, preocupari comune precum cele legate de situatia resurselor umane, de evaluarea judecatorilor si procurorilor, dar si de mecanismele din cele doua sisteme judiciare pentru a eficientiza activitatea instantelor si parchetelor.

Nu in ultimul rand, au fost prezentate obiectivele noii conduceri a Consiliului Superior al Magistraturii privind consolidarea rolului institutiei de garant al independentei justitiei, dar si de crestere a eficientei sistemului judiciar.

La finalul intalnirii, ambele parti si-au exprimat disponibilitatea spre o colaborare pe baza unor principii comune, fiind apreciata deschiderea Consiliului Superior al Magistraturii pentru consolidarea dialogului inter-institutional”.

Comentarii

# santinela date 8 March 2023 13:37 +8

Au avut o intrevedere pe dracu.Cei trei TUTARI au fost aliniati si li s-au trasat sarcini si ordine de indeplinit.Gretos nu alta. De ce nu l-au informat si pe ambasadorul Mozambicului,sau al Trinidad Tobago ? Nu ne mai facem bine cu 'coloana vertebrala" niciodata,atita timp cit aceste scaune din fruntea tarii sint ocupate de niste "astia"-slugi ordinare pe la cancelarii straine- !

# Cristache date 8 March 2023 17:14 +2

Predoiu - un ministru al justiției românește de cacao. Un trădător cum nu s-a mai văzut.

# Statul fanariot eșuat și mafiot date 8 March 2023 17:15 +6

Întrebare 1: Ce prerogative are un diplomat în justiția „independentă” a unui stat străin? Întrebare 2: De câte ori a mers ambasadorul României din SUA la US Attorney General și de câte ori a mers ambasadorul României din Anglia la Lord Chancellor să discute despre justiție? Dacă răspunsul este ZERO la ambele întrebări, atunci înseamnă că suntem o colonie fanariotă care pupă papucul la Înalta Poartă. Poți scoate românul din sclavie, dar sclavia din român niciodată.

# DODI date 8 March 2023 17:39 +1

Când nu ai coloană vertebrală, când profesia a fost ”câștigată” pe puncte și întreaga carieră ți-ai realizat-o specializându-te în fese prezidențiale sau securiste ce mai contează câteva fese în plus? Cu atât mai mult cu cât sunt străine. Și, probabil, au un alt gust și deschid o nouă perspectivă pentru viitorul... profesional.

# merinos predoiu date 9 March 2023 07:52 +4

Adica in traducere libera bancherii lumii vestice si-au trimis militienii in colonie sa verifice activitatea slugilor in implementarea legislatiei antinationale antiromanesti. Deci buey domnilor gardieni colonizatori, stati fara grija ca la justitie avem cea mai mare nulitate a planetei care n-a mers in viata lui decat in 4 labe si n-o sa urmeze decat directivele stapanilor care-l hranesc ca de altfel si nulitatea absoluta de la ministerul energiei.

# Botomei Vasile, doctor in drept, date 10 March 2023 09:41 0

Abrogarea faptei penale de folosire fara drept a denumirilor de Barou,UNBR,cabinet avocat, inventata prin art. 59(6)din legea 51/1995,care incalca art.10(1),art.15, art.7.1, art. 17din CEDO,art. 11(1) din CDFUE, constituie o cerinta urgenta!Pana atunci trebuie sa auda CCR,la termenul din 21-03-2023, dosar 1463D/2021; Citire din MJ: In context, ministrul Justitiei a descris evolutia legislatiei penale in Romania dupa aderarea la Uniunea Europeana, aratand ca aceasta legislatie este in linie cu legislatia statelor europene si cu standardele europene. Nu mai putin insa, in context, ministrul Justitiei a informat partea engleza despre demersurile pe care Ministerul Justitiei le va initia in perioada imediat urmatoare pentru formarea unui grup de lucru largit care sa evalueze intreaga legislatie penala si politica penala a statului roman, pentru a identifica zonele in care aceasta poate fi modernizata si adaptata superior raspunsului necesar dinamicii accentuate a fenomenului infractional.

# Catalin date 10 March 2023 21:11 +1

Nu rateaza nici o clanta ... :-*

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.04.2024 – Pensionare la Inalta Curte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva