21 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Despre crize

Scris de: Av. Lavinia TEC | pdf | print

21 September 2021 10:23
Vizualizari: 3499

In cartea sa Crisis and Leviathan, economistul Robert Higgs discuta despre fenomenul crizelor. Higgs sustine ca crizele sunt in esenta hrana pentru leviatan, o metafora a statului inventat de filosoful englez Thomas Hobbes si derivat dintr-un monstru marin biblic.


 

Higgs observa ca, de-a lungul timpului, crizele au servit drept catalizatori pentru cele mai mari expansiuni ale puterii de stat din istoria moderna.

New Deal a fost generat de Marea Depresii. Razboiul impotriva terorii si Patriot Act au fost urmasii atacurilor din 11 septembrie. Si apoi este Pandemia din 2020. Spre deosebire de pandemiile anterioare, oficialii din domeniul sanatatii publice au valorificat intreaga putere a statului pentru a incerca sa imblanzeasca COVID-ul.

In fiecare criza, ni se spune ca actiunile de urgenta intreprinse nu sunt doar necesare, ci temporare. Cu toate acestea, istoria arata ca, odata ce a trecut o criza, “leviatanul ingrasat continua sa stapaneasca”.

Exista pe net un meme:

Daca lasam politicienii sa incalce legea in caz de urgenta, politicienii vor crea o urgenta, astfel incat sa poata incalca legea”.

O alta versiune care circula este: ”Odata ce crizele sunt vazute ca o cauza legitima a actiunii extraconstitutionale, pregatiti-va pentru o abundenta de crize.”


Astept cu nerabdare sa vedem ce ne mai spune ONU: ca am intrat intr-o alta criza? Ca cere mai multa putere pentru state/guverne ca sa rezolve criza climatica? O criza generata tot de guvernanti, de cei cei au detinut si detin puterea de reglementare si tehnologia? Si criza asta climatica globala cat va dura?

Comentarii

# Baran Gheorghe date 21 September 2021 19:50 +109

Perfect adevarat. As recomanda pentru confirmare si pe reputatul si din pacate decedat , Alvin Toffler. in plus, crizele sunt din ce in ce mai dese,mai scurte ca durata si mai crunte pentru cei saraci mai eficiente pentru bogati. Pe langa mecanismul clasic al aparitiei crizei , a aparut un mecanism nou, unul de formare al crizei. Azi se poate spune ca se aduna si spun " hai sa mai punem de o criza!". Cum , e din ce in ce mai simplu ,pentru ca ingredientul esential este din ce in ce mai disponibil. Cu stima, respect si consideratiune tuturor celor incolonati pe drumul virtutii.

# Lita date 22 September 2021 12:28 +7

Realitatea confirma. Criza actuala (artificial creata) s-a derulat in etape. 1. "Covid", lockdown si "vaccinare" cu doua doze. 2. Varianta "delta", lockdown, "vaccinare" cu a treia doza si pasaport de cobai. Cu fiecare etapa au crescut restrictiile si vor creste pana cand ceva se va intampla si tiranii vor fi opriti.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva