16 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Despre lipsa completa, dar completa a democratiei in Romania

Scris de: GHEORGHE MOROSANU, FOST JUDECATOR | pdf | print

11 April 2022 16:45
Vizualizari: 2766

Democratia inseamna puterea poporului, si ea se manifesta prin alegeri libere. La noi se intimpla dupa cum urmeaza:


 

1. Abia scapat de restrictiile functiei de judecator, m-am repezit in politica, asa credeam eu, adica m-am inscris in partidul liberal. Sa fi fost prin 2013-14. La un moment dat, a venit in fruntea filialei un presedinte din alt judet. Eu, ucenic in politica, desi pensionar din alte sfere, nu m-am gindit sa-mi pun intrebari cu privire la traiectoria politica a respectivului. Dar, la una din sedinte, l-am auzit spunind, cu toata gura: Voi nu stiti ca pe mine m-a trimis aici Alina? (Cred ca stiti cine era Alina, si pe undeva mai este.) Adica, ciocu mic, aici eu dictez, plantat de sus. Ce alegeri, ce democratie?

Acest episod, si inca vreo doua, m-au facut sa demisionez din acel PNL, si, dupa ce am mai trecut printr-un partid si am mai facut o tentativa de intrare in altul (sint aproape traseist) m-am lamurit ca peste tot este cam la fel: in partidele politice nu exista alegeri, ci manevre prin care unii se catara pe functii mari, dupa care numesc sau revoca pe cei cu functii mai mici.

2. La spitalul judetean Neamt s-au rinduit vreo 8 directori intr-un an. Numiti, revocati si iar numiti de autoritatea politica a locului. Ce era daca s-ar fi facut o adunare generala, cu propuneri, candidaturi, vot si in final algerea unui director de catre intregul colectiv? Mai rau nu putea fi, oricum.

3. La scoli, stiti prea bine ce caraghioslicuri s-au petrecut, cu acele teste prin care viitorii directori erau verificati daca stiu cite copite are un magar, si altele asemenea. De ce sa nu fie alegeri si la scoli? Pentru ca nu vor puternicii, catarati pe functii in mod „democratic”, si doritori sa aiba acoliti ascultatori in toate structurile posibile.

Dar, ma veti intreba, ce cauta aceasta tema intr-o publicatie a justitiei? Va spun eu: pentru ca democratia, adica alegerile isi au locul la fel de bine si in justitie. Judecatorii, procurorii si grefierii sint persoane culte, mature, responsabile si buni cetateni. De ce trebuie sa le impuna altii conducatorii? Inteleg sa fie examene/concursuri pentru trecerea la o instanta superioara, la o calificare profesionala mai mare si la o treapta de salarizare idem. Dar cine sa ne fie „sefi” trebuie sa hotarim noi, cei care ridicam mina.

Astept sa ma contrazica valabil cineva, adica sa-mi arate ca exista, unde exista si cum se manifesta democratia in Romania. Pina atunci,


PS: Eram intr-o pauza la o sedinta din scurta mea cariera de liberal „oficial” despre care am scris mai sus. Schimbind citeva vorbe cu un domn pe nume Dorin Ursarescu, am remarcat ca avea la rever o delicata emblema „PNL” - cit un virf de deget - de metal galben. Vazind interesul meu, acel domn a desprins-o si mi-a intins-o: „Ti-o ofer; aur, 14 carate.” O ofer si eu in copie cititorilor mei. Originalul il pastrez pentru vremurile cind vom avea realmente in Romania democratie si partide democratice, fie ele liberale sau social-democrate, sau...

Comentarii

# dragos barna date 11 April 2022 17:37 +93

asa.e treaba in Ro, peste tot, smecheri si smecherii de la politician la magistrati, cei competenti sunt marginalizati sau eliminati,.asta e sistemul valorilor. din pacate.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 16.04.2024 – Rebranding la DNA

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva