27 January 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DESTEPTII CODURILOR (XXXII) – Curtea Constitutionala demoleaza articol cu articol Codul de procedura penala. In ultima decizie, care vizeaza art. 281 alin.(1) lit.b) din Cpp, CCR a constatat: ”Prin eliminarea din categoria nulitatilor absolute a nerespectarii dispozitiilor referitoare la competenta materiala si dupa calitatea persoanei a organului de urmarire penala, legiuitorul nu respecta principiul legalitatii - componenta a statului de drept"

Scris de: Gilda POPA | pdf | print

4 May 2017 18:04
Vizualizari: 14220

CCR a constatat o noua problema de neconstitutionalitate in Codul de procedura penala. Este vorba despre dispozitiile art. 281 alin. (1) din Cpp, prin care legiuitorul reglementeaza in categoria nulitatilor absolute. Mai precis, Curtea condusa de Valer Dorneanu (foto stanga) a admis cu majoritate de voturi exceptia de neconstitutionalitate a literei b) din articolul supus dezbaterii, care prevede ca nulitatea absoluta intervine cand apar incalcari ale dispozitiilor privind ”competenta materiala si competenta personala a instantelor judecatoresti, atunci cand judecata a fost efectuata de o instanta inferioara celei legal competente”. In argumentarea deciziei, judecatorii constitutionali au aratat ca ”nu exista nicio justificare rezonabila a eliminarii din categoria nulitatilor absolute a nerespectarii dispozitiilor referitoare la competenta materiala si dupa calitatea persoanei a organului de urmarire penala”.


Astfel, explica CCR, principiul legalitatii presupune, in principal, ca organele judiciare actioneaza in baza competentei pe care legiuitorul le-a conferit-o, iar, subsecvent, presupune ca acestea trebuie sa respecte atat dispozitiile de drept substantial, cat si pe cele de drept procedural incidente, inclusiv normele de competenta. In consecinta, Curtea a constatat ca, prin eliminarea din categoria nulitatilor absolute a nerespectarii dispozitiilor referitoare la competenta materiala si dupa calitatea persoanei a organului de urmarire penala, legiuitorul nu si-a indeplinit obligatia ce decurge din respectarea principiului legalitatii – componenta a statului de drept, ceea ce contravine art.1 alin.(3) si (5) din Constitutie.

Iata comunicatul CCR din 4 mai 2017:

”In ziua de 4 mai 2017, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.d) din Constitutia Romaniei, al art.11 alin.(1) lit.d), al art.29 si al art. 32 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a luat in dezbatere urmatoarele exceptii de neconstitutionalitate:

I. Exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 281 alin.(l) din Codul de procedura penala, care au urmatorul cuprins: „(1) Determina intotdeauna aplicarea nulitatii incalcarea dispozitiilor privind:

a) compunerea completului de judecata;

b) competenta materiala si competenta personala a instantelor judecatoresti, atunci cand judecata a fost efectuata de o instanta inferioara celei legal competente;

c) publicitatea sedintei de judecata;

d) participarea procurorului, atunci cand participarea sa este obligatorie potrivit legii;

e) prezenta suspectului sau a inculpatului, atunci cand participarea sa este obligatorie potrivit legii;

f) asistarea de catre avocat a suspectului sau a inculpatului, precum si a celorlalte parti, atunci cand asistenta este obligatorie."

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca solutia legislativa cuprinsa in dispozitiile art. 281 alin.(1) lit.b) din Codul de procedura penala, care nu reglementeaza in categoria nulitatilor absolute incalcarea dispozitiilor referitoare la competenta materiala si dupa calitatea persoanei a organului de urmarire penala, este neconstitutionala.

Curtea a retinut ca, desi noua legislatie procesual penala a operat unele modificari ale normelor ce guverneaza urmarirea penala si, implicit, a competentei de realizare a acesteia, aceste modificari nu au determinat o diminuare a importantei acestei faze procesuale si nici a rolului pe care organul de urmarire penala il ocupa in cadrul procesului penal. Astfel, nu exista nicio justificare rezonabila a eliminarii din categoria nulitatilor absolute a nerespectarii dispozitiilor referitoare la competenta materiala si dupa calitatea persoanei a organului de urmarire penala.

Totodata, Curtea a constatat ca reglementarea competentelor organelor judiciare este un element esential ce decurge din principiul legalitatii, principiu ce se constituie intr-o componenta a statului de drept.

Curtea a retinut ca o regula esentiala a statului de drept este aceea ca atributiile/competentele autoritatilor sunt definite prin lege. Principiul legalitatii presupune, in principal, ca organele judiciare actioneaza in baza competentei pe care legiuitorul le-a conferit-o, iar, subsecvent, presupune ca acestea trebuie sa respecte atat dispozitiile de drept substantial, cat si pe cele de drept procedural incidente, inclusiv normele de competenta. In ceea ce priveste legiuitorul, principiul legalitatii il obliga pe acesta sa reglementeze in mod clar competenta organelor judiciare, pe de-o parte, dar si sa adopte prevederi care sa determine respectarea acesteia in practica, pe de alta parte. Aceasta deoarece implementarea adecvata a legislatiei poate fi obstructionata prin absenta unor remedii suficiente, precum si printr-o reglementare insuficienta sau selectiva a sanctiunilor relevante.

De asemenea, Curtea a constatat ca dovedirea unei vatamari a drepturilor persoanei interesate prin nerespectarea de catre organul de urmarire penala a dispozitiilor referitoare la competenta dupa materie si dupa calitatea persoanei se transforma intr-o proba greu de realizat de catre cel interesat, ce presupune, in fapt, o veritabila probatio diabolica. Acest fapt contravine dreptului la un proces echitabil.

Asa fiind, Curtea a constatat ca, prin eliminarea din categoria nulitatilor absolute a nerespectarii dispozitiilor referitoare la competenta materiala si dupa calitatea persoanei a organului de urmarire penala, legiuitorul nu si-a indeplinit obligatia ce decurge din respectarea principiului legalitatii – componenta a statului de drept, ceea ce contravine art.1 alin.(3) si (5) din Constitutie.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantei judecatoresti care a sesizat Curtea Constitutionala, respectiv Tribunalul Neamt– Sectia penala”.

Comentarii

# Ultimul Charlot date 4 May 2017 20:17 +3

Saracu Bujorean... a dat gaura la macaroana. El, sefii lui si magistratii care l-au sustinut o vreme. Se apropie ziua judecatii

# Vladimârrr...!!! date 4 May 2017 20:20 +2

Sa fi citit oare Eminescu constatarea de mai sus a C.C.R. când a zis: "Nu cerceta aceste legi, ca ești nebun de le-nțelegi !" Citind numai titlul, m-am liniștit: nu am înțeles absolut, dar absolut nimic, deci, slava Domnului nu sunt nebun ...!!! Fără intenția de a-i jigni, astept explicații de la cei care au înțeles ceva.

# DOREL date 5 May 2017 08:14 +1

Mai draga, e foarte simplu, e ca la neamu' lu' Manivela: daca ai permis numai de catg. B, nu poti conduce camioane, daca ai de cat. C poti conduce camioane da' nu cu remorca, s.a.m.d. Adica, in statul de drept, Cpp-ul permitea, de ex., ca un tablagiu sa se sesizeze, sa-l ancheteze si chiar sa-l retina, pe - sa zicem - Tariceanu, daca asa vrea muschiu' lu' cine da ordinu' ! Par examplle, DNA putea sa cerceteze santaj, viol sau accidente de circulatie si nu era nulitate. Si, b): basca ca (pardon de cacofonie) in felu' asta se acopereau si toate nulitatile de dinainte, adica, la o adica, era acoperita retroactiv magaria din cazul Rarinca unde DNA n-avea competenta, acu' cred ca ai understand ! Parerea mea ..

# Vladimârrr...!!! date 5 May 2017 16:32 +2

Dorele, dacă zici ca ai înțeles ceva, înseamnă ca George Coșbuc (ca de el era vorba, dar matale cu cultura "auto" nu te-ai prins de "cursa"), a avut dreptate.

# DOREL date 6 May 2017 20:58 0

Ai si tu dreptate ! Parerea mea ...

# Edelweiss - Nedumirit de Căcănăreala judiciară din Bukowina date 4 May 2017 20:44 +3

În lumina acestei decizii salutare, poate fi conceput de admis de vreo nebună instanță ca un polițist fără mandat de supravegehere, fără plângere sau denunț formulat, ÎN AFARA ORICĂREI PROCEDURI PENALE, să efectueze activități investigativ-operative cu caracter intruziv în viața unei persoane? Pentru ca mai apoi materialul nelegal să fie folosit de organul de UP în instrumentarea unui dosar de ultraj judiciar - 279 C.p. - competență EXCLUSIVĂ de procuror? Pentru ca mai apoi plângerea pen. a inculp. formulată împotriva polițistului, sub aspectul „Uzurpării funcției”, să fie clasată sub motivul că „probele milițianului nu au fost folosite la dovedirea infracțiunilor.” Iar pentru ca paradoxul să fie maximal, în baza acelorași probe să se pronunțe o hotărâre de condamnare a persoanei supravegheată nelegal. Persoană căreia i-au fost respinse în 2 faze de cameră preliminară toate excepțiile de nulitate ale actelor de urmărire penală. ??? Bibliografie: PCA Sv. PJ Rădăuți, PJ Sv, J Sv. T Sv.

# DOREL date 5 May 2017 08:18 0

Mai Vladimarr..., acu' vezi ce nenorociri se puteau intampla ? 

# Iulian date 5 May 2017 08:57 +2

Am mai spus si se pare ca se confirma, din pacate. Neconstitutionalitatea va depasi articolele si ajunge usor, usor si la copertile codurilor in acest ritm. Desigur, nu m-ar suprinde sa cuprinda si paginile cu indexul alfabetic!!! Dar eu stau linistit pentru ca vine dl profesor Tudorel si propune (la calende) modificari din cele mai constitutionale!

# ubu date 5 May 2017 14:15 +2

exista, totusi, si disp. constitutionale in codurile astea ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.01.2025 – Judecatoarea care l-a executat pe dusmanul lui Coldea pune roba in cui

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva