13 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Desteptii prescriptiei

Scris de: av. Silvia USCOV | pdf | print

22 July 2022 15:13
Vizualizari: 7614

Pentru „desteptii prescriptiei”, care considera ca doar in perioada 2018-2022 nu am avut acte de intrerupere a prescriptiei, dar, in acelasi timp, ca am putea avea un act valid de intrerupere a prescriptiei in 2017, spun cele de mai jos.Sa zicem ca avem 3 infractiuni de furt: una din 2016, una din 2017 si una din 2019, iar prin anul variolei maimutei 2022 noi inca nu stim daca pe omul nostru il condamnam definitiv sau nu. Prin 2018 vine CCR si ne da o decizie de unii nu stiu care-i sunt efectele, dar care lasa o coada de topor pe care altii sireti o folosesc ca sa spuna ca CCR nu a zis ca e neconstitutional textul care incrimineaza furtul, ci ca ar fi el constitutional daca il aplicam doar intr-un anumit fel. Pentru ca niste judecatori se incapataneaza sa condamne furtul in continuare, revine CCR in 2022 si zice expres ca inca din 2018 a spus ca e neconstitutional furtul si mai declara neconstitutionala si coada de topor.

Acum vin intrebarile magice:

- Il condamnam pe omul nostru doar pentru infractiunile din 2016 si 2017, dar nu si pentru cea din 2019, care e ulterioara deciziei CCR din 2018?

- Sau nu putem sa il condamnam pe omul nostru pentru niciuna dintre infractiuni pentru ca in 2018 CCR a spus ca e neconstitutional textul si asta a facut sa dispara de tot norma, in amonte, inca de la adoptarea ei?

Pai cum sa il condamnam noi in 2022 pentru o infractiune din 2016, cand in 2018 noua ne-a disparut de tot norma? Aplicam o norma „moarta” intr-o hotarare judecatoreasca?

In limbaj elegant, se spune ca s-a rasturnat prezumtia de constitutionalitate a normei, dar nu e cazul sa mai fiu eleganta dupa ce am citit un articol in care un judecator, care nu ar trece la drept constitutional nici macar din mila, a pronuntat o solutie de condamnare aplicand o norma „moarta”. Bine, a mai facut o chestie „desteapta”: a combinat Vechiul Cod penal cu Noul Cod penal, adica a creat o lex tertia. Cica Vechiul Cod penal se aplica textului de incriminare si Noul Cod penal se aplica prescriptiei, adica a mai incalcat si Decizia CCR 265/2014 (cea cu privire la aplicarea art. 5 Cod penal). Daca un om n-ar fi la inchisoare acum, hotararea judecatoreasca ar fi de Times New Roman al Dreptului.

Despre cei care mai sustin ca normele care vizeaza prescriptia sunt de drept procesual, si nu de drept penal substantial, ii trimit la Dongoroz, dar nu in forma trunchiata din circulara PICCJ-ului, ci in cea extinsa, din cartea autorului. Sau chiar in jurisprudenta ICCJ, daca nu o vor pe cea de la „dusmanul judecatorilor”, CCR.

Despre cei care mai sustin ca Decizia CCR 297/2018 pe prescriptie ar fi o decizie interpretativa, cand chiar cel care interpreteaza Constitutia si autorul deciziei, anume CCR, spune ca e decizie simpla de neconstitutionalitate, nu pot sa le spun decat sa se lase de profesie, ca e clar ca ii incurca la rationamentul logic. Sau macar sa ne semnalizeze daca vor vreo functie si de aceea ar spune orice numai sa fie avuti in vedere cand se fac propunerile.

Si ca tot veni vorba despre rationamentul logic, ma pun si eu in pielea unui judecator si pe bune ca nu inteleg de ce mi-as dori sa fac atatea contorsiuni mintale, sa tratez ca pe o femeie de moravuri usoare Dreptul, numai ca sa condamn un om.

In concluzie, pentru „desteptii prescriptiei” am urmatorul sfat: intai se determina legea penala mai favorabila care se aplica „in bloc”. Nu facem o salata din toate legile, doar-doar il condamnam pe nefericit. Pana acum in majoritatea cazurilor aveam Vechiul Cod penal ca lege penala mai favorabila, ca deh, nu prea existau dosare cu o singura infractiune, dar de acum inainte trebuie sa ne obisnuim ca in majoritatea cazurile probabil devine Noul Cod penal legea penala mai favorabila datorita (pentru voi e „din cauza”) deciziilor CCR pe prescriptie.

Apoi sa nu credeti ca mai pot fi considerate acte valide de intrerupere a prescriptiei cele care ar fi aplicate prin raportare la o norma „moarta”. Ca tu aplici norma astazi si, cand sa o introduci tu in rationamentul logico-juridic, ia-o de unde nu-i. Nu conteaza cand a murit, ci conteaza ca astazi nu o mai poti utiliza ca sa validezi actul de intrerupere a prescriptiei.

As fi scris un articol juridic, tehnic si serios, asa cum mi-am pregatit concluziile pentru instanta, dar daca vad ca ne batem joc de Drept, intru si eu in acest joc si va explic altfel decat in stilul meu obisnuit lucrurile pentru ca exista o limita de suportabilitate a tuturor aberatiilor pe care le citesti ca practician al dreptului.

Comentarii

# Demostene date 22 July 2022 16:10 +28

Faină pledoaria, cu fainoșag.

# Oricum Vudrea trebuie s-o ia ... date 22 July 2022 20:53 +317

Blonhilda lu` Petrov e vinovata de mult mai multe decat are ea dosare ; o alta chestie e ca asa cum unii au fost terfeliti in beci pe legi strambe , sper ca nu se vor suci tocmai pentru ea care a supt atata de la buget ...

# LuciConstantinescu date 23 July 2022 09:09 +5

Judecatorii care se opun si refuza aplicarea deciziilor CCR sint bandiții care știu că pierd șpaga a peste 4000 de dosare cu oameni nevinovați ce vor trebui achitați

# Gica contra sistemului date 23 July 2022 16:38 +322

Mai doamna, e varza Dreptul in capul matale. Cred ca publici numai ca să-ți atașezi fotografia la articol, crezând ca ești drăguță. Oi fi, dar in Drept ești varza. Părerea mea! Pai deciziile CCR din 2018 și 2022 dispun asupra prescripției răspunderii penale, nu dezincrimineaza infracțiunea de furt, asa cum încerci mata sa explici chestiunea. Apoi anii sunt prost aleși. Astfel dacă fiecare fapta e încadrată individual ca infracțiune, având în vedere termenul de prescriere de 5 ani, pentru furtul infracțiune de baza, nu mai vorbim de cel calificat, atunci fapta din 2016 este prescrisa iar celalalte doua din 2017 și 2019 sunt încă în termen de prescripție, asa ca oricâte acte ar fi făcut procurorul nu se pune încă problema aplicării legii penale mai favorabile. Ia mai recitește mata putin materia ca se pare ca ai cam lipsit la lecțiile astea.

# Ce e acela "rationament logico-JURIDIC" ? date 23 July 2022 18:47 +169

E ceva ce e deasupra logicii prin adaugare sau sub logica prin adaugare ca daca ar fi un rationament logic...ar fi doar logic.???? Orice e diferit de logic...e cum vrea muschii gruparii care vremelnic are atrasa autoritatea exclusiva de a dispune de resurse asociate violentei e stat.

# maxtor date 24 July 2022 16:38 +1

" Cine tace și face? Cine comunică mai bine când tace? ... Cine provoacă fiori și insomnii ?... Cine e generalul ?????? "

# nae din dealul feleacului date 24 July 2022 17:51 +13

#Gica contra sistemului in mare masura ai dreptate;acuma ca Silvia,vorba intre noi,e chiar frumoasa!Ce e si cu presciptia asta,e ca si fictiunea legii denumita "vine prin reprezentare".Ca sa faci ordine presciptie nu ar trebui sa opereze, cum nici venirea prin reprezentare nu ar trebui admisa;toate faradelegile comise trebuiesc pedepsite si nu prin hatisul cuvintelor facute scapate de pedeapsa.

# Nu stiu "esact" cum e cu prescriptia... date 25 July 2022 18:40 +109

dar am o intrebare de 100 de puncte : chiar nu-l phoote nimeni pe arabocul tiran scabros Arafat ? :-* Oilor, treziti-va ! Nu va mai amintiti ce nazism a facut facocerul asta ? Vroia sa nu va mai lase la serviciu daca nu va inoculati cu ******t ala experimental ; noroc ca a cazut la ameriloci , la curtea federala treaba, caci altfel jumate erati morti de inanitie ... De fapt de prosti, daca ne gandim mai bine . :eek: Pe Citzu - maztu , cand il puneti sa plateasca pt. infinitele doze de ******t comandate? PS. De aia aveti ce aveti, ca sunteti ca balega !

# Placutze suedeze la SRI , en gros ! date 28 July 2022 16:11 +48

Caci astia il sustin pe lepra de Arafat !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 13.06.2024 – Buda nu se da dus

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva