24 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DEZASTRU LA ADMITEREA IN MAGISTRATURA – Candidatii au picat pe capete la concursul de admitere in magistratura: mai putin de 20% au reusit sa ia nota de trecere. Dintre cei 282 de candidati care au sustinut proba scrisa de verificare a cunostintelor juridice, teoretice si practice, doar 56 au fost admisi (Tabelul)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

12 March 2023 12:04
Vizualizari: 26875

Situatia grava in care se gaseste magistratura romana – provocata de valurile de pensionari de anul trecut – risca sa devina de nedescris. Locurile libere ramase dupa pensionari abia pot fi ocupate de profesionisti ai dreptului din alte domenii.Consiliul Superior al Magistraturii – avandu-i ca presedinte pe judecatorul Daniel Gradinaru (foto stanga) si ca vicepresedinte pe procurorul Daniel Horodniceanu (foto dreapta) – a publicat joi, 9 martie 2023, tabelul cu notele obtinute de candidatii la proba scrisa (de verificare a cunostintelor juridice, teoretice si practice) a concursului de admitere in magistratura organizat in perioada 14 octombrie 2022 – 15 iunie 2023. Este vorba despre concursul destinat fostilor judecatori si procurori care au parasit sistemul din motive neimputabile, precum si persoanelor care au activat cel putin 5 ani in alte profesii juridice: magistratii-asistenti, grefierii, asimilatii, avocatii, notarii, executorii etc. (Gasiti la final lista lor completa.)

Dupa cum vedeti in tabelul de mai jos, mai putin de unul din cinci candidati a reusit sa obtina medie de trecere. Conform art. 72 alin. 7 din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor, „pentru a fi declarat admis la proba scrisa de verificare a cunostintelor juridice, candidatul trebuie sa obtina cel putin nota 5 la fiecare lucrare si cel putin media 6”. Chiar daca in tabel apar 59 de candidati cu media de cel putin 6, patru dintre ei au obtinut cel putin o nota sub 5 la una dintre cele doua probe. De aceea, numarul final al candidatilor declarati admisi la aceasta proba este de numai 56, din totalul celor 282 care au participat. Asadar, numai 19,85% (vezi facsimil).

Incheiem, redand lista completa a profesionistilor dreptului eligibili sa participe la asemenea concursuri de admitere in magistratura (potrivit art. 63 alin. 1 din Legea 303/2022):

Pot fi numiti in magistratura, pe baza de concurs, daca indeplinesc conditiile prevazute la art. 5 alin. (3), fostii judecatori si procurori care si-au incetat activitatea din motive neimputabile, personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, avocatii, notarii publici, asistentii judiciari, consilierii juridici, executorii judecatoresti cu studii superioare juridice, personalul de probatiune cu studii superioare juridice, ofiterii de politie judiciara cu studii superioare juridice, grefierii cu studii superioare juridice, persoanele care au indeplinit functii de specialitate juridica in aparatul Parlamentului, Administratiei Prezidentiale, Guvernului, ministerelor, Curtii Constitutionale, Avocatului Poporului, Curtii de Conturi sau al Consiliului Legislativ, in Institutul de Cercetari Juridice al Academiei Romane si Institutul Roman pentru Drepturile Omului, cadrele didactice din invatamantul juridic superior acreditat, precum si magistratii-asistenti, cu o vechime in specialitate de cel putin 5 ani”.

 sursa foto: Jurnalul.ro

Comentarii

# Manu date 12 March 2023 12:22 +10

Nu vor să ocupe locurile ! au modificat subiectele in timpul examenului Cei 280 sunt candidați trecuți deja de prima probă cu note mult peste baremul minim de 60 de puncte. Notele la civil sunt mult subevaluate !!! Mai bine căutați motivația pentru care nu vor să ocupe locurile.

# Alex date 12 March 2023 12:34 +3

defapt 49 pentru ca 7 au luat concursul din toamna si sunt deja magistrati.

# Alex date 12 March 2023 13:26 -10

Oricum, o aplicatie IA de tip ChatGPT ar putea sa-i inlocuiasca pe multi dintre ei. In China si cateva tari europene, deja e utilizata.

# pisicamitu date 12 March 2023 13:41 +1

Pacat! Sunt multe persoane dintre cele respinse, destul de bine pregatite si cu multa experienta privind legislatia, procedura si activitatea instantelor.Banui ca s-a urmarit cooptarea doar a anumitor persoane, de preferinta obediente ori cu scheleti in dulap, ptr o mai buna mani******re.

# santinela date 12 March 2023 14:52 +13

Pot sustine un pariu cu oricine ca Horodniceanu si seful ICCJ NU trec probele acestea.De fapt nu trec 75 % din magistratii actuali !

# Ion date 12 March 2023 16:28 0

Vedeți oameni buni cine pune în balanța dreptății adevărul!nu vă mirați dece a-ti fost nedreptățiți la procese!,atît pot cam de nota 5 spre 6,și fără să dea socoteală nimănui!

# ?????? date 12 March 2023 16:29 +2

@ Au fost incluși și în programul ,,România Educată", ?

# jurist cu vechime date 12 March 2023 16:33 +9

aceste examene sunt niste prostii care nu au nici o treaba cu practica. stim cum se intra in magistratura, multi puneau banuti si unul cu pile cumpara grila ca la avocati.sa nu-mi spuneti ca toti judecatorii stiu carte. eu ii vad in instante si ma minunez. in magistratura nu au ce cauta tinereii sub 35 de ani, fara o vechime de minim 10 ani de practica in instanta, ca jurist sau ca avocat. ce experienta are un notar sau mai stiu eu ce asimilati voi cu juristii si avocatii? numai juristii si avocatii pledeaza efectiv in instante, stiu procedura, stiu exact cum sta treaba intr-un proces. ma uit cat de slab pregatiti sunt judecatorii, dau termene peste termene aiurea, de lene, nu citesc dosarele, habar nu au ce e cu ei. voi stiti treaba asta? ati modificat aberant codurile sa se poata tergiversa procesele cu anii, a disparut celeritatea. o invoci degeaba. legea spune clar ce se se intampla daca nu respecti procedurile ca instanta, insa instanta stiind ca nu este sanctionata...pa si pusi

# maxtor date 12 March 2023 23:29 -1

vrajeala sparta: prin 2005 din 2'000 de candidati reusisera doar 2, 1+1=2.

# Felix date 13 March 2023 11:14 0

Ce nu v-ați prins ? ei vor să nu mai intre nimeni pentru a-și umfla salariile și păstra pensiile. Elite că și ei nu mai găsești așadar merită pentru că sunt așa putini dublarea pensiilor și salarilor !!! Genii că ei nu mai găsim deci să-i ținem în puf !

# Trioda date 13 March 2023 13:50 0

Daca jurisconsultii sunt asa de buni, de ce firmele si institutiile publice care ii au pe statul de plata mai incheie contracte si cu cabinete/societati de avocati? Nicicum nu e bine, daca erau multi admisi, se spunea ca au intrat in sistem la apelul bocancilor. Nu pot fi excluse nici aranjamentele, s-a mai vazut.

# Retardanis date 13 March 2023 15:25 0

Noroc ca mai este proba de 'interviu' unde situatia se redreseaza pentru 'ai nostrii'. Concursul asta pute rau de tot.

# Besleaga date 13 March 2023 16:25 0

GOLANIE !!!. SANTAJ !!! Vor sa demonstreze ca daca li se taie pensiile ultraspeciale si avantajele tot la fel de suprarealiste, Justitia va ramane fara juzi si fara porcurori. Daca candidatii sunt atat de loaze oare printre profesorii de la facultatile de drept care le-au acordat diplome de licenta nu sunt si persoane din randul acestor ”destepti” de examinatori ???. Nu isi dau ei acum cu stangul in dreptul sau cu tesla in ovale ?. Si de ce societatile comerciale , pe langa consilierii juridici folosesc avocati ?. Ptr ca pe consilierii juridici, directorii si administratorii societatilor respective ii pune sa isi asume raspunderea daca pierd vreun proces. In timp ce, folosind avocati precum Sova, Ponta, Cazanciuc, Fenechiu, etc. ce detin si functii politice inalte sau demnitati parlamentare se pune justitia sub presiune ploitica si se face trafic de influenta la vedere.Asa sa stiti !.

# mitrut date 13 March 2023 18:13 0

Pacat de cei picati, erau buni de ministri!

# Trioda date 13 March 2023 22:31 0

Dl. consilier juridic are legitime nemultumiri, dar n-as generaliza.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.06.2024 – Prinsa in scandalul Coldea, Kovesi si-a reactivat propagandistii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva