25 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DEZBATERE FACIAS – Seful APR, procurorul Constantin Sima propune reintroducerea recursului in anulare in instante si a controlului de fond facut de inspectori din Parchetul General. Deputatul PNL Alina Gorghiu cere sanctionarea disciplinara a procurorilor care incalca legislatia! Victor Alistar de la TI Romania: ”Folosim CSM pentru lupta politica dar nu pentru corectarea erorilor"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

4 December 2012 19:07
Vizualizari: 11803

 

FACIAS – Fundatia pentru apararea cetatenilor impotriva abuzurilor statului a organizat, marti, 04.12.2012, la Clubul Parlamentarilor ”Ion Ratiu„ din incinta Palatului Parlamentului dezbaterea "Amenintari la adresa statului de drept". Printre cei care au participat si au luat cuvantul la evenimentul moderat de directorul executiv al FACIAS, Oana Florea (foto 1), s-au numarat Victor Alistar, directorul Transparency International Romania, deputatul PNL Alina Gorghiu (foto 3) si procurorul Constantin Sima (foto 2), presedinte al Asociatiei Procurorilor din Romania. Temele de dezbatere au reprezentat probleme actuale cu care se confrunta din ce in ce mai mult sistemul judiciar si care se resfang in mod direct, negativ, asupra cetatenilor si chiar si asupra magistratilor. Una dintre problemele intens dezbatute se refera la "Legalitatea interceptarii convorbirilor telefonice si divulgarea continutului acestora in faza de cercetare penala". O alta tema, la fel de controversata este "Practica neunitara a insantelor din Romania", dar si problema care vizeaza "Cazuri de erori judiciare si imixtiunii ale politicului in justitie".


Erori judiciare cu BOR

Primul care a luat cuvantul in a-si sustine parerea fata de erorile judiciare a fost presedintele Transparency International Romania, Victor Alistar, care a expus participantilor la dezbatere un caz in care era implicata Biserica Ortodoxa Romana si in care s-a ajuns la evacuarea preotilor din biserica si a efecturarii de perchezitii in casele acestora dar si a ridicarii de obiecte sfinte: "Este vorba despre un conflict in interiorul Bisericii Ortodoxe Romane care are ca participanti un protopop, doi preoti, procurori si politisti. Dupa ce Episcopia Sloboziei si Calarasilor a decis sa ii cateriseasca pe preotii bisericilor din localitatile Reviga si Mircea cel Batran, enoriasii au spus ca vor ca cei doi preoti sa ramana sa slujeasca si au facut front comun impotriva deciziei Episcopiei, care nu a reusit sa ii scoata pe preoti din biserica. S-a ajuns pana acolo unde s-a facut evacuarea in baza unei ordonante presedintiale, iar Judecatoria Slobozia a dispus evacuarea. S-a ridicat in acest sens exceptie de nelegalitate. Abuzurile apar cand Episcopia a accesat Parchetul, care la randul lui a facut perchezitii in casele fostilor preoti. Mai grav este ca s-au facut perchezitii si la adrese unde nu era incuvintata perchezitia. Toate aceste perchezitii au fost facute abuziv cu interes de discreditare a celor doi preoti caterisiti. Trebuie sa precizez ca la aceste perchezitii nu a participat procurorul de caz. Si acum se nasc anumite intrebari: cum a semnat un judecator un mandat pentru un obiectiv care nu era vizat si cum de nu a participat procurorul la perchezitie? Noi am solicitat CSM sa intervina si ni s-a spus " Noi nu intervenim pe fondul cauzei". Vorbim de abuz in serviciu si nu putem sa nu ne intrebam ce fel de unitate de masura foloseste parchetul?"

Constantin Sima: "Practica unitara poate exista daca in instante se introduce recursul in interesul legii"

La randul sau, procurorul Constantin Sima, presedinte al Asociatiei Procurorilor din Romania a scos in evidenta faptul ca CSM nu ar fi putut sa intervina si sa declanseze procedura disciplinara intrucat nu se ocupa de fondul cauzei: "Ce ar fi putut sa faca CSM? Sa declanseze procedura disciplinara? Nu ne pronuntam pe cauze aflate in curs, dar din ceea ce am inteles de la Victor Alistar ca exista 2 probleme: practica unitara de la parchete si insante – s-a batut atata moneda pe faptul ca Parchetul General nu este independent. Pai nu este independent. Pledez pentru independenta legii! O alta problema este aceea ca nu mai exista controlul de fond, care se facea odata la 18 luni de catre inspectorii procurori din Parchetul General. Nu se mai verifica solutii, iar CSM nu are calitatea de a verifica procedura. Exista o practica neunitara. Nu se valorifica piramida organizatorica. Practica unitara si la instante si la parchete poate exista daca in instante se introduce recursul in interesul legii, care permite corectura unei hotarari gresite. Poate sa fie data de Avocatul Poporului sa de Procurorul General. Pana in 2006 nu am avut probleme de acest fel".

In acest sens, Victor Alistar, directorul executiv al TI Romania a adus completari: "Ce se intampla cu aceasta neglijenta profesionala? Nu cred in independenta justitiei care nu este sustinuta e practica judiciara. Care este solutia in momentul asta pentru cetateni? Sa astepte reforma in justitei in conditiile care de 20 de ani nu s-a intamplat nimic? Problema este ca in prezent sistemul judiciar este decredibilizat. Credibilitatea si legitimitatea actiunii, pe asta se bazeaza cetateanul. Folosim CSM pentru lupta politica dar nu pentru corectarea erorilor".

Oana Florea: ”Interceptarile convorbirilor telefonice au creat o isterie in Romania”

In ceea ce priveste practica interceptarilor convorbirilor telefonice si a publicarii stenogramelor in mass media in timpul anchetei, Oana Florea directorul executiv al FACIAS este de parere ca s-a creat o psihoza care dauneaza cetatenilor: "Cred ca aceasta practica a interceptarii convorbirilor telefonice nu este suficienta in cazul formularii unor acuzatii, si cred ca ea trebuie completata cu alte probe. Nu sunt suficiente interceptarile telefonice ca sa judeci un om si poate chiar sa il trimiti in inchisoare. Trebuie sa admitem ca in Romania este o isterie generala cu vorbitul la telefon. Este o psihoza! De asemenea, nu este normal sa apara la televizor interceptari dintr-un caz in desfasurare. Nu este normal nici ca un jurnalist sa se duca la o instanta, sa faca cerere si sa aiba acces la un dosar in curs de solutionare si sa publice interceptari din dosar".

Alina Gorghiu: "E jenant sa vii ca procuror in Parlament cu un dosar in care nu ai niciun fel de proba"

De aceeasi parere este si deputatul PNL Alina Gorghiu care considera ca in Romania a devenit o practica publicarea stenogramelor din dosare, iar singurul scop pentru care sunt folosite acestea este strict politic: "Ne-am obisnuit sa vedem la televizor stenogramele desi dosarul se afla in cercetare penala. Sunt oameni politici care si-au terminat cariera dupa ce au aparut in presa astfel de stenograme, iar dupa ani de zile de procese au fost achitati. Va dau un exemplu, cazul fostului ministru Victor Paul Dobre. In dosarul referendumului sunt 900 de pagini care contin comunicate de presa si documente oficiale care nu au legatura cu speta in cauza. Dintre acestea 50 de pagini au interceptari si in 5 pagini sunt de conversatii ale domnului Dobre. Singurul lucru incriminator daca vreti a fost ca o persoana cu care domnul Dobre a vorbit a afirmat "iesi din grupul acela infractional organizat". Nu a fost nici macar afirmat de catre el, ci de cel cu care vorbea. E jenant sa vii ca procuror in Parlament cu un dosar in care nu ai niciun fel de proba. Trebuie sa remarc si ca de la an la an numarului mandatelor de interceptare creste devastator, lucru care este ingrijorator. Intr-o tara nu are cum sa fie ascultati toti cetatenii. Este o psihoza a ascultarii telefoanelor care duce la dementa. In acest fel se decredibilizeaza ideea de justitie ideea de justitie, oamenii nu mai au incredere in justitie, iar recredibilizarea trebuie sa inceapa din sistem nu din afara lui. Cred ca in raportul MCV ar trebui sa se atraga atentia asupra faptului ca un document strict confidential ajunge public. Pana atunci, astept sa vad primul procuror care va avea de suferit disciplinar pentru ca a facut un gest care nu corespunde cu legislatia din Romania".

"Stenogramele sunt folositoare in scop politic"

Intrebata de directorul FACIAS, Oana Florea, daca se poate vorbi de amestecul politicului in justitie, deputatul Alina Gorghiu a raspuns: "Stenogramele sunt folositoare in scop politic. Asta nu poate fi insa dovedit, poate fi doar presupus. Justitia televizata este nefolositoare pentru toata lumea. In ceea ce priveste audierile de la CSM, consider ca nicio institutie publica din Romania nu functioneaza bine sub interimat. Eu personal ma astept de la procurorul sef al DNA si de la Procurorul General al Romaniei sa fie urati de politicieni. Nu trebuie sa existe consens cu politicul".

Comentarii

# Rex date 4 December 2012 19:22 +6

Si pe urma pe cei care ii verifica si sanctioneaza pe solutii pe magistrati cine ii verifica si sanctioneaza? Iar apoi, pe cei care ii verifica pe cei care ii verifica pe judecatori si procurori si se baga pe solutiile lor cine ii verifica? Si tot asa! Palavragii demagogi care nu inteleg nimic!

# Ghita Bizonu' date 4 December 2012 19:45 +3

Dar nu este in neregula ca in cursul urmariir penale sa iasa date din dosar? Si oare nu poate fi tras la rapsundere un procuror cae se prezinta cu un dosar in care nu exista probe?! (bun inteleg ca im baza unor "date" - articol de ziar, delatiuni,- se poa incepe o urmarie penala. SI ca in final sa se descopere NIMIC. Plasa se inchuide dosarul. INSA sa faci rechiztoriu pe NIMIC deja mi se pare prea mult!!!)

# LEGEA 3/48 date 4 December 2012 19:45 -2

Recursul in anulare doar in favoarea condamnatului. Condamnarea lui Bota la ICCJ dupa 3 achitari def. ne-a costat condamnarea la CEDO (BOTA vs Romania 04.10.2008).

# Ghita Bioznu' date 5 December 2012 11:39 0


Citeza pe LEGEA 3/48
Recursul in anulare doar in favoarea condamnatului. Condamnarea lui Bota la ICCJ dupa 3 achitari def. ne-a costat condamnarea la CEDO (BOTA vs Romania 04.10.2008).
Ptr ocrece eventualitater este vorba de cacul (Requête no 16382/03) despre ceva tigari neinregistrate, rupere de siklgili, neplata (la timp) a TVA si ceva incrcaturi conatbile soldate totusi cu o amenda contraventinala. adica niste cestii ce tin de "coruptie" nu de Barourile Constitutionale ale zisului Bota . Astea au fots cerea 24057/03 care a fost respinsa la 12/10/2004 in unanimitate. Ins aasa este la noi ... se incruciseaza cererelie si iese ca "barourile constituionale" ar fi castigat ca bita a castigat ca samd Si as fi curios de cand suntem in "COMMON LAW"?

# papagalule date 5 December 2012 12:32 0

Dezinformezi cu nerusinare, lacheule cutumiar. CEDO a statuat ca membrii Bonis Potra se pot asocia liber, practicand avocatura, cu respectarea Legii 51/1995 ! Lucru care s-a si intamplat. Inca ceva, in curand veti avea o mare surpriza, apropo de CEDO...

# Av. Catalin Racaceanu date 5 December 2012 16:09 0

:D :D :D ori lacheu ori cutumiar... e cam acelasi lucru.

# POLO date 10 December 2012 19:26 0

MAI LASA-NE CU SURPRIZELE TALE DE LA CEDO. SINGURA SURPRIZA PENTRU TINE SI BOTA, ESTE ACEEA CA VA EXECUTA CELE 6 LUNI DE INCHISOARE + CE MAI PRIMESTE. BAGATI-VA BINE IN CAPUL ALA CU UN SINGUR NEURON, CA BOTA NU MAI EXISTA, E ISTORIE.

# LEGEA 3/48 date 5 December 2012 12:35 0

ghita bizoane, tu daca nu stii sa scrii cum sa intelegi Beian vs Romania (common law) ?

# UNBR nedesfiintata prin L 3/48 date 4 December 2012 19:52 -1

Practica unitara? Trebuie doar sa cititi cauzele CEDO: Beian, Stefanica, Tudor, Episcopia BH... Aplicati-le, va rugam, suntem in COMMON LAW !

# ie ie ieeeee la Cluj date 4 December 2012 19:57 -1

  Numa io

# EU date 4 December 2012 20:15 +2

Tragedia este ca inca ne va costa mult prostia/incompetenta unor magostrati.Calvarul este ca le platim tot noi contribuabilii. Ar fi bine daca s-ar cerne putin in magistratura cei impusi politic si sa vezi cum functioneaza justitia la noi dupa.Si apoi avocatii au asigurari pentru mallpraxis, oare de ce ce nu s-a aprobat raspunderea magistratului pentru erorarile judiciare in mod vadite ca pana la urma urmei si ei sunt oameni. Nu trebuie generalizat ca nu toti judecatorii si procurorii sunt o apa si un pamant, ci doar cei impusi politic sunt marul stricat al justitiei din Romania. Ca exemplu ma aflam in apel intr-o cauza civila avand ca obiect actiune in revendicare intemeiata pe dispozitiile dreptului comun.Fond pierdut, cu o motivare oarecare si straina de cauza.Apelul pe care il fac pentru parti inserez o decizie a ICCJ ca urmare a admiterii recursului in interesul legii declarat de procurorul general al Romaniei care are efect de lege la momentul publicarii in monitorul oficial. Stie oare ce a precizat completul de judecata in apel?Nu va vine sa credeti dar a mentionat ca" este parerea colegilor de la ICCJ " deci doar o opinie, evident apel respins.Am facut recurs si desi sincer nu mai credeam ca se va mai castiga urmeaza bomba"caseaza decizia TB si sentinta civila si trimite cauza spre rejudecare primei instante" Motivarea cat se poate de elaborata si de corecta.Concluzia nu toti magistratii trebuie pusi in aceeasi oala, ca exista si oameni de calitate si care pot fi de un real succes pentru justitia din Romania.

# ROBYN HOOD date 4 December 2012 20:22 -1

PE 06.12.2012 FAIMOASA EX-AVOCATA ROMAN IULIANA ARE O CAUZA LA ORA 12 PRIN CARE A SOLICITAT IN CONTRADICTORIU CU UNBR SI BAROURILE COSTITUIENTE DIZOLVAREA ACESTORA JUDECATOREASCA.POATE ESTE O ZI MARE PENTRU AVOCATII FARA ACTE SI DESFIINTATI PRIN LEGEA 3/1948.MULT SUCCES DOAMNEI ROMAN IULIANA. CINE VREA SA II FIE APROAPE SA SE PREZINTE PE 06.12.2012 LA TRIBUNALUL BUCURESTI LA ORA 12 LA SECTIA A-IX-a CAF.

# foarte simplu date 4 December 2012 21:51 -3

se va amana. asta e clar. fie lipsa de procedura, fie termen pt. pregatirea apararii fie ca lipsita de interes, la urmatorul termen. Pacat, deoarece demersul d-nei avocat e laudabil

# Merry-man date 5 December 2012 13:50 0

Numar dosar va rog, vreau sa il urmaresc pe portal.

# MihaiL date 5 December 2012 10:39 +5

Felicitari pentru initiativa FACIAS... si sprijin moral pentru demersurile de instituire a unei legislatii DURE in ce priveste abuzurile, reaua credinta sau gravele neglijente ale magistratilor. DACA ar exista, legea ar taia din radacina implicarea politica a Justitiei, prnind numai si de la lipsa dosarelor in care Judecatorii ar putea da sentinte "eronate". Si maltratarea carierelor oamenilor care apoi sunt achitati... dupa ce sunt distrusi profesional.

# Ghita Bizonu' date 5 December 2012 12:02 0

Legea e un r..t in Romania ! ia sa vedem ceva din EvZ : "Dacă ai bani poţi pune mâna pe orice clădire istorică. Legea e clară, dacă ai o armată de avocaţi bine plătiţi, este imposibil să nu câştigi la ÎCCJ sau la CEDO", )Ţara tunurilor: cum s-au făcut ţiganii stăpâni pe spitalele româneşti ) Cum simplu .. studiou de caz : Bita si ale sale barouri. CEDO s=-a pronuntat impotriva verereii lui Bota ref la barouile sale / in 2004 cand a respuins cererea 24057/03. Cui ii pasa insa ? Judeactorilor se pare ca nu.. Nu a ni de zile auz cealasi refren . Mai mult un alt avocat sutinea in 2008 "CEDO a pronuntat la 04 noiembrie 2008 o hotarare istorica pentru Baroul Constitutional ! Pompiliu Bota a primit daune de 16000 de euro de la statul roman !" Legea ... cruva celor jmecheri si a juecatorilor...

# pt Ghita porcu' date 5 December 2012 12:37 0

Stiu ca-ti rozi unghiile de ciuda, intrucat UNBR-Bota castiga tot mai mult teren in fata CASTEI MAFIOTE-Florea. Dar te asigur ca-ti va trece, propagandistule de 2 bani...

# Ghita Bizonu' date 6 December 2012 12:11 0


Citeza pe pt Ghita porcu'
Stiu ca-ti rozi unghiile de ciuda, intrucat UNBR-Bota castiga tot mai mult teren in fata CASTEI MAFIOTE-Florea. Dar te asigur ca-ti va trece, propagandistule de 2 bani...
Multumesc ptr ca tocmai ai confirmat "calitatea" voastra de "legisti". Minciuni, vanitate , insulte si ilegalitate asta va definesc. Pe voi si p parte a "justitiei" din Romania. In rest ma avocatas facut pe puncte si studii la parti pe bani afla ca eu nu practic dreptul ...

# pt Ghita porcu' date 6 December 2012 13:29 0

Tu (si o mare parte a membrilor castei mafiote-Florea) esti analfabet juridic si de aceea nu practici dreptul, chiar daca parintii tai au dat spagi ca sa termini dreptul si sa ingrosi randurile toleratei caste-Florea. Da' poate tu practici stangul...

# nu mai exista unbr BOTA, ci UNBR cu Presedinte Nimerincu date 10 December 2012 19:36 0

CONDAMNATUL PENAL BOTA POMPILIU, ESTE IN EXECUTAREA PEDEPSEI SI S-A STABILIT DEFINITIV SI IREVOCABIL, CA NU ESTE AVOCAT SI NU POATE FI IN NICI O FUNCTIE CARE DERIVA DIN CALITATEA DE AVOCAT. (CARE NU O ARE) OMUL E NEBUN SI NU VREA SA PARASEASCA SEDIUL UNBR, PINA NU E SCOS IN CATUSE. DACA ASTA VREA, ASTA VA AVEA.

# diazepam polo date 10 December 2012 21:28 0

Ba nebunu satului, cine e nemernenicu asta? Betivanu ala de la Iasi? Cu vocabularu ala de grajdar? Hai, mars de-aici cu prostiile.

# IOAN DUSCAS date 5 December 2012 13:38 -1

 DE APROAPE SAPTE ANI DE ZILE SUNT VANAT DE KATRE INFRACATORI PLATITI DE LA BUGET KARE DERULEAZA ZI DE ZI ACTIUNI DE IZOLARE , DISCREDITARE IN VEDEREA ELIMINARII MELE ! INFRACTORI DIN MINISTERUL DE INTERNE ALATURI DE INFRACTORI DIN SERVICII SI MAGISTRATURA DERULEAZA ACTIUNI ABUZIVE PENTRU CATALOGAREA MEA CA BANDIT DESI SUNT UN OM CINSTIT ! CA TIGAN DESI NU AM ABSOLUT NIMIK CU NEAMUL CIORILOR ! KA HOMOSEXUAL DESI NU AM ABSOLUT NIMIK CU ASA CEVA ! CA ANTICHRIST ! CA NEBUN ! CA ORICE RAU DAR RAU DE TOT ! DE APROAPE SAPTE ANI DE ZILE DATORITA ACTIUNILOR DE TIP MAFIOT ALE ACESTOR INFRACTORI NU POT SA DERULEZ NICI O ACTIVITATE ADUCATOARE SDE VENITURI DEOARECE LA ORICE PAS ACESTI INFRACTORI IMI BLOCHEAZA ORICE INITIATIVA DE A DERULA O ACTIVITATE NORMALA ! AM SESIZAT ACEST FACIAS DAR IN VIZIUNEA LOR ASEMENEA ACTIUNI DE TIP MAFIOT DERULATE LA LUMINA ZILEI NU PAR A FI ABUZURI ALE STATULUI ! INFRACTORI PLATITI DE LA BUGET ZI DE ZI INCEARCA SA MA RELATIONEZE CU ORICE MIZERIE COMISA ORIUNDE IN LUME

# IOAN DUSCAS date 5 December 2012 13:44 -1

DE APROAPE SAPTE ANI DE ZILE NISTE MARI INFRACTORI DIN INTERNE , SERVICII , MAGISTRATURA SI POLITIK AU HOTARAT ELIMINAREA MEA IN STIUL MAFIOT SENS IN CARE AU DEMARAT INTERCEPTAREA MEA RESPECTIV PRELUCRAREA OPERATIVA ! DE APROAPE SAPTE ANI DE ZILE INFRACTORI DIN MINISTERUL DE INTERNE ALATURI DE INFRACTORI DIN MAGISTRATURA SI ALATURI DE INFRACTORI DIN SERVICII DERULEAZA ACTIUNI DE TIP MAFIOT PENTRU RELATIONAREA MEA CU ORICE MIZERIE COMISA ORIUNDE IN ACEASTA LUME ! DESI ACESTI INFRACTORI IMI CUNOSC POZITIA SECUNDA CU SECUNDA DACA EU CITESC UN ZIAR IN CARE APARE O STIRE DESPRE O MIZERIE MARE SAU MICA ACESTI INFRACTORI AUTOMAT RASPANDESC VESTEA CA AAS FI IMPLICAT IN COMITEREA ACELEI FAPTE INCERCAND ULTERIOR PE ORICE CALE SA MA RELATIONEZE CU ACEEA MIZERIE ! ORICAT DE FANTEZIST AAR FI CA EU IN TIMP CE STAU IN FATA CALCULATORULUI SAU CIRCUL PRIN ZALAU SA FIU IMPLICAT IN CEVA MIZERIE CARE SE PETRECE ORIUNDE IN LUME TOTUSI EXISTA O SERIE DE BOLNAVI CU KAPUL CARE INCEARCA SA MA RELATIONEZE ! 

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 24.07.2024 – DNA nu e de nasul lui Ardelean

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva