DUPA FAPTA SI RASPLATA – Magistratii care l-au condamnat pe Adrian Nastase, promovati in Completele de 5. Judecatorii Ioana Bogdan, Cristina Rotaru si Ionut Matei vor avea ultimul cuvant in dosarele cu politicieni si magistrati. Sefele Inaltei Curti au decis noua componenta a Completelor de 5, pentru anul 2013, gratie unei legi cu dedicatie, promulgata in 2010 de Basescu
La fel ca si la inceputul anilor 2011 si 2012, sefele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, judecatoarele Livia Stanciu (presedinte) si Rodica Aida Popa (vicepresedinte) – vezi foto - au decis zilele trecute componenta pe anul 2013 a Completelor penale de 5 ale ICCJ, care potrivit competentelor legale vor solutiona recursurile impotriva sentintelor emise de Completele penale de 3 judecatori, in cazurile cu parlamentari, ministrii si magistrati. Aceasta „moda” a fost instaurata prin Legea 202/2010 (legea micii reforme) pritocita de fostul ministrul al Justitiei Catalin Predoiu si votata de regimul lui Traian Basescu, care in final a promulgat-o. Prin aceasta lege s-a dat dreptul sefelor Inaltei curti sa stabileasca cu de la sine putere, la inceputul fiecarui an, ce judecatori vor compune Completele de 5 (care au inlocuit vechile complete de 9 judecatori). Astfel, din analiza noii componente a Completelor penale de 5, se observa ca toti membrii „completului mortii”, adica judecatorii Ioana Bogdan (fosta consiliera a lui Daniel Morar pe cand acesta era seful DNA), Cristina Rotaru si Ionut Matei, au fost promovati in Completele de 5. Acest complet, amintim, l-a condamnat la fond in dosarul „Trofeul Calitatii”, pe fostul premier Adrian Nastase, la 2 ani de inchisoare, cu celebra motivare ca desi nu exista probe directe de comitere a unor fapte de coruptie, Adrian Nastase trebuie condamnat pe elemente indirecte, intrucat reprezinta „etalonul coruptiei in Romania”.
Completul de 5 al ICCJ a comis primul abuz in 2013 intr-un dosar cu Adrian Nastase
Nu e de mirare ca zilele trecute, intr-un dosar in care fostul premier a promovat o contestatie in anulare impotriva hotararilor sale de condamnare din „Trofeul Calitatii”, tocmai pentru ca s-au antepronuntat in cauza, judecatoarele Ioana Bogdan si Cristina Rotaru, nimerite in Completul penal de 5 condus de Rodica Aida Popa, au facut cereri de abtinere, care le-a fost respinsa in mod abuziv.
Practic, se poate afirma ca exista interese majore ca anumite persoane sa fie mentinute in aceste complete penale care decid in orice dosar cu politicieni, complete conduse de sefele Inaltei Curti, numite personal in functii de Traian Basescu dupa o intalnire de taina si sfatuire, la Cotroceni, la o cafea, cu judecatorii Pandrea si Lupascu.
Potrivit informatiilor obtinute oficial de Lumeajustitiei.ro,va prezentam:
„Componenta Completelor de 5 Judecatori pentru anul 2013
- Completul penal 1
Presedinte - Rodica Aida Popa
Membrii de drept: Ioana Bogdan, Angela Dragne, Luminita Livia Zglimbea, Cristina Rotaru
Membrii supleanti: Ana Maria Dascalu, Mirela Sorina Popescu, Geanina Cristina Arghir, Cristina Simona Nenita
- Completul penal 2
Presedinte - Livia Doina Stanciu
Membrii de drept: Maria Francisca Vasile, Stefan Pistol, Ionut Matei, Rodica Cosma
Membrii supleanti: Lucia Tatiana Rog, Sandel Lucian Macavei, Mariana Ghena, Maricela Cobzariu
- Completul civil 1
Membrii de drept: Carmen Sirbu, Gheorghita Lutac, Georgeta Adina Nicolae, Iulia Manuela Carnu
Membrii supleanti: Simona Camelia Marcu, Luiza Maria Paun, Elena Cantar, Beatrice Ioana Nestor, Andreia Liana Constanda, Adriana Chioseaua, Marian Buda
- Completul civil 2
Membrii de drept: Iuliana Riciu, Carmen Maria Ilie, Aurelia Rusu, Tatiana Gabriela Nastase
Membrii supleanti: Nicolae Manigutiu, Eugenia Marin, Doina Duican, Eugenia Puscasiu, Carmen Elena Popoiag, Constantin Branzan, Elena Carcei
Completele civile 1 si 2 sunt prezidate prin rotatie de Presedintele Sectiei de Contencios Administrativ si Fiscal, al Sectiei I Civila si al Sectiei a II-a Civila.”
Ministrul Justitiei are datoria de a initia urgent un proiect lege prin care sa se puna capat controlului asupra marilor dosare exercitat prin sefele Inaltei Curti
La data de 16 septembrie 2010, presedintele Traian Basescu le-a numit pe mandate de trei ani pe judecatoarele Livia Stanciu si Rodica Aida Popa, ca sefe ale ICCJ si, colac peste pupaza, imediat a aparut pentru ele si o lege cu dedicatie, initiata cu ajutorul ministrului Justitiei de atunci Catalin Predoiu si premierului Emil Boc. Este vorba despre Legea nr. 202/2010, publicata in Monitorul Oficial nr. 714 din 26.10.2010 – Legea micii reforme – in care pe langa unele prevederi introduse pentru a accelera chipurile viteza solutionarii dosarelor, s-au conferit puteri discretionare presedintei si vicepresedintei Inaltei Curti, contrare principiilor unui proces echitabil.
Dintre aceste puteri enumeram:
-formarea a doua Complete de 5, in materie penala, unul condus de Livia Stanciu si celalalt de Aida Popa, care sa judece in recurs cauzele de mare coruptie si cererile de arestare;
-dreptul pentru sefele Inaltei Curti de a desemna la inceputul fiecarui an componenta celor doua Complete de 5, cu judecatori alesi de la Sectia penala pentru intregul an;
-dreptul oricarui complet de a judeca cererile de recuzare formulate impotriva judecatorilor din celalalt complet;
-dreptul de a da termene rapide, chiar de la o zi la alta;
Se observa ca doamna Livia Stanciu si domnisoara Aida Popa au prin lege repartizate toate dosarele in recurs (unde se da solutia definitiva), in calitate de presedinte de complet, ceea ce contravine oricaror principii de repartizare aleatorie a dosarelor, si de garantare impotriva unui aventual abuz, raportat la o posibila incompatibilitate sau lipsa de obiectivitate! De asemenea, ideea formarii unor complete batute in cuie pe un an intreg, contravine si ea pricipiului repartizarii aleatorii a dosarelor, mai ales in recurs unde acuzatii isi joaca ultima sansa!
Atentie, exista numeroase plangeri la CEDO de la Strasbourg impotriva judecatorilor ICCJ pentru abuzurile comise in dosarele de la instanta suprema, la care Completele de 5, tocmai pentru ca nu sunt „independente” si au inchis ochii la incalcari ale legii in ultima faza de atac, motiv pentru care Romania va incepe sa incaseze in curand condamnari!
Pentru exemplificare, redam in continuare cateva fragmente din legea micii reforme nr. 202/2010, pe care CSM a criticat-o pe pagini intregi la momentul avizarii ei.
„Art. III...
Completele de 5 judecatori solutioneaza recursurile si cererile in cauzele judecate in prima instanta de Sectia penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie si judeca si alte cauze date in competenta lor prin lege, precum si ca instanta disciplinara." (...)
Completul de 5 judecatori examineaza admisibilitatea recursului in camera de consiliu, fara citarea partilor. In cazul in care constata ca cererea de recurs este formulata impotriva unei hotarari care nu este supusa niciunei cai de atac, a unei incheieri care nu se ataca decat odata cu fondul, a unei hotarari pronuntate in recurs sau in contestatie in anulare, dispune, prin incheiere, respingerea cererii ca inadmisibila." (...)
(1) La inceputul fiecarui an, in materie penala se stabilesc doua complete de 5 judecatori formate numai din judecatori din cadrul Sectiei penale a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
(2) In alte materii decat cea penala se stabilesc la inceputul fiecarui an doua complete de 5 judecatori.
(3) In compunerea completelor prevazute la alin. (2) intra, de regula, judecatori specializati, in functie de natura cauzei.
(4) Colegiul de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie aproba compunerea completelor de 5 judecatori.
Judecatorii care fac parte din aceste complete sunt desemnati de presedintele sau, in lipsa acestuia, de vicepresedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Schimbarea membrilor completelor se face in mod exceptional, pe baza criteriilor obiective stabilite de Regulamentul privind organizarea si functionarea administrativa a Inaltei Curti de Casatie si Justitie .
(5) Completul de 5 judecatori este prezidat de presedintele sau vicepresedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie. In lipsa acestora, completul poate fi prezidat de un presedinte de sectie desemnat in acest scop de presedintele sau, in lipsa acestuia, de vicepresedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
(6) Cauzele care intra in competenta completelor prevazute la alin. (1) si (2) vor fi repartizate aleatoriu in sistem informatizat."
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# ana
11 January 2013 14:57
+19
# VIKY
11 January 2013 15:47
+17
# victor
13 January 2013 13:51
+3
# FLASH
11 January 2013 15:44
+16
# VIKY
11 January 2013 15:59
+10
# PONTA E BASIST INFILTRAT LA VARFUL USL
11 January 2013 18:45
+2
# Laurenţiu
11 January 2013 15:51
-9
# Iepurila
11 January 2013 16:09
-11
# Gogu
11 January 2013 18:40
+23
# Zegrean
11 January 2013 18:55
+5
# Pentru Iepurila
11 January 2013 18:56
+5
# CI
11 January 2013 19:15
-13
# ci(Ce Idioata)... esti!
11 January 2013 19:31
+6
# hihi
11 January 2013 19:49
-2
# VIKY
12 January 2013 00:24
+6
# BI
11 January 2013 19:20
+3
# cristian
11 January 2013 20:47
+1
# EL CID
12 January 2013 01:32
+2
# Nimeni Eu
12 January 2013 04:04
+5
# judeca tu
12 January 2013 23:44
+2
# V.Ruse
13 January 2013 11:02
0
# Georgeta
14 January 2013 12:58
+1