OPERATIUNEA SALVAREA LUI BERBECEANU – Abuziva procuroare DNA Claudia Rosu l-a aranjat rapid pe fostul sef DIICOT Alba Ioan Muresan pentru ca a indraznit sa-i faca dosar comisarului Traian Berbeceanu. Incredibil, Rosu l-a pus sub acuzare pe Muresan pentru represiune nedreapta fata de Berbeceanu, fara sa aiba dosarul cu actele facute de seful DIICOT Alba. Copia dosarului a ajuns la DNA abia dupa o luna. Sa fi avut legatura graba DNA cu relatiile dintre Berbeceanu si Kovesi? (Documente)
Asa cum am anuntat, Lumeajustitiei.ro declanseaza un serial cu dezvaluiri despre unul dintre cele mai mediatizate cazuri din Romania. Cel al comisarului Traian Berbeceanu, fost sef al Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Alba (foto 1, stanga). Un politist care a reusit de-a lungul anilor sa isi construiasca o imagine similara cu cea a celebrului personaj de film Corrado Cattani, o imagine care insa incepe sa fie aruncata in aer impreuna cu “mitul Berbeceanu” de elementele care ies la iveala. Pana in momentul de fata, cazul Berbeceanu a fost abordat doar din perspectiva comisarului, care a fost prezentat ca o victima a fostului sef al DIICOT Alba, procurorul Ioan Muresan, cel care, alaturi de procurorul Nicolaie Cean si politistul Alin Muntean, ar fi complotat pentru executia fostului sef al BCCO Alba. In premiera insa, Lumeajustitiei.ro va ofera detalii din dosar care vin sa puna sub semnul intrebarii sustinerea ca Berbeceanu a fost intr-adevar o victima. Sunt detalii necunoscute pana acum, care pot schimba soarta acestui extrem de controversat caz. Vom dezvalui aspecte si documente, urmand ca in final dumneavoastra sa trageti concluzia: a fost Traian Berbeceanu o victima ori am avut de-a face cu o operatiune de salvare a acestuia si de eliminare de catre DNA a celor care au indraznit sa ii faca dosar politistului? Nu ne pronuntam pe vinovatia sau nevinovatia lui Traian Berbeceanu, pe care l-am aparat la momentul retinerii si arestarii considerand masurile ca fiind exagerate, asa cum nu ne pronuntam nici pe vinovatia sau nevinovatia lui Muresan, Muntean si Cean. Dar, din documentele pe care le-am studiat, noi inclinam spre a doua varianta, aceea ca la nivelul DNA a fost declansata o operatiune de salvare a lui Traian Berbeceanu.
In editia de astazi vom dezvalui cum a inceput operatiunea de salvare a lui Traian Berbeceanu si executare a procurorului DIICOT Ioan Muresan, a politistului Alin Muntean si a procurorului Nicolaie Cean. A fost o operatiune de care s-a ocupat procuroarea DNA Claudia Rosu (intre timp plecata la PCA Bucuresti), autoarea a nenumarate abuzuri si inscenari dovedite in instanta. O operatiune care a fost finalizata de un complet ICCJ din care a facut parte fostul consilier al Laurei Kovesi, judecatorul Horia Valentin Selaru.
Astfel, in 24 octormbrie 2013, comisarul Berbeceanu era ridicat de DIICOT, retinut si apoi arestat de Curtea de Apel Alba Iulia intr-un dosar in care era acuzat de legaturi cu anumite grupari infractionale, pe care le-ar fi protejat. Dosarul impotriva lui Traian Berbeceanu a fost inceput de DIICOT Alba Iulia, fiind preluat ulterior de DIICOT Structura Centrala, condusa la acea vreme de Alina Bica, rivala sefei DNA Laura Kovesi (foto 1, dreapta). Berbeceanu a stat in arest aproximativ o luna de zile.
Prima miscare DNA
Raspunsul DNA impotriva celor care i-au facut dosar lui Berbeceanu a avut loc la aproximativ sase luni de la arestarea comisarului. Procurorii Ioan Muresan si Nicolaie Cean, alaturi de politistul Alin Muntean, au fost pusi sub acuzare de DNA tocmai pentru ca au indraznit sa se atinga de Traian Berbceanu. Totusi, modul in care DNA a actionat devoaleaza, in opinia noastra, ca nu s-a urmarit decat salvarea cu orice pret a comisarului Berbeceanu, fostul colaborator din anchete a Laurei Kovesi, si eliminarea “calailor” acestuia. Iar documentele pe care le prezentam mai jos demonstreaza asta.
Prima miscare facuta de DNA impotriva lui Muresan, Muntean si Cean a avut loc in martie 2014. Atunci, procuroarea Claudia Rosu a declansat urmarirea penala impotriva fostului sef al DIICOT Alba Ioan Muresan pentru abuz in serviciu si represiune nedreapta, impotriva politistului Alin Muntean pentru abuz in serviciu si complicitate la represiune nedreapta, iar impotriva procurorului Nicolaie Cean pentru complicitate la abuz in serviciu. Efectuarea urmaririi penale a fost dispusa prin ordonanta din 18 martie 2014 (vezi facsimil 1).
DNA a retinut urmatoarele:
“In cauza exista date si probe din care rezulta indicii rezonabile potrivit carora, suspectul Muresan Ioan, procuror sef al DIICOT – ST Alba, si-a indeplinit in mod necorespunzator atributiile de serviciu intr-un dosar al DIICOT – ST Alba, prin aceea ca:
-a dispus, prin ordonanta din 21.10.2013, inceperea urmaririi penale si retinerea pe o perioada de 24 de ore a lui Berbeceanu Traian, sef al Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Alba, pentru mai multe infracțiuni, in absenta existentei la dosar a unor probe sau indicii temeinice privind savarsirea faptelor
-a folosit declaratii obtinute in urma unor favoruri acordate persoanelor audiate (anchetate in alte cauze), prin acceptarea ca martori a unor persoane aflate in relatii de adversitate cu Berbeceanu Traian, prin intrebuintarea de promisiuni nelegale sau de amenintari fata de alte persoane cercetate in cauza, pentru a le determina sa dea declaratii impotriva lui Berbeceanu Traian, prin valorificarea unor documente fara relevanta probatorie, aducand astfel o grava vatamare drepturilor si intereselor legale ale acestuia.
In cauza exista date si probe din care rezulta indicii rezonabile potrivit carora, suspectul Muntean Alin, ofiter de politie judiciara in cadrul BCCO Alba, si-a indeplinit in mod necorespunzator atributiile de serviciu ce ii reveneau, cu ocazia instrumentarii aceluiasi dosar al DIICOT – ST Alba, prin:
-obtinerea unor declaratii de martor impotriva lui Berbeceanu Traian in urma unor favoruri acordate persoanelor audiate (anchetate in alte cauze),
-prin acceptarea ca martori a unor persoane aflate in relatii de adversitate cu Berbeceanu Traian
-prin intocmirea in cursul anului 2013 a unor procese-verbale de investigare cu continut neverificabil, avand caracter de inculpare, la adresa persoanei cercetate, folosite ulterior de procurorul de caz ca mijloace de proba,
-prin intrebuintarea de promisiuni nelegale sau de amenintari fata de alte persoane cercetate in cauza, cu scopul de a le determina sa dea declaratii impotriva lui Berbeceanu Traian, aducand o grava vatamare intereselor legale ale acestuia.
In cauza exista date si probe din care rezulta indicii rezonabile potrivit carora, suspectul Cean Nicolaie, fost procuror DIICOT, actualmente procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Alba, cu prilejul derularii anchetei penale initiate impotriva lui Berbeceanu Traian, in cursul anului 2013, a savarsit acte de complicitate, constand in:
-punerea la dispozitia procurorului anchetator a unor martori partinitori, dispusi sa dea declaratii impotriva persoanei cercetate,
-transmiterea catre persoane ce urmau a fi audiate a promisiunii ca, daca vor accepta sa faca afirmatii in sensul inculparii lui Berbeceanu, nu vor mai avea probleme in anumite dosare,
-manipularea anumitor martori prin furnizarea, catre acestia, anterior audierii lor, a unor informatii nereale, pe care acestia, intrebati fiind, sa le expuna procurorului anchetator.
In urma indeplinirii necorespunzatoare a atributiilor de serviciu de catre Muresan Ioan, Muntean Alin si Cean Nicolaie au obtinut atat pentru ei insisi, cat si pentru alte persoane interesate, foloase necuvenite, de ordin nepatrimonial. Aceste foloase au constat in retragerea avizului de politie judiciara pentru Berbeceanu Traian, denigrarea acestuia, inlaturarea sa din dosarele pe care le instrumenta la momentul punerii sub invinuire, asigurarea accesului la informatiile pretins detinute de acesta impotriva unor magistrati si ofiteri de politie”.
Halucinant: DNA a acuzat, abia apoi a cerut dosarul
Asadar, conform abuzivei procuroare Claudia Rosu, procurorii Ioan Muresan si Nicolaie Cean, dar si politistul Alin Muntean, si-au indeplinit necorespunzator atributiile de serviciu. Rosu a stabilit ca exista date si probe care arata ca, spre exemplu, procurorul Ioan Muresan l-a pus sub urmarire penala si apoi retinut pe Traian Berbeceanu in absenta existentei la dosar a unor probe sau indicii temeinice privind savarsirea faptelor. Acelasi Muresan, acuza procuroarea Rosu, ar fi valorificat documente fara relevanta probatorie. Iar politistul Alin Muntean, ca sa mai dam un exemplu, ar fi intocmit procese-verbale de investigare cu continut neverificabil, care au fost ulterior folosite impotriva lui Berbeceanu.
Dar de unde a stiut procuroarea Claudia Rosu toate aceste lucruri? De unde au provenit datele si probele care sa sustina toate aceste acuzatii despre care vorbeste procuroarea DNA? Evident ca din dosarul de la DIICOT, ar raspunde cei mai multi. Evident ca din dosarul de la DIICOT Claudia Rosu a putut afla ca Ioan Muresan l-a acuzat si retinut pe Berbeceanu fara probe sau indicii temeinice ori ca a valorificat documente fara relevanta probatorie, dar si ca politistul Muntean a intocmit acte cu continut neverificabil.
Problema este insa ca procuroarea Claudia Rosu a inceput urmarirea penala impotriva lui Muresan, Muntean si Cean fara sa aiba dosarul de la DIICOT impotriva lui Berbeceanu. Copia dosarului a fost predata la DNA abia la o luna dupa ce Claudia Rosu i-a pus sub acuzare pe cei trei. Mai exact, dosarul a fost predat de DIICOT la DNA in 14 aprilie 2014 (vezi facsimil 2).
Deci intai Claudia Rosu a inceput urmarirea penala impotriva lui Muresan, Muntean si Cean pentru ce au facut in dosarul deschis de DIICOT impotriva lui Berbeceanu, si abia peste o luna a luat de la DIICOT dosarul deschis impotriva lui Berbeceanu. Si atunci, de unde a stiut Claudia Rosu ca acuzatiile DIICOT impotriva lui Berbeceanu sunt lipsite de orice fundament?
Ale naibii coincidente
In final, trebuie facute cateva precizari importante, pentru intelegerea cat mai corecta a contextului. Dosarul impotriva procurorului DIICOT Ioan Muresan, politistului Alin Muntean si procurorului Nicolaie Cean a fost facut de DNA-ul condus de Laura Kovesi. Traian Berbeceanu este un sustinator al acestui parchet (foto 2) si a avut o relatie profesionala extrem de buna cu Laura Kovesi cu care a lucrat in trecut.
Acelasi Traian Berbeceanu a fost eliberat din arest de un complet ICCJ din care a facut parte si judecatorul ICCJ Horia Valentin Selaru. Cine este judecatorul Selaru? Nimeni altul decat fostul consilier al Laurei Kovesi. Mai mult, judecatorul Horia Valentin Selaru este cel care l-a achitat pe Traian Berbeceanu in dosarul construit de DIICOT impotriva fostului sef BCCO Alba si l-a condamnat pe Ioan Muresan la 7 ani inchisoare cu executare, pe Alin Muntean la 4 ani inchisoare cu executare si pe Nicolaie Cean la 2 ani inchisoare cu executare, ca urmare a conexarii celor doua dosare – cel al DNA impotriva lui Muresan, Muntean si Cean si cel de la DIICOT impotriva lui Berbceanu.
Nu in ultimul rand, ceilalti doi judecatori ICCJ care, alaturi de Horia Valentin Selaru, au dispus achitarea lui Berbeceanu sunt Iulian Dragomir si Francisca Vasile. Curios, Dragomir si Vasile i-au dat achitare lui Berbeceanu dupa ce ei insisi l-au tinut dupa gratii, respingand contestatia comisarului impotriva hotararii Curtii de Apel Aba Iulia de arestare preventiva. Cu alte cuvinte, prin achitarea dispusa, Iulian Dragomir si Francica Vasile au recunoscut ca l-au privat nelegal de libertate pe Berbeceanu.
Va urma
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Olguțianul 17 August 2017 15:12 +5
# DODI 17 August 2017 15:14 +11
# Cosmina 17 August 2017 18:30 +1
# Justitiarul 17 August 2017 19:05 +4
# Ioan 17 August 2017 20:52 +1
# ARGUS 17 August 2017 22:30 +4
# Liviu S. 17 August 2017 23:15 +4
# Bondel 18 August 2017 01:22 +5