psdolt
23 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

STATUL SE LASA BENEVOL SPIONAT DE SRI – Iata lista cu cele 52 de institutii care au acceptat prin protocoale ca SRI sa le protejeze bazele electronice de date. Cap de lista sunt PICCJ, DIICOT si DNA. Cum poate garanta cineva ca SRI nu umbla in bazele de date, cata vreme are prin lege atributii sa culeaga si sa valorifice informatii din orice domeniu care poate fi legat de siguranta nationala? Nu exista lege care sa fi desemnat SRI ca „protector” al bazelor de date ale institutiilor (Lista)

Scris de: George TARATA - Razvan SAVALIUC | pdf | print

20 April 2017 17:46
Vizualizari: 17709

Directorul SRI Eduard Hellvig are ocazia sa ia masuri concrete prin care sa convinga asupra faptului ca se doreste cu adevarat „schimbarea la fata” a Serviciului si ruperea de trecutul tenebros reprezentat de generalul Florian Coldea (foto stanga, langa Hellvig). O poate face denuntand toate protocoalele secrete pe care SRI le-a incheiat cu diverse institutii ale statului, protocoale care nu au ce sa caute intr-o tara ce se pretinde a fi una democrata si in care de dimineata pana seara se invoca statul de drept. Si aceste protocoale nu sunt putine deloc. Pe langa celebrul protocol inter-institutional dintre SRI si Ministerul Public, protocol care a permis nasterea „Binomului SRI-DNA” si infiintarea echipelor mixte ofiteri SRI-procurori ai Laurei Kovesi (foto mijloc), mai exista alte zeci de protocoale, prin care SRI a devenit „protectorul” bazelor de date electronice si a site-urilor institutiilor din Romania. Mai exact, este vorba despre 52 de asemenea protocoale, pe care Lumeajustitiei.ro vi le prezinta in exclusivitate.


In urma dezvaluirilor facute in premiera de Lumeajustitiei.ro potrivit carora CSM are incheiat un protocol cu SRI pentru ca Serviciul sa protejeze baza electronica de date a Consiliului, SRI a replicat in public ca nu exista niciun pericol si ca are incheiate cu alte 50 de institutii protocoale similare. Problema este ca nicaieri intr-o lege nu este abilitat SRI sa pazeasca bazele de date ale unei institutii, si mai mult decat atat apare aberant ca un serviciu de informatii sa se ocupe de protectia informatiilor unei institutii, cata vreme el are in atributii culegerea si valorificarea de informatii din orice domeniu care poate fi legat de siguranta nationala. Cu alte cuvinte, un serviciu de informatii nu poate fi acuzat ca „a sifonat” informatii dintr-o institutie, intrucat legea ii confera acest drept, desigur cu unele restrictii legate de respectarea drepturilor omului.

Amenintare la adresa democratiei

Din surse oficiale se stie ca SRI a dezvoltat in cadrul sau Centrul National Cyberint, in baza unei Hotarari nepublice a CSAT, hotarare in baza careia Serviciul ar fi fost declarat „protectorul” internetului in Romania. Numai ca hotararile CSAT nu pot inlocui legea, acestea avand caracter pur administrativ, iar cata vreme o dispozitie care vizeaza drepturile omului, ea nu poate fi dispusa potrivit Constitutie decat prin lege.

Posibilitatea conferita SRI de a proteja toate bazele de date ale institutiilor publice din Romania, pe baza de protocoale, reprezinta o potentiala amenintare la adresa democratiei din Romania, intrucat, SRI fiind un serviciu ce nu poate fi controlat de nimeni, nu exista garantia ca nu va abuza de posibilitatea de a obtine si valorifica informatii din bazele de date ale institutiilor si ca nu se va crea o superputere care sa derapeze cu consecinte nefaste pentru democratia din Romania. Mai ales ca exista precedentul colaborarii inter-institutionale dintre SRI, pe de-o parte, si sistemul de parchete si Justitie, pe de alta parte (construit de asemenea in mod nelegal printr-o hotarare nepublica a CSAT), care a dus din nefericire la crearea unei Justitii paralalele si a unei simbioze interzisa de lege intre anumiti magistrati si ofiteri de informatii. Tocmai de aceea, directorul SRI Eduard Hellvig trebuia sa ia de urgenta masuri, sa denunte aceste protocoale, asa cum a facut si in cazul protocolului dintre SRI si Ministerul Public. Dar si sa le desecretizeze. Eduard Hellvig este obligat sa ia masuri prin care sa oamenii sa fie convinsi ca SRI a intrat intr-o noua epoca, total diferita fata de cea a generalului Florian Coldea. Altfel, niciodata SRI nu se va credibiliza in ochii romanilor.

PICCJ, DIICOT si DNA, cap de lista

Astfel, in urma cu trei saptamani, Lumeajustitiei.ro a dezvaluit ca CSM are incheiat inca din 2014 un protocol cu Centrul National Cyberint. Atrageam atunci atentia asupra posibilitatii ca SRI sa aiba acces la documentele CSM, in conditiile in care nu se poate proteja un site, o baza de date informatica de atacuri si accesari neautorizate, fara a detine parolele de intrare in sistem. Cum s-ar putea vedea daca un intrus a umblat in arhitectura site-ului, daca au fost sustrase sau distruse documente, fara a fi in interiorul bazei de date? Or, pentru a fi in interiorul bazei de date trebuie sa ai parolele de acces. In urma publicarii articolului de catre Lumeajustitiei.ro, SRI a precizat, intr-un raspuns acordat jurnalistului Razan Dumitrescu de la Antena 3, ca SRI nu are acces la bazele de date ale CSM. In acelasi raspuns, SRI a mai oferit insa o informatii extrem de importanta. Si anume ca exista zeci de asemenea protocoale: „In vederea indeplinirii obiectivelor proiectului, CSM, ca si alte 50 de institutii beneficiare, au incheiat protocoale de cooperare cu SRI, prin care Serviciul, in mod transparent si in conformiate cu prevederile proiectului, ofera suport de specialitate in securizarea infrastructurilor informatice, prin definirea si actualizarea politicilor de securitate si intocmirea si actualizarea procedurilor de interventie in caz de incident sau atac cibernetic”.

Drept urmare, Lumeajustitiei.ro a trimis catre SRI o solicitare, in care am cerut sa ni se puna la dispozitie institutiile cu care au fost incheiate protocoale despre care se facea vorbire in raspunsul Serviciului. Iata-le mai jos. Sunt 52 la numar. Cap de lista sunt PICCJ, DIICOT si DNA, iar printre institutiile „protejate” de SRI gasim Ministerul Justitiei, Senatul Romaniei, Camera Deputatilor, Curtea de Conturi si chiar STS.

Prezentam lista cu cele 52 de institutii care au protocoale cu SRI pentru securizarea infrastructurii informatice:


Comentarii

# Un A date 20 April 2017 18:12 +13

Ca niste adevarati SECURSTI ce sunt!

# Legiuitorul nelegiuit date 20 April 2017 18:39 +1

Fobia asta cu protocoalele cu sri e aberanta..de parca e mai bn sa lasi securitatea cibernetica pe mana unei firme.private..ce aberatie de opinie...ma intreb in cine ai mai.mare incredere in cel din familia ta sau intr un strain...statul are incredere in stat..e logic

# steluta date 21 April 2017 14:36 +2

FALS!!! securitatea cibernetica este compromisa chiar de SRI prin programe de interceptare fara mandat judecatoresc . Este suficient ca institutiile publice sa fie deconectate de la internet si conectate doar la o retea interna a statului protejata , ca nu au nevoie sa vada filme erotice la servici sau sa se uite pe youtube .

# logic date 20 April 2017 19:38 +10

SRI asta nu a facut altceva decat sa distruga romania distrugand si incalcand drepturile si libertatile cetateanului sub vrajeala de pretext ca ne apara ei de teroristi sau alte minuni. Din cauza SRI tara asta este cel mai prost vazuta in afara si cea mai saracita intrucat SRI risipeste banii statului terorizand proprii cetateni pe nimicuri de astea. Daca tot is asa smecheri astia de la sri de ce au lasat sa fie furata romania in ultimu hal? Cumva au primit cota parte?de ce doar oamenii obisnuiti umplu puscariile si mafia sri isi face treaba in continuare cot la cot cu adevaratii infractori ai tarii? Tradatori de neam si tara SRI, DNA,DIICOT,ANAF,PARCHETE.trebuie pus punct acestor infractori cu acte in regula. La puscarie acum cu acestia . 

# Vladimarrr...!!! date 20 April 2017 20:00 +5

"Cineva", pe care autorul prezentului articol il cunoaste foarte bine, spunea adineauri la un post TV, ca pericolul acestei practici subzista si in faptul ca SRI-ul este o institutie militarizata, iar in structurile de acest tip, executarea unor ordine ilegale este acoperita de obligativitatea executarii ordinului superiorului. Il rog pe domnul Razvan Savaliuc sa-i aduca amine persoanei in cauza, ca prin anii '90 a fost promulgata Legea 80 "Statutul Cadrelor Militare", CARE INTERZICE IN MOD CATEGORIC ca subordonatii din structurile militare sa execute ordine ilegale. De mentionat si faptul ca, desi pe timpul Revolutiei din decembrie 1989 nu exista o asemenea lege, au fost condamnati la inchisoare cu executare mai multi ofiteri care au executat ordinul superiorilor lor DE A DESCHIDE FOCUL IMPOTRIVA MANIFESTANTILOR, ordin provenit pe cale ierarhica descendenta de la insusi comandantul suprem al fortelor armate de atunci.

# DODI date 20 April 2017 20:03 +4

Ca să ne arate cât este de ”imparțial” pigmeul politic de la Cotroceni (numit de părinți johANUS și de nevastă ciolanus) nu face nimic, ca președinte al CSAT, pentru intrarea în legalitate și denunțarea protocoalelor care încalcă toate normele legale și normale într-o țară civilizată. Ar trebui ca dl. Hellvig să nu mai aștepte incuviințarea de la Marele ciocoi și să procedeze, din proprie inițiativă, la denunțarea acestor protocoale.

# Unde date 20 April 2017 20:53 +3

Pai , drumetul de la Cotroceni ce sa faca ? El e tocmai capul rautatilor ! Sa joace balena albastra ar fi o solutie .

# Patrascu date 20 April 2017 20:50 +2

SRI trebuie desfiintat ! Noi vom economisi la buget infinit mai multi bani decat aparent "produc" ei .

# Vamesul date 20 April 2017 20:55 +2

Alo ? Pai vad acolo inclusiv senatul si deputareala . Pai atunci de ce latra ? Daca si-au dat acordul ....Adio !

# un cetatean date 20 April 2017 21:15 0

raspunsul suna asa: ”SRI ..ofera suport de specialitate in securizarea infrastructurilor informatice, prin definirea si actualizarea politicilor de securitate si intocmirea si actualizarea procedurilor de interventie in caz de incident sau atac cibernetic” procedurile si politicile sunt lucruri inofensive. cineva care stie cum arata bazele de date ale institutiilor publice si inginerii software care lucreaza pentru ele (nu ma refer la administratorii de retea) si-ar pune mai curand problema daca exista o protectie reala a datelor ..

# Golan date 20 April 2017 21:58 +4

Nu exista sa se trateze cu conciliere cu satrapii romaneesti 'cu ochi albastrii''.Chiar Hevig,in ceva propaganda secu-Parteneriat in serviciul cetateanului(laudata de m.badea la A3),in final vrea sa impuna inca o lege eficienta de urmarire a cetatenilor,auzi la el,prin care, cica, ''drepturile si libertatile cetatenilor sa fie mai bine protejate'',se necesita legea ''sigurantei cibernetice'care acum e in blocaj,dar in fond prin care sa se statueze legal urmarirea cibernetica a cetatenilor.De fapt de aceea nu vor sa desecretizeze nici celelalte protocoale,ca inca nu vor sa afle toata lumea ca toate institutiile statului le sant slugi neconditionate.

# Hellvig Sorosistu date 21 April 2017 05:32 +2

HAȘ Sorosistu (La 21 de ani, în studenţie, devenea coordonator de programe al Fundaţiei Soros, la Cluj), la finalul audierii în Comisia de control SRI, cînd a fost propus boss la SRI, a declarat că vede adoptarea legilor Big Brother într-o perioadă de 3-6 luni...

# steluta date 21 April 2017 14:32 0

statul este capturat de SRI

# ionica date 21 April 2017 21:32 +1

Ceausescu a fost mic copil! Cetateanul de rand este strivit ca un gandac in numele luptei antiteroriste!

# petre date 21 April 2017 21:48 +2

Daca securizarea s-a facut la cererea institutiilor,sefii lor sa fie condamnati. Daca s-a facut la ordinul sefilor SRI acestia sa fie si ei destituiti din functii si condamnati. Apare intrebarea. DE CATRE CINE? pentru ca romanii sunt incompetenti in a lua masuri cei NUMITI de alesii nostri.

# dinu date 24 April 2017 00:03 +2

Nu mai vreau sa fiu ascultat ce intimitati vorbesc cu sotia si familia la telefon, nu mai vreau ca statul sa imi intre ilegal in calculator , nu mai vreau ca atunci cand fac dragoste cu sotia sa fiu ascultat cu microfoane sau ambiental, nu mai vreau ca sa fiu inregistrat ilegal de stat si convorbirile sa fie pastrate pentru santaj , nu mai vreau sa fiu filmat si fotografiat ilegal pentru santaj , nu mai vreau sa mi se incalce intimitatea si drepturile cetatenesti si ale omului, nu mai vreau un stat de securisti care sa se ocupe cu hartuirea cetatenilor si urmarirea si ascultarea lor , nu mai vreau un stat de securisti care toaca bani publici inutil sau ca sa ne asculte pe noi cetatenii onesti , nu mai vreau ca in parlament sa fie mafioti si tradatori de tara. Unde era SRI cand padurile se taiau si se mai taie? Unde era SRI cand tara a fost vanduta bucata cu bucata inclusiv 20-40% din terenul agricol.? Unde era SRI cand fabricile si uzinele erau cumparate pentru a fi distruse si inchise

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.11.2024 – ICCJ a lamurit cum ramane cu Sosoaca (Document)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva