LAZARICA NU A PUTUT INDICA INCULPATII DE RANG INALT - Inspectia Judiciara a declansat cercetarea Procurorului General Augustin Lazar pentru incalcarea deontologiei, la sesizarea Lumea Justitiei. In decembrie 2017, Lazar a jignit grav Parlamentul pentru ca a reinvitat-o la audieri pe Laura Kovesi: “Procurorii DNA sunt hartuiti prin campanii media, prin chemarea in fata unor comisii speciale... dar acolo cine ii convoaca? Niste inculpati de rang inalt!” (Rezolutia)
Cu mare intarziere, Inspectia Judiciara s-a sesizat pentru incalcarea deontologiei profesionale de catre Procurorul General al Romaniei Augustin Lazar si a declansat cercetarile impotriva acestuia pentru declaratiile pe care le-a facut la 8 decembrie 2017, dupa ce sefa DNA Laura Kovesi (prietena de familie) a fost rechemata sa se prezinte in fata Comisiei speciale a Parlamentului. Taica Lazarica nu s-a putut abtine sa nu arunce cu noroi in Parlamentul Romaniei, declarand presei in data de 8 decembrie 2017:
“Noi suntem ingrijorati si societatea civila e ingrijorata. Trebuie transparenta si sa se functioneze in mod legal. (...) In tot cursul anului 2017, Ministerul Public si in general institutiile din justitie au format obiectul unor atacuri concentrice, ele s-au vazut. Am folosit expresia «hartuit» pentru ca am gasit-o in raportul de la Geneva, unde scrie «Procurorii din DNA sunt hartuiti prin campanii media, prin chemarea in fata unor comisii speciale». Dar acolo cine ii convoaca? Niste inculpati de rang inalt, care vor ca discutiile sa aiba loc in alt mediu in afara de cel judiciar. Procurorii sunt invitati sa dea seama intr-un mediu care nu e judiciar. Am folosit aceasta expresie pentru ca o foloseste nu numai redactorul acestui raport, ci o vedem noi din ceea ce vedem noi prin atacuri media si alte acte care sunt evident neprietenoase procurorilor, cum ar fi aceea sa scoatem cuvantul «independent» din textul legii privind statutul si care intr-o maniera subtila, dar dubioasa a dorit evident sa indeparteze statutul procurorului de statutul de magistrat si sa-l duca in zona Executivului”.
Taica Lazar nu a putut spune cine sunt “incupatii de rang inalt” din Comisia Parlamentara, pentru ca nu exista niciunul
Dezastru pentru guralivul Lazarica, Inspectia Judiciara a constatat ca in Comisia speciala de control a Parlamentului nu se afla niciun inculpat si, mai grav, Procurorul General Augustin Lazar, in apararea pe care a facut-o la Inspectie, nu a putut indica vreunul - (vezi facsimil)
Si chiar daca ar fi existat vreun inculpat, Lazarica tot nu avea voie din calitatea sa de sef a PICCJ sa se adreseze cu asemenea termeni alesilor poporului, el care este numit in functie de alesii poporului si care are obligatia profesionala sa respecte prezumtia de nevinovatie.
Redactia Lumea Justitiei a formulat sesizare disciplinara impotriva lui Augustin Lazar, in decembrie 2017, insa Inspectia Judiciara a clasat plagerea, dar s-a sesizat pentru incalcarea deontologiei profesionale, retinand ca exista indicii temeinice ca Procurorul General a incalcat art. 17 din Codul deontologic al magistratilor care prevede ca “judecatorii si procurorii sunt datori sa se abtina de la orice acte sau fapte de natura sa compromita demnitatea lor in functie si in societate”.
In Rezolutia Inspectiei Judiciare nr. 8697/IJ/1835/DIP/2017 din 14 martie 2018, emisa de procurorul inspector Georgel Aciu, s-a retinut:
“...In jurisprudenta sa, in repetate randuri, CEDO a analizat libertatea de exprimare a unor persoane care indeplinesc o functie publica sau a magistratilor. In cauza Morissens c. Belgiei s-a statuat ca o persoana care indeplineste o functie publica a acceptat anumite restrictii ale exercitiului libertatii de exprimare, restrictii care sunt inerente acestei functii...
Referitor la afirmatia 'Procurorii din DNA sunt hartuiti prin campanii media, prin chemarea in fata unor comisii speciale. Dar acolo cine ii convoaca? Niste inculpati de rang inalt, care vor ca discutiile sa aiba loc in alt mediu decat cel judiciar. Procurorii sunt invitati sa dea seama intr-un mediu care nu e judiciar' – aceasta afirmatie conduce la identificarea unor indicii privind incalcarea obligatiilor deontologice stabilite de dispozitiile art. 17 din Codul deontologic al judecatorilor si procurorilor, care prevede ca 'judecatorii si procurorii sunt datori sa se abtina de la orice acte sau fapte de natura sa compromita demnitatea lor in functie si in societate'.
In acest context nu se poate retine sustinerile exprimate in punctul de vedere de catre Procurorul General al PICCJ Augustin Lazar in sensul ca mentiunea 'inculpati de rang inalt' vizeaza solicitarile a procurorilor intr-o comisie Parlamentara, facuta de un fost ofiter in rezerva din SRI, trimis in judecata de DNA si condamnat de instanta de fond.
Mai mult decat atat, din verificarile efectuate a rezultat ca singurul procuror invitat in fata unei Comisii parlamentare a fost procurorul sef al DNA Laura Codruta Kovesi, pentru a fi audiata de catre Comisia speciala de ancheta a Senatului si Camerei Deputatilor pentru verificarea aspectelor ce tin de organizarea alegerilor din 2009 si de rezultatul scrutinului prezidential (decizia nr. 611/3.10.2017 a Curtii Constitutionale).
Totodata, din totalul de 44 persoane invitate si audiate in cadrul comisiei de mai sus, nu se regaseste fostul ofiter SRI col. Daniel Dragomir.
CEDO a decis in cauza Wille c. Liechtenstein ca atunci cand este vorba de un magistrat cu rang inalt, drepturile si responsabilitatile sale in privinta exercitiului libertatii de exprimare au o importanta deosebita, astfel fiind de asteptat ca functionarii autoritatilor judiciare sa dea dovada de o anume retinere in punerea in valoare a libertatii lor de exprimare de fiecare data cand sunt puse in discutie autoritatea si impartialitatea puterii judiciare.
Asa fiind, urmeaza ca sub aspectul incalcarii normelor deontologice prevazute de art. 17 din Codul deontologic al judecatorilor si procurorilor sa se propuna sesizarea din oficiu a Inspectiei Judiciare in baza art. 38 alin. 1 din Regulamentul privind normele pentru efectuarea lucrarilor de inspectie de catre Inspectia Judiciara, aprobat prin HCSM nr. 1027 din 15 noiembrie 2012...”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Penalu AG vorbește??? 15 April 2018 14:10 +29
# afacerea LAZARGATE 15 April 2018 14:23 +6
# Pandele 15 April 2018 18:09 +8
# Golan 15 April 2018 15:04 +10
# ACB 15 April 2018 17:28 +1
# Mira 15 April 2018 21:39 +2
# George 15 April 2018 22:04 +7
# Parchetul, DNA nu verifica suprafete, sume totale pe judete? 15 April 2018 22:29 +7
# Canarul 16 April 2018 02:32 0
# Cetateanul 16 April 2018 02:46 -5
# santinela 16 April 2018 07:48 0
# Klaus_Klaus 16 April 2018 14:33 0
# Canaliile 16 April 2018 15:59 0