19 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CARUTA DNA BRASOV S-A RASTURNAT LA ICCJ – Procurorii Monica Munteanu si Cornel David-Deca au dat chix la Inalta Curte in dosarul de santaj si folosire a influentei pe care i l-au fabricat deputatului PSD Mihai Valentin Popa. Judecatoarele supreme Lucia Rog, Lavinia Lefterache si Luciana Mera l-au achitat pe parlamentar in baza art. 16 alin. 1 lit. b teza I CPP: „fapta nu este prevazuta de legea penala”. Rechizitoriul a fost confirmat de seful Sectiei a II-a DNA Marius Bulancea (Minuta)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

15 May 2019 18:38
Vizualizari: 7957

Panoplia de esecuri a DNA Brasov tocmai s-a imbogatit cu un nou exemplar. Judecatoarele Lucia Tatiana Rog, Lavinia Valeria Lefterache si Luciana Mera de la Inalta Curte de Casatie si Justitie l-au achitat miercuri, 15 mai 2019, pe deputatul PSD Mihai Valentin Popa (foto 3) intr-o cauza privind presupuse fapte de santaj si folosirea influentei ori autoritatii in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. Dosarul a fost fabricat de catre procuroarea Monica Munteanu (foto 1 stanga), in colaborare cu seful DNA Brasov, Cornel David-Deca (foto 1 dreapta). Rechizitoriul a fost confirmat de catre seful Sectiei a II-a de la DNA Central, Marius Bulancea (foto 2).


Desi numele lui Cornel Deca nu apare in rechizitoriu (vezi facsimil), avocatii Irinel Samoila si Ioan Gliga – aparatorii deputatului Mihai Popa – au aflat de la procurorul DNA de sedinta din camera preliminara ca seful DNA Brasov a efectuat acte de urmarire penala in cauza, motiv pentru care confirmarea rechizitoriului a venit din partea unui procuror de la structura centrala – respectiv Marius Bulancea.

Achitarea a fost pronuntata pentru ambele capete de acuzare in baza art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod procedura penala: „fapta nu este prevazuta de legea penala”. Sentinta poate fi atacata cu apel la un complet de 5 judecatori al instantei supreme.


Iata minuta hotararii nr. 200/2019 pronuntate de ICCJ din dosarul nr. 3521/1/2017:

Cu majoritate: Respinge, ca inadmisibila, cererea formulata de inculpatul Popa Mihai Valentin privind sesizarea Curtii Constitutionale cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.13 din Legea nr. 78/2000. Cu recurs in termen de 48 de ore de la pronuntare. Pronuntata in sedinta publica, azi, 15 mai 2019. Cu opinie separata in sensul admiterii sesizarii Curtii Constitutionale cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.13 din Legea nr. 78/2000

Respinge cererea formulata de inculpatul Popa Mihai Valentin privind schimbarea incadrarii juridice din infractiunile de folosirea influentei ori autoritatii in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, prev. de art. 13 din Legea 78/2000, santaj prev. de art. 13/1 din Legea 78/2000, raportat la art. 207 alin. 1 din Cod penal, si folosirea influentei ori autoritatii in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, prev. de art. 13 din Legea 78/2000, cu aplicarea art. 38 alin.1 Cod penal, intr-o singura infractiune de folosirea influentei ori autoritatii in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, prev. de art. 13 din Legea 78/2000, in forma continuata.

Conform art.396 alin.5 C.proc.pen. rap. la art.16 alin.1 lit.b teza I C.proc.pen., achita pe inculpatul Popa Mihai Valentin pentru comiterea infractiunii de folosirea influentei ori autoritatii in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, prev. de art. 13 din Legea 78/2000 (fapta din aprilie 2017 - iulie 2017).

Conform art.396 alin.5 C.proc.pen. rap. la art.16 alin.1 lit.b teza I C.proc.pen., achita pe inculpatul Popa Mihai Valentin, pentru comiterea infractiunii de santaj prev. de art. 13/1 din Legea 78/2000, raportat la art. 207 alin. 1 Cod penal.

Conform art.396 alin.5 C.proc.pen. rap. la art.16 alin.1 lit.b teza I C.proc.pen., achita pe inculpatul Popa Mihai Valentin pentru comiterea infractiunii de folosirea influentei ori autoritatii in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, prev. de art. 13 din Legea 78/2000 (fapta din 19 septembrie 2017).

In baza art.275 alin.3 C.proc.pen., cheltuielile judiciare ocazionate de solutionarea cauzei raman in sarcina statului. Cu drept de apel in 10 zile de la comunicarea copiei minutei. Pronuntata in sedinta publica, azi, 15 mai 2019”.

Dupa cum puteti citi mai sus, in aceeasi sedinta de miercuri, completul condus de Lucia Rog a respins ca inadmisibila solicitarea deputatului Mihai Popa de a fi sesizata CCR cu exceptia de neconstitutionalitate a art. 13 din Legea nr. 78/2000. Spre deosebire de achitare (care a fost pronuntata in unanimitate), aceasta solutie de respingere a sesizarii Curtii Constitutionale a fost adoptata cu doua voturi la unul. Deputatul Mihai Popa a precizat pentru Lumea Justitiei ca o sa atace cu recurs refuzul de sesizare a CCR.

Redam textul articolului respectiv:

Fapta persoanei care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, de a folosi influenta ori autoritatea sa in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani”.

Pe 30 octombrie 2017, Directia Nationala Anticoruptie a anuntat punerea sub control judiciar, iar aproape luni mai tarziu (pe 21 decembrie), trimiterea in judecata a deputatului PSD Mihai Popa, acuzandu-l ca l-ar fi santajat cu demiterea pe un primar de municipiu din judetul Brasov, cerandu-i in schimb s-o mentina in functie pe o protejata a parlamentarului. Aceasta s-ar fi aflat in pericol de revocare dupa mai multe nereguli pe care i le-ar fi gasit Curtea de Conturi in activitatea de conducere de la nivelul unui spital din acel municipiu.

In legatura cu acuzatia de folosire a influentei, DNA l-a inculpat pe Mihai Popa pentru ca alt primar (de data aceasta dintr-o comuna) i-ar fi cerut parlamentarului sa intervina pentru ca reprezentantii scolii din acea comuna sa nu fie sanctionati de catre Directia de Sanatate Publica Brasov.

Prezentam comunicatul DNA din 21 decembrie 2017:

In cauza mediatizata prin comunicatul nr. 1018/VIII/3 din 30 octombrie 2017, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Brasov au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatului

POPA MIHAI VALENTIN, deputat in Parlamentul Romaniei si presedinte al Organizatiei Fagaras a unui partid politic si secretar executiv al Organizatiei Brasov din cadrul aceluiasi partid, pentru savarsirea infractiunilor de :

- folosirea influentei ori autoritatii in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (2 fapte),

- santaj.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In cursul anului 2017, in contextul in care primarul unui municipiu din judetul Brasov a anuntat posibilitatea revocarii din functie a unei persoane din conducerea unui spital aflat in subordinea primariei (ca urmare a unor nereguli constatate de Curtea de Conturi si ca urmare a refuzului acelei persoane de a-si indeplini sarcinile dispuse de managerul spitalului), inculpatul Popa Mihai Valentin a luat hotararea de a-si folosi influenta si autoritatea data de functiile politice detinute, pentru mentinerea in functie a persoanei vizate de revocare ( persoana care era o protejata a sa).

Concret, inculpatul Popa Mihai Valentin i-a cerut imperativ primarului, in mai multe imprejurari, in mod direct, dar si prin intermediari, sa o mentina in functie pe protejata sa, pe motiv ca decizia de neprelungire a mandatului acesteia in functia de conducere pe care o detinea la spital i-ar afecta imaginea sa de lider influent care isi protejeaza oamenii apropiati si controleaza deciziile autoritatilor in raza sa.

Intrucat primarul nu s-a conformat ordinului primit, inculpatul Popa Mihai Valentin, utilizand telefonul unei alte persoane (coleg de partid), i-a transmis amenintari managerului spitalului si i-a cerut in mod imperativ sa revina asupra deciziei de a o inlocui pe a protejata sa din functia pe care o detine la spitalul respectiv. De asemenea, inculpatul l-a mai amenintat ca, in caz contrar, il va demite, iar toate proiectele acestuia vor fi blocate in consiliul local pe care, in calitate de lider al organizatiei locale de partid, il controleaza.

In luna septembrie 2017, la cererea primarului unei comune, coleg de partid cu inculpatul Popa Mihai Valentin, acesta din urma si-a folosit influenta si autoritatea asupra unei persoane din conducerea Directiei de Sanatate Publica (DSP) Brasov, astfel incat reprezentantii scolii din acea comuna sa fie scutiti de sanctiuni, desi nu luasera masurile impuse de inspectorii DSP.

Un control efectuat anterior la acea scoala constatase nereguli grave, respectiv lipsa autorizatiei de securitate la incendiu, spatiu necorespunzator pentru programul ”laptele si cornul”, spatiu necorespunzator de desfasurare a cursurilor pentru grupa mica de gradinita, iar pentru remedierea neregulilor constatate se stabilisera termene stricte de care depindea inclusiv obtinerea unei noi autorizatii sanitare.

Dosarul a fost trimis spre judecare Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

Comentarii

# DODI date 15 May 2019 19:25 +8

Oradea = Ploiești 2. Brașov = Ploiești 3. Stau în așteptare pentru ocuparea celorlate locuri de PLAY OUT cei din Suceava și Alba lux. Este o concurență la DNA pentru paradit și decapat oameni încât comuniștii ar fi trebuit să ia lecții de la acești staliniși de rit nou. Când te gândești că USR este fostul partid al legionarilor reînviat genetic de SRI, stai și te întrebi dacă nu cumva era mai bine pe vremea comuniștilor. Măcar atunci aveam o ură comună.

# Carcotas date 15 May 2019 20:32 +4

Procurorii DNA Brasov nu au trecut de stadiul profesional care le asigura succesul in dosarele de furt calificat si accidente rutiere. In sfârșit vede toata lumea ce nivel au. Madame, ceva fumuri, ceva ifose?

# livia date 16 May 2019 07:08 +1

Am citit de mai multe ori fraza : fapta NU este prevazuta de legea penala. Pai inseamna ca cei care isi spun in mod eronat procurori, nu cunosc legea daca pot pune intr-un rechizitoriu aiureli. Si atunci ce facem cu acesti neprofesionisti care iau degeaba salarii grase? Doar le este refuzata "munca" si atat? Sa nu mai primeasca leafa pentru rechizitoriile respinse, de ex.

# romanul date 16 May 2019 08:35 +1

Dar pentru ce dracu mai sunt pastrati aceste jeguri in magistratura cand locul lor este dupa gratii?

# Doru date 17 May 2019 01:29 0

INTREBARE!...Cam cate autostrazi ar fi putut fi facute din plata efectuata catre acesti NEMERNICI!? Oare cat mai suporta poporul asta atatia jegosi, astia se fac ca lucreaza iar Imputitii de HASTAGIENI se fac ca doresc O JUSTITIE DREAPTA..de fapt toti niste gunoaie ale societatii!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.12.2024 – Ziua decisiva pentru democratia din Romania

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva