INCA UN PAS PENTRU RASPUNDEREA MAGISTRATILOR – Camera Deputatilor a votat modificarile cerute de CCR privind raspunderea patrimoniala a magistratilor: “Exista eroare judiciara atunci cand judecatorul sau procurorul, in exercitarea functiei a incalcat norme de drept material si procesual, fapt ce a condus la incalcarea drepturilor absolute ale persoanei... MF va sesiza IJ pentru a verifica daca eroarea judiciara a fost cauzata cu rea credinta sau grava neglijenta” (Documente)
Inca un pas pentru instituirea unei raspunderi reale a magistratilor a fost facut, marti 20 martie 2018, in Camera Deputatilor. Plenul a votat si adoptat, din nou, modificarile la Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, Legea 304/2004 privind organizarea judiciara si Legea 317/2004 privind CSM. Mai exact, Plenul Camerei Deputatilor a votat modificarile facute de Comisia parlamentara privind Legile Justitiei dupa recomandarile Curtii Constituionale, care a analizat cele trei proiecte.
Una dintre cele mai importante probleme a vizat raspunderea magistratilor, cuprinsa in Legea 303/2004. Astfel, ca urmare a cerintelor CCR, Comisia a redefinit eroarea judiciara in ceea ce priveste raspunderea magistratilor, aceasta forma fiind adoptata de Plenul Camerei. Astfel, amendamentul PSD si ALDE adoptat prevede ca: “Exista eroare judiciara atunci cand judecatorul sau procurorul, in exercitarea functiei, a incalcat norme de drept material si procesual, fapt ce a condus la incalcarea drepturilor absolute ale persoanei”. Eroare judiciara care atrage raspunderea magistratilor este si atunci cand: “Prin incalcarea in mod vadit, incontestabil a normelor de drept material sau procesual, a soluționat o situatie litigioasa contrar realitatii faptice sau juridice ori a produs neregularitate in modul de desfasurare a procedurilor judiciare, iar aceasta nu a fost remediata in caile de atac sau in procedurile prevazute de lege, producand in acest mod o vatamare grava a drepturilor si libertatilor fundamentale ale persoanei”.
In noua forma, Inspectia Judiciara va face verificarea comiterii erorii judiciare de catre magistrati: “In termen de 2 luni de la comunicarea hotararii definitive pronuntate in actiunea prevazuta de alin. (6), Ministerul Finantelor Publice va sesiza Inspectia Judiciara pentru a verifica daca eroarea judiciara a fost cauzata de judecator sau procuror ca urmare a exercitarii functiei cu rea credinta sau grava neglijenta”.
De asemenea, CSM va stabili, in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a a legii, “conditii, termene si proceduri pentru asigurarea profesionala obligatorie a judecatorilor si procurorilor. Asigurarea va fi acoperita integral de catre judecator sau procuror, iar lipsa acesteia nu poate sa intarzie, sa diminueze sau sa inlature raspunderea civila a judecatorului sau procurorului”.
Iata forma adoptata de Camera Deputatilor privind raspunderea magistratilor:
"Art. 96 se modifica și va avea urmatorul cuprins:
(1) Statul raspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare.
(2) Raspunderea statului este stabilita in conditiile legii si nu inlatura raspunderea judecatorilor si procurorilor care, chiar daca nu mai sunt in functie, si-au exercitat functia cu rea-credinta sau grava neglijenta, conform definitiei acestora de la art. 99/1.
(3) Exista eroare judiciara atunci cand judecatorul sau procurorul, in exercitarea functiei:
a) a incalcat norme de drept material si procesual, fapt ce a condus la incalcarea drepturilor absolute ale persoanei;
b) prin incalcarea in mod vadit, incontestabil a normelor de drept material sau procesual, a solutionat o situatie litigioasa contrar realitatii faptice sau juridice ori a produs neregularitate in modul de desfasurare a procedurilor judiciare, iar aceasta nu a fost remediata in caile de atac sau in procedurile prevazute de lege, producand in acest mod o vatamare grava a drepturilor si libertatilor fundamentale ale persoanei.
(4) Dispozitiile alin. (3) se completeaza in materie penala cu cele stabilite de Codul de procedura penala, iar in materie civila cu cele stabilite de Codul civil si Codul de procedura civila.
(5) Pentru repararea prejudiciului, persoana vatamata se poate indrepta cu actiune numai impotriva statului, reprezentat prin Ministerul Finantelor Publice. Competenta solutionarii actiunii civile revine tribunalului in a carui circumscriptie domiciliaza reclamantul.
(6) Plata de catre stat a sumelor datorate cu titlu de despagubire se efectueaza in termen de maxim un an de la data comunicarii hotararii judecatoresti definitive.
(7) In termen de 2 luni de la comunicarea hotararii definitive pronuntate in actiunea prevazuta de alin. (6), Ministerul Finantelor Publice va sesiza Inspectia Judiciara pentru a verifica daca eroarea judiciara a fost cauzata de judecator sau procuror ca urmare a exercitarii functiei cu rea credinta sau grava neglijenta, potrivit procedurii prevazute de art. 74/1 din Legea 317/2004.
(8) Statul, prin Ministerul Finantelor Publice, va exercita actiunea in regres impotriva judecatorului sau procurorului daca, in urma raportului Inspecției Judiciare prevazut la alin. (7), rezulta ca eroarea judiciara a fost cauzata ca urmare a exercitarii de judecator sau procuror a funcției cu rea credinta sau grava neglijenta. Termenul de exercitare al actiunii in regres este de 6 luni de la data comunicarii raportului Inspectiei Judiciare.
(9) Competenta de solutionare a actiunii in regres revine, in prima instanta, sectiei civile a curtii de apel de la domiciliul paratului. In cazul in care judecatorul sau procurorul impotriva caruia se exercita actiunea in regres isi exercita atributiile in cadrul acestei curti sau la parchetul de pe langa aceasta, actiunea in regres va fi solutionata de o curte de apel invecinata, la alegerea reclamantului.
(10) Impotriva hotararii pronuntate potrivit alin. (9) se poate exercita calea de atac a recursului la sectia corespunzatoare a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
(11) Consiliul Superior al Magistraturii va stabili, in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi, conditii, termene si proceduri pentru asigurarea profesionala obligatorie a judecatorilor si procurorilor. Asigurarea va fi acoperita integral de catre judecator sau procuror, iar lipsa acesteia nu poate sa intarzie, sa diminueze sau sa inlature raspunderea civila a judecatorului sau procurorului pentru eroarea judiciara cauzata de exercitarea functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta”.
*Cititi aici modificarile la Legea 303/2004 adoptate de plenul Camerei Deputatilor
*Cititi aici modificarile la Legea 304/2004 adoptate de plenul Camerei Deputatilor
*Cititi aici modificarile la Legea 317/2004 adoptate de plenul Camerei Deputatilor
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# DODI
20 March 2018 17:11
+9
# ioan
20 March 2018 18:03
+1
# Nici de la Cenad
20 March 2018 21:50
+4
# Botomei Vasile,doctor in drept,0744 19 17 17
21 March 2018 01:11
+1
# NUSA
23 March 2018 16:11
0