29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Judecatorii Danilet, Dumbrava si Neacsu acuza CSM de fraudarea alegerilor!

Scris de: | pdf | print

19 August 2010 14:58
Vizualizari: 5828

Trei candidati la CSM – judecatorii Cristi Danilet (vicepresedintele Judecatoriei Oradea), Horatiu Dumbrava (presedintele Curtii de Apel Tg Mures) si Adrian Neascu (presedintele Tribunalului Vrancea) – foto - au dat joi publicitatii unui “Apel la corectitudine” prin care lanseaza un atac fara precedent la adresa Consiliului Superior al Magistraturii. Publicam in continuare integral apelul celor trei judecatori. Procedura alegerilor pentru noul Consiliu Superior al Magistraturii a debutat sub semnul abuzului de putere, a lipsei de transparenta si, mai ales, a pericolului implicarii fortelor politice in atributiile exclusive ale sistemului judiciar. Atragem atentia ca, in lipsa unei reactii ferme din partea judecatorilor si procurorilor, dar si a societatii in ansamblu, exista premisele denaturarii vointei reale a corpului magistratilor, ale fraudarii cel putin morale a alegerilor ce vor avea loc, ale politizarii lor si a viitorului CSM. Este important, nu numai pentru intreg sistemul de justitie, dar pentru intreaga societate romaneasca, avand in vedere ca puterea judecatoreasca este un pilon esential pentru statul de drept, ca intreaga procedura a alegerilor viitorilor membri CSM sa treaca de o periculoasa faza a scandalurilor interne.

Procedura alegerilor pentru noul Consiliu Superior al Magistraturii a debutat sub semnul abuzului de putere, a lipsei de transparenta si, mai ales, a pericolului implicarii fortelor politice in atributiile exclusive ale sistemului judiciar. Atragem atentia ca, in lipsa unei reactii ferme din partea judecatorilor si procurorilor, dar si a societatii in ansamblu, exista premisele denaturarii vointei reale a corpului magistratilor, ale fraudarii cel putin morale a alegerilor ce vor avea loc, ale politizarii lor si a viitorului CSM. Este important, nu numai pentru intreg sistemul de justitie, dar pentru intreaga societate romaneasca, avand in vedere ca puterea judecatoreasca este un pilon esential pentru statul de drept, ca intreaga procedura a alegerilor viitorilor membri CSM sa treaca de o periculoasa faza a scandalurilor interne.

Reamintim ca implicatiile privind marasmul in care se zbate acum procedura alegerilor arunca intr-o lumina defavorabila intreg statul de drept – tinand cont ca justitia romana este parte a unui mecanism de cooperare si verificare, practic fiind sub monitorizarea Comisiei Europene. Mai mult, nu mai departe de ultimul raport de tara, insasi Comisia Europeana atragea atentia asupra pericolului posibilitatii nerespectarii regulilor legale

Este esential ca pe parcursul procedurilor discutiile sa fie deschise, sa se elimine suspiciunile si sa se cantoneze pe proiectele depuse de candidati, ideile si solutiile cuprinse in aceste proiecte in vederea reconstructiei din temelii a unui nou CSM, apt sa faca fata sarcinilor sale constitutionale. Pentru a intelege blocajul in care se afla, practic, procedura alegerilor CSM, aducem in atentia magistratilor si a publicului urmatoarele aspecte:

1. Unii membri CSM isi vor continua mandatul si in viitorul CSM.

Actualul CSM, cu mandat pentru perioada 2005-2010, interpretand legea in chiar folosul propriilor sai membri si ignorand prevederile exprese ale Regulamentului pentru organizarea alegerilor emis de el, a stabilit in mod unilateral un numar mai mic de posturi pentru care se vor organiza alegeri. Judecatorii si procurorii sunt astfel frustrati de dreptul de a-si alege un nou CSM integral, caci membrii actuali accepta prelungirea mandatului pentru un judecator (Ana Labus) si doi procurori (Gratiana Isac si Bogdan Licu) care au fost alesi ulterior anului 2004.

Interpretarea CSM cu privire la durata mandatului unui membru CSM – care ar fi diferita de mandatul intregului CSM! – in situatia unor alegeri partiale este contrazisa de Senatul Romaniei care, intr-o situatie identica, a decis zilele acestea demararea procedurii de numire a ambilor membri in CSM din partea societatii civile. Avand in vedere ca Senatul Romaniei este organismul care va valida lista cuprinzand magistratii alesi ca membri ai CSM si care va putea refuza validarea in cazul incalcarii legii in procedura alegerii daca aceasta are drept consecinta influentarea rezultatului alegerilor, se risca un conflict public intre doua autoritati publice centrale, inclusiv invalidarea alegerilor ce vor avea loc.

2. Unii membri CSM vor recandida

Legea nr. 317/2004, republicata, prevede expres ca durata mandatului membrilor alesi (text menit doar sa faca distinctie fata de membrii de drept, al caror mandat in CSM nu poate fi conditionat de o anumita durata) ai Consiliului Superior al Magistraturii este de 6 ani, fara posibilitatea ocuparii unui nou mandat.

Cu toate acestea, cel putin trei actuali membri ai CSM si-au depus candidaturile pentru un nou mandat (judecatorii Lidia Barbulescu si Dan Lupascu, respectiv procurorul Dan Chiujdea). Atragem atentia ca una dintre persoanele carora le profita decizia CSM privind prelungirea unor mandate este in acest moment chiar membru plin al Comitetului Electoral Permanent (dl. Licu Bogdan), organul electoral suprem in aceste alegeri, in timp ce un altul este membru supleant in acelasi organism (d-na Isac Gratiana). In acest moment, aceste persoane sunt in situatia de a valida din punct de vedere juridic, in ultima instanta si fara posibilitatea contestarii, candidaturile impotriva legii pentru un nou mandat al colegilor lor din actualul CSM, cu care au decis impreuna asupra prelungirii ilegale a mandatului.

3. Candidatii Ministerului Justitiei

Cel putin doi magistrati detasati ocupand functii inalte in Ministerul Justitiei, un secretar de stat (judecatoarea Lidia Barac) si un director de directie (judecatorul Ovidiu Putura) si-au anuntat candidaturile pentru a fi alesi ca membru CSM.

Atentionam ca legea interzice magistratilor detasati in alte institutii decat instantele /parchetele sa participe la votarea membrilor CSM si conditioneaza dreptul de a candida tocmai de existenta acestui drept la vot. Prin urmare, magistratii detasati in alte institutii nu pot candida pentru a fi alesi ca membri CSM. Mai mult, candidatura unui magistrat in timpul exercitarii unei functii de demnitate publica ocupata politic (cum este cea de secretar de stat intr-un minister) reprezinta cel putin la nivelul aparentei o incercare de infiltrare politica in cadrul CSM.

Toate aspectele relevate mai sus evidentiaza nereguli grave si evidente in organizarea alegerilor pentru Consiliul Superior al Magistraturii din perioada 2011-2016 si anunta posibilitatea deturnarii acestor alegeri. Mai mult, persoanele aflate in situatiile amintite si care si-au depus candidaturile in mod oficial si-au exprimat deja disponibilitatea de a recurge la orice mijloc pentru a-si atinge scopul, culminand cu sesizarea Curtii Constitutionale, ceea ce ar insemna amanarea, suspendarea sau anularea alegerilor, coborand in derizoriu si determinand un sir de contestari reciproce care vor afecta si mai mult imaginea justitiei romane ca sistem. Or, riscurile pentru sistemul judiciar rezultat din incapacitatea derularii la termen a alegerilor pentru un nou CSM sunt incalculabile, caci legile in vigoare nu prevad cine exercita atributiile sale constitutionale intr-o astfel de situatie. Conflictul evident cu Senatul Romaniei, conflict in care CSM, in interesul conservarii pozitiei unei parti dintre membri sai, a condus sistemul judiciar, poate de asemenea conduce la consecinte teribile.

Pentru ca in acest moment alegerile pentru CSM, aflate intr-o procedura inaintata, sunt deja fundamentate pe hotarari care ii viciaza fundamental corectitudinea, se impun urmatoarele:

- revizuirea imediata de catre CSM a deciziei de anuntare pentru alegerile din toamna acestui an doar a unora dintre posturile rezervate membrilor alesi ai CSM. Potrivit actualei legislatii trebuie ocupate prin alegeri libere si generale toate posturile elective din CSM, in sensul deciziei similare a Senatului Romaniei. In caz contrar, pentru a evita invalidarea de catre un organism politic a alegerilor purtate in interiorul sistemului judiciar, presedintele CSM are obligatia sa ia act de conflictul juridic de natura constitutionala ivit intre cele doua autoritati publice si sa sesizeze Curtea Constitutionala pentru a stabili care dintre cele interpretari total contrare este corecta. Daca nu o face presedintele CSM, va trebui ca sesizarea Curtii Constitutionale sa fie facuta de Presedintele Senatului Romaniei sau de Presedintele Romaniei, avand in vedere, pe de-o parte, ca Senatul Romaniei se va pronunta oricum asupra validitatii intregi proceduri a alegerilor pentru CSM, si, respectiv, rolul de mediator al Presedintelui Romaniei;

- Candidatii care ocupa functii in alte institutii trebuie sa demisioneze imediat din acestea si sa revina la instantele sau parchetele la care candideaza. De asemenea, solicitam in mod direct ministrului Justitiei, Catalin Marian Predoiu, in numele numeroaselor declaratii privind neamestecul politic in justitie si asumarii recomandarilor Comisiei Europene, sa le ceara in mod public magistratilor detasati in Ministerul Justitiei sa demisioneze imediat, altfel sa ceara el insusi incetarea detasarii lor. Mai mult, consideram ca actualul Consiliu Superior al Magistraturii are obligatia sa ia de urgenta in discutie aceasta situatie. Facem un apel la vigilenta corpului judiciar: in conditiile unui comportament la limita responsabilitatii al autoritatilor cu competente in organizarea alegerilor pentru CSM: magistratii care vor vota sunt ultima si singura garantie pentru corectitudinea alaegerilor si reprezentativitatea alesilor in viitorul CSM. Judecatorii si procurorii insisi pot opri interpretarea subiectiva a legilor si jocurile oculte de interese cu privire la organismul menit sa le apere independenta”.

Comentarii

# eugenia date 19 August 2010 21:39 -1

Felicitari celor trei judecatori! Trebuie ca, 99 % dintre magistrati sa fie ca dumnealor. Asa, nu vom mai avea probleme de injustitie.

# Dixit date 20 August 2010 10:04 +1

In sfarsit simt si magistratii pe pielea lor cum functioneaza justitia in Romania, cat e de profesionista, cum se interpreteaza si mai ales cum se ...aplica legea. Pana acum toti invocau disfunctionalitati numai la nivel financiar :lol: Practic, e intotdeauna vorba de resursele umane aflate in sistem! Aici e problema! Dispunem de un corp de magistrati 99% corupt iar cei 1% sunt neglijabili. Dixit!

# valpurgia IONEL date 25 August 2010 08:23 0

Felicitari. Sper sa va regasiti ca membrii in structura noului Consiliu. De voi avem nevoie. Lucrurile ar sta bine daca 99% din magistrati ar fi ca voi. Ar sta bine poate si daca 1% din magistrati ar fi ca voi. Dixit, (poza electorala e magnifica)

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva