DEZVELIREA CAMELIEI – Vestita judecatoare Camelia Bogdan a fost data in vileag la ICCJ, unde forteaza anularea hotararii CSM de excludere din magistratura: “Si-a folosit inteligenta si cunostintele pentru evitarea sistemului de incompabilitati, in vederea obtinerii unor foloase materiale pentru sine... A facut toate demersurile pentru a eluda normele legale... Trebuie retinute si manoperele dolosive utilizate... Fapta este atat de grava incat face imposibila mentinerea in magistratura“
Soarta vestitei judecatoare Camelia Bogdan (foto) se va decide, miercuri 13 decembrie 2017, la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Un Complet de 5 judecatori al instantei supreme urmeaza sa pronunte decizia in cazul recursului pe care Camelia Bogdan l-a formulat impotriva hotararii CSM de excludere din magistratura. Fapta Cameliei Bogdan – aceea de a lua bani de la un SRL contractat de Ministerul Agriculturii in timp ce judeca procesul “Telepatia“ in care parte civila era chiar Ministerul Agriculturii – este extrem de grava, iar in mod normal judecatoarea nu ar avea ce sa mai caute in magistratura, credem noi. Totusi, este posibil ca la ICCJ sa se intample orice, iar sanctiunea aplicata Cameliei Bogdan, cea de excludere din magistratura, sa fie anulata in totalitate sau inlocuita cu una mai usoara.
Judecatorii ICCJ cunosc in detaliu insa faptele pe care le-a comis Camelia Bogdan si care au stat la baza deciziei CSM de excludere din magistratura. Iar asta intrucat vestita judecatoarea a fost demascata in detaliu de catre avocatii Costel Gilca si Madalina Berechet, reprezentantii FACIAS, respectiv Grupul de Investigatii Politice, asociatii interveniente in recursul prin care Camelia Bogdan forteaza anularea hotararii CSM.
Avocatul Costel Gilca: “Prezentarea ca adevarate a unor situatii false“
Astfel, in concluziile scrise depuse la dosar, avocatul Costel Gilca a subliniat ca Bogdan si-a folosit inteligenta si cunostintele pentru evitarea sistemului de incompabilbilitati, in vederea obtinerii unor foloase materiale pentru sine, punand in pericol imaginea impartialitatii justitiei. De asemenea, Gilca acuza ca judecatoarea a facut toate demersurile necesare pentru a eluda normele legale si pentru a ascunde ulterior sub aparenta legalitatii propriile fapte. In opinia reprezentantului Grupului de Investigatii Politice, fapta Cameliei Bogdan este atat de grava incat face imposibila mentinerea acesteia in magistratura.
Iata un fragment din concluziile scrise depuse de avocatul Costel Gilca, acestea fiind atasate integral la finalul articolului:
“Fapta recurentei este atat de grava incat face imposibila mentinerea in magistratura in conditiile in care si-a folosit inteligenta si cunostintele pentru evitarea sistemului de incompabilitati, in vederea obtinerii unor foloase materiale pentru sine, punand in pericol imaginea impartialitatii justitiei.
La aceasta situatei de fapt trebuie retinute si manoperele (dolosive) utilizate de catre recurenta pentru a se sustrage obligatiilor legale de sesizare a Colegiului de conducere a instantei cu privire la posibilitatea existentei unul conflict de interese, utilizarea unor institutii ale statului (prin intermediul relatiilor de prietenie cu presedintele acelei institutii, care incalcand propria procedura au raspuns in doar cateva zile la solicitare) avem deja imaginea gravitatii faptei magistratului, gravitate care impune excluderea acestuia din magistratura.
Daca la aceste manopere dolosive avem in vedere si maniera in care a inteles sa se apere, prin prezentarea ca adevarate a unor situatii false (demonstrate cu documente) prin prezentarea ca falsa a unor calificari (in anul 2017 NU era expert TAIEX), precum si proferarea de amenintari, invocarea incompatibiilitatii tuturor persoanelor care au instrumetat cazul recurentei, adaugarea in corespondenta electronica a organelor de cercetare penala, creaza imaginea unui comportament incompatibil cu functia si atitudinea de magistrat, astfel incat fapta este corect individualizata in raport cu dispozitiile art. 100 din Legea nr. 303/2004, astfel incat recursul apare ca netemeinic si nelegal raportat la dispozitiile art. 488 alin. (8) Cod proc civil.
(…)
Fata de toate cele de mai sus rezulta cu claritate gravitatea faptei comise de un magistrat care si-a folosit inteligenta si cunostintele pentru a eluda sistemul incompatibilitatilor astfel cum este el reglementat de Constitutie, de Legea 303/2004, precum si de Hotararile CSM, in vederea obtinerii unor foloase patrimoniale pentru sine.
Gravitatea este cu atat mai mare cu cat participarea la aceste cursuri s-a realizat in contextul unui dosar extrem de mediatizat, astfel incat aceasta incalcare a normelor privind incompatibilitatea magistratilor a fost prezentata in mass media fiind un subiect principal, negativ, la adresa independentei justitiei.
Amploarea acestei fapte este cea care da dimensiunea gravitatii, cu atat mai mult cu cat din motive doar de recurenta cunoscute, aceasta a facut toate demersurile necesare pentru a eluda normele legale si pentru a ascunde ulterior sub aparenta legalitatii propriile fapte“.
Avocata Madalina Berechet: “Incalcare grava a dreptului la un proces echitabil“
La randul ei, avocata Madalina Berechet, reprezentanta Fundatiei pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), a explicat Inaltei Curti de Casatie si Justitie ca prin fapta comisa de Camelia Bogdan s-au creat premisele unei indoieli serioase cu privire la integritatea si impartialitatea magistratului. Comportamentul Cameliei Bogdan, se arata in concluziile scrise, depaseste cu mult limitele necesitatii asigurarii unei aparente de impartialitate si reprezinta o incalcare grava a dreptului la un proces echitabil. Nu in ultimul rand, avocata Madalina Berechet considera ca abaterea disciplinara comisa de Camelia Bogdan a avut ca efect deteriorarea increderii si a respectului opiniei publice fata de functia de magistrat.
Iata fragmente din concluziile scrise ale avocatei Madalina Berechet, acestea fiind atasate integral la finalul articolului:
“Prin participarea, in temeiul unui contract incheiat cu o societate comerciala, in calitate de magistrat, la activitatile de instruire remunerate din cadrul proiectului desfasurat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale – parte in litigiul repartizat spre solutionare completului din care face parte judecatoarea Bogdan Camelia – s-au creat premisele unei indoieli serioase cu privire la integritatea si impartialitatea magistratului.
Un asemenea comportament depaseste cu mult limitele necesitatii asigurarii unei aparente de impartialitate si reprezinta o incalcare grava a dreptului la un proces echitabil, atat din perspectiva posibilitatii efective de aparare, cat si din perspectiva egalitatii de arme, farantie in sensul prevederilor art. 6 par. 1 din Conventie.
(…)
Or, in cauza, pe langa prejudicierea grava a imaginii justitiei, consecintele faptei magistratului exclus au creat premisele privarii justitiabililor de parghiile legale menite sa le asigure realizarea unui drept complet la aparare, instrumente care au fost reduse la simple texte juridice lipsite de continut si eficienta.
Prin urmare, este evident ca teoria aparentei de impartialitate si obiectivitate a completului de judecata a fost infranta prin savarsirea abaterii disciplinare ce a avut drept efect si deteriorarea increderii si a respectului opiniei publice fata de functia de magistrat“.
*Cititi aici concluziile scrise ale avocatului Costel Gilca
*Cititi aici concluziile scrise ale avocatei Madalina Berechet
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# 2 doctorate + caracter de kkt 12 December 2017 16:47 +8
# parașuta parașutată 12 December 2017 17:55 +1
# Vladimârrr...!!! 12 December 2017 21:55 +4
# DODO 13 December 2017 16:25 +2