15 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DICTATURA PAGANILOR – Hotararea 47/2020 a Comitetului National pentru Situatii de Urgenta si Hotararea 35/2020 a CJSU Iasi privind blocarea accesului la Hramul Sfintei Parascheva pentru pelerinii din afara Iasilor sunt nelegale. Legea 55/2020 nu ingradeste participarea la slujbele religioase in spatii deschise. Credinciosii pot cere in instanta desfiintarea celor doua hotarari, apoi daune morale de la autoritati pentru incalcarea libertatii religioase (Documente)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

11 October 2020 14:05
Vizualizari: 18952

Regimul presedintelui Klaus Iohannis (foto 1 stanga) si al premierului Ludovic Orban (foto 1 dreapta) risca sa incaseze o noua umilinta in instanta din cauza tiraniei instituite impotriva romanilor, sub pretextul pandemiei de coronavirus. Lumea Justitiei dezvaluie in premiera felul in care romanii isi pot gasi dreptatea din partea judecatorilor fata de persecutiile religioase la care sunt supusi.


 

Ne referim la cel mai recent scandal, izbucnit dupa ce Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU) Iasi le-a interzis accesul la Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva pelerinilor care nu au domiciliul sau resedinta in municipiul Iasi. Mai exact, marti, 6 octombrie 2020, CJSU Iasi – avandu-l  ca presedinte pe prefectul Marian Grigoras (foto 2) – a adoptat Hotararea nr. 35/2020, prin care le-a refuzat accesul la slujba dedicata Sfintei Parascheva credinciosilor care nu pot face dovada ca locuiesc in oras.


La articolul 1 din anexa, citim urmatoarele (vezi facsimil 1):


Se dispune in sarcina Arhiepiscopiei Iasilor sa stabileasca un perimetru delimitat, avand ca punct de referinta Ansamblul Mitropolitan Iasi, in vederea desfasurarii sarbatorii religioase ocazionate de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, perimetru in care este permis accesul doar pentru pelerinii care au domiciliul sau resedinta in municipiul Iasi; perimetrul in cauza si punctele de acces vor fi stabilite de comun acord cu organele de ordine si cu Primaria Municipiului Iasi, iar intrarea persoanelor in zona va fi permisa pe baza verificarii actelor de identitate”.

 Hotararea CJSU Iasi nr. 35/2020 se bazeaza pe Hotararea Comitetului National pentru Situatii de Urgenta nr. 47/2020, adoptata luni, 5 octombrie 2020. La randul ei, aceasta extinde la nivelul intregii tari interdictia ca la slujbe sa participe credinciosi din alte localitati. Mentionam ca CNSU este condus de catre prim-ministrul Ludovic Orban.


Art. 2 din Hotararea CNSU nr. 47/2020 prevede (vezi facsimil 2):


Organizarea de sarbatori religioase este permisa numai cu participarea persoanele care au domiciliul sau resedinta in localitatea unde se desfasoara activitatea, fara participarea persoanelor / pelerinilor din alte localitati”.

 Legea pandemiei nu si-a permis sa fie atat de grosolana


Dupa cum ati vazut mai sus, ambele hotarari invoca drept temei Legea nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 (pe scurt: Legea pandemiei). Oricat ar fi de controversat, actul normativ nu interzice in niciun fel accesul la slujbele religioase tinute in aer liber. Asa cum veti citi mai jos, interdictiile se refera doar la evenimente religioase in spatii inchise.


Redam articolele relevante in acest sens:


- art. 5 alin. (3) lit. a): „Masurile pentru diminuarea impactului tipului de risc sunt: restrangerea sau interzicerea organizarii si desfasurarii unor mitinguri, demonstratii, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de intruniri, in spatii deschise, precum si a unor intruniri de natura activitatilor culturale, stiintifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment, in spatii inchise;

- art. 45:

(1) Pe durata starii de alerta, activitatea cultelor religioase se exercita liber, cu respectarea regulilor de protectie sanitara stabilite, la propunerea CNSSU si cu avizul secretarului de stat pentru culte, prin ordin comun al ministrului sanatatii si al ministrului afacerilor interne.

(2) Regulile prevazute la alin. (1) vor cuprinde masuri privind accesul in lacasele de cult, distanta minima de siguranta”;

- art. 65 lit. j) – l):

Constituie contraventii, in masura in care nu sunt savarsite in astfel de conditii incat sa fie considerate potrivit legii penale infractiuni, urmatoarele fapte savarsite pe durata starii de alerta: (...)

j) nerespectarea interdictiilor stabilite conform art. 5 alin. (3) lit. a) de a organiza mitinguri, demonstratii, procesiuni, concerte sau alte tipuri de intruniri, in spatii deschise, ori intruniri de natura activitatilor culturale, stiintifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment, in spatii inchise;

k) participarea persoanelor fizice la mitinguri, demonstratii, procesiuni, concerte sau la alte tipuri de intruniri, in spatii deschise, ori la intruniri de natura activitatilor culturale, stiintifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment, in spatii inchise, interzise in conformitate cu art. 5 alin. (3) lit. a);

l) desfasurarea de catre organizatori a unor mitinguri, demonstratii, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de intruniri, in spatii deschise, ori a unor intruniri de natura activitatilor culturale, stiintifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment, in spatii inchise, cu nerespectarea masurilor stabilite conform art. 5 alin. (3) lit. a)”.


Autoritatile au facut alba-neagra cu temeiul legal


Autorii ambelor hotarari baiguie ca le-au adoptat in conformitate cu Legea nr. 55/2020 si Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic (pe scurt: Legea carantinarii). Problema este ca daca in Legea 55/2020 mentiunile privind slujbele religioase sunt doar cele expuse mai sus, Legea 136/2020 nu mentioneaza niciodata vreun aspect legat de activitatile religioase sau, in general, de culte. Deci intelegeti dimensiunea nesimtirii cu care CNSU si CJSU Iasi au ingradit accesul romanilor la Hramul Sfintei Parascheva si, in general, la orice slujbe religioase. Practic, un drept fundamental a fost interzis nu prin lege, ci prin niste acte infralegale, ale unor comitete.

Incheiem, indemnandu-i pe cei interesati sa atace in instanta Hotararea nr. 47/2020 a CNSU si Hotararea nr. 35/2020 a CJSU Iasi, precum si sa solicite daune morale din cauza ca atat autoritatile centrale, cat si cele locale le-au incalcat libertatea religioasa. Sigur ca instantele nu au cum sa se pronunte inainte de incheierea perioadei dedicate Hramului Sfintei Parascheva (8-15 octombrie 2020), dar anularea hotararilor de mai sus, prin hotarare judecatoreasca definitiva, va fi o victorie a crestinilor impotriva autoritatilor care se dedau la persecutii precum cea de la Iasi. Mai mult: regimul Iohannis-Orban va incasa o scatoalca si in ceea ce priveste ingradirea accesului in bisericile din alte localitati.


sursa foto Iohannis-Orban: Adevarul.ro

sursa foto Grigoras: Agerpres.ro

Comentarii

# Tipa date 11 October 2020 14:39 +16

Nu exista temei legal pt a se da amenzi cum nu exista temei legal pt prezenta jandarmilor si politistilor cu scopul de a legitima si interzice accesul credinciosilor din afara localitatilor.Credinciosii nu pot fi amendati. Trebuie facute plangeri penale impotriva efectivelor de jandarmi politisti a sefilor lor si a membrilor comitetului pt situatii de urgenta Iasi. Faptul ca jandarmii politistiu sunt in executarea unui ordin nu ii absolva de raspundere penala pt ca incalca legea, arogandu- si competente pe care nu le au si care exced cadrului legal. Bisericile sa organizeze sau credinciosii pelerinaje sa inchirieze autocare etc si sa mearga la Sf. PARASCHEVA PT CA NU POT SA LE INTERZICA CAT TIMP NU AU SUPORT LEGAL.

# Cetateanul date 11 October 2020 15:57 +1

Dănuța tată dacă nu poți să ai grijă de turmă mergi și te ocupă de altceva. Poate se va găsi unul cu sânge în instalație care să facă și altceva în loc de mieunat prin comunicate. Își închipuie cineva că spre exemplu prin grecili îndrăznește careva să facă mizerii din astea? Nu bă...că ăia nu sunt la mila și pomana unor papițoi!

# DODI date 11 October 2020 17:09 +18

Ce ghinion pe țara asta. A încăput pe mâna unora fără nici un Dumnezeu. Singurul lor Dumnezeu este banul. Mai trebuie mult să treacă până când românii să înțeleagă ce mult rău a făcut pentru România grupul infracțional instituționalizat cunoscută de mulți sub acronimul SRI.

# Edelweiss - Ivory Tower Questioner date 11 October 2020 21:19 -3

Pelerinii, în general, poartă... pelerină? :-?

# Stânga din Galați nlp date 12 October 2020 03:52 +9

Ca sa tragem o concluzie strict pe ceea ce am trăit în aceasta țărișoară din luna ianuarie și pana acum.,ca asa de lăutărit și gândit pe lângă cu toții suntem buni la asta: DACĂ în SUA va ieși Biden președinte și DACĂ în România vor lua majoritatea parlamentara PNL și cu USR vom regreta amarnic ca suntem romani și vom regreta amarnic ca ne.am născut pe aceasta planeta. ȚINEȚI BINE MINTE ACEST ASPECT

# imun/teanu date 12 October 2020 07:41 +3

O ultima strigare, "Arafat arestat". Musulman. De fapt s-a "pliat", sa se faca slugoi. Dl. Iohanis catolic, sau cam asa ceva /mai catolic ca papa? LuCoil tot pe-acolo. Ortodicsii, acasa la ei, un fel de hughenoti? Sau, tot, "niiisteee eee...vrei"?!

# vaduva date 12 October 2020 11:44 +1

de fapt, ARAFAT....NU este musulman, daca era musulman avea RESPECT pentru religia nationala .... ci bahai....aia e mai naspa, caci bahai va fi religia Noii Ordini Mondiale....sa vedeti ce TEMPLE futuriste au...banet, nu gluma, eu cred ca Arafat a bagat banii furati din Covid 19 NU in SMURD , ci in BAHAI....Bahaii sunt cu religia PACII, cu IUBIREA totala pentru toti...si cum sa obtii PUTEREA MONDIALA prin pace si nu prin lupta decat prin DICTATURA MEDICALA in care oamenii sa ti se subjuge de BUNAVOIE prin FRICA de o nefiinta numita Covid 19??? numai calendarul BAHAI este divizat in 19 !!! luni a cate 19!!! zile...Baha’i is a wolf in sheep’s clothing, presenting itself as a peaceful and all-embracing religion. One must look deeper and analyze what Baha’i policies would really mean in our world. World government is a dangerous concept as if it becomes corrupted and harms people, where is there to flee? There would be no place for a refugee to go.https://christianexbahai.wordpress.com/20

# vaduva date 12 October 2020 11:45 +2

http://www.facebook.com/BahaiFaith/videos/bill-gates-using-a-picture-of-the-bahai-world-center-staff/318868477793/ Wargha Enayati este fondatorul Rețelei private de sănătate REGINA MARIA, medic specialist în cardiologie. De origine germană, a început Facultatea de Medicină în Regensburg, Germania și a absolvit Facultatea de Medicină de la Cluj. Din Regensburg, Raed Arafat si a luat prima ambulanta SMURD. iote ce vrea asta sa faca din spitalele din RO Wargha Enayati OcctobteSerc 9cSnepoi nsaont 3ree:3cdu6en tultPasoiM · Cei de la Ziarul Financiar m-au intrebat cum as schimba sistemul medical romanesc. Eu sunt insa o rotita mica din toata povestea asta, dar sunt doua lucruri care ar fi bune: trecerea Casei Nationale de Sanatate (CNAS) sub Ministerul Sanatatii, inchiderea unor spitale si transformarea lor in centre de recuperare sau camine pentru varstnici si promovarea abonamentelor medicale.

# vaduva date 12 October 2020 11:52 +2

ACUM ESTE de inteles de ce tocmai la Regina Maria s-au facut 23 de teste fals pozitive ??? https://www.mediafax.ro/social/reactia-clinicii-regina-maria-dupa-acuzatiile-celor-de-la-cfr-cluj-referitoare-la-testele-de-covid-19-19445278 BAHAII vor ARDEREA TUTUROR CARTILOR in afara de CARTILE LOR... promoveaza STIINTA si de aceea ARAFAT nu a facut armata si a dezertat...dar ii place a naibii sa fie si DICTATOR, si COMANDANT...fara a stii ca pe FRONT este necesar RESPECT RECIPROC si AJUTOR MUTUAL...ca sa supravietuiesti....in ECHIPA.... deci, TOTI cei implicati in miscarea NEW AGE contemporana NU APARTIN religiilor crestine, musulmane sau mozaice. TOTI sunt SECTANTI...Arafat este Bahai, Wuhannis este LUTERAN , nu catolic, imun/teanu...

# Cosmin Moraru date 12 October 2020 11:53 +1

Regret, dar nu sunt de acord cu analiza dvs legala....desi as dori sa fiu :) Art 45 nu contravina art. 65 lit j (inca constitutionala!), care impreuna cu art 5, fac trimitere la interdictii si pt evenimentele in aer liber cat si in spatiu inchis. Cuvantul "liber" este conditionat de respectarea normelor stabilite de Arafat...deci e un "liber" conditionat!

# vaduva date 12 October 2020 12:57 +3

COVID 19 este un virus POLITIC. m-a impins curiozitatea sa cercetez ce partid politic este la butoane la primariile municipiilor judetelor celor mai infectate din Romania...REZULTAT...intuitia mea nu a dat gres... București – 2,52 MUCUSOR /USR Alba – 2,26 Alba Iulia Gabriel Plesa/USR Vâlcea -2,16 Rm. Valcea Mircia Gutau /PER Iași – 1,97 Mihai Chirica/PNL traseist din PSD Bacău – 1,89 Lucian Viziteu /USR Neamț – 1,86 Andrei Carabelea/PNL Teleorman – 1,73 Alexandria Victor Dragusin/PSD aici este exceptia care confirma regula, dar trebuie pedepsit ca este PSD Sălaj – 1,79 Zalau Ionel Ciunt /PSD aici este exceptia care confirma regula, dar trebuie pedepsit ca este PSD Sibiu – 1,66 Astrid Fodor /FDGR grupul este iubirea lui wuhannis Caraș-Severin – 1,64 Caransebes Felix Borcea /independent ? o fi tot pedepsit ca este independent Cluj – 1,62 Emil Boc/PNL Brașov – 1,52 Allen Coliban /USR Timiș – 1,52 Dominic Fritz/USR

# imun/teanu date 12 October 2020 14:57 0

Vaduva, n-ai observat ca am zis "sau cam asa ceva". Doar ca sa si "mai catolic ca papa".

# aha,aha: date 12 October 2020 19:11 +2

-cei de la "regina maria" sustineau/sustin printr-un banner pe statia de metrou ca ei sunt/au devenit EROII REVOLUTIEI,scris cu rosu,da,la 50 de metri de cei 300 de morti din Cimitirul Eroilor Revolutiei, banner plasat inca de acum 6 luni de zile! -intelegem deci distrugerea celr 2 turnuri gemene la 11 septembrie 2001:prima etapa in "mare unifcare". actiunile lui arafat sunt actele de satanism,preluate si elaborate si de altii-reamintim ca sf.firea cea de azi: A INCHIS PARCURILE BUCURESTIULUI,cerea masca +ochelari in transportul in comun,a dezinfectat aerul(!!!!!!)cu aspersoare,etc,etc,etc. BLESTEME!

# Septi date 12 October 2020 19:26 +1

Dupa ce, de la an la an, in ultimii 16, tot mai multi dintre ,,poporenii’’ de pe aceste meleaguri s-au pus pe ,,pupat moastele de la Cotroceni’’, ajungand majoritari, au putut in sfarsit sa impuna ,,legal, democratic’’, ca pupatorii de alte moaste sa se orienteze si ei spre alea majoritare, altfel v-or fi nevoiti sa le pupe numai pe cele locale, cu buletinu’.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 14.06.2024 – Guvernul inflameaza grefierii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva