DICTATURA PAGANILOR – Hotararea 47/2020 a Comitetului National pentru Situatii de Urgenta si Hotararea 35/2020 a CJSU Iasi privind blocarea accesului la Hramul Sfintei Parascheva pentru pelerinii din afara Iasilor sunt nelegale. Legea 55/2020 nu ingradeste participarea la slujbele religioase in spatii deschise. Credinciosii pot cere in instanta desfiintarea celor doua hotarari, apoi daune morale de la autoritati pentru incalcarea libertatii religioase (Documente)
Regimul presedintelui Klaus Iohannis (foto 1 stanga) si al premierului Ludovic Orban (foto 1 dreapta) risca sa incaseze o noua umilinta in instanta din cauza tiraniei instituite impotriva romanilor, sub pretextul pandemiei de coronavirus. Lumea Justitiei dezvaluie in premiera felul in care romanii isi pot gasi dreptatea din partea judecatorilor fata de persecutiile religioase la care sunt supusi.
Ne referim la cel mai recent scandal, izbucnit dupa ce Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU) Iasi le-a interzis accesul la Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva pelerinilor care nu au domiciliul sau resedinta in municipiul Iasi. Mai exact, marti, 6 octombrie 2020, CJSU Iasi – avandu-l ca presedinte pe prefectul Marian Grigoras (foto 2) – a adoptat Hotararea nr. 35/2020, prin care le-a refuzat accesul la slujba dedicata Sfintei Parascheva credinciosilor care nu pot face dovada ca locuiesc in oras.
La articolul 1 din anexa, citim urmatoarele (vezi facsimil 1):
„Se dispune in sarcina Arhiepiscopiei Iasilor sa stabileasca un perimetru delimitat, avand ca punct de referinta Ansamblul Mitropolitan Iasi, in vederea desfasurarii sarbatorii religioase ocazionate de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, perimetru in care este permis accesul doar pentru pelerinii care au domiciliul sau resedinta in municipiul Iasi; perimetrul in cauza si punctele de acces vor fi stabilite de comun acord cu organele de ordine si cu Primaria Municipiului Iasi, iar intrarea persoanelor in zona va fi permisa pe baza verificarii actelor de identitate”.
Hotararea CJSU Iasi nr. 35/2020 se bazeaza pe Hotararea Comitetului National pentru Situatii de Urgenta nr. 47/2020, adoptata luni, 5 octombrie 2020. La randul ei, aceasta extinde la nivelul intregii tari interdictia ca la slujbe sa participe credinciosi din alte localitati. Mentionam ca CNSU este condus de catre prim-ministrul Ludovic Orban.
Art. 2 din Hotararea CNSU nr. 47/2020 prevede (vezi facsimil 2):
„Organizarea de sarbatori religioase este permisa numai cu participarea persoanele care au domiciliul sau resedinta in localitatea unde se desfasoara activitatea, fara participarea persoanelor / pelerinilor din alte localitati”.
Legea pandemiei nu si-a permis sa fie atat de grosolana
Dupa cum ati vazut mai sus, ambele hotarari invoca drept temei Legea nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 (pe scurt: Legea pandemiei). Oricat ar fi de controversat, actul normativ nu interzice in niciun fel accesul la slujbele religioase tinute in aer liber. Asa cum veti citi mai jos, interdictiile se refera doar la evenimente religioase in spatii inchise.
Redam articolele relevante in acest sens:
- art. 5 alin. (3) lit. a): „Masurile pentru diminuarea impactului tipului de risc sunt: restrangerea sau interzicerea organizarii si desfasurarii unor mitinguri, demonstratii, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de intruniri, in spatii deschise, precum si a unor intruniri de natura activitatilor culturale, stiintifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment, in spatii inchise”;
- art. 45:
„(1) Pe durata starii de alerta, activitatea cultelor religioase se exercita liber, cu respectarea regulilor de protectie sanitara stabilite, la propunerea CNSSU si cu avizul secretarului de stat pentru culte, prin ordin comun al ministrului sanatatii si al ministrului afacerilor interne.
(2) Regulile prevazute la alin. (1) vor cuprinde masuri privind accesul in lacasele de cult, distanta minima de siguranta”;
- art. 65 lit. j) – l):
„Constituie contraventii, in masura in care nu sunt savarsite in astfel de conditii incat sa fie considerate potrivit legii penale infractiuni, urmatoarele fapte savarsite pe durata starii de alerta: (...)
j) nerespectarea interdictiilor stabilite conform art. 5 alin. (3) lit. a) de a organiza mitinguri, demonstratii, procesiuni, concerte sau alte tipuri de intruniri, in spatii deschise, ori intruniri de natura activitatilor culturale, stiintifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment, in spatii inchise;
k) participarea persoanelor fizice la mitinguri, demonstratii, procesiuni, concerte sau la alte tipuri de intruniri, in spatii deschise, ori la intruniri de natura activitatilor culturale, stiintifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment, in spatii inchise, interzise in conformitate cu art. 5 alin. (3) lit. a);
l) desfasurarea de catre organizatori a unor mitinguri, demonstratii, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de intruniri, in spatii deschise, ori a unor intruniri de natura activitatilor culturale, stiintifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment, in spatii inchise, cu nerespectarea masurilor stabilite conform art. 5 alin. (3) lit. a)”.
Autoritatile au facut alba-neagra cu temeiul legal
Autorii ambelor hotarari baiguie ca le-au adoptat in conformitate cu Legea nr. 55/2020 si Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic (pe scurt: Legea carantinarii). Problema este ca daca in Legea 55/2020 mentiunile privind slujbele religioase sunt doar cele expuse mai sus, Legea 136/2020 nu mentioneaza niciodata vreun aspect legat de activitatile religioase sau, in general, de culte. Deci intelegeti dimensiunea nesimtirii cu care CNSU si CJSU Iasi au ingradit accesul romanilor la Hramul Sfintei Parascheva si, in general, la orice slujbe religioase. Practic, un drept fundamental a fost interzis nu prin lege, ci prin niste acte infralegale, ale unor comitete.
Incheiem, indemnandu-i pe cei interesati sa atace in instanta Hotararea nr. 47/2020 a CNSU si Hotararea nr. 35/2020 a CJSU Iasi, precum si sa solicite daune morale din cauza ca atat autoritatile centrale, cat si cele locale le-au incalcat libertatea religioasa. Sigur ca instantele nu au cum sa se pronunte inainte de incheierea perioadei dedicate Hramului Sfintei Parascheva (8-15 octombrie 2020), dar anularea hotararilor de mai sus, prin hotarare judecatoreasca definitiva, va fi o victorie a crestinilor impotriva autoritatilor care se dedau la persecutii precum cea de la Iasi. Mai mult: regimul Iohannis-Orban va incasa o scatoalca si in ceea ce priveste ingradirea accesului in bisericile din alte localitati.
sursa foto Iohannis-Orban: Adevarul.ro
sursa foto Grigoras: Agerpres.ro
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Tipa 11 October 2020 14:39 +16
# Cetateanul 11 October 2020 15:57 +1
# DODI 11 October 2020 17:09 +18
# Edelweiss - Ivory Tower Questioner 11 October 2020 21:19 -3
# Stânga din Galați nlp 12 October 2020 03:52 +9
# imun/teanu 12 October 2020 07:41 +3
# vaduva 12 October 2020 11:44 +1
# vaduva 12 October 2020 11:45 +2
# vaduva 12 October 2020 11:52 +2
# Cosmin Moraru 12 October 2020 11:53 +1
# vaduva 12 October 2020 12:57 +3
# imun/teanu 12 October 2020 14:57 0
# aha,aha: 12 October 2020 19:11 +2
# Septi 12 October 2020 19:26 +1