DIICOT SA-L AIBA PE CONSTIINTA – Fostul decan al Baroului Dambovita Ernest Moldoveanu a murit in accident rutier dupa ce DIICOT l-a pus sa astepte ore-n sir pana sa-i audieze clientul. Maratonul de audieri a durat 20 de ore, timp in care avocatul a fost nevoit sa se concentreze asupra cazului, fara sa se poata odihni. UNBR: „Nu cunoastem de ce nu s-a comunicat avocatilor ordinea audierii... Stim insa ca in principiu justitia este diurna, caracterul nocturn fiind de evitat din motive explicabile”
Avocatura romana este zguduita de decesul maestrului Ernest Andrei Moldoveanu (foto), fost decan al Baroului Dambovita in perioada 1995-2003. Miercuri, 4 decembrie 2019, avocatul a murit intr-un accident rutier, pe fondul surmenajului provocat de DIICOT.
Uniunea Nationala a Barourilor din Romania a facut anuntul sambata, 7 decembrie 2019, precizand ca maestrul Moldoveanu fusese nevoit sa stea la DIICOT timp de 20 de ore, din cauza ca parchetul nu ii comunicase cand anume urma sa fie audiata persoana pe care avocatul o reprezenta. Pe cale de consecinta, concentrarea extrema si lipsa de odihna si-au spus cuvantul, ducand la un final tragic.
Ca si cum nu ar fi fost de ajuns, DIICOT nu s-a obosit sa explice de ce derulase audieri inclusiv pe timp de noapte, in conditiile in care anchetele trebuie sa se deruleze ziua.
Lumea Justitiei transmite condoleante familiei indurerate.
Prezentam comunicatul UNBR:
„Am aflat cu tristete ca miercuri 4 decembrie 2019, a incetat din viata domnul avocat Ernest Andrei Moldoveanu, fost Presedinte al Colegiului de avocati Dambovita si ulterior, dupa aparitia Legii nr. 51/1995, Decan pentru doua mandate al aceluiasi barou.
Cauza decesului a fost un accident de circulatie. Domnul avocat se intorcea la ora 6,00 dimineata de la sediului DIICOT Dambovita de la audieri care au inceput marti, 3 decembrie la ora 10,00, starea de oboseala accentuata acumulandu-se dupa o noapte intreaga petrecuta pe culoarele structurii de parchet, asteptand audierea clientului sau si din cauza concentrarii la o ora nefireasca pentru lucru.
Desigur, in pofida faptului ca am incercat sa ne informam si sa analizam circumstantele care au impus acest program de lucru in privinta anchetei penale, nu putem afirma acum, fara o cunoastere a particularitatilor cauzei, ca aceste audieri maraton la ore de noapte reprezinta un abuz al autoritatilor ori au la baza aspecte ce tin de specificitatea cazului si care pot fi explicate legal. Evident, fara o abordare institutionala anterioara a chestiunii programului de lucru al avocatilor, este greu acum sa punem acest trist si grav eveniment pe seama unui dezinteres sau chiar dispret al autoritatilor sistemului judiciar fata de munca avocatului. Nu cunoastem exact motivele care au condus la audieri la ore tarzii ori de ce nu s-a comunicat avocatilor ordinea audierii, ora aproximativa la care se audiau suspectii sau martorii asistati de avocati. Stim insa ca in principiu, justitia este diurna, caracterul nocturn fiind de evitat din multiple explicabile motive.
Manifestand toata aprecierea pentru munca celor care lucreaza in sistemul judiciar trebuie sa atragem atentia ca avocatul este un partener al justitiei. Or, un partener al justitiei trebuie tratat cu respect. Respectul nu inseamna numai cuvinte frumoase, aprecieri generale spuse in cadrul conferintelor si dezbaterilor profesionale sau scrise in ghiduri. Respectul trebuie sa fie efectiv. Efectivitatea respectului inseamna a se lua in calcul si viata, sanatatea, capacitatile umane ale avocatului, a lua masuri pentru ca activitatea profesionala a acestuia sa fie desfasurata in conditii optime.
Este momentul sa ne intoarcem privirea si spre noi, avocatii, pentru ca asa cum pretindem sistemului judiciar sa ne trateze cu respect, trebuie sa ne respectam si noi in cadrul formelor de exercitare a profesiei. Si acolo programul trebuie sa fie unul care sa tina seama de viata si sanatatea avocatului. Se poate muri sau pierde sanatatea si din cauza oboselii acumulate la birou nu numai pe culoarele unitatii de parchet.
Avocati, judecatori si procurori trebuie sa avem in vedere ca viata si sanatatea tuturor trec inaintea justitiei si adevarului”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# la cati satrapi sunt in romania 8 December 2019 14:25 +1
# Ioana M. 8 December 2019 17:33 +2
# morarescu 8 December 2019 20:52 +1
# carcotas 8 December 2019 21:00 +2
# Ha ha ha 8 December 2019 21:13 0
# ion din balon 9 December 2019 10:57 -4