30 November 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DIICOT SCHIMBA SUBMINAREA ECONOMIEI NATIONALE IN ABUZ – Semnatarii Memorandumurilor prin care Emil Boc si Adriean Videanu au dat INTERAGRO scutiri de 92 milioane USD, au fost pusi sub invinuire pentru abuz in serviciu si constituire de grup infractional organizat. DIICOT: “S-au creat riscuri severe in planul securitatii energetice... Pozitia privilegiata acordata INTERAGRO s-a intemeiat pe relatia dintre Videanu si Niculae, care au fost asociati la societatea de brokeraj Equity” (Documente)

Scris de: Razvan SAVALIUC | pdf | print

23 February 2014 21:08
Vizualizari: 13925

 

Procurorul Gheorghe Spaiuc (foto) de la Structura centrala a DIICOT continua ancheta privind Memorandumurile prin care in perioada 2005 – 2010 s-au acordat firmei INTERAGRO, condusa de afaceristul Ioan Niculae, discounturi la achizitia de gaze naturale de la Romgaz, in valoare totala 92 milioane dolari. Procurorul Spaiuc a schimbat in urma cu doua zile incadrarea juridica pentru lotul Ioan Niculae – Adriean Videanu, din invinuirile de “complot” si “subminarea economiei nationale” in invinuirile de “abuz in serviciu” si “constituire de grup infractional organizat”.

De precizat ca Memorandumurile din 2009 si 2010 - prin care firma INTERAGRO a primit facilitati uriase la achizitia de gaze naturale – au fost semnate de fostul premier Emil Boc si fostul ministru al Economiei Adriean Videanu. Pana in prezent, probabil datorita influentei Palatului Cotroceni, care decide numirile la varful DIICOT, fostul premier Emil Boc nu a fost pus sub urmarire penala, impotriva sa nefiind solicitat aviz de urmarire penala. Avem insa informatii ca DIICOT ia in calcul solicitarea unui aviz si pentru Emil Boc, asa cum s-a procedat in cazul fostilor ministri Adrian Videanu si Varujan Vosganian (pentru care avizul nu a fost dat de Parlament). Si asta cu atat mai mult cu cat infractiunea de abuz in serviciu sub care Videanu a fost pus sub acuzare, prin schimbarea incadrarii juridice in concordanta cu Noul Cod penal, nu putea fi comisa de acesta decat in concurs cu Emil Boc, care a aprobat cele doua Memorandumuri din 2009 si 2010 initiate de Adriean Videanu. Ambele Memorandumuri, cu semnaturile lui Boc si Videanu le puteti citi integral, atasate la finalul articolului.


Motivatia pentru noile incadrari juridice: “INTERAGRO avea datorii uriase catre Romgaz”

Potrivit proceselor verbale de aducere la cunostinta a noilor acuzatii, in dosarul nr. 146/D/P/2010, respectiv cele de “abuz in serviciu” si “constituire de grup infractional organizat” din noul Cod penal, se retine ca suspectii (invinuitii), zeci la numar, in frunte cu Adriean Videanu: “au sustinut actiunile grupului infractional coordonat de Ioan Niculae, promovand pentru semnare si sustinere in guvern de catre ministrul economiei Videanu Adriean a Memorandumurilor si actelor normative prin care s-a aprobat continuarea politicii de acordare de catre SN Romgaz SA de reduceri la preturi de valorificare a gazelor naturale din productia interna, acordand posibilitatea incheierii unor contracte de livrare gaze naturale pentru INTERAGRO SA in conditiile inregistrarii de catre aceasta societate a unor datoprii uriase catre SN Romgaz SA, creindu-se astfel o paguba insemnata patrimoniului SN Romgaz SA, prin aceste actiuni concurand la crearea prejudiciului final... in perioada 2005 – 2010, SN Romgaz SA a livrat catre INTERAGRO SA gaze naturale din productia proprie in valoare de circa 1,5 miliarde lei, respectiv circa 500 milioane USD, din care... circa 92.000.000 USD reprezinta valoarea reducerilor comerciale acordate fara respectarea conditiilor AGA, CA ori stipulate prin contractele comerciale incheiate”.

Videanu si Ioan Niculae au fost asociati intr-o firma de brokeraj

In Rezolutia de incepere a urmariri penale initiale, pentru “complot” si “subminarea economiei nationale”, din dosarul nr. 146/D/P/2010, procurorii Aurelia Enache si Gheorghe Spaiuc au retinut urmatoarele: “...Ioan Niculae a exercitat influente la nivel MECMA, determinand actionarul majoritar sa emita Memorandumuri si Ordine, care au culminat cu emiterea Ordonantei de Urgenta nr. 54/2009, aprobata ulterior prin Legea nr. 332/2009 in care, sub aparenta legalitatii, s-au creat modalitati de realizare a scopului infractional, acordandu-se reduceri comerciale, precum si posibilitatea de achizitionare de gaze naturale doar din productia interna la care a avut acces, fara indeplinirea conditiilor prevazute in acestea, catre SC INTERAGRO SA... Cand a intampinat dificultati in realizarea scopului infractional, Ioan Niculae nu s-a sfiit sa ameninte cu inchiderea celor sase combinate si cu disponibilizarea angajatilor, creand astfel falsa impresie ca l-ar interesa problemele sociale ale societatii romanesti, cand de fapt nu urmarea decat interesul privat. Mai mult, nu s-a sfiit sa ameninte cu declansarea protestelor sociale, apeland in acest sens chiar la liderii sindicali din industria chimica... Aceasta pozitie privilegiata acordata SC INTERAGRO SA s-a intemeiat pe relatia personala dintre ministrul Videanu Adriean si Ioan Niculae, care au fost asociati la societatea de brokeraj Equity Invest SA Bucuresti, fiecare detinand cate 20% din actiuni... riscul pentru securitatea energetica a fost atat de mare incat SNGN Romgaz SA a trebuit sa recurga la a cumpara gaze naturale de la PETROM (societate privata)... pentru a evita sincopele in producerea, inmagazinarea, distributia si furnizarea gazelor si chiar sa consume fizic din perna depozitelor... Mai mult, Videanu Adriean a ignorat hotararea CA a SNGN Romgaz SA nr. 2 din 29.01.2010 prin care s-a prevazut incetarea, incepand cu 01.01.2010 a sistemului de reducere cu 40 dolari ce s-a practicat anterior si revenirea pentru perioada 01.01.2010 – 31.12.2010 la reducerea de 17 dolari, care a fost practicata pana la inceputul anului 2008, cand s-a inlocuit cu cea de 40 de dolari pentru a se apara si sustine interesul SC INTERAGRO SA si a lui Ioan Niculae, tocmai pentru ca nu mai putea fi suportata financiar favorizarea interesului SC INTERAGRO SA. Aceasta decizie a SNGN Romgaz SA s-a intemeiat pe evaluari din care rezulta in mod categoric ca bugetul SNGN Romgaz SA pentru 2010 era in imposibilitate sa mai suporte reducerile de 40 dolari ce fusesera acordate SC INTERAGRO SA. Toate aceste facilitati si sustineri ale interesului SC INTERAGRO SA au fost girate de ministrul Videanu Adriean in conditiile in care datoriile societatii private catre SNGN Romgaz SA pentru gazul livrat si neachitat... erau la 31.12.2010 de 526.233.025 lei...”

* Cititi aici fragmente din Rezolutia DIICOT de incepere a urmaririi penale

* Cititi aici Memorandumul din 2009 semnat de ex-premierul Emil Boc si ex-ministrul Adriean Videanu

* Cititi aici Memorandumul din 2010 semnat de ex-premierul Emil Boc si ex-ministrul Adriean Videanu

 

Comentarii

# unul din lumea cea mare date 23 February 2014 12:53 +14

astep[t sa vad si cind cineva o sa zica ceva de rezervele de stat pe care videanu si gunoiul le/au facut varza. ca doar au ramas citeva cutii de pateuri si sticle cu apa chioara(cuvint de cod antiskid braking)

# obiectiva date 23 February 2014 12:55 +12

bine ca mai avem bordurile lui videanu....avem arme pe maidan !

# o pensionara date 23 February 2014 16:01 +9

eram sigura ca le schimba incadrarea,,,,,,,ba mai mult prin decembrie sau ianuarie am facut acest comentariu la o alta stire de genul asta.asta e stilui.....ii ancheteaza pe vreo 10 insi de la psd,liberali,pc,etc si  1-2 de la pdl,dupa care pe cei zece ii condamna in timp ce pe cei 1-2 de la pdl,le schimba incadrarea,ii transf din inv in martori,...ce mai prejudiciu 0 ca la flota.....adica nu mai exista nici un vapor ,si prej.0 stati asa ca se pregateste de pe margine ponta,,,,,,ca doar piratul a spus ca  *nu e departe ziua in care o sa-i fac plangere penala primului ministru pentru abuz in serviciu*....

# obiectiva date 23 February 2014 16:12 -2

sfarsitul lui ponta e aproape.......va cadea guvernul ponta si il vor pune pe johannis premier.....cu sprijinul neprecupetit a lui baSS !!! na, asa le trebuie tuturor celor care  fac pactul cu diavolul........nici pe baSS nu il vad bine...........

# Puie Monta date 23 February 2014 13:01 0

Au aparut cei 2 euromaidanezi care sunt unul si acelasi : 8) 8) De ce nu te angajezi tu part-time ca revolutionar  de serviciu ?

# obiectiva date 23 February 2014 13:02 +2

@puie monta sau buie masescu.....platesti bine ???

# Puie Monta date 23 February 2014 13:11 -7

Da,da,da...Iti  dau rezultantul Puiei administrate lui Monta :))))) Nici macar nu esti original, esti un copiator ieftin, o biata replica..Nu am fata de tine decat o imensa sila.

# obiectiva date 23 February 2014 13:12 -1

si pe cine copiez, ma rog??? ia niste lamaie.....poate iti trece....

# ba puie... ia de la Mut Facaci si Uiesc Mudre date 24 February 2014 23:39 +3

Plata ta se masoara in cantitatea de rahat pe care o bagi in gura, de la stapinu\'tu care scoate pe gura ce maninci tu. :D

# inca un lucru ma muie sau puie, ca sa pricepi... date 24 February 2014 23:55 +2

Buie Masescu :D

# obiectiva date 23 February 2014 13:15 -1

VENEZUELA in plin razboi !!!!!! bai, voi astia, din 2012, nu ati reusit decat sa lansati sloganuri.......ati dat jos pe cineva ????  toata ziua latrati FARA VIOLENTA.....si va bateti cu pet urile in piept..........

# obiectiva date 23 February 2014 13:17 -1

mergeti ca oile la mitinguri organizate de SS.........va dirijeaza aia cum vor.....hais la stanga, cea la dreapta.....va exprimati si voi, deh !  

# ADEVARUL date 23 February 2014 17:27 +4

CE NOROC AVETI VOI CA NU SUNTEM IN CHINA  :zzz :zzz :zzz :zzz :zzz :zzz :zzz :zzz

# ADEVARUL date 23 February 2014 17:40 +11

BASISTII NU SUNT NISTE HOTI PROSTI, :o :o :o EI SUNT EXCROCI ADEVARATI SI INTELIGENTI, 8) 8) 8),EU CONSIDER NECESARĂ MOBILIZAREA EXEMPLARA A PARLAMENTULUI-PENTRU A COMPLETA LEGISLATIA PORTOCALIE,ASTFEL INCĂT JAVRELOR BASISTE SA L-I SE BLOCHEZE CONTURILE SI AVERILE DOBÂNDITE ILEGAL.DAR CINE SĂ SE OCUPE DE TOATĂ TRABA ASTA?UN NOU BĂSESCU?PROBLEMA NOASTRĂ DE FOND ESTE JUSTIȚIA,DEOCAMDATĂ LA SĂNUL ACESTEI CURVE SE INCALZESC MUULT PREA MULTI EXCROCI,LA SÂNUL ACESTEI MAME SUG,FĂRĂ SPERANȚĂ,PREA MULȚI DINTRE NOI,ESTE STEARPĂ SI CORUPTĂ,EXACT CA DOAMNĂ STANCIU-O BABĂ CARE FACE PE DEȘTEAPTA FĂCÂND INVERS DECÂT AR TREBUI SĂ FACĂ,LA FEL CU CELELALTE CAPACITATI DIN CSM,ORI IN ACESTE CONDITII DE COMPLICITATE A JUSTITIEI CU POLITICIENII EXCROCI VIATA SI LIBERTATEA NOASTRA ATÂRNĂ DE VOINȚA DUSMANILOR.ESTI DOAR O BABA CLOANTA,STANCIU.

# jiji date 23 February 2014 23:33 -4

iohannis premier josssss ponta escrocul si plagiatorul ponta nu este bun ptr. premier sau presedinte :eek: 8)

# huidu date 23 February 2014 23:36 -4

iesi afara ponta ordynara :cry: :D :o

# iohannis premier date 23 February 2014 23:39 -2

ponta iesi afara si lasa-l pe iohannis noi nu te vrem dragoste cu forta nu se poate :lol: :zzz :D

# iesi afara ponta ordynara date 23 February 2014 23:42 -3

:o :-* ;-) 8) :zzz

# FELICITARI DOMNULUI DOCTOR LEGIST MIHAI ONCIU date 24 February 2014 09:00 0

FELICITARI DOMNULUI DOCTOR LEGIST MIHAI ONCIU –EROU AL ROMANIEI MODERNE !. care a sustinut ca are dubii asupra afectiunilor lui Gigi Becali, (cred ca nu e om in aceasta tara care sa nu banuiasca ca in acel dosar medical sunt facaturi )L-as plasa pe acest doctor in RANDUL EROILOR CONTEMPORANI ! Veti zice ca n-a facut mare lucru .Ca si-a facut doar meseria ! DAR DESPRE ASTA E VORBA :am ajuns intr-un asemenea stadiu de degradare incat UN OM CARE-SI MAI FACE MESERIA CORECT IN ACEASTA TARA ESTE CONSIDERAT EROU ! FELICITARI EROULUI CONTEMPORAN DOCTOR LEGIST MIHAI ONCIU ! De remarcat ca AU INCEPUT DIN CE IN CE MAI MULTI OAMENI SA DEVINA EROI –ADICA SA-SI FACA MESERIA CORECT ! PROCURORI, JUDECATORI…ETC Va multumim voua eroi ai Romaniei moderne ! Va multumesc ca existati si ne dati sperante CA SE MAI POATE TRAI IN ACEASTA TARA ! P.S. as vrea sa se sesizeze DNA in legatura cu diagnosticele puse de CEILALTI MARI SPECIALISTI

# obiectiva date 24 February 2014 09:20 0

ba, asta cu felicitarile, TERMINA CU PUPATUL IN DOS.........NU mai pune presiune pe justitie.....azi se judeca recursul la CAP CT a lui becali ????? SS pune presiune pe justitie ca sa respinga recursul lui gigi !

# santinela date 24 February 2014 10:17 +5

Sa fi procuror si sa reti ca imputabil faptul ca Niculae a \"amenintat\" ca-si inchide combinatele daca nu obtine un pret mai bun este de GAGA. Ancheta plecata cu asa directie duce la un singur rezultat.Adica NIMIC pentru cei implicati. Pai domnule procuror- Renault-ce face in Romania ? Ameninta ca muta fabrica daca nu primeste facilitati,daca nu i se construieste autostrada.Indianul de la Galati ce face ?

# d. date 26 February 2014 08:51 0

\'reții\' nu \'reti\'

# Valeriu Mangu date 24 February 2014 20:06 -1

Articolul \"Au partidele politice vreun rol in exercitarea suveranitatii nationale?\" pe: http://ascunzisuri-constitutionale.eu

# procurorul cutzu schiop date 24 February 2014 21:35 +1

Va rog sa aveti in vedere un caz spectaculos. Un procuror DIICOT de la mehedinti vinde caini fara sa elibereze facturi, unor inculpati anchetati de acesta. http://www.observtot.ro/jos-labele-de-pe-banii-murdari-domnule-procuror. Procurorul Odina Iulian, de la DIICOT Drobeta Turnu Severin, dupa ce a acuzat tot ce se putea acuza de evaziune fiscala, dupa ce a anchetat si reanchetat absolut orice, a ajuns la concluzia ca trebuie sa se incrimineze si sa se ancheteze si pe sine. Filmuletul prezinta o tranzactie, facut cu banii pe masa, fara eliberarea niciunui document fiscal, fara sa aiba habar ca respectivii cumparatori sunt chiar persoane anchetate de el, in biroul unde cu 2 luni inainte efectuase o perchezitie la un alt suspect. Absolut inimaginabil cum procuror devine la propriu cainele de paza al justitiei. Asta este justitia din Severin, unde personaje ca Odina, Althamer si Sopalca fac ce vor si nu sunt verificati de nimeni. Pentru detalii, apelati la reporter.

# D. date 26 February 2014 08:56 0

nu e bine ca i se dau gaze mai ieftine lui Nicolae...? Atunci, o fi bine sa le dam aproape gratis lui Chevron!? De la chevron primim o redevență de 2 bani și îi mai ajutam sa le și scoata. De la nicolae obțineam un profit bunicel față de costul de extracție care este undeva la 25 usd/mmc până la pretul de 170 usd pe care-l plătea Nicolae, Statul Roman primea ceva. Acum tare-s curios sa vad căt va primi Statul de la Chevron și daca va sari vreun procuror sa ancheteze aceasta situație.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 29.11.2022 – Argentina Campeon!

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva