DJ STELICA, BOXA MICA – Fostul ministru USR al Justitiei Stelian Ion s-a dat de ceasul mortii, cerand capul sefului DNA Marius Voineag, dupa ce cinci procurori din DNA Constanta au renuntat la functii. Ministra Justitiei Alina Gorghiu i-a luat maul: “Loialitatea unui procuror nu trebuie sa fie fata de sef”. “DJ Stelica” il acuza pe Voineag de lipsa de rezultate, omitand ca zeita USR Laura Kovesi a facut cinci rechizitorii toata viata. Ion uita de revolta anti-Kovesi din DNA
Tentativa de sabotare a sefului DNA Marius Voineag, actiune sustinuta frenetic de tabara USR a esuat. Fostul ministru al Justitiei Stelian Ion (foto) – zis “DJ Stelica” dupa episoadele in care facea scandal in Parlament si punea muzica in boxe la sedinte – s-a dat degeaba de ceasul mortii, cerand demisia lui Voineag de la conducerea parchetului anticoruptie, dupa ce cinci procurori de la DNA Constanta (in frunte cu celebrul Andrei Bodean, om de baza in tabara Kovesi) au facut cereri de incetare a activitatii, suparati de reformele impuse de noua conducere a DNA si de schimbarea lui Bodean din fruntea serviciului teriotorial (click aici pentru a citi).
Spre dezamagirea lui Stelian Ion (aflat in campanie electorala pentru Primaria Constanta), ministra Justitiei Alina Gorghiu a transmis un mesaj de sprijin pentru seful DNA Marius Voineag, precizand ca acest moment va fi depasit. Mai mult, Gorghiu a avut un mesaj transant si pentru cei cinci procurori de la DNA Constanta, subliniind ca un procuror trebuie sa fie loial fata de institutie, nu fata de sef:
“Imi doresc ca genul acesta de abordare pe viitor sa nu o vedem repetata pentru ca este un moment care afecteaza institutia, iar institutia in general – ca vorbim de DNA Constanta acum, ca vorbim de orice alta componenta a sistemului judiciar – trebuie sa dea un mesaj de coerenta si de seriozitate. Daca imi permiteti un exercitiu de onestitate, am sa va spun asa: loialitatea unui procuror nu trebuie sa fie fata de sef, trebuie sa fie fata de institutie. Imi doresc ca ministru al Justitiei sa transmit acest mesaj catre toti.
Am avut de dimineata dialog cu procurorul sef al DNA, domnul Voineag, ca sa ma asigur ca nu va exista nicio sincopa in derularea activitatii la DNA Constanta. M-a asigurat ca are solutii pentru ca activitatea sa se desfasoare in mod curent, va gasi resurse umane pe care sa le trimita la DNA Constanta, iar in care va fi necesar exista aceasta procedura, de preluare a dosarelor pana cand vom identifica resursa necesara acolo.
Pana una-alta, incetarea activitatii acelor procurori este o decizie care va fi luata de Sectia pentru procurori a CSM, nu inceteaza imediat prin hartia pe care au depus-o.
Vom depasi si aceasta sincopa, dar imi doresc ca responsabilitatea sa fie cuvant de ordine in absolut orice institutie din sistemul judiciar”.
Ipocrizia lui “DJ Stelica”
Revenind la “DJ Stelica” acesta a avut o iesire furibunda la adresa lui Voineag, imediat dupa aparitia informatiei despre demersul procurorilor de la DNA Constanta. O reactie suspect de rapida, ca si cum Stelian Ion ar fi stiut ce urma sa se intample.
Astfel, Stelian Ion i-a cerut demisia lui Marius Voineag, pe care l-a acuzat ca nu trebuia numit in fruntea DNA si ca ar fi un procuror fara rezultate notabile:
“Procurorul sef Marius Voineag trebuie sa plece din fruntea DNA!
Este fara precedent ca procurorii dintr-o filiala intreaga a DNA sa isi dea demisiile in semn de protest fata de numirea pe care Marius Voineag a facut-o la conducerea DNA Constanta. Intr-un judet cunoscut pentru cazuri de coruptie la nivel inalt si retele de influenta, cum este Constanta, Marius Voineag a propus ca DNA sa fie condusa de un procuror fara rezultate notabile si fara experienta in combaterea coruptiei.
De fapt, Marius Voineag nici nu trebuia numit sef al DNA, dupa toate controversele din spatiul public.
Iata ca primele luni in fruntea DNA si deciziile de a aduce in conducerea parchetului anticoruptie persoane fara pregatirea necesara sau la rândul lor controversate intaresc impresia ca Marius Voineag are o alta viziune asupra rolului DNA si alte obiective decât lupta anticoruptie”.
Totusi, alegatiile lui Stelian Ion nu fac altceva decat sa confirme ipocrizia si dubla masura ale acestuia. Fostul ministru USR al Justitiei il acuza pe Marius Voineag ca este un procuror fara rezultate si fara experienta in combaterea coruptiei, desi in trecut a existat un procuror care intr-adevar nu avea rezultate si nici experienta in combaterea coruptiei. Este vorba despre nimeni alta decat zeita pe care o slujeste USR, Laura Kovesi.
Concret, actualul sef DNA Marius Voineag poate fi contestat de oricine doreste, insa un lucru nu se poate afirma despre acesta. Si anume ca ar fi un procuror fara rezultate. Iar ca sa argumentam aceasta afirmatie, iata ce scria despre Marius Voineag chiar publicatia G4 Media, cunoscuta ca fiind o sustinatoare a taberei Kovesi: “Ca procuror de caz, Voineag a instrumentat unul dintre dosarele lui Sorin Ovidiu Vantu si ale sindicalistului Liviu Luca, dosarul Ultrapro Computers, dosarul manipularii pietei de capital privindu-l pe fostul sef al SIF Banat Dragos Bilteanu. Acest dosar este considerat de specialistii din sistem pionierat in materie”. Asadar, procuror din 2008, trecut prin toate treptele de parchet, Voineag a a facut inclusiv un dosar considerat pionierat in materie.
In schimb, cu totul si cu totul alta este situatia Laurei Kovesi. La momentul la care a fost numita Procuror General, Kovesi avea la activ doar cinci rechizitorii. Si cu cinci rechizitorii a ramas Kovesi toata viata ei, caci de atunci nu a mai apucat sa mai instrumenteze vreo cauza, fiind pusa mereu pe functii de conducere, prima data pentru ca “era un copil de 28 de ani din Sibiu”, asa cum a explicat fostul presedinte Traian Basescu (click aici pentru a citi).
Ipocrizia si dubla masura a lui Stelian Ion mai sunt dovedite, din punctul nostru de vedere, de un element. Ion sustine ca: “Este fara precedent ca procurorii dintr-o filiala intreaga a DNA sa isi dea demisiile in semn de protest fata de numirea pe care Marius Voineag a facut-o la conducerea DNA Constanta”.
Intr-adevar, asa ceva nu stim sa se mai fi intamplat. In trecut insa in DNA s-a intamplat ceva mult mai grav si cu impact mult mai mare. Un episod pe care Stelian Ion ar trebui sa si-l aminteasca. In 3 aprilie 2013, dupa ce premierul Victor Ponta (in calitate de ministru interimar de Justitie) a anuntat ca o propune pe Laura Kovesi la sefia DNA, 71 dintre cei 124 de procurori ai parchetului anticoruptie au iesit public si, prin intermediul unei scrisori postate pe site-ul DNA, au cerut ca la conducerea parchetului sa fie numita o persoana cu experienta si rezultate in lupta anticoruptie (click aici pentru a citi). Adica ceea ce Kovesi nu avea.
Ce ascunde de fapt campania USR impotriva lui Voineag
Atacurile din tabara USR si campania declansata impotriva sefului DNA Marius Voineag – dusa prin intermediul unor canale media apropiate de USR, Laura Kovesi si “Binomul DNA-SRI” din perioada Kovesi-Coldea – ar avea la baza doua mari motive, asa cum se discuta in medii bine informate.
In primul rand este vorba despre disparitia “imunitatii” pe care membrii USR si cei din aceasta zona #rezist o aveau practic la DNA, in conditiile in care pana la instalarea actualei conduceri a parchetului anticoruptie nu a existat vreun dosar de mare coruptie care sa priveasca membri ai USR sau interese ale USR (facem exceptie de asa-zisul dosar Dan Barna, care nu a depasit niciodata faza de in rem). Or, vedem cum in ultimele doua luni DNA a dat drumul la dosare cu lideri importanti ai USR, precum fostii ministri ai Sanatatii Vlad Voiculescu si Ioana Mihaila, sau viceprimarul din Brasov, Flavia Ramona Boghiu.
In al doilea rand, este prima data cand DNA nu este condus de un procuror sef cu afinitati in zona USR, asa cum au fost considerati atat Laura Kovesi, cat si Crin Nicu Bologa. Iar la acest capitol trebuie amintite inclusiv relatiile de prietenie (unii afirma chiar de rudenie) dintre procurori DNA, plecati din parchet in timpul lui Voineag, si politicieni de top ai USR. Si tot la acest capitol trebuie amintit cum in perioada in care DNA era condus de Crin Nicu Bologa presedintele USR Catalin Drula primea in miez de noapte informatii despre activitatile efectuate intr-un dosar in care avea interes (click aici pentru a citi).
In fine, pentru a concluziona putem spune ca dupa ani multi este prima data cand USR si tabara #rezist isi pierd influenta la varful DNA. De aici si supararea manifestata in atacuri la adresa sefului DNA Marius Voineag.
Pe de alta parte, supararea este cu atat mai mare cu cat pana in momentul de fata parchetul anticoruptie, sub noua conducere, nu poate fi acuzat ca s-a pozitionat intr-o tabara politica. Asta intrucat pana in momentul de fata DNA a facut dosare cu lideri marcanti atat de la PSD si PNL (a se vedea cazurile lui Dumitru Buzatu, Ion Georgescu, Iulian Dumitrescu si Florin Citu), cat si de la USR (Vlad Voiculescu, Ioana Mihaila, Flavia Ramona Boghiu).
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Compact 28 February 2024 18:14 +5
# Ioana M. 28 February 2024 18:30 +1
# basicuta 29 February 2024 00:25 +2
# santinela 29 February 2024 07:28 +5
# Dentistul 29 February 2024 11:52 +1
# DODI 1 March 2024 19:47 +1