26 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DNA chemata si trimisa la munca

Scris de: Cornel NISTORESCU | pdf | print

28 September 2022 18:11
Vizualizari: 4966

Nu pot sa recitesc cuvintarea lui Klaus Iohannis la sedinta aniversara a DNA fara sa ma gindesc la scandalul cu achizitia autoturismelor la Ministerul de Interne. Initial, credeam ca presedintele a convocat un bilant pentru a le atrage atentia ca dorm, ca si-au pierdut spiritul combativ. Dar ce bilant sa tina DNA-ul in septembrie? Mai degraba, sunt tentat sa cred ca aniversarea de 20 de ani a fost scoasa din palarie pentru a-i oferi presedintelui un prilej de manifestare publica pe seama coruptiei. Ceva ma face sa cred ca pentru a mai inlatura din banuieli si acuze, Klaus Iohannis s-a grabit sa dea fuga la un eveniment la Directia Nationala Anticoruptie pentru a arata cit este el de preocupat de combaterea coruptiei, mai ales ca in minunata si inutila sa vizita in SUA a fost incoltit de jurnalisti cu tot soiul de intrebari legate de respectiva achizitie. Cu acel prilej, Klaus Iohannis s-a delimitat categoric si a promis ca avem institutii care sa cerceteze afirmatiile vehiculate de presa si de sindicatul politistilor.


 

Si ca un facut, Politia Romana a raspuns de indata cu un comunicat lamuritor pentru achizitia celor 600 de autoturisme, iar presedintele Iohannis a iesit la rampa cu acest discurs anticoruptie, rostit la aniversarea a 20 de ani de existenta a DNA (mama, Doamne, ce aniversare!). Evident, referitor la coruptie si la combaterea ei! Se intelege ca repetatele articole privind achizitia si intrebarile din SUA l-au deranjat peste masura. El isi imagina ca va fi intrebat cum se simte la San Francisco si ce i-a placut mai mult pe acolo, daca a fost la Golden Gate si cum s-a simtit intre fostii sai concetateni (nu compatrioti). Nu cred ca la intilnirea cu romanii de pe Coasta de Vest a Americii au venit si sasi emigrati din zona Sibiului si a Marginimii.

Trebuie sa intelegeti ca orice aniversare si orice bilant la asemenea institutii, inclusiv la cele de forta, este organizata cu un scop si cu un cintec. Scopul este mobilizarea si intarirea vigilentei (in acest caz, a combaterii sub care se ascunde agresivitatea). Aparatul trebuie sa inteleaga ca se bucura de sprijinul presedintelui si trebuie sa fie hotarit si sa execute ordinele. De la infiintarea sa din urma cu aproximativ 20 de ani (nimeni nu a dat o data exacta sau un document care sa o ateste), institutia a fost conceputa ca un instrument de interventie in societate. Si care PNA din etapa cu numele de DNA a functionat ca un instrument politic. Mandatele Kovesi, oricit au fost ele de tamiiate si de rasplatite cu functii peste hotare, ramin pagini negre in istoria institutiei. Ca nu cumva sa mai persiste acuzatiile si contestarile, la aceasta aniversare a fost prezentat si un mesaj din partea Laurei Kovesi, poreclita Luluta.

La aceasta aniversare scoasa din palarie, ea a transmis:

In cei 20 de ani, DNA a demonstrat ce inseamna sa fii o institutie independenta.(Ati observat,nu-i asa?-nota redactiei) S-au efectuat investigatii fata de persoane care pareau de neatins si s-a demonstrat ca legea este egala pentru toti. I-ati facut mandri pe romani, i-ati facut sa creada in institutii, i-ati facut sa creada in statul de drept. Prin munca voastra ati contribui la schimbarea mentalitatilor, la sensibilizarea societatii cu privire la gravitatea fenomenului coruptiei” (…)
„Imi amintesc de anii in care am lucrat impreuna in DNA. Multa munca, vremuri dificile, am fost supusi unor atacuri constante din cauza investigatiilor noastre, dar noi am continuat cu profesionalism si consecventa. Acesta a fost cel mai bun raspuns, ne-au facut mai puternici. Astazi, vreau sa va multumesc tuturor pentru solidaritate, curaj si hotarare, pentru ca nu ati renuntat. O institutie este puternica la fel ca persoanele care o fac sa functioneze. Sunteti inimile generoase, mintile stralucitoare, curajosi si puternici. Este un privilegiu al Parchetului European de a colabora cu dumneavoastra. Oh, da, cred ca sunt in masura sa faca aceasta comparatie si cred ca trebuie sa fiti foarte mandri. in activitatea mea de zi cu zi la EPPO am aceeasi determinare si aceeasi hotarare, acelasi spirit pe care l-am avut cand am lucrat impreuna in DNA”.

Presupun ca ati aflat ca Laura Codruta Kovesi a luat la Parchetul European pe care il conduce o mare parte din executantii fideli din aniversata noastra DNA. Romania are la noul Parchet European cel mai mare corp de procurori, cit pentru a executa ordine, cit pentru a intelege ce comanda Kovesi, engleza si franceza fostei sefe a DNA fiind dupa ureche si din doi in doi.

Cum ziceam, pentru a trage tolul peste subiectul achizitiei celor 600 de autoturisme, presedintele Romaniei a tinut un discurs la aniversarea a 20 de ani de cazuri de coruptie, dar si de abuzuri, dosare trintite, arestari televizate pentru a fi spectaculoase si compromisuri dictate. El s-a vrut mobilizator. Si a aratat ca o tirzie tentativa de relansare a unei DNA cam obosita si pe cale de a incapea pe mina generatiei de procurori dirijata de Monica Macovei si de USR prin fratii Pruna.

Ca sa vedeti ca nu suntem de partea coruptiei, publicam si noi discursul (dupa parerea mea, fara efect) al presedintelui Klaus Iohannis, rostit cu acest prilej autoaniversar!

Domnule Procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie,

Onorati membri ai prezidiului,

Domnilor ministri,

Excelente,

Doamnelor si domnilor,

Va multumesc pentru invitatia de a participa la acest moment aniversar, pentru marcarea a douazeci de ani de la infiintarea Parchetului National Anticoruptie, devenit ulterior Directia Nationala Anticoruptie!

In urma cu doua decenii, ferm angajata pe drumul european, tara noastra a decis infiintarea unei structuri specializate in combaterea faptelor de coruptie, in special a coruptiei la nivel inalt. Pentru un stat aflat in plina tranzitie, acest demers a fost unul de importanta capitala din perspectiva reformelor structurale care au avut loc la nivelul administratiei centrale si locale.

In Uniunea Europeana, eforturile de control si de combatere a coruptiei au reprezentat si reprezinta, in realitate, moduri de constructie a statelor moderne si de consolidare a democratiilor, bazate pe valorile statului de drept, in care legea protejeaza binele comun, cetatenii si drepturile acestora. In urma cu doua decenii, perceptia publica in tara noastra era ca societatea romaneasca se confrunta cu fenomenul coruptiei la toate nivelurile sale si ca nu existau mijloace eficiente pentru a lupta cu acest flagel. Daca obiceiurile bune au nevoie de legi ca sa dainuie, si legile, pentru a fi respectate, au nevoie de asumarea unor principii morale la un nivel profund al societatii. infiintarea Parchetului National Anticoruptie, ca o structura puternica in ofensiva impotriva coruptiei, a reprezentat un prim semnal al asumarii luptei impotriva coruptiei de catre Romania la cel mai inalt nivel si pe termen lung. In toti acesti ani, tara noastra s-a schimbat radical, prin dezvoltarea capacitatii sale institutionale, prin cresterea nivelului de transparenta si integritate in sectorul public si prin transformarea economica si democratica pe care a cunoscut-o. S-au schimbat si mentalitatile, iar societatea romaneasca nu mai tolereaza lipsa de corectitudine in viata publica.

Cu inceputuri inerent timide si marcate de clarificari ale statutului, dificultati organizatorice sau uneori legate chiar de lipsa vointei politice de a asigura functionarea acestei institutii, Directia Nationala Anticoruptie a facut progrese mari, ajungand un model la nivel european, furnizor de expertiza si bune practici in lupta impotriva coruptiei.

Parcursul DNA nu a fost, insa, lipsit de obstacole, regrese sau chiar esecuri punctuale. Ele trebuie sa fie evaluate onest, obiectiv, pentru ca numai asa se poate invata din lectiile trecutului, pastrand mereu in minte obiectivul unei constante imbunatatiri a activitatii, in slujba societatii si a binelui comun.

O societate in care coruptia este combatuta riguros, care are mecanisme de control si echilibru, in care responsabilitatea decidentilor fata de cetateni este una reala sau in care sentimentul ca nimeni nu e mai presus de lege este unul generalizat reprezinta o societate puternica si stabila.

Lupta impotriva coruptiei este sinonima cu lupta pentru societatea mai buna pe care ne-o dorim. Ea nu trebuie sa fie apanajul exclusiv al unei institutii, ci un angajament comun al tuturor factorilor decizionali.

In acest efort comun, actiunea institutiei dumneavoastra este una cruciala pentru modernizarea statului si pentru prevenirea si inlaturarea conduitelor care risca sa ii incetineasca sau chiar sa ii blocheze dezvoltarea.

Prin rezultatele sale, prin efortul sustinut al procurorilor si al intregului personal din cadrul DNA, institutia a ajuns un reper in regiune si in Europa. Rapoartele Mecanismului de Cooperare si Verificare au evidentiat de fiecare data progresul gradual realizat in domeniu, dar si neajunsurile sau obiectivele a caror indeplinire stagna.

Sunt convins ca fara contributia decisiva a Directiei Nationale Anticoruptie in combaterea coruptiei la nivel inalt si a coruptiei sistemice, societatea romaneasca ar fi aratat cu totul altfel astazi. Romania este acum un pol de stabilitate in regiune si un partener strategic pentru partenerii nostri din cadrul NATO si din Uniunea Europeana.

Doamnelor si domnilor,

Cu fiecare pas realizat in combaterea coruptiei la toate nivelurile, suntem mai aproape de incheierea MCV, de aderarea la spatiul Schengen si la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica.

O societate in care coruptia este sanctionata le da cetatenilor incredere in stat si le transmite investitorilor si partenerilor externi ca exista predictibilitate si stabilitate.

In ultimii ani, provocarile nu au fost deloc putine, dimpotriva. Pandemia de COVID-19 a scos in evidenta noi riscuri in lupta anticoruptie, legate de achizitiile publice, de alocarea si gestionarea fondurilor necesare depasirii crizei sanitare, de integritatea in sistemul medical.

Restrangerea competentelor DNA prin preluarea unor atributii de catre Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie, legislatia lipsita de predictibilitate, absenta unui dialog real in interiorul sistemului judiciar sau decizii ale instantei constitutionale cu impact asupra dosarelor instrumentate sunt doar cateva aspecte care au influentat activitatea si rezultatele institutiei.

Pentru ca munca dumneavoastra sa aiba ecoul asteptat de societate, este nevoie de o legislatie clara, coerenta, care sa garanteze independenta justitiei si sa creeze mecanismele necesare pentru buna functionare a parchetelor. Mai mult, reforma legilor justitiei trebuie sa fie finalizata in acord cu recomandarile organismelor europene.

Coincidenta face ca acest moment aniversar al DNA sa aiba loc in perioada in care Parlamentul dezbate proiectele legilor justitiei, propuse de Guvern in luna august, dupa un proces complex de elaborare a acestora, bazat pe consultari publice, cu sistemul judiciar si cu Comisia Europeana.

Rezultatul dezbaterilor parlamentare trebuie sa raspunda dezideratelor pe care le-am mentionat. Totodata, este nevoie de resurse umane suficiente, calificate si de alocari bugetare care sa permita desfasurarea activitatii in conditii optime, acestea constituind inclusiv obiective asumate de Romania prin Planul National de Redresare si Rezilienta.

Lupta impotriva coruptiei a fost si ramane un obiectiv al mandatelor mele de Presedinte al Romaniei. in aceasta perioada complicata, avem nevoie mai mult ca oricand de un stat functional, in care autoritatile colaboreaza in spiritul loialitatii constitutionale, de politicieni si functionari publici onesti, de o cultura solida a integritatii, inclusiv in mediul privat, si de promovarea valorilor europene.

Doamnelor si domnilor,

Va revine responsabilitatea de a continua combaterea coruptiei cu profesionalism si perseverenta, intr-un respect deplin pentru drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor.

Felicitari tuturor profesionistilor care, prin munca lor si prin dedicare, au adus rezultate notabile! Va doresc reusite in continuare, pe masura asteptarilor intregii societati!

Va multumesc!

 

Preluare de pe Cotidianul.ro

Comentarii

# DODI date 29 September 2022 23:17 +6

La bilanțul fostei organizații păstorite de SLUJIREA a venit și SLUGĂRETELE SRI (cunoscut de mulți ca fiind locatarul nedemn de la Cotroceni!) ca să ne arate că în cei 8 ani de ”condus” neamul românesc a învățat să citească binișor pe românește, chiar scrâșnind din dinții nemțești cu care e dotat. A repetat pentru șefii săi din SRI că nu a deviat de la linia trasată și că își merită votul de încredere acordat de SRI pentru acest de-al doilea mandat. Eu (ca și mulți alți români!) îi urez să aibă parte de tot atâtea mandate. Dar de aducere și de punere la păstrare la... Jilava. Pentru tot răul imens făcut României prezente și, mai ales, viitoare.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva