13 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DNA ISI APARA PARADITORII – Adjuncta DNA Madalina Scarlat face scut pentru procurorii care au executat oameni nevinovati: „Nu puneti semnul 'egal' intre o achitare si un abuz! Abuzurile ar putea fi dovedite doar prin hotarare definitiva de condamnare sau disciplinara... Negulescu n-a fost sanctionat disciplinar pentru vreo fapta de cercetare a cuiva... O achitare, fie si pe 'fapta nu exista', au multi colegi, nu numai in legatura cu magistrati, ci si alte categorii profesionale” (Video)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

23 February 2022 18:50
Vizualizari: 6609

Directia Nationala Anticoruptie continua sa afiseze nepasare fata de oamenii ale caror destine au fost nenorocite de dosarele in care parchetul anticoruptie i-a tarat, de multe ori cu spectacolul catuselor, pentru ca in final totul sa se incheie cu achitari definitive.O asemenea atitudine a fost manifestata miercuri, 23 februarie 2022, de catre procuroarea Madalina Scarlat (foto 1), adjuncta Directiei Nationale Anticoruptie, in Comisia juridica a Senatului, la dezbaterea asupra proiectului de lege privind desfiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ) – proiect trecut recent de Camera Deputatilor (click aici pentru a citi).

In comisia juridica a Senatului, senatoarea PSD Laura Moagher (foto 2) – secretara comisiei – a adus in discutie exemplele concrete ale judecatoarei Ruxandra Popescu de la Judecatoria Sinaia si procurorului Liviu Tudose, fost sef al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti – ambii victime ale "unitatii de elita"  de la DNA Ploiesti. De altfel, senatoarea insasi a folosit epitetul „paraditori” cand s-a referit la Negulescu si la fostul sef al acestuia de la DNA Ploiesti, Lucian Onea.

In replica, procuroarea Madalina Scarlat a pretins ca discutia din spatiul public despre abuzurile DNA sa se poarte doar in cazul in care exista hotarari judecatoresti definitive (penale sau disciplinare) care sa ateste un abuz concret. Mai mult: Scarlat a subliniat ca o achitare definitiva nu constituie in sine o confirmare a abuzului la care s-a dedat parchetul.


CCR zice fix pe dos decat adjuncta DNA


Inainte de a va lasa sa cititi dialogul Moagher-Scarlat, amintim ca in Decizia nr. 136/2021 privind desfiintarea articolului 539 din Codul de procedura penala (care pune bariere in calea despagubirilor pentru arestatii achitati definitiv), Curtea Constitutionala a Romaniei spune exact invers decat adjuncta DNA Madalina Scarlat – si anume: ca o achitare sau o clasare definitiva reprezinta in sine confirmarea abuzului, nefiind nevoie de un document separat (hotarare judecatoreasca sau ordonanta a procurorului), asa cum stabilise Inalta Curte de Casatie si Justitie in RIL-ul nr. 15/2017 (click aici pentru a citi):

Dreptatea este un concept constitutional care, avand in vedere natura sa moral-filosofica, nu poate cunoaste in sine o normativizare, dar reprezinta cadrul si masura actiunii statului. Societatea, in mod rezonabil, pretinde dreptatea, iar statul, prin autoritatile sale, are sarcina de a o impune si valoriza. Dreptatea este un element intrinsec si inseparabil al fiecarei actiuni etatice care se reflecta asupra drepturilor si libertatilor fundamentale. Prin urmare, orice limitare a acestora trebuie insotita de un set de garantii care sa asigure societatea, pe de o parte, ca masura etatica nu numai ca nu este arbitrara, ci si justa, iar, pe de alta parte, ca, in cazul unor erori de apreciere ale statului, remediul existent este unul apt sa corecteze nedreptatea savarsita. De aceea, raportat la libertatea individuala, devine axiomatic faptul ca, daca s-a facut dreptate pe fondul acuzatiei in materie penala, fiind constatata netemeinicia sa, efectele actului de dreptate in mod inevitabil se repercuteaza si asupra masurilor preventive privative de libertate luate in cursul procesului penal, ceea ce implica necesitatea existentei unui remediu judiciar de natura a corecta suferinta expiata”.


Redam schimbul de replici dintre senatoarea PSD si procuroarea DNA (vezi video):


Laura Moagher: Despre abuzurile savarsite de paraditorii 'Portocala' si Onea de la asa-zisa 'unitate de elita' DNA Ploiesti nu vreau sa mai aduc aminte, pentru ca ceea ce au facut acesti doi (nu stiu cum sa-i numesc – poate nu e prea mult chiar 'penali') intrece orice limita a activitatii unui magistrat si nu face cinste sistemului judiciar.

Dar totusi, nu pot sa nu mentionez doua cazuri care au oripilat opinia publica: cel al doamnei judecator Ruxandra Popescu de la Judecatoria Sinaia si cel al fostului sef al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, domnul Liviu Tudose. Dincolo de motivarea achitarilor din dosarele dansilor (fabricate, bineinteles, cum stim foarte bine) – si anume: acea motivare ca 'fapta nu exista' –, cel putin in cazul domnului Liviu Tudose statul roman trebuie sa plateasca daune de aproape 200.000 de lei. Intrebarea mea este urmatoarea: de la cine o sa recuperati acesti bani prin care statul roman este prejudiciat – prejudiciu cauzat de dorinta exacerbata a celor doi de a distruge destine si cariere? Aici am tot vorbit despre garantarea independentei justitiei; poate vorbim si despre raspunderea magistratilor. (...)

As fi dorit sa fie domnul Bologa. Eu inteleg mandatul dumneavoastra cu care ati venit. Altfel, ca magistrat, nu cred ca ati fi spus: 'asa-zisele abuzuri'. Nu pot decat sa va spun trei judete (Prahova, Bihor, Brasov) si doua-trei nume, si atunci nu cred ca exista o exceptie.

Madalina Scarlat: In legatura cu acest lucru, eu doar vream sa atrag atentia sa nu puneti semnul 'egal' intre o achitare si un abuz, pentru ca abuzurile ar putea fi dovedite doar printr-o hotarare judecatoreasca definitiva de condamnare pentru o fapta penala sau eventual printr-o hotarare disciplinara – daca s-ar stabili ca s-a savarsit vreo abatere disciplinara in legatura cu aceasta chestiune. Din cunostintele mele, domnul Negulescu – la care faceti referire – nu a fost sanctionat disciplinar pentru vreo fapta de cercetare a cuiva. Are o sanctiune disciplinara pe o discutie cu o denuntatoare (modalitatea de exprimare samd) si in acest moment stiu ca este trimis in judecata pentru savarsirea unor infractiuni in legatura cu alte persoane – si nu cele la care ati facut dumneavoastra referire, adica nu magistrati.

Nu puneti semnul 'egal' intre un abuz si o achitare! O achitare – fie ea si pe 'a' (n.r. art. 16 alin. 1 lit. a Cod procedura penala: 'fapta nu exista') au multi colegi; si nu numai in legatura cu magistrati, ci si alte categorii profesionale. Sunt si ele sanctionabile in modalitatile prevazute de lege (CSM stie acest lucru), dar in niciun caz... Eu cand spuneam: 'asa-zisele abuzuri', ma refeream la abuzuri in sensul legii penale, demonstrate printr-o hotarare judecatoreasca definitiva de condamnare penala sau macar disciplinara – sa se stabileasca ca s-a savarsit o abatere disciplinara in legatura cu cercetarea cuiva. Eu nu am cunostinta sa existe asa ceva. De aceea, le-am spus asa: daca va exista, OK: cine a facut ceva sa raspunda – sunt total de acord cu aceasta chestiune.Comentarii

# M date 23 February 2022 19:00 +307

ce tupeu poti sa ai sa aperi pe portocala, sa vedeti cine sunt procurori din DNA si cu ce se ocupa acesti procurori. normal daca stii ca nu raspunzi, nu platesti in nici un fel sa sfidezi pe cei din jurul tau

# Cetateanul date 23 February 2022 20:10 +219

Întreb pentru un prieten: la scuipat în gură se întoarce obrazul sau doar la pălmi? PS Nația asta are fix ce merită...

# Doamna are dreptate. Postcoitus faci un dus si e ca nou. date 23 February 2022 22:25 +82

Totusi: Cine, intreg la minte, poate sa gandeasca un demers disciplinar sau, mai rau, poate sanctiona disciplinar un magistrat ai carui colegi si prieteni sunt "liberi" si au aceleasi pasiuni, aceleasi metode si aceeasi coordonatori? Cine???!? Exact. Nimeni. Ps. Constitutia e gresita pentru ca a pus painea si cutitul pe acelasi palier. Dar, in o zona cedata cu titlu gratuit prietenilir rusi cu o mentiune de 10% de la rejina hangliei. Si inca vreo 44 de tzinuturi...ce asteptari sa ai???!?

# santinela date 24 February 2022 07:36 +455

Sa-i aperi pe Portocala,Onea sau altii ca acesti mizerabili inseamna sa fi de aceeasi teapa cu ei.Se pare ca TUTA asta este pe acelasi calapod si ca meserie "si ca caracter " ! Ce jeguri populeaza conducerile DNA-ului ,ce mizerie a lasat Kovessi in urma si ete ca nimeni nu stringe .

# Băran Gheorghe date 24 February 2022 08:25 +505

Stimata doamna Scarlat , asa este. Nu trebuie pus semnul egal intre achitare si abuz. Va intreb , care este raportul dintre condamnarile rezultate in urma rechizitoriilor si achitari?!?! Daca aveti un raspuns exact la aceasta intrebare veti avea si o imagine a ceea ce ar fi trebuit si ceea ce au facut procurorii . Eu personal urasc frauda, coruptia si imbogatirea frauduloasa, dar nu pot aproba o condamnare nedreapta. Banuiesc ca vi s-a spus in scoala pe care ati urmat-o ca "decit un condamnat pe nedrept, mai bine 10 infractori scapati". Infracorul , tot infractor ramane, dar , viata, viitorul , celui condamnat pe nedrept cine le rapara? Dumneavoastra cate vieti traiti daca un va este distrusa iremediabil?!?! Daca ti se fura un leu cand ai nevoie de el, la ce-ti folosesc 100 de lei cand nu-ti mai trebuiesc|?!?! Ceea ce spun eu , e prea greu pentru dumneavoastra. lasati-va de meserie, bucurati-va de pensie daca sunteti in preajma ei!!

# BLU date 25 February 2022 06:37 +13

Nici o problema, "colegii" cu achitari sa achite costurile platite de poporul roman pentru anchetele lor, eventual alti "colegi" sa-i verifice de ce au vrut sa distruga oameni daca fapta nu exista. Cel mai corect si elegant ar fi sa iasa din procuratura dupa o astfel achitare a inculpatului.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 13.06.2024 – Buda nu se da dus

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva